Welke oplossing?

Author:
speklap
Posted:
vr, 09/24/2010 - 11:25
Hoi allen,

Ik ben jaren niet bij de tandarts geweest en had dus (veel) achterstallig onderhoud.
Laatst ben ik geweest en ik had 2 gaatjes in mijn beide bovenste hoektanden.

Nu is mijn linker hoektand (vrijwel geheel) afgebroken, ik vanmorgen dus snel naar de tandarts.
Helaas hij was niet meer te redden, zenuw lag ook blood....

Ik kreeg wat opties en moest er maar eerst even goed over nadenken en met mijn verzekering bellen.

Er waren 2 opties, 1 van rond de duizend euro en 1 van rond de twee en half duizend euro.
Ook kon ik een plaatje nemen van rond de driehonderd euro maar dat kon niet de bedoeling zijn want dat was alleen maar tijdelijk. (nood)

Echter was ik zo in mijn gedachten verzonken dat ik nu niet precies weet wat de eerste 2 genoemde opties nu precies (kunnen) zijn...
Kan iemand mij dat uitleggen?

Wat ik nog kan herinneren zijn dus die 2 "opties" met die bedragen en dat er bij 1 van de opties ook een kies getrokken moest worden, en wortelkanaalbehandeling.
Wie o wie kan mij enigzins helpen met deze (rare) vraag.

Alvast bedankt.
Dentista

Je moet eerst weten hoe erg de kies eraan toe is.
Moet hij sowieso getrokken worden omdat er bv een fractuur in de tand is?
Of volstaat een wortel kanaal behandeling met een stift opbouw? dit zal waarschijnlijk de optie zijn van rond de 1000euro.
Het zal ook kunnen dat de tandarts het over een implantaat heeft gehad,dan word de tand getrokken en er een titanium schroef in gedraaid. dit zal waarschijnlijk de optie zijn van 2500euro

Het zal ook kunnen dat hij sowieso getrokken moet worden en dat hij een brug wil maken.hierbij moeten de 2 naast gelegen tanden beslepen worden voor de brug.
vr, 09/24/2010 - 11:31 Permalink
speklap

Bedankt voor je antwoord.

Volgens mij is er met mijn kies verder niks mis, alleen is mijn hoektand helaal afgebroken.

Ik vroeg ook wat de beste oplossing voor mij was maar dat kon die niet zo zeggen, lag ook aan wat ik het beste vond. (financieel)
Zelf heb ik alleen totaal geen verstand wat een goede oplossing is, kijk 2500 is voor mij teveel geld 1000 is nog wel te doen.
Alleen heb ik geen idee wat er dan precies gaat gebeuren.......
vr, 09/24/2010 - 11:37 Permalink
speklap

Kon hem door alle spanningen ook niet echt goed verstaan. (ex duitser)

Ik denk dat ik misschien het beste even kan bellen naar de tandartsen praktijk.... Al staat dat een beetje vreemd, kom er tenslotte net vandaan.

Bedankt!!
vr, 09/24/2010 - 12:02 Permalink
Dentista

Bellen is helemaal niet vreemd. als je net te horen krijgt dat de tand verloren is. Hier komen natuurlijk wat emoties bij vrij waardoor je niet alles in je opneemt.bel gerust de praktijk en vraag nog een keer wat de behandel opties zijn.
vr, 09/24/2010 - 12:07 Permalink
speklap

ok bedankt, de opties waren
Wortelkanaalbehandeling van het element 23 en daarna een wortelstift met kroon (kosten ongeveer € 1000.-)
Extractie wortel 23 en dan eerst een kunstharsplaatje met daaraan een tand. (ca. € 450) Later vervangen door een implantaat (€ 2500)
vr, 09/24/2010 - 17:33 Permalink
vV

wortelkanaalbehandeling (is al ruimschoots over geschreven, gebruik de zoekfunctie).
In wortelkanaal komt een stift, al dan niet gegeoten, hangt af van de situatie en de procedure die de tandarts wil volgen, daar verwijs ik toch even terug haar de eigen tandarts. Dat is dan de bsis voor een kroon. niets gaat levenslang mee, ook implantaten niet. Reken minimaal 10 jaar voor een kroon, idem voor een implantaat. Voordeel van nu zoveel mogelijk behouden wat er kan is dat er meer opties zijn wanneer het uiteindelijk vervangen moet worden. heel veel hangt af van de exacte situatie, ik zou in uw geval toch echt nog een keer een extra consult vragen voor nadere uitleg zodat u goed kunt afwegen.

edit typefoutje..
za, 09/25/2010 - 11:14 Permalink
speklap

Bedankt.

Ik denk inderdaad dat het een stift met kroon gaat worden.
Zeker gezien de genoemde factor 3 verschil in de prijs.

Ik zal Maandag mijn belletje gaan doen, want het is geen pretje om mijn hoektand te missen.....
za, 09/25/2010 - 11:20 Permalink
rixt

niets gaat levenslang mee, ook implantaten niet. Reken minimaal 190 jaar voor een kroon, idem voor een implantaat.

Ik ben het even kwijt, maar was de gemiddelde levensverwachting voor inwoners van Westerse landen momenteel iets van rond de 355 jaar? :D
za, 09/25/2010 - 12:00 Permalink
vV

maak daar maar 10 van. Statistiek en zo. Wat niet wegneemt dat veel langer kan, maar dan reken jejezelf rijk vind ik, zou maar van het slechtste scenario uitgaan, kan het alleen maar meevallen. Basis moet wel geschikt zijn voor een kroon, want een hoektand is zeer zwaar belast.
za, 09/25/2010 - 12:21 Permalink
vV

niets gaat levenslang mee, ook implantaten niet. Reken minimaal 190 jaar voor een kroon, idem voor een implantaat.

Ik ben het even kwijt, maar was de gemiddelde levensverwachting voor inwoners van Westerse landen momenteel iets van rond de 355 jaar? :D

dat zeg ik, gaat dus zeker niet levenslang mee....
za, 09/25/2010 - 12:21 Permalink
Basset

over 10 jaar zijn er geen prothesen meer, geen valse tandjes, geen kronen en geen vullingen. Met dank aan de Japanners en enkele naar Engeland uitgeweken onderzoekers.

Is alleen even wachten of de patenten van de nieuwe technieken niet opgekocht worden door de chemische indstrie en voor eeuwig (nou ja 25 jaar) ergens in een brandkast verdwijnen.

De toekomst is gaatjes opvullen met glazuur door middel van een "pleister" glazuurvormende cellen met voedingsmateriaal. De tweede is genetische manipulatie van cellen die maximaal aanleunen bij het embryonale stadium of cellen uit de pulpa. Produktie van een bolletje dat in de kaak wordt aanebracht en waarbij na een maand een nieuwe tand gaat doorgroeien.

Zou normaal al op de markt zijn. doch de Japanse wetenschappers waren bij hun voorstelling enigszinsop de teen getrapt. Ze werden verweten dat de uitgroeiende tand niet helemaal past bij de tegenligger. Momenteel worden de laatste loodjes gelegd om ook dit probleem genetisch op te lossen.

Do not shoot me. Niemand weet momenteel de details. Ik heb alleen de procedure inJapan een aantal keer mogen bewonderen op de muizenrug en heb 1 keer het resultaat gezien van een humane test. Deze vergde nadien wel enige orthodontie en bijslijpen van de kroon.
za, 09/25/2010 - 21:43 Permalink
TechniekerJeetje

over 10 jaar zijn er geen prothesen meer, geen valse tandjes, geen kronen en geen vullingen. Met dank aan de Japanners en enkele naar Engeland uitgeweken onderzoekers.


Ik durf er best een weddenschap aan te wagen dat er nog hèèl veel prothese`s zijn en erbij blijven komen over tien jaar.

Al die onderzoeken zijn heel erg mooi, maar er zijn al vele meerdere en andere onderzoeken gedaan op allerlei gebieden, zodat een mens onderhand al wel 380 jaar oud zou kunnen worden, of we dat willen is een tweede. Iets met ethiek en zo......
zo, 09/26/2010 - 10:35 Permalink
Basset

zal eerder een centen kwestie zijn ...
is techniek achter houden geen misdrijf want ethiek is hier een drogreden.
Je produceert met nieuwe echte tandjes echt geen nieuwe man met een klein snorretje waarvoor iedereen nog bang blijkt te zijn.
Uiteindelijk wordt deze techniek al tegepast bij het verlies van externe organen als een oorschelp en waarschijnlijk ook al een neus.
als ik tandjes nodig zal hebben mogen ze me dadelijk als proefpersoon nemen.
Uiteraard zal dentaal Nederland in deze ook 20 jaar achterop gaan hinkelen .... sorry voor het septisme
veel ouder dan normaal zul je echt niet worden na implantatie van bevoorbeeld een gekweekte lever. Vergeet niet als men cellen uit je lever gebruikt en je veertig jaar oud bent de nieuwe lever ook al een behoorlijke leeftijd zal hebben.
ma, 09/27/2010 - 04:15 Permalink
Chris888

De tweede is genetische manipulatie van cellen die maximaal aanleunen bij het embryonale stadium of cellen uit de pulpa. Produktie van een bolletje dat in de kaak wordt aanebracht en waarbij na een maand een nieuwe tand gaat doorgroeien.


en hoeveel van die bolletjes groeien er ongeremd op los en worden een 7-tandig-kankergezwel, of brengen een immuunsysteem in de war of zoiets?

Vraag ik me dan af. Doe mij maar een plaatje :smt003
ma, 09/27/2010 - 15:28 Permalink
RobMartin

Klinkt goed dat met die bolletjes, maar hoe zit dat dan met de houdbaarheid van de kaak zelf en is de nieuwe tand ook voorzien van een zenuw die dan weer op de trigeminus zit aangesloten?
Het zou te mooi zijn????
di, 10/26/2010 - 21:54 Permalink