Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
Wel of geen kroon op onrustige kies? | Tandarts.nl
5 berichten / 0 nieuw
Wel of geen kroon op onrustige kies?
Mindell
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2019 - 13:23
door Mindell do, 06/13/2019 - 13:40
#1

Hallo allemaal,

Graag wil ik jullie de volgende situatie voorleggen, alvast bedankt voor het lezen en meedenken.

Een van mijn kiezen (linksboven in de mond) heeft, volgens mijn tandarts, eigenlijk een kroon nodig. De kies bestaat uit veel grote vullingen waardoor er een kans is dat de kies gaat breken. Mijn vorige tandarts heeft dit destijds (2014!) ook al eens aangekaart maar het is tot nu toe iedere keer uitgesteld vanwege een onrustig beeld en klachten bij de wortels. Ik heb bij deze kies al 2 keer een wortelkanaalbehandeling gehad en de huidige foto (helaas niet in mijn bezit) ziet er volgens de tandarts niet geheel rustig uit. Op het moment dat ik wat grieperig ben gaat ook deze kies opspelen in de vorm van kloppende pijn. Volgens de tandarts kan het op de foto ook littekenweefsel zijn, maar ik combinatie met soms klachten kan er ook mogelijk een lichte ontsteking spelen. Daar komt bij dat er in deze kies ook nog een gaatje zit die op korte termijn gevuld moet worden.

Nu heeft zij mij de volgende opties voorgelegd, waarbij zij duidelijk heeft benoemd dat beide opties een risico hebben.
1) Op korte termijn het gat vullen en een jaar wachten om te kijken hoe de klachten zich ontwikkelen. Na een jaar nogmaals een foto nemen en bij geen verslechtering alsnog een kroon plaatsen. Dit heeft als risico dat de -al zo kwetsbare- kies kan breken en dan geen kroon meer kan hebben. Hier komt bij dat we sinds 2014 al over een kroon praten maar de knoop nooit is doorgehakt. Ik ben bang dat over een jaar de foto weer een onrustig beeld laat zien waardoor er weer geen beslissing genomen kan worden.

2) Toch kiezen voor nu een kroon plaatsen met het risico dat mogelijk toch de eventuele ontsteking op gaat spelen en deze weer behandeld moet worden. Ik heb gevraagd hoe dit dan in zijn werk gaat en de tandarts gaf aan dat dit dan door de kaakchirurg wordt gedaan, via de zijkant van het tandvlees. Zij gaf aan dat op deze manier de kroon gewoon behouden kan blijven. Mij is nu niet helemaal duidelijk waarom het precies een risico is om een kroon te plaatsen als bij een eventuele ontsteking de kaakchirurg deze ontsteking goed kan verhelpen... of bestaat er een risico dat de kroon alsnog verwijderd moet worden (bijv. omdat hij er niet goed bij kan) en daarna een nieuwe kroon geplaatst moet worden?

Omdat deze kies mij al veel klachten en geld heeft gekost heb ik haar gevraagd of het geen optie is om hem 'gewoon' te trekken. Hier gaf zij als antwoord dat zij een groot voorstander is van het behoud van eigen kiezen en tanden, zeker op jonge/middelbare leeftijd. (Ik ben 27). Aan de andere kant, als ik nu een kroon laat plaatsen met de kans op nog een eventuele ontsteking en het vervangen van de kroon à 10-15 jaar, ben ik nog wel even zoet met deze kies...

Graag zou ik jullie mening/tips willen over deze situatie, wat zou ik het beste kunnen doen?

Nog 1 kort vraagje... kan er in een kroon ook een gaatje ontstaan die gevuld moet worden?

op een kies met een dergelijk
vV
Offline
Laatst gezien: 4 dagen 1 uur geleden
Geregistreerd: 04/26/2004 - 02:00
door vV do, 06/13/2019 - 15:24

op een kies met een dergelijk beeld ga je geen kroon maken. Trekken lijkt mij een logische keus. Ergens houdt het namelijk op. Kan kan je de energie (en geld) beter elders besteden. Wat er kan of moet hangt af van de rest van het gebit.
Langs een kroonrand kan een gaatje ontstaan. In een rkoon niet. Maar het is niet zo dat je van alles af bent, er blijven risicos.

Misschien eens langs de
afbeelding van Lieneke
Lieneke
Offline
Laatst gezien: 7 uur 44 min geleden
Geregistreerd: 01/18/2003 - 01:00
door Lieneke do, 06/13/2019 - 15:37

Misschien eens langs de endodontoloog of kaakchirurg voor een apexresectie?

Bedankt voor jullie reacties.
Mindell
Offline
Laatst gezien: 11 maanden 3 weken geleden
Geregistreerd: 06/13/2019 - 13:23
door Mindell di, 06/18/2019 - 15:36

Bedankt voor jullie reacties.
Ik ben inderdaad ook van mening dat het ergens een keer ophoud als het gaat om 1 kies...
Ik heb volgende week weer een afspraak (voor het vullen van een ander gaatje) en ga het dan eens met haar bespreken.

zou naar een andere tandarts
Gijsss089
Offline
Laatst gezien: 2 maanden 6 dagen geleden
Geregistreerd: 05/23/2018 - 19:07
door Gijsss089 wo, 06/19/2019 - 09:21

zou naar een andere tandarts gaan voor een second opinion en dan opnieuw reflecteren