Vulling vervangen vanwege slecht aansluiten

Author:
Joost1234
Posted:
za, 12/12/2020 - 01:09
Vorige week was ik bij een nieuwe tandarts. Deze gaf aan2 vullingen te willen vervangen omdat deze niet meer goed aansluiten (weet niet waarop). Ook zou ik op ter mijn inlays of kronen moeten krijgen omdat ik grote vullingen heb.
Nu is het zo dat mijn vorige tandartsen nooit hier maar iets over gezegd hebben en het hele bericht me nogal overviel. Kronen zijn prijzig en aangezien de vullingen verder prima zitten lijkt het mij gek deze al te gaan vervangen als er geen klachten zijn en foto’s niet wijzen op onderliggende gaatjes.
Ook vraag ik me af of vullingen vervangen nodig is om dezelfde reden.
Graag advies.
Mina Dental Team

Beste Joost1234,

Allereerst wat betreft uw vraag over de vervanging van vullingen: de voornaamste reden om een restauratie te vervangen omdat deze niet meer goed aansluit, is om voedselophoping tussen de tanden tegen te gaan. Voedselophoping kan op den duur namelijk leiden tot gaatjes.

Ten tweede uw vraag over de inlays of kronen: dit advies komt inderdaad voort uit het hebben van grote vullingen. Uw tand/kies wordt namelijk erg verzwakt door een grote vulling en dit kan op den duur tot een breuk leiden. Om dit te voorkomen kan ervoor worden gekozen om uw tand of kies dus te voorzien van een kroon of een inlay te maken. De gedachte bij een kroon is dat je de tand/kies overkapt en zo meer sterkte geeft. Bij een inlay hoeft er minder geboord te worden dan voor een vulling, wat ook weer ten goede komt aan de sterkte van de tand/kies.

Waarom de tandarts dit voorstelt is omdat mocht u op dit moment niet de slecht aansluitende vullingen vervangen dan zou op den duur wél een probleem kunnen ontstaan, wat de behandeling dan lastiger maakt. De genoemde opties dienen eigenlijk als een alternatief voor het opnieuw plaatsen van een vulling.
zo, 12/13/2020 - 12:21 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Joost1234

Ik moet altijd een beetje lachen bij de vraag: "Waarom is daar nooit eerder iets over gezegd?" Simpel...omdat je er nu eenmaal op een gegeven moment iets over moet gaan zeggen en dat doe je zodra je een probleem ziet aankomen. Daarnaast kijkt iedereen met zijn eigen blik en als diegene nieuw voor je is ook nog met een frisse blik. Ik ken praktijken waardoor ze patienten sowieso bij 3 verschillende behandelaren laten komen zodat ze elkaar scherp houden en zeker weten niks gemist te hebben. Nog een reden: het kan ook zijn dat u in het verleden ongeinteresseerd bent overgekomen en de tandarts je dus al een poosje niet meer la creme de la creme voorschoteld. Of...de tandarts heeft het echt wel eens aangegeven maar is het niet op uw harde schijf opgeslagen. Heel menselijk...
di, 12/22/2020 - 15:39 Permalink