voortdurende pijn na plaatsen van brug

Author:
schoolmeester
Posted:
wo, 02/15/2012 - 00:27
In mijn bovenkaak is een brug geplaatst: twee kronen op twee kiezen, dummie en dan weer een kroon op de hoektand. Dus brug van 4 elementen.
Vanaf het plaatsen heb ik pijn. Eerlijk gezegd ook al iedere dag vooraf tijdens de week van de noodbrug, alhoewel dat anders voelde. Vaak alleen de hoektand, regelmatig ook de andere tanden, soms ook in de onderkaak, soms zelfs ook aan de andere kant van mijn tanden.
Na 4 weken terug gegaan naar de tandarts, niets te zien, verzoek om nog vier weken te wachten. De hoop was dat de pijn uiteindelijk weg zou gaan. Helaas is dit niet het geval. Regelmatig bij het opstaan, soms begint het pas 'middags. Ik ben nu 8 weken verder.
Onlangs bij een tweede tandarts (second opinion) langs geweest in de hoop op een verlossend antwoord van iemand die er mogelijk een andere kijk op heeft. Foto's (detailfoto's) lieten echter niets zien, tandvlees ook helemaal prima. Deze tandarts kon niets zeggen. Zou misschien aan de beet kunnen liggen? Een bezoek aan een deskundige (in dezelfde praktijk) op het gebied van wortels ed. werd voorgesteld. Dat zal dan ook nog gebeuren.
Over twee, drie weken ga ik weer naar de tandarts die de brug heeft geplaatst.
Graag zou ik willen weten of iemand vergelijkbare ervaringen heeft en vooral ook wat mogelijk de oorzaken kunnen zijn. Nog liever: is hier een oplossing voor te bedenken? Ik ben een beetje de moed aan het verliezen en denk hier zo niet mee verder te kunnen.
schoolmeester

Vervolg voorgaand probleem m.b.t.plaatsen brug van 4 elementen


Nu , na ruim 1 jaar, is de pijn nog steeds aanwezig. Het is nu en dan wel eens veel minder pijnlijk, soms wel eens een aantal weken bijna verdwenen. Maar nu is het weer zoals zo vaak rn al zo lang: vooral bij de hoektand waarop een kroon is geplaatst.
Toch is er niets ontstoken.
Komt het door het klemmen van de tanden 's nachts? Soms 's morgens geen pijn, maar dan toch weer in de namiddag.
Het lijkt eindeloos. Waar igt de oplossing? Wie helpt me aan goede tips?
wo, 03/06/2013 - 00:02 Permalink
schoolmeester

Helaas nu weer vele maanden verder, er is veel gebeurd, maar nog steeds pijn. Eerst nog een bitje geprobeerd, leverde geen resultaat op.
Na vele maanden werd geconstateerd dat de 4-delige brug los zat op de hoektand, de laatste tand van de brug. Eindelijk de oplossing nabij dachten we, dit na maanden pijn. De brug werd uit voorzorg tijdelijk weer vastgezet. Dit om af te wachten of er toch nog niet iets anders aan de hand was. Dat bleek na enkele weken. Na hevige pijn in het tandvlees kwam er plots een uitstulping van bloed in het tandvlees nabij de voortand. Bij het volgende bezoek aan de tandarts bleek het een uitweg te zijn van bacteriën. De wortel van de hoektand was dood, wortelkanaalbehandeling volgde. De brug is weer vastgezet. Helaas is de pijn nooit helemaal weg gegaan en nu weer te pas en te onpas pijn vlak boven/ ook net achter de hoektand. Ook soms bij het eten (kauwen), soms ook in de minuten daarna een klikkend geluid, te voelen en te horen. Ook mijn man heeft het duidelijk gehoord. Het klikken is even wel niet steeds te horen, ook niet bij het proberen te bewegen van die hoektand.
De tandarts en zijn collega hebben aangegeven niet te kunnen constateren dat de brug weer los zit op de hoektand. Het klikken valt voor hen niet te verklaren. Helaas kon ik bij dat bezoek het klikken niet laten horen. Het geluid moet toch te verklaren zijn. Volgens ons doordat hij wel los zit. Maar goed, we zijn niet de deskundigen. Tandarts geeft aan nog enkel maanden te wachten, zodat restanten van die bacteriën uit het lichaam (tandvlees) zijn verdwenen.

Wie heeft er een uitleg, een vermoeden wat de oorzaak is van het klikken en de pijn of wie kan mij aangeven waar ik echt moet zijn om het definitief vast te laten stellen wat er aan de hand is? Mijn eigen, ervaren, tandarts lijkt ook ten einde raad. Hij wil niet de brug weer los tikken, dit omdat hij meent dat deze nog vastzit. Dat valt dan ook weer te begrijpen. De wortelkanaalbehandeling heeft 3 maanden geleden plaats gevonden.
Ik hoop op adviezen m.b.t. wat nu, hoe de oorzaak van het klikken te laten vaststellen zodat ik met een duidelijke conclusie naar mijn tandarts terug kan.
za, 09/14/2013 - 14:02 Permalink
vV

Jammer dat u niet echt ingegaan bent op mijn antwoord van een half jaar geleden. Als er geknarst en of geklemd wordt is een bitje niet het enige, sterker nog pas het laatste wat te doen is. Het komt mij voor dat er een verkeerde beet is niet alleen ij dichtbijten maar ook wellicht zelfs juist bij schuifbeweging. Dat een brug loskomt heeft vaak ook een dergelijke reden.
za, 09/14/2013 - 16:18 Permalink
schoolmeester

Erg bedankt voor uw antwoord. In maart heeft u ook aangegeven dat knarsen een mogelijke oorzaak is. Dat heeft ook toen inderdaad geleid tot een bitje. Dat bleek ook niet te helpen. Steeds om de paar maanden langs geweest, maar dat leidde alleen tot nu en dan nog weer eens bijslijpen van de brug. Uiteindelijk dus de brug eraf nadat was geconstateerd dat deze op de hoektand los zat. In de weken van het tijdelijk vastzetten bleek de kanaalwortelbehandeling nodig. Daarna is brug definitief vastgezet, nu mogelijk weer los? Het klikken, duidt dat daar op? Gisteren bij de tandarts en zijn collega. Ze concludeerden: niet los, wachten, pijn zal wellicht wegtrekken. Vanavond meen ik dat ik toch de tand kan bewegen, klikkend geluid hoor ik nu en dan hierbij. Ik durf nu bijna niet meteen weer een afspraak te maken.
Vraag blijft : wat is de mogelijke oorzaak van het klikken, wat kan de mogelijke oorzaak zijn van de pijn nabij die behandelde hoektand?
zo, 09/15/2013 - 01:46 Permalink
vV

Antwoord heb ik al gegeven...
Als een splint het enige antwoord van hen was op het knarsen hebben ze daarvan (te) weinig kaas gegeten blijkbaar.
Ikmzou dan eens beginnen met een goede orofaciaal fysio, en de zoekfunctie van dit forum benutten. Zonder fotos en beeld in de mond kan ik niet verder komen dan dit.
zo, 09/15/2013 - 10:30 Permalink