wortel dood?

Author:
vlinder13
Posted:
do, 11/12/2009 - 20:38
Afgelopen zondag ben ik naar de weekend tandarts geweest omdat ik last had van mijn kleine achterste kies. Omdat hij begon te bonken vreesde ik voor enorme pijn en wilde er toch een tandarts naar laten kijken. Ik heb vreselijke angst voor de tandarts dus ga echt niet voor mijn lol.

Die tandarts heeft een foto gemaakt maar hij kon niet goed zien wat er aan de hand was. Hij zei dat de wortel 'waarschijnlijk' al dood was omdat ik geen last van warm en koud had. Hij heeft toen een gat geboord in de kies. Ik lag strak in de stoel aan het wachten op de pijn maar ik voelde niks van pijn. Wel stonk het en had ik een vieze smaak. Ik kreeg 3 pillen antibiotica mee en moest een afspraak met mijn eigen tandarts maken voor een wortelkanaalbehandeling. Deze heb ik pas volgende week woensdag. Ik heb dus nu een gat in mijn kies en er is verder nog niks aan gedaan. Vanaf gisteren voel ik af een toe een enorme pijnscheut door mijn kies heen gaan als ik er op zuig om smak dat het een soort vacuum zuigt Dan ga ik echt door de grond van de pijn. Hoe kan dat nou??? De zenuw is toch dood? En als ik woensdag een WKB krijg doet het dan ook zo'n pijn??? want dan durf ik echt niet.

Ik heb al 2 keer de tandarts gebeld omdat ik me zorgen maak maar de assistente zegt dat ik het met paracetamol wel moet redden tot woensdag terwijl ze weet dat ik enorme angst heb. Ik maak me niet gerust met zo'n antwoord van de assistente.

Kan iemand mijn vragen beantwoorden? Ik ben erg onzeker met zo'n gat waar alleen maar bacterien in gaan zitten en dan die pijnscheuten...
Groningen

De zenuw is al dood geweest als de kies zonder verdoving open te boren was... Gebruikelijk is om de kanaaltjes in je kies schoon te vijlen, te spoelen, en er een tijdelijke vulling in te maken, om te voorkomen dat er restjes in gaan zitten. Waarom dit nu niet gedaan is, is mij natuurlijk onbekend.
Dat je er nog pijn aan hebt, komt omdat het kaakbot onder de wortelpunt ontstoken is, en nu extra geprikkeld wordt door de 'rommel' die er in de bovenkant in komt. Het is netter om het even opnieuw te vijlen, te spoelen, en dicht te maken.

Waarschijnlijk zal de vervolg-behandeling (vrijwel) pijnloos zijn, omdat de zenuw uit je kies is, en er niet verder gevijld wordt dan de wortelpunt. Daar hoef je dus niet tegen op te zien ;)
vr, 11/13/2009 - 20:35 Permalink