Wortelkanaalbehandeling

Author:
Adri
Posted:
wo, 04/05/2006 - 20:12
Vandaag was ik bij de tandarts voor het vullen van een gaatje en totaal onverwacht bleek een wortelkanaalbehandeling noodzakelijk. Ter voorbereiding op de behandeling, die over 2 weken wordt uitgevoerd, heb ik al diverse informatie gelezen, maar toch heb ik nog een aantal vragen:

1. Voordat mijn tandarts begon met het schoonboren van het gat bekeek hij een rontgenfoto van de kies (uit 2003), zag middenin de kies donkere verkleuring en zei dat misschien een wortelkanaalbehandeling nodig zou zijn. En inderdaad bleek hij gelijk te hebben. Achteraf bezien vind ik dit toch een vreemde gang van zaken: zo'n oude foto, vooraf al vermoeden dat zo'n behandeling nodig is, etc. Hoe beoordeelt een tandarts of een wortelkanaalbehandeling nodig is?

2. Ik heb in totaal 4 verdovingen nodig gehad totdat ik niks meer voelde en pas toen ik een uur na de eerste verdoving weer thuis was, merkte ik dat de ene zijde van mijn lip gevoelloos was. Op de dag van de wortelkanaalbehandeling zal ik er daarom voor zorgen dat ik een uur van tevoren verdoofd wordt. Duurt het nog langer voordat ik geen pijn meer voel in een wortelkanaal? Is pijn in een wortelkanaal (dichter bij de hoofdzenuw) heviger dan in een kies? En is het mogelijk dat de behandeling korter duurt, omdat al voorwerk (schoonboren kies) is verricht? Is het ook mogelijk dat tijdens dezelfde afspraak zowel de endostart als de definitieve vulling worden gemaakt?

3. Ik zie dat je de behandeling ook door een endodontoloog kunt laten uitvoeren, echter alleen met een verwijzing van de tandarts. Aangezien een endodontoloog toch beter geschoold is voor een dergelijke behandeling, vraag ik me af waarom tandartsen in deze gevallen niet standaard doorverwijzen naar een endodontoloog. Met name als ik lees dat er van alles mis kan gaan, zoals het afbreken van vijltjes in het kanaal.

4. Krijgen patienten altijd een rubberdam over hun hoofd tijdens een wortelkanaalbehandeling? Het zou voor mij namelijk het toch al moeilijk te accepteren gevoel van verlies aan controle nog meer vergroten.

5. In het te ondertekenen informed consent wordt ik op allerlei dingen die mogelijk tijdens de behandeling mis kunnen gaan: herbehandelen, trekken, breken van de kies, kroon en/of stiftopbouw, afbrekende vijltjes, onvindbare kanelen, chirurgische ingreep nodig... Als ik dat lees, denk ik: trek er meteen maar uit. Of is het te vergelijken met de in de bijsluiter van geneesmiddelen vermelde bijwerkingen en is de kans op deze missers klein? En wordt het tekenen van zo'n informed consent standaard gevraagd?

Alvast hartelijk dank voor het beantwoorden van mijn vragen.
Geke

Zo'n informed consent wordt vaker gedaan, maar dat is temeer om u duidelijk te maken dat het geen behandeling is met een slagingspercentage van 100%. Het ligt vaak aan de moeilijkheidsgraad van de kies (erg kromme kanalen, dichtgeslibde kanalen, of er al een wortelkanaalbehandeling in zit) of je doorverwezen wordt naar een endodontoloog, als dit soor dingen het geval zijn is de kans op slagen en complicaties ook een stuk groter. Soms kan tijdens het boren blijken dat het gat wat soms op de foto minder lijkt toch tot de zenuw doorgaat. Als dat het geval is zitten er bacterien in het wortelkanaal die ontstekingen veroorzaken en is een wortelkanaalbehandeling nodig. Vaak hoeft u op dat moment nog niet veel van de ontsteking te merken. Verder is het onder vaak lastiger om goed te verdoven, maar het kan wel. Het probleem is hier dat er achterin bij de zenuw verdoofd moet worden en de plaats van deze zenuw per patient wat kan verschillen, bij u heeft de verdoving er de eerste keer blijkbaar iets verder vanaf gezeten en heeft het langer geduurd totdat deze doorgedrongen was, dit hoeft de volgende keer niet het geval te zijn. De pijn in het wortelkanaal is niet heviger dan in de kies, maar hetzelfde. Ik weet niet of de tandarts ook al gevijld heeft in de kanaaltjes en hoeveel voorwerk er gedaan is, dus dat kan ik niet beoordelen. Ook of de definitieve vulling gemaakt kan worden hangt af van hoeveel werk het is en hoeveel tijd er voor ingepland is. In principe kan de kies ook eerst tijdelijk afgesloten worden. En een rubberdam gaat niet over je hoofd, alleen over de kies. Praten gaat iets lastiger (maar het lukt vaak wel) en ademen gaat goed door de neus en soms gewoon naast het lapje langs. Het is veel beter voor het slagen van de behandeling, omdat er dan geen speeksel of bacterien in kunnen komen.
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/1d/ZahnarztAlen5690_Kofferdam.JPG/200px-ZahnarztAlen5690_Kofferdam.JPG

:smt006 Geke
za, 04/08/2006 - 18:23 Permalink
Adri

Bedankt voor je antwoorden, Geke. Fijn dat je een foto van een rubberdam hebt toegevoegd, nu weet ik dat je in ieder geval nog kunt blijven zien wat er allemaal gebeurt. Ik hoop maar dat de verdoving goed werkt en dat de hele behandeling tijdens dezelfde afspraak (m'n tandarts heeft er 2 uur voor ingepland) afgerond kan worden.

Groet,
Adri
za, 04/08/2006 - 19:51 Permalink
Jaap en Carolien

geacht forum,

kun je het afbreken van een vijltje als medische misser beschouwen? het is mijn vrouw overkomen .
de tandarts gaat volgende week op nieuw proberen om het stukje te verwijderen, hij deelde mee dat,als dat niet zou lukken, ze dan naar de endodontoloog wordt doorverwezen. Het lijkt er op dat hij zich er zo gemakkelijk van af maakt. of is dit een meer voorkomend probleem.
za, 12/04/2010 - 13:54 Permalink
Spiegeltje

Het komt vaker voor. Afhankelijk van de situatie kan er voor worden gekozen om het vijltje weg te halen of te laten zitten. In uw geval is het kennelijk beter het te verwijderen. De reden kan zijn dat het kanaal nog niet goed schoon is gemaakt Handelswijze van tandarts is m.i. correct.
za, 12/04/2010 - 14:27 Permalink