Wortelkanaalbehandeling na Tandabces

Author:
Karelspil
Posted:
wo, 05/09/2018 - 16:01
Beste forumlezers,

Twee jaar geleden heb ik een elleboog in mijn gezicht gehad tijdens voetbal. Destijds was mijn voortand volledig afgebroken en resulteerde in een kroon met stiftopbouw. Dat is allemaal uiteindelijk goed gegaan. Alleen nu heeft me tand naast de voortand het toch ook nog begeven. 2 weken geleden ontstond er pijn en ontwikkelde er langzaam een abces boven mijn tand, die met de dag groter werd. Uiteindelijk is deze geknapt op de dag dat ik een afspraak had bij de tandarts. Bij de tandarts was op de rontgenfoto een zware lijn om me tand heen te zien, dus helaas tand is dood. Nu is mijn wortelkanaalbehandeling verspreid over 2 behandelingen. Eentje pas 10 dagen later waarbij alleen de ontsteking wordt schoongemaakt en niet de zenuw word verwijderd en de ander pas een maand later. Mijn vraag is dan ook:

Is 10 dagen rondlopen met een abces en dode tand niet schadelijk en levert het geen andere complicaties?
Is het normaal dat niet tijdens de 1e behandeling de zenuw wordt verwijderd?
Kan het geen kwaad dat de 2e behandeling pas na een maand is?

Hoop dat jullie mij kunnen helpen met het voorzien van informatie!

Met vriendelijke groet,

Karel Spil
vV

ik denk dat de uitleg van de tandarts niet geheel goed begrepen is. Los ervan dat er geen zenuw meer is om te verwijderen, dat is afgestorven weefsel , zijn de verschijnselen blijkbaar zodanig dat voor 2 sessies gekozen wordt (of vanwege tijd?)
Het kan overigens geen kwaad. Er is nu een uitweg van de ontsteking. Eerste sessie zal het zenuwkanaal op maat voor vullen gemaakt worden en gedesinfecteerd, 2e sessie wordt definitief gevuld. Ik begrijp echter dat in de afgelopen jaren geen controles met foto van het gebied gedaan zijn? gebeurt na ongeval zeker wanneer 1 tand al endodontisch behandeld is in de regel wel.
wo, 05/09/2018 - 17:16 Permalink
Karelspil

Als antwoord op door vV

Super om te horen dat het geen kwaad kan. Zat zelf te denken dat me tand dan eventueel zou kunnen verkleuren of ontsteking zou kunnen overslaan naar andere tanden of bot. Heb na de wortelkanaalbehandeling inderdaad 2x met een half jaar ertussen controle gehad, alleen daarna helaas niet meer. De behandeling was toen door het complexe geval uitgevoerd door een speciale endodontoloog. Echter bij constatering van de pijn was ik ook eerst direct naar endodontoloog gegaan (toen er nog geen abces was). Dacht eerst dat het me wortelpunt van de kroon was. Dat bleek volgens hem niet het geval maar hij zag verder niks op de foto en een koud watje voelde ik ook nog op mijn tandvlees. Helaas 5 dagen later er dus toch achter gekomen dat me tand ernaast dood is gegaan.

Hartstikke bedankt voor uw bericht!
wo, 05/09/2018 - 17:47 Permalink