Weerhaken bij verstandkies

Author:
yvonnebr
Posted:
do, 03/22/2007 - 10:12
Hallo!
Zojuist heb ik even het een en ander gelezen over verstandkiezen trekken, omdat mijn tandarts wel eens aangeeft dat ik zou moeten overwegen om ze te laten trekken. Ik weet niet waarom hij dat wil, omdat ik steeds zo bang was dat ik meteen al klaar was met overwegen.

Nu ben ik zover dat ik het misschien toch ga laten doen. Alleen.... mijn broer heeft net een verstandkies laten trekken. Deze kon niet goed verdoofd worden en hij had weerhaken aan zijn wortels. Mijn vader en opa (en dienst vader) hadden allemaal weerhaken aan de wortels. Is het nu waarschijnlijk dat ik dit ook heb? Kan ik van tevoren maatregelen treffen waardoor ik niet de pijn krijg die mijn broer heeft gehad?

Yvonne
Spiegeltje

Weerhaken? Dat moet op de foto's te zien zijn. Je moet er niet op voorhand vanuit gaan dat dit bij jou speelt. Het kan inderdaad zo zijn dat de extractie hierdoor lastiger wordt en meer napijn geeft. In moeilijke gevallen zal de tandarts je doorverwijzen naar de kaakchirurg.

Om napijn zo veel mogelijk te voorkomen is het goed direct na de extractie, dus als de verdoving nog werkt, al met een pijnstiller te beginnen. Die krijg je automatisch van de tandarts/kaakchirurg anders kun je er altijd even om vragen.

Verder kun je natuurlijk weinig zelf doen. Behalve te proberen zoveel mogelijk te ontspannen. Zoals je ook op dit forum kunt lezen zijn er genoeg mensen waarbij het trekken van verstandskiezen erg is meegevallen.
do, 03/22/2007 - 13:09 Permalink
Mignon

Beste Yvonne,

de wortels van verstandskiezen zijn soms inderdaad heel grillig van vorm. Ze kunnen ver uit elkaar staan en in enkele gevallen zelfs om de zenuw gekruld liggen. Zoals Spiegeltje al aangaf kun je op de foto meestal al zien hoe de wortels liggen tov de kroon. De tandarts kan je hier meer informatie over geven.

Als de wortels ongunstig van vorm zijn, zal de arts de wortels vaak een voor een uit het bot halen. Hij boort de kies hiervoor in enkele kleine stukjes om de schade aan het omliggende bot te voorkomen.

Hoe meer er tijdens de operatie geboord moet worden, hoe meer nabezwaren je meestal ook kunt verwachten. Van tevoren krijg je echter goede pijnstillers voorgeschreven. Ga er niet vanuit dat het bij jou net zo'n zware klus zal zijn als bij je opa, vader en broer. Bovendien is het zo dat je op jongere leeftijd een snellere wondgenezing hebt en minder kans op complicaties.

Succes Yvonne!

Gr, Mignon
do, 03/22/2007 - 17:12 Permalink