Vraagtekens handelswijze kroon door afbreken voortand

Author:
Karelspil
Posted:
do, 12/08/2016 - 18:43
Ik ben 15 oktober door een elleboogstoot tijdens de wedstrijd mijn voortand kwijtgeraakt. De breuk was net paar millimeter boven het tandvlees en dezelfde zaterdagavond ben ik naar een spoedtandarts gegaan en is er een begin gemaakt aan mijn wortelkanaalbehandeling. Gelukkig kon mijn wortel nog worden gebruikt en dus een stift kroon. Echter heb ik mijn twijfels bij de verdere handelswijze van mijn tandarts. Ik kon pas op 8 november terecht bij mijn eigen tandarts voor het afmaken van de wortelkanaalbehandeling. Echter op 8 november kon de wortelkanaal niet afgemaakt worden tijdens de afspraak (kwam denk ik een spoedgeval tussen want mijn afspraak begon 15 min later). Ze had wel klein beetje tandvlees weggehaald en al iets (met een vijl) gedaan in me wortel maar nog niet afgemaakt. Ze vertelde mij dat zij het volgende keer zou afmaken, dat er een 'bitje' zou worden gemaakt (met daarin een voortand) en dat ik gebeld zou worden wanneer deze klaar was. In de tussen tijd ben ik niet gebeld en heb ik tot mijn volgende afspraak op 21 november dus al meer dan een maand rond gelopen met een opgeplakte voortand die al aardig begon te stinken. Op 21 november tijdens de vervolg afspraak na enig tandvlees weg te hebben gehaald zegt ze het niet te kunnen uitvoeren en stuurt ze me naar endodontoloog. Ze kan de wortel niet schoonhouden door het bloed vanuit mijn tandvlees en het gebrek aan juiste apparatuur. Uiteindelijk krijg ik wel het 'bitje' en kan ik eindelijk zonder de stinkende voortand rondlopen. Na het consult kon ik 5 december terecht bij de endodontoloog en mijn eigenlijke afspraak wanneer mijn kroon zou worden afgemaakt op 5 december vervalt. Na de consult heb ik maar zelf gevraagd wanneer het begin kon worden gemaakt van de kroon. De endodontoloog vertelde mij dat dit beter was wanneer dit zo snel mogelijk gebeurde. De afspraak bij mijn tandarts kon gelukkig snel erna op 8 december en 20 december zou dan eindelijk mijn kroon afgemaakt kunnen worden. Nu ben ik dus vandaag naar mijn tandarts geweest en is er een begin gemaakt aan mijn kroon. Ik had mijn 'bitje' niet mee doordat ik dacht dat ik een noodkroon zou krijgen. Echter ben ik zonder noodkroon naar huis gestuurd en ik moest maar een afspraak maken voor een aanpassing van het 'bitje'. Dit kan dus pas na het weekend (4 dagen later) en moet ik rond lopen met dat 'stompje'. Kortom ik heb er niet helemaal een goed gevoel hier over.

Mijn vraag omtrent dit is dan ook het volgende:

Hoelang duurt normaal het traject van het plaatsen van een stift kroon?
Tandarts heeft verteld maar één soort materiaal te kunnen gebruiken voor de kroon bij mijn voortand, klopt dit en/of wat is het sterkst/beste materiaal?
Is het normaal om een maand lang met een opgeplakte voortand rond te lopen?
Heeft de tandarts een fout gemaakt met het niet afmaken van de wortelkanaalbehandeling (waardoor naar mijn idee dus me tandvlees te ver terug is gegroeid)?
Is er een bepaalde (gewenste) tijd tussen het doen van een wortelkanaalbehandeling en begin opbouw kroon (tandarts wilde dit zelfde dag doen op 21 november)?
Is het gebruikelijk om iemand naar huis te sturen met een 'stompje' en geen gebruik te maken van een noodkroon?

Alvast bedankt voor de reacties en de moeite om het door te lezen!