Wortelkanaalbehandeling bij loslaten vulling?

Author:
Zelda98
Posted:
vr, 09/09/2016 - 00:19
Ik heb vorige week een vulling laten vervangen omdat een kies pijn deed. Volgens de tandarts kwam dit omdat er een gaatje onder de vulling was ontstaan. Hij vermelde ook dat als de pijn met de nieuwe vulling niet over was een wortelkanaalbehandeling nodig is.

3 dagen later voelde ik een scherp randje aan de nieuwe vulling en ben toen weer terug gegaan naar de tandarts. Deze zei dat de vulling losgelaten had en heeft deze opnieuw vervangen voor een andere vulling. Hij begon ook weer over wortelkanaalbehandeling en dat dat nodig zou zijn als die vulling weer loslaat.

Ik heb echter geen pijn meer aan die kies behalve als ik iets drink wat direct uit de koelkast komt. Wat voor nut heeft het dan om een wortelkanaalbehandeling te doen mocht de vulling weer los komen?(tot nu zit de vulling nog vast)
M.THK

Indien u geen last of pijn heeft zou ik niet al te veel aan de kies laten doen. Zolang de vulling die de tandarts gemaakt heeft goed aangebracht is en alles goed afsluit, kan het proces dat gaatjes veroorzaakt (het cariësproces) tot stilstand gebracht worden. Ik weet natuurlijk niet wat de precieze situatie is, maar dit baseer ik op wat ik uit uw verhaal kan opmaken.
vr, 09/23/2016 - 15:51 Permalink
Lalena

Ik heb een dergelijke situatie meegemaakt. Een gaatje dat onder een vulling liep. Wat ook een reden kan zijn dat de tandarts zegt dat het een wortelkanaalbehandeling wordt is dat steeds dieper moet worden geboord en daarmee de zenuwen ook aangetast raken. Ik heb in elk geval ook een wkb gehad na de gaatje onder een vulling. Een jaar ofzo later heb ik er een kroon op laten zetten. Dat is ook heel belangrijk omdat je tand/kies brozer wordt op den duur en na verloop van tijd kan de tand afbreken. Als de tand verkeerd afbreekt kan er soms geen kroon meer op en moet de tand getrokken worden en heb je wellicht een brug of implantaat nodig. Bij mij is toevallig vorige week een kies afgebroken waar ik 13 jaar geleden een wkb heb gehad. Wel heb ik geluk gehad dat er nu nog een kroon op kan.
vr, 10/14/2016 - 12:20 Permalink