Vijltje afgebroken in wortelkanaal? :o

Author:
Roosje30
Posted:
ma, 02/29/2016 - 10:16
Vorige week heb ik een wortelkanaalbehandeling gehad. Hierbij is volgende de tandarts, een vijltje voor 3kwart afgebroken in het 3e kanaal. Hij heeft lang geprobeerd het eruit te krijgen, maar is niet gelukt. Hij heeft goed gespoeld en noodvulling erop gedaan.
Hij zei dat het geen kwaad kan, maar mocht ik er last van krijgen dan word ik door gestuurd naar een kaakchirurg. Klopt dit? vNu vraag ik me af, waarom kaakchirurg en geen endodontoloog ? En is dit een groot stuk 3kwart? in mijn oren wel maarja, ik heb dan ook extreme angst voor tandarts en dat er zoiets in mijn kies achterblijft zit mij niet zo lekker. Heb er sinds de behandeling dan wel geen pijn of napijn aan gehad, wel is de noodvulling er paar dagen erna uit gegaan en kreeg ik wel weer pijn en dikke wang, maar na een nieuwe noodvulling +paracetamol is dit al snel weggetrokken. Ik vind het allemaal maar vreemd.

En ook vraag ik me af, het vijltje is van nikkel-titanium. Maar ik ben allergisch voor nikkel, geen idee hoe dit in tanden werkt, maar zal dit in de toekomst sowieso weer problemen opleveren? aangezien het ook zo'n groot stuk is wat nog in het wortelkanaal zit..hij heeft verder niet gezegt op welke plek en hoe diep... Ik sta er namelijk niet te wachten op weer een kaakonsteking :(

Weet iemand hier meer van?


Met vriendelijke groet,

Roosje30
Grappa

Helaas gebeurt dit wel eens erg vervelend voor jou en voor de tandarts. Als er onder cofferdam is gewerkt metbsteriele vijlen kan het soms goed gaan maar het is natuurlijk beter om de afgebroken vijl te verwijderen. Dat lukt vaak maar niet altijd. Zo'n behandeling vraagt meer apparatuur, o.a. een Microscoop. Een kaakchirurg haalt de vijl er niet uit. Kan zij/hij niet maar haalt een stuk van de wortlpunt af en vult de overgebleven wortel. De vijl met rommel erin en mogelijk bacterien blijft zitten. Nooit doen dus. De behandeling van de eerste keuze is het proberen te verwijderen van de achtergebleven vijl door een endodontoloog. Deze kan je alles vertellen over de kans van slagen en de mogelijke risico's. Vraag wel naar de kosten, die zullen vaak aanzienlijk zijn. Bespreek dit ook met de tandarts. Die heeft een aansprakelijkheidsverzekering en daar kan men dit misschien melden.
ma, 02/29/2016 - 19:54 Permalink
Roosje30

Als antwoord op door Grappa

Bedankt voor uw snelle reactie!

Dat word dus Geen kaakchirurg, nu ik dit weet... wel gek dat mijn tandarts me daar na toe wou sturen als ik last zou krijgen :/ zou dus eigenlijk betekenen dat ik alleen maar meer last zou krijgen als dat vijltje opgesloten word ...

Als ik het goed begrijp, zal het vijltje vaak wel problemen opleveren als het achterblijft in een wortelkanaal en dat het maar een enkele keer goed gaat? Ik zal toch voor zekerheid maar eens naar een Endodontoloog bellen. Is hier een verwijsbrief voor nodig? en weet iemand of dit ook vergoed word in een aanvullende tandartsverzekering??


Alvast dank voor reacties!


Met vr groet,
di, 03/01/2016 - 08:54 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Roosje30

vijltje kan je er beter uit laten halen indien dat nog mogelijk is. de aangewezen specialist hiervoor is de endodontoloog.
dit word gedekt uit de aanvullende verzekering en een verwijsbrief is hier niet voor nodig. je bent vrij om daar naartoe te gaan..

maar je tandarts kan wel een verwijsbrief schrijven als je dat wenst, dan kan hij het probleem op papier zetten.
di, 03/01/2016 - 09:37 Permalink
Grappa

Als antwoord op door tingobop

Dit klopt niet helemaal. Het is niet handig zonder verwijsbrief met infirmatie en bijlagen van je tandarts naar de endodontoloog te gaan. Deze heeft namelijk alle informatie over de voorgaande behandeling, foto's, welke vijl (soort, diameter) en dergelijke nodig. Daarnaast zijn de foto's die al gemaakt zijn erg zinvol om de endodontoloog van te voren een inschatting te kunnen laten maken van de kans van slagen en kosten. Als je een afspraak maakt zonder deze informatie zal de endodontoloog extra foto's moeten maken. Dit brengt kosten en straling met zich mee. Ook is de informatie van de endodontoloog weer zeer nuttig voor de tandarts i.v.m. vervolgbehandelingen als een kroon of als er later toch weer problemen komen.
Als je aanvullend verzekerd bent zal de behandeling gewoon meelopen in de vergoedingen. Afhankelijk van de polisvoorwaarden moet je wel rekening houden met een mogelijke eigen bijdrage als je geen 100 maar bv 75% vergoeding van een aantal codes hebt en ook het vollopenvan je polis, het bereiken van je maximale vergoeding waardoor alles daarboven voor je eigen rekening is.
di, 03/01/2016 - 10:35 Permalink
Roosje30

Als antwoord op door Grappa

Het vijltje eruit halen lijkt mij ook het meest logisch...Ik heb inmiddels contact gezocht met een Endodontoloog, deze vroeg wel om een verwijzing en zei zelfs: als wij er ook niets mee kunnen dan zullen wij u ook doorsturen na een Kaakchirurg :o . Ik heb daarna contact met mijn eigen tandarts gezocht ivm een verwijzing en deze blijft volhouden dat het niet erg is, geen kwaad kan, dat hij in zijn 35 jr tandartsjaren niemand terug heeft gehad met klachten van een afgebroken vijltje en vond dus alle kosten voor een Endodontoloog dan ook onnodig... Kortom...ik begrijp er helemaal niets meer van.... Over 1,5 week heb ik een afspraak staan om de behandelde kies te vullen, er zit nu nog een noodvulling in... ik zal ze eens vragen hoe schoon die wortel is ivm zenuw/ontstekingresten en hoe diep het vijltje zit...anders zal ik alsnog staan op een doorverwijzing na een endodontoloog... kan weinig doen dan afwachten nu helaas...

In ieder geval bedankt voor jullie reacties!
wo, 03/02/2016 - 10:16 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Roosje30

Toen ik naar de endodontoloog ging had ik ook foto's opgestuurd van betreffende kies. maar ze maakten toch nog zelf foto's vooraf en ook tijdens de behandeling werden foto's gemaakt. daar ontkom je toch niet aan.want vaak willen ze ook foto's vanuit een andere hoek,

ik had wel een verwijsbrief van de tandarts maar met informatie die helemaal niet klopte. zo zou de perforatie aan de wortelpunt zitten en de andere kanalen niet meer gedaan hoeven worden.en het een kies met 3 kanalen was. bij endo bleek dus de perforatie juist bovenin te zitten en alle kanalen moesten opnieuw. en er zat nog een vierde kanaal die nooit gedaan was.

bij een andere kies met afgebroken vijl was er helemaal geen verwijsbrief. de endodontoloog haalde het vijltje er heel makkelijk uit. een goede endodontoloog kan dat allemaal wel zonder aanvullende informatie. als het goed is krijg je ook een gesprekje vooraf waar in je het allemaal uit kan leggen.
wo, 03/02/2016 - 11:00 Permalink
tingobop

Als antwoord op door Grappa

Ja dat kan je wel zeggen ja dat ik slechte ervaringen heb. en niet met 1 maar met 2 tandartsen. maar goed de ene is ondertussen al aangeklaagd door mijn advocaat en de andere komt straks aan de beurt. daarvoor is de toevoeging bij de raad van rechtsbijstand nu ook op aangevraagd. ik snap echter nog steeds niet waarom mij dat nu moest overkomen .1 tandarts kan nog maar 2 is toch een beetje te gek.nu heb ik bijna elke dag pijn in mijn gebit omdat de ene tandarts het eerst heeft laten verwaarlozen en de andere tandarts er daarna ook een potje van heeft gemaakt waardoor mijn gebit nog verder verzwakt is. en dan overdrijf ik niet.ik vind dat er vaak nogal makkelijk met tanden omgesprongen word.zo ben ik van mening dat wortelkanaalbehandelingen niet uitgevoerd moeten worden door gewone tandartsen die niet over de juiste kennis en een microscoop en verder speciaal gereedschap beschikken.bij verkeerde behandeling of perforaties kan de impact op de patient kan heel groot zijn.maar bij de tandarts word het vaak afgedaan van het is maar een kies die je makkelijk kan missen dus we proberen het dan maar blindelings te behandelen. extra kanalen enz worden dan ook niet gevonden maar ze stoppen er wel gelijk overal stiften in.zit nu weer met pijn in mijn mond te schrijven. verschrikkelijk gewoon.

Roosje ik zou dat vijltje er zeker wel uit laten halen. je wilt het beste voor je kies toch? en het liefst op zeker spelen,er zal ongetwijfeld slijpsel/weefsel aan het vijltje tussen de tandjes zitten die bacterieen bevatten. dat je tandarts een fout heeft gemaakt en jou wil laten geloven dat zijn fout waarschijnlijk geen gevolgen heeft zegt niks over jou dat hij nog niemand heeft gezien die daar verder last van heeft gehad.je zal zijn eerste maar wezen..
do, 03/03/2016 - 12:34 Permalink
vV

ik had mij voorgenomen niet meer op dit forum actief te zijn, maar af en toe gaat iets te veel ontsporen. Tenzij er sprake is van niet opvolgen richtlijn mbt vervangen vijlen is het geen fout van de tandarts. Wel een vervelende complicatie. Waarvan, helaas voor patiënt, de (extra) kosten niet bij de tandarts neergelegd kunnen worden. Bij mijn weten is hier ook gewoon jurisprudentie van van uitspraken tuchtraad.

Tingobob , je moet echt eindelijk eens ophouden met generaliseren en je eigen, echt wel vervelende ervaringen, op anderen te projecteren. Is uiteindelijk niemand mee geholpen.
Het blijven jouw ervaringen. dat jij 2 slechte getroffen hebt betekent niet dat die duizenden andere tandartsen ook zo zijn.
do, 03/03/2016 - 19:58 Permalink
Grappa

Als antwoord op door vV

Helemaal eens met vV. Een afgebroken vijl is geen fout van de tandarts, het is een regelmatig voorkomende complicatie die meestal tuchtrechterlijk niet verwijtbaar is. Ik wordt ook een beetje moe van deze stemmingmakerij van Tingobop. Het is zo makkelijk om hier maar van alles en nog wat op te schrijven, houd je een beetje in.
vr, 03/04/2016 - 09:23 Permalink
Roosje30

Als antwoord op door Grappa

Help!
Ik heb nu een grote ontsteking/abses gekregen na de behandeling, mijn hele wang is nu dik. Ze hebben nu opnieuw alles open gemaakt, gevijld en gedesinfecteerd. Ze hebben er een watje in gedaan en me met antibiotica na huis gestuurd, moet morgen terug komen voor de noodvulling. En volgende week om het helemaal af te maken met definitieve vulling?! Is dit een normale gang van zaken wanneer er een vijltje is afgebroken?

En zal dit wel komen door het vijltje wat nog achter is gebleven in het kanaal? of kan het wel eens voorkomen dat de voorgaande ontsteking weer aan is gewoekerd?

Volgens mijn tandarts is het allemaal normaal gaan ze het weer rustig maken. Maar, als de ontsteking door het vijltje komt, dan kunnen ze het op deze manier toch nooit rustig krijgen, die ontsteking? tot dat dat vijltje eruit is? De tandarts zegt ook dat t helemaal niks kwaad kan als kaakchirurg de punten inkort en vult, terwijl t vijltje er nog in zit.... hoe kan het nou dat mijn tandarts het zo draait dat t allemaal maar normaal is en geen kwaad kan :/ terwijl t gewoon logischer is dat zolang het vijltje met vuil/beetje zenuw er nog in zit, dat de ontsteking niet rustig te krijgen is totdat dat alles is verwijderd :O
ma, 03/07/2016 - 19:24 Permalink
Grappa

Als antwoord op door Roosje30

Erg vervelend voor je en helaas ook onzin wat je tandarts verkondigt. Antibiotica zijn meestal zinloos in relatie tot wortlkanaalbehandelingen.
Stel je maar voor dat de binnenkant van de kies nu vol bacteriën en rommel zit. Dan kan allemaal goed komen maar dan moet ook het kanaal waarin de vijl afgebroken is goed gereinigd worden. Dan kan dus niet zonder de vijl te verwijderen. Een kaakchirurg doet niets anders in dit geval dan te proberen een soort stop aan te brengen aan de punt van de wortel die geinfecteerd is en blijft. Dit is echt een verkeerde behandeling. Vraag een verwijzing naar een endodontoloog.
ma, 03/07/2016 - 22:16 Permalink
Roosje30

Als antwoord op door Grappa

Ik denk dat ik antibiotica kreeg om de mega zwelling van mijn wang te laten afzakken. Het is nu wel snel afgezwakt van een tennisbal-formaat naar golfbal-formaat..
Heb hem gevraagd of de grote abces is gekomen door het vijltje. Hij beweerde van niet, dat die ontsteking/abces groter is geworden aan de wortelpunten, omdat er al een grote ontsteking al voor de wkb zat :-o
Komt dat vaker voor? dat als je een wortelpunt-ontsteking hebt, dat het dan erger kan worden na een wortelkanaalbehandeling?

Grappa, weet u misschien een Endodontoloog in Overijssel?
di, 03/08/2016 - 21:49 Permalink
Roosje30

Als antwoord op door Grappa

:( niet meer nodig....

De kies word zometeen getrokken bij de kaakchirurg....inclusief nóg een kies waar hij de fout heeft gemaakt een vulling te plaatsen op een diep gat
(wat onder een lekke vulling zat,waarvan de kies zelf al ontstoken was) meer dan 7 spuiten verdovingen voor wkb niet meer hielpen.... aangezien het me anders te veel zou kosten word het nu maar getrokken.... zucht...en dan ga je na een nieuwe tandarts om je gebit te laten maken, nadat je al bij een lakse tandarts ben weggegaan..en dan nu di t alles..zucht....deprimerend..... heb me in laten schrijven bij de angsttandarts in het ziekenhuis..... weeeer een nieuwe tanarts...om toch enigzins de rest te redden aangezien ik geen enkele tand nog toevertrouw aan deze tandarts....zucht....

Tip voor iedereen met een vijltje in kies: Gelijk na Endodontoloog !!!
En blijf nooit bij een tandarts die te weinig tijd voor je heeft........ zoals mijne, met 3 patienten tegelijk bezig, van ene kamer na andere kamer vliegen en niet doorgedrongen is dat er gezegt is dat de kies al ontstoken was....
wo, 03/09/2016 - 12:15 Permalink