WKB wel nodig? en... Verstopte neus??

Author:
Wizzah
Posted:
di, 08/03/2004 - 15:49
Vraag in 2 delen:

(1)
Twee weken geleden brak een stukje van mn kies af (vermoedelijk is de vulling eruitgevallen op enig moment). Zonder echte pijnklachten (kauwen was heel licht pijnlijk) toch maar naar de tandarts gegaan. Deze zei dat een WKB nodig was. De kies was pijnlijk bij de koude-test maar niet met het tikken. Het woord ontsteking is nooit gevallen en ik zou niet weten of er ook een ontsteking is/was. "Er zit een groot gat, dus dat wordt een WKB" zei de tandarts.

Ik lees op deze site en in foldertjes echter steeds dat een onomkeerbare onsteking een indicatie is voor een WKB. Een groot gat lijkt geen indicatie te zijn...

Is het logish dat ik een WKB heb gekregen?

(2)
Vandaag deel 2 van dus de WKB ondergaan.
Tijdens de behandeling klapte ineens mijn linkerneusgat dicht. (De WKB was linksboven, laatste normale kies). Is dit een gevolg van de behandeling, een complicatie of is het iets totaal anders?
Hieruit volgt ook de vraag - kan het zijn dat ik nu een probleem krijg als ik ga duiken?

Okay, dat waren een boel vragen. Hoop dat iemand mij verder kan helpen. TNX!
de digitale tandarts

Het is mogelijk dat je van tevoren kan inschatten dat het weghalen van tandbederf uiteindelijk tot een wortelkanaalbehandeling kan leiden.

Alleen al door het aantal klachten dat hier gepost wordt op het forum die mensen hebben na het krijgen van vullingen, zou je o.a. kunnen afleiden dat tandartsen eerder terughoudend zijn met een wkb en vaak toch eerst een vulling proberen.

Waarschijnlijk zag uw tandarts dat het maken van alleen een vulling een grote kans op problemen zou kunnen geven. De bezwaren zou je moeten zoeken in de sfeer van napijn en/of de houvast die de vulling zou hebben.

Het dichtklappen van uw neus zou ik niet kunnen verklaren. Er is wel een mogelijkheid dat bij de wortelkanaalbehandeling een opening wordt gemaakt naar de kaakbijholtes, maar dan had u dit echt veel duidelijker gemerkt. Het spoelen met de verdunde chlooroplossing is dan vaak ontzettend pijnlijk en tevens zal de napijn dan ook aanzienlijk geweest moeten zijn.

Het duiken met zachte tijdelijke vullingen (cavit) kan soms tot problemen leiden, maar als de kanalen voor u gaat duiken definitief gevuld zijn dan moet dit geen gevaar vormen.

Succes.
di, 08/03/2004 - 16:39 Permalink
Wizzah

Hartelijk bedankt voor het antwoord. Ik kan me nu iets beter voorstellen hoe mijn tandarts de beslissing genomen heeft.

Ik wil Tandarts.nl ook heel hartelijk bedanken voor de prima informatie. Ik had een paar dagen pijn na de eerste fase van de WKB en ik was erg onzeker of alles wel goed was, maar bij jullie hoofdstuk over WKB stond de napijn keurig beschreven. Een pak van mijn hart!

De WKB is me achteraf (nu één dag geleden) alles meegevallen. Geen pijn tijdens de behandeling en maar weinig napijn. En optisch is het ook keurig gedaan.

Toch hoop ik dat het nog heel lang duurt voor ik weer iets dergelijks moet verduren. Al was het maar vanwege de kosten.

Groeten!
Wizzah
wo, 08/04/2004 - 10:41 Permalink