Witte of grijze vullingen

Author:
Janny Rutjes
Posted:
wo, 07/03/2002 - 00:58
Ik heb een vraag. Namelijk of je zelf mag
kiezen welke vullingen je zelf wilt.
Ik moet namelijk de zoveelste keer laten
boren en ben bang dat ik straks na de zoveelste grijze vulling mn mond niet meer open durf te maken. Zou de tandarts daar begrip voor hebben? En moet ik dat van te voren aangeven?
En als laatste vraag is een witte vulling duurder dan een grijze?
BVD Janny
sterretje

Hoi Janny,

soms is een grijze vulling beter en soms een witte.als het in de onderkaak is is het soms mooier om een witte te kiezen omdat je daar op kijkt als je je mond open doet. en boven ook in de kleine kiesjes.voortanden sowiesi :wink: een witte vulling is per tand of kies 8,90 euro duurder dus daar hoef je het niet om te laten.tegenwoordig doen we heel vaak een witte vulling alleen gaan ze iets minder lang mee dan een grijze vulling en moeten dus weer eerder vervangen worden.
en een witte vulling duurt in de behandeling wel iets langer omdat die d.m.v een lamp met blauw licht uitgehard word.voordeel daar van is dat de vulling meteen hard is en je gelijk weer kan eten en met een grijze moet je langer wachten omdat die uit zichzelf hard word en dat duurt weer langer.
maar het belangrijkste : als jij een witte vulling wil op een redelijk zichtbare plek zeg dat dan en als het tandheelkundig kan dan moet je tandarts dat ook gewoon doen.
en ik zeg het tegen iedereen : altijd vragen en informeren !

Succes ermee groetjes van maxima
za, 07/06/2002 - 17:35 Permalink
de digitale tandarts

In principe bespreek je in samenspraak met je tandarts de verschillende behandelmogelijkheden. Toch moet je er rekening meehouden dat ondanks de moderne materialen het nogal altijd zeer veel moeite tijd en kunde vergt om een witte (composiet)vulling gelijkwaardig aan een grijze (amalgaam)vulling te maken. Achterin de mond zal ik als de tandarts een grijze vulling voorstelt daarom niet te veel risico nemen en daarmee instemmen.

Mocht de te behandelen tand of (kleine) kies meer voorin de mond liggen en inderdaad zichtbaar zijn met spreken en lachen etc. dan zou je in overleg met je tandarts om een witte vulling kunnen vragen.

Het maken van een (directe) witte (composiet) vulling kost meer tijd en zijn er meer handelingen voor nodig dan bij een grijze (amalgaam)vulling en de tandarts zal waarschijnlijk meer verrichtingen declareren. Een witte vulling zal gemiddeld ongeveer 8,90 (V20) tot soms 40 (V21+V60+V50) euro meer kunnen kosten dan als in dezelfde situatie een grijze was gemaakt.

Met vriendelijke groet.
do, 07/11/2002 - 13:07 Permalink