Vraag over behandeling wortelpuntontsteking / abces kaak

Author:
Wezeltje
Posted:
do, 11/28/2013 - 14:42
Beste mensen,

Een paar maanden geleden is bij mij een kleine kies onderin gevuld (diepe vulling).
Vorig weekend kreeg ik hevige kiespijn. De kies die pas gevuld is deed veel pijn bij aanraking. De kiezen daarachter hebben een tijd geleden al wortelkanaalbehandelingen gehad. Zondagavond werd mijn wang dik, maandagochtend heb ik meteen gebeld en kon ik bij mijn tandarts terecht. Het tandvlees was zo opgezwollen dat het leek alsof ik een half ei in mijn wang had verstopt. Met ibuprofen kon ik de hevigste pijn onderdrukken, maar het was nog steeds erg pijnlijk.

Onder de pijnlijke kies dacht ik zondag even een wit puntje te zien (fistel dacht ik), maar later niet meer. Ook de tandarts kon hem niet vinden. (Ik heb geen vieze smaak in mijn mond gehad).

De tandarts heeft een wortelkanaalbehandeling geadviseerd, die kan pas over een week plaatsvinden en me een recept voor Amoxicilline meegegeven. Hij wil pas behandelen als de ontsteking weg is, anders zou het ook veel te pijnlijk zijn. Ik zit nu op de vierde dag van de kuur. De bult is na een paar dagen wel wat kleiner geworden (50%) en de kies is niet echt gevoelig meer, maar er zit dus nog wel een flinke zwelling en ik heb vandaag nog ibuprofen nodig tegen de pijn (paracetamol met coffeïne helpt meestal onvoldoende).

Als het veiliger (gezonder) is om de kies te laten verwijderen gaat daar mijn voorkeur naar uit. Naar wat ik begrepen heb, kan dit dan ook pas gebeuren over een week.

Ik zit toch met een aantal vragen:

- Ik had eigenlijk verwacht dat de kies open gemaakt (of meteen verwijderd zou worden) bij een abces. Als leek dacht ik ook: vieze troep moet er z.s.m. uit (als ik een vies wondje heb hou ik hem ook open). Nu heb ik dus alleen antibiotica gekregen. Is dit voldoende? Is volgende week verdere behandeling niet te laat (de kuur is dan al over)?

- Ik was bezorgd dat de ontsteking verder kon gaan naar het bot. De tandarts antwoordde dat hij daar al in zat! :( Als dat zo is, moet ik dan niet doorverwezen worden naar een kaakchirurg?

Alvast dank.
vV

Ik begrijp dat u met een aantal onzekerheden zit, is niet nodig. mi heeft uw tandarts een juist traject ingezet. Persoonlijk had ik het liefst de kies gelijk opengemaakt. Een kies eruit halen bij een acuut abces lukt vaak niet omdat het veel te pijnlijk is (door de ontsteking lastig tot heel moeilijk te verdoven). Voor de rest verwijs ik toch even naar de eigen tandarts mn mbt trekken (en wat erna?)
do, 11/28/2013 - 15:15 Permalink
Wezeltje

Bedankt voor uw snelle reactie en geruststelling. :)
Ik begrijp alleen niet wat u bedoelt met "en wat erna"?

Wel wil ik zeker weten, als er getrokken wordt, dat het de 'goede' kies (ontstekingsbron) is en dat de ontsteking niet door een kies ernaast kan zijn veroorzaakt - dat deze overgegaan is op de pas gevulde kies (die zeer is gaan doen). Ik weet niet of dat kan? Omdat ik die kiezen ernaast sowieso niet meer voel.
do, 11/28/2013 - 15:32 Permalink
vV

een kies eruit betekent niet dat het klaar is. Daar kan van alles door gebeuren qua scheefgroeien/uitgroeien andere kiezen. Dus wanneer je gaat trekken best, maar dan wel met info over wat er kan gebeuren en wat er wellicht nodig is om dat tegen te gaan of op te lossen. De mond is geen star systeem, als je er , door bv trekken, iets in gaat veranderen, gaan andere dingen ook veranderen, en soms wordt het daar niet beter mee...dat moet je dus in ieder geval weten om een afgewogen beslissing om te gaan trekken te kunnen maken.
Soms is er gene keus, maar in dit geval begrijp ik eigenlijk nog wel.
do, 11/28/2013 - 15:51 Permalink
Wezeltje

Nou, het wordt er denk ik niet beter op. Ik zie nu twee bulten. Een dus onder de kies die pas gevuld is, een tweede onder de kies ernaast. De tweede bult is wat groter.

Betekent dit dat er nu twee wortelpuntontstekingen zitten? En: als de tweede later is ontstaan moet deze dan apart bekeken of behandeld worden (deze heeft al een wkb gehad) op korte termijn? Ik bedoel: moet ik dit beschouwen als een nieuwe klacht en is het verstandig om hier op (zeer) korte termijn naar te laten kijken, of hoort het bij de eerste en maakt dat nu toch niet meer uit. Zelf heb ik geen idee of deze bult nieuw is omdat het hele gebied dik was. Eind volgende week heb ik dus een afspraak.

Helaas kan ik de tandarts(assistente) vandaag niet bellen voor advies.
vr, 11/29/2013 - 12:07 Permalink