Vraagje over tandvlees / mondhygienist

Author:
Dennisz
Posted:
za, 10/14/2023 - 19:12
Hoi allemaal,

Ik ga sinds anderhalf jaar om de drie maanden naar de MH. Afgelopen donderdag was ik er weer.

Zolang ik elk kwartaal kom kunnen ze het goed bijhouden maar heb niet het beste gebit. Wat vragen:

- randjes tandvlees waren wat rood. Met nadruk gevraagd, geen sprake van paradontitis. Oppervlakkig. MH vroeg of ik met mond open slaap en ja, dat doe ik al heel mijn leven. De laatste tijd probeer ik met pleisters de mond dicht te houden maar dat is lastig, neusademen is moeilijk. Maar kan ontstoken tandvlees hierdoor komen? Ze ziet namelijk niet veel plak en kwam daardom tot deze conclusie.

- ik heb sinds gisteren een gevoeligheid zo nu en dan bii een kies rechtsboven, net nog bij een zuur/zoet sapje. Het is een split second. Ook soms bij neus ophalen of snuiten. Alsof er een kleine open verbinding is tussen neus en kaak. Kan dit een korte termijn gevolg zijn van de MH behandeling en het ‘krabben’?

- ik klem. Niet net tanden op elkaar maar los van elkaar. Stress, spanningen. En harde verkamping vanuit de kaakspier bij het oor, vooral doorvoelt naar de hele onderkaak en nek. Ook pers ik mijn tong tegen mijn verhemelte. Nu suggereerde de MH dat een botoxinjectie kan helpen. Mijn TA, die ik over twee weken zie, doet dat vaker (en ook botox als cosmetisch traject). Heeft iemand wel eens van botox voor kaakspanning gehoord?
Tandarts_Richa…

Mondademhaling leidt vaak tot ontstoken tandvlees... Dus extra onderhouden of kijken of er wat aan de mondademhaling te doen is.
Als de tandhalzen net schoon "gekrabd" zijn dat kan dat gevoeligheid geven. Maar laat een x-foto maken om te kijken of er meer aan de hand is.
Voor parafuncties en daarmee gerelateerde klachten is de Gnatholoog de aangewezen specialist. Verwijzing door de tandarts. Botox wordt weleens toegepast maar zorg dat iemand dat doet die kennis v zaken heeft. Of eventuele door de tandarts met kennis v behandeling v dergelijke problemen.
za, 10/14/2023 - 23:32 Permalink
Dennisz

Mondademhaling - ok. Ik blijf die speciale pleisters proberen. En om de drie maanden MH. Heb een soort angs voor paradontitis maar heb uitdrukkelijk gevraag of ik dat heb maar dat was een duidelijke nee van de MH.

Gevoelige plek. Het is een split second, hoog op de kies denk ik. Blijft niet hangen de irritatie. Pijn is het niet te noemen. Het zijn flitsjes, soms met drinken, soms gewoon zomaar. Een iniminieschokje. Geen pijn bij belasten. Klinkt dit icm de behandeling bij de MH als gevoeligheid tandhals?

Klemmen, ja ik ga doorvragen over Botox. Heb eerder eens fysio gehad maar kan het niet afleren blijkbaar. Gnatholoog evt daarna dan nog?
zo, 10/15/2023 - 12:48 Permalink
Dennisz

Het is gek, die gevoelige plek is gevoelig als ik mijn hoofd omhoog beweeg of plots draai of hard knik. Onverwachte en snelle bewegingen. Ook soms als ik hard snuif of snuit. Ben niet ultraverkouden maar ook niet fit. Het is alleen rechtsachter boven
zo, 10/15/2023 - 16:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Waarschijnlijk, maar moeilijk v hier dat te bepalen, uw tandhals. Voor zekerheid bij aanhouden consult Tandarts.
Neen eerst Gnatholoog. Niet daarna.
Wel verkouden...bij bewegen etc klinkt als sinusitis. Neusholte is ontstoken.. de wortelpunten v d kiezen liggen dicht bij de neusholte waardoor soms ook kiespijn ervaren kan worden.
zo, 10/15/2023 - 21:34 Permalink
Dennisz

Klotsend niet hoor, mijn hersenen hooguit.

Maar wel de gevoelige plek rechtsboven, de prikkel/tinteling. En dan ook hoofdpijn. Dochter is al twee weken ziek en verkouden. Maar ik snuit niet, voel me slechts niet fit. En klein beetje snot en druk in hoofd. Misschien moet het nog loskomen? Wel ‘toevallig’ dat het net na bezoek MH begint.
zo, 10/15/2023 - 22:07 Permalink
Tandarts_Richa…

Morgen gelijk huisarts bellen. Vermoeden sinusitis. Dit was mijn examen KNO vraag. KNO docent werd boos dat ik kaakchirurg wilde voorstellen. Neen eerst KNO daar hoort het was zijn antwoord. Maar misschien doet uw huisarts alles.
zo, 10/15/2023 - 22:08 Permalink
Dennisz

Haha. U bent goed terechtgekomen volgens mij.
Maar ik voel me verder niet ziek, hooguit wat gammel. Kan dit zelf overgaan? Neusspray?

En wellicht is het toch iets van een tandhals of gaatje. Of is dat niet mogelijk als het zo komt met bewegen van het hoogd en bukken? Dat bestaat bij gaatjes of halzen niet?
zo, 10/15/2023 - 22:15 Permalink
Dennisz

Nog steeds bij fases een vol gevoel in bet hoofd en achter de ogen en jukbeenderen. En nog steeds bij bewegingen van het hoofd die split second druk in de kies/kiezen rechsboven. Ook bij snuiten/blazen soms. Maar dus niet de hele tijd, het is ook zelfs twee dagen weggeweest. Maar geen probleem met kauwen, warm of koud.
ma, 10/23/2023 - 17:16 Permalink
Dennisz

Niets, kon pas na een week terecht dus heb maar neusspray gekocht. Het gaat vast over, maar wil proberen uit te sluiten dat het niet iets intrinsiek met de kies/kiezen is. Maar heb je wel eens gehoord van kiesproblemen als de mijne die niet door die holtes komen?
ma, 10/23/2023 - 17:55 Permalink
Dennisz

Ja een afspraak heb ik nu einde week.
Vandaag controle tandarts (toevallig). Tien minuten maar maar alles zag er goed uit. Geen foto’s, dat is volgende controle weer. Ik lag in de tandartstoel en voelde het bij het gaan liggen (hoofd naar achteren) en bij het overeind komen toen het klaar was. Klinkt nog steeds als holtes?
di, 10/24/2023 - 23:21 Permalink