Wat te gebruiken na een wortelkanaalbehandeling

Author:
angstpatient
Posted:
ma, 05/17/2004 - 22:20
Hoi allemaal,

Ik heb vandaag een wortelkanaalbehandeling gekregen.
Het deed zeer maar het viel allemaal toch reuze mee.
Het is tenslotte voor een goed doel. Je red je tand ermee.
Geloof me het was bij mij echt nodig. Want mijn zenuw was al aan het afsterven.

Ik ben dan ook blij opgelucht alhoewel ik nog niet klaar ben.
Want over een paar weken heb ik deel 2 van de behandeling.

De tandarts heeft een stuk zenuw weggehaald. Maar de zenuw is nog niet helemaal weg. Mijn tand is niet dicht maar open er zit een open gat in.

Ik vraag me af hoe kan ik mijn tand het beste verzorgen.
Is mondwater een goed alternatief? mag ik wel poetsen? kan ik zo niet de zenuw irriteren.
Graag hoor ik van jullie.
Roxanne

als ik het goed begrijp dan heeft hij de helft van de zenuw eruit gehaald, en heeft hij er geen noodvulling ingedaan???

Groetjes :smt006
Roxanne
di, 05/18/2004 - 13:47 Permalink
dj

Ik denk dat je gewoon mag poetsen, sterker nog, dat dat verstandig is. Ik denk ook dat je gewoon mondwater kunt gebruiken (maar er niet mee overdrijven: afhankelijk van hoe agressief dat mondwater is kan het ook teveel van het goeie zijn).

Volgens mij is over het openlaten van een kies na een wkb al eerder iets geschreven maar ik kan het zo gauw niet vinden. Ik meen me te herinneren dat daar redenen voor kunnen zijn. Maareh, zeker weten doe ik het niet.
Ik heb zo het gevoel dat het te maken heeft met het feit dat maar de helft van de behandeling is gedaan. Als er nu onder de noodvulling een onsteking zou ontstaan onstaat er druk en (acute) pijn, vermoed ik.

Doeg,
di, 05/18/2004 - 15:50 Permalink
Ricky

Hou die kies goed schoon door poetsen en spoelen (vooral nadat je iets gegeten hebt). Soms (!) wordt een kies inderdaad open gelaten met de bedoeling zo het vuil de gelegenheid te geven er uit te komen en de druk te verminderen. Deze handeling raakt overigens steeds meer in ongebruik. Goed reinigen van de wortelkanalen is een efficientere methode en de kans op een herinfectie is bij het open laten groot...Zeker als dit voor weken is, is dit dus in mijn ogen :smt116 onverstandig.

Groeten, Rick :-?
di, 05/18/2004 - 20:27 Permalink
Roxanne

Ik vond het ook raar, maar waarom word het kanaal dan open gelaten? om het vuil eruit te laten? maar als je hem toch open laat dan komt er toch vuil in, en als er nog een beetje zenuw inzit, dan doet het toch pijn met borstelen??? :-?

t zal wel weer mijn logica zijn, maar ik snap het nog niet helemaal... :oops:
di, 05/18/2004 - 20:30 Permalink
angstpatient

De tandarts heeft de tand inderdaad opengelaten om al het vuil eruit te laten lopen. Geloof me het is veel vuil, dus het is wel verstandig. Het moet er uit lopen, want al het vuil begon ook mijn andere tanden aan te tasten.

Ik moet het wel schoonspoelen met water. met een spuitje spuit ik al het vuil weg. Een deel van mijn zenuw is al verwijderd. De volgende keer is het wortelgedeelte aan de beurt.

Nou moet ik zeggen dat het best pijn deed, is het nou zo dat het 2de gedeelte nog pijnlijker word? een wortel van een zenuw lijkt me helemaal gevoelig.

En word mijn verdoving dan ook zwaarder? :smt006
Graag hoor ik van jullie
di, 05/18/2004 - 20:42 Permalink
Ricky

Bij een afgestorven zenuw ontstaat een ontsteking rond de wortels van een tand/kies. Als die onsteking als het ware "opgesloten" zit in het kaakbot ontstaat er een druk die meestal pjin veroorzaakt. Door de tand/kies te openen werkt deze als een soort "ventiel" en kan de druk (en daarmee de pijn) verminderen. Soms duurt het enige tijd voordat die druk verdwenen is en daarom laten sommige tandartsen zo'n tand/kies enige tijd open. Maar Roxanna heeft gelijk: er kan ook weer vuil (bacterien, voedselresten) in het element en daardoor een herinfectie ontstaan! Als een zenuw (deels) is afgestorven zal het poetsen geen pijn veroorzaken. Is dat wel het geval: tandarts bellen :smt100

Groeten, Rick :wink:
di, 05/18/2004 - 20:42 Permalink
Ricky

Sorry Angstpatient,
Mijn bericht heb ik op hetzelfde moment als je op één na laatste bericht gemaakt dus gaat hier geheel aan voorbij.
Bij deze: Ik vermoed dat het reinigen van de wortels weinig of geen pijn zal veroorzaken. Er is GEEN levende zenuw meer. De vijltjes kunnen hooguit wat gevoelig zijn omdat ze op hun beurt enig druk veroorzaken, maar dit is over het algemeen te verwaarlozen. Vermoedelijk zal je tandarts ook adviseren GEEN verdoving te nemen, eenvoudig omdat het niet nodig is!

Succes, Rick :smt002
di, 05/18/2004 - 20:49 Permalink
angstpatient

Echt serieus? denk je dat ik geen verdoving nodig heb.
Ik weet niet of ik daar blij mee moet zijn haha maar jij als tandarts weet natuurlijk beter. :roll: :lol:

Ik heb het zo ondervonden toen ik mijn verdoving had, dacht ik de behandeling pijnloos te ondervinden. Mijn tand voelde nog wel gevoelig aan maar dat bleek zo te horen. :oops:

Van het boren heb ik niks gevoeld. Een stuk zenuw was al afgestorven. Maar des te verder te tandarts ging, des te pijnlijker het werd met zenuw afvijlen. Op gegeven moment was het bijna niet te houden. :smt005

:smt006 :P Ik hoop dat ik de volgende keer wat minder pijn voel. Zou het kunnen zijn dat mijn verdoving niet goed heeft gewerkt? En denk je echt dat ik geen verdoving nodig heb? Dus het gedeelte zenuw wat nog in mijn tand zit dat leeft dus niet meer? raar want ik heb nog wel gevoel in mijn tanden :smt003
di, 05/18/2004 - 20:58 Permalink
Ricky

Ik zou me voorlopig geen zorgen maken :wink:
Dit berichtje was in eerste instantie bedoeld voor Roxanna, maar geldt ook voor Angstpatient. Kan het met :smt024 niet bijhouden!!
Angstpatient, de pijn die je nog voelt is OF de naweeen van de drukpijn OF het gedeelte dat nog niet is afgestorven. Maar dat laatste zal vermoedelijk snel voorbij zijn: het sterft ook af.
Nogmaals: blijft het pijn doen (of wordt het erger) dan terug naar de tandarts!

Groeten, Rick :wink:
di, 05/18/2004 - 20:58 Permalink
angstpatient

haha dubbel klik dubbel klik

Bedankt Ricky voor je advies, ik kijk het gewoon aan idd.
Maar ik vraag me af waar je dat op baseert dat ik geen verdoving krijg? is dat omdat de zenuw afgestorven is. :roll:

Ik hoor graag van je fijne avond! :lol: :wink:
di, 05/18/2004 - 21:18 Permalink
Ricky


Maar ik vraag me af waar je dat op baseert dat ik geen verdoving krijg? is dat omdat de zenuw afgestorven is. :roll:


Yep! :smt003
di, 05/18/2004 - 21:48 Permalink
dj

Ik heb de thread gesplitst, zonder afbreuk te doen aan het geschrevene denk ik. Roxanne's vraag staat nu onder "gevoelig na endostart".
di, 05/18/2004 - 22:28 Permalink
Moon


Maar ik vraag me af waar je dat op baseert dat ik geen verdoving krijg? is dat omdat de zenuw afgestorven is. :roll:


Yep! :smt003


Ik heb een gaatje in de kies waar ik een kanaalbehandeling aan heb gehad. Die word over 2 weken ook geboord zonder verdoving.. ik vind dat wel een heel naar idee... kan je echt niets meer voelen omdat de zenuw eruit is ????
di, 05/18/2004 - 22:34 Permalink
minique

Ik wil aan de discussie wel of geen verdoving bij 2e deel wkb nog wel graag even iets toevoegen, nl. dat het wel degelijk nog gevoelig en ook zelfs pijnlijk kan zijn! Ik heb dat zelf ervaren en wil angstpatiënt daarom adviseren: kijk het even aan, maar zodra je een pijnscheut voelt TOCH om een verdoving vragen en het niet nog wat langer 'aan te kijken.' Mogelijk is de pijn bij mij bij deel 2 veroorzaakt doordat er een breuk in de wortel zat (wat weer later bleek), maar een kleine waarschuwing vind ik toch wel even op zijn plaats.

Moon, als je al een wkb hebt gehad en er moet dan voor een gaatje geboord worden, dan voel je ECHT niets... Ik spreek weer even uit eigen ervaring: toen ik een kroon moest op een kies met wkb is het zonder verdoving afgeslepen... Ik had ook zoiets van 'eerst zien, dan geloven' maar het gaat het goed. Je voelt niets. Het is wel even een hele rare gewaarwording, dat 'iets doen zonder verdoving en toch niets voelen'...

:smt006 Monique
wo, 05/19/2004 - 08:18 Permalink
Roxanne

Jij ook veel succes he!

en houd ons eventjes op de hoogte! dat is wel interresant als je het einde ook hoor!


en goed poetsen he :P :smt001

:smt006 Groetjes Roxanne!
wo, 05/19/2004 - 21:12 Permalink