Wanneer moet een kroon vervangen worden?

Author:
Lydia1
Posted:
do, 12/10/2015 - 14:37
Gisteren stelde mijn tandarts voor om een kroon welke 10 jaar geleden op mijn voortand geplaatst is, te vervangen. Ik was een beetje verbaasd, nu al?? Hij zit nl prima en ik heb er geen last van. Ok, iets een donker randje, maar dat heb ik bij een kies welke relatief kort geleden geplaatst is, ook.
Een ándere kroon bij een voortand wilde hij ook vervangen, hier ben ik het helemaal mee eens; de rand begint lelijk te worden (mag ook een keer na ruim 30!! ja je leest het goed, 30 jaar)
Maar ik weet niet goed wat ik nu moet met de kroon welke er dus nu 10 jaar zit. Die kan toch nog wel een tijdje mee dacht ik zo? (denkend aan de kroon welke er dus al 30 jaar zit)
Zijn hier richtlijnen voor? Ik vind mijn gebit belangrijk, heb er best wat voor over en wat moet dat moet, maar als het nog even kan wachten, dan graag natuurlijk. Kan iemand mij hierin advies geven? Ik vertrouw mijn tandarts zonder meer, maar merk dat ik nu behoefte heb aan een second opinion.
Alvast bedankt voor het advies!
Romy32

Als alles er onder de kroon nog prima uitziet (je tandarts kan dat zien op een foto), is er eigenlijk niet echt een reden om de kroon na tien jaar te vervangen. Maar gaat het om de twee voortanden? Misschien wil je tandarts deze tegelijkertijd vervangen, omdat je dan het perfectste resultaat kunt behalen. De kronen worden dan door dezelfde tandtechnieker gemaakt, op dezelfde manier gebakken, waardoor ze er precies hetzelfde uit komen te zien.

Ik weet het niet hoor, misschien zit dat erachter?
Vraag je tandarts om uitleg.
Als het niet écht nodig is, zou ik een goede kroon niet laten vervangen.
vr, 12/11/2015 - 22:11 Permalink
Lydia1

Als antwoord op door Romy32

Bedankt voor je antwoord Romy. Het zijn niet de twee voortanden, er zit nog één tand tussen zeg maar. Wat jij noemt zou dus inderdaad best de reden kunnen zijn. Ik ga binnenkort sowieso een afspraak maken voor het vervangen van die oude kroon, dan zal ik het hem nog eens vragen. Ik heb inmiddels 4 kronen ( 2 op kiezen en 2 op snijtanden), ''duurzame investering'' dacht ik toen, waarbij ik zelf uitging van een ''levensduur'' van de kroon van zo'n 15 tot 20 jaar. Is dat een reële verwachting van mij?
Hartelijke groeten van Lydia
za, 12/12/2015 - 16:08 Permalink
Romy32

Als antwoord op door Lydia1

Altijd lastig te zeggen.
Het ligt aan verschillende factoren, zoals je mondhygiëne, of je wel of niet knarst/klemt, de conditie van je tandvlees, de conditie van het element onder de kroon.

Vaak gaan kronen echt wel langer mee dan tien jaar. Dat zie ik bij ons in de praktijk, maar dat zie je ook bij jezelf. Je hebt immers al dertig jaar dezelfde kroon.
zo, 12/13/2015 - 10:36 Permalink
Lydia1

Als antwoord op door Romy32

Nogmaals hartelijk dank voor je antwoord Romy, dit helpt me om een goede afweging te maken. Ik heb nu besloten om voor één kroon te gaan. Ik zorg goed voor mijn gebit, poets 2x daags ( nou ja, meestal dan ;-) ) en ga braaf jaarlijks voor een gebitsreiniging naar de preventie-assistentie. Dus ik ga er vanuit dat de kroon nog best een aantal jaren kan blijven zitten. Er kan natuurlijk altijd iets onder de kroon fout gaan, maar ja..... dat is pech hebben en dan handel je uiteraard naar die situatie.
Handig zeg, dit forum! Ik voel me nu een heel stuk zekerder in mijn beslissing. Fijne dag nog Romy!
zo, 12/13/2015 - 15:46 Permalink
Romy32

Graag gedaan hoor, maar ik adviseer je wel om nog even aan je tandarts te vragen waarom hij de kroon wil vervangen.
Je zegt dat er een donker randje te zien is. Dat komt waarschijnlijk doordat de kroon een metalen basis heeft, onder het porselein. Tegenwoordig kunnen kronen ook gemaakt worden zonder metaal, waardoor die verkleurende randjes niet meer voorkomen. Zeker in het front is dat wel heel mooi. Misschien is dat de reden dat je tandarts de kroon wil vervangen. Als je de situatie zoals die nu is zelf prima vindt, kun je het natuurlijk gewoon zo laten.

Als je tandarts echter om andere redenen wil vervangen (bijvoorbeeld lekkage onder de kroon), is het niet verstandig dit uit te stellen. Maar ik denk dat hij je dit dan wel duidelijk had gezegd.

Even vragen naar de reden dus, is mijn advies.
Jij ook een prettige dag verder.
zo, 12/13/2015 - 16:05 Permalink
Lydia1

Als antwoord op door Romy32

Hoi Romy, ik ben vanmorgen al even bij mijn tandarts langs geweest. Het was precies zoals jij al zei, ivm dat donkere randje (metalen basis) leek het hem een goed plan om beide kronen ineens te vervangen, en ook dat beide kronen dan dezelfde kleur zouden hebben. Tja, het kost wel even een paar centen, maar als het goed is ziet het er straks allemaal weer heel fraai uit! Groetjes van Lydia
ma, 12/14/2015 - 14:06 Permalink