Verstandskiezen verwijderen

Author:
Monique
Posted:
wo, 10/31/2001 - 13:35
Vanwege klachten als oor- en hoofdpijn heeft mijn tandarts foto's gemaakt van mijn kiezen. Het blijkt dat de verstandskiezen (onder) plat in mijn tandvlees liggen. Ik heb nu een verwijzing naar de kaakchirurg. Hierover zou ik u twee vragen willen stellen. Is het mogelijk deze behandeling onder volledige verdoving te doen en is het in dat geval mogelijk om het in 1 keer af te ronden in plaats van twee? Kunt u mij vertellen in welk ziekenhuis dit tot de mogelijkheden bestaat?

met vriendelijke groeten
Monique
de digitale tandarts

Tandheelkundige behandeling onder volledige narcose wordt wel in Nederland uitgevoerd, maar slechts onder een zeer selecte doelgroep.

Over het algemeen betreft het mensen met een geestelijke handicap en psychiatrisch patienten. Zij kunnen dermate onbehandelbaar zijn dat dit alleen onder narcose kan gebeuren. Hierbij worden alleen 'snelle' effectieve behandelingen uitgevoerd zoals vullingen, simpele wortelkanaalbehandelingen en/of trekken van tanden en kiezen.

Ik denk niet dat u daarvoor in aanmerking komt. Het is echter wel mogelijk om van te voren een tabletje met valium in te nemen. dit helpt de angst te overwinnen en minder van de behandeling bewust mee te maken. Dit wordt premedicatie genoemd.

Om niet aan beide kanten te verdoven en om ervoor te zorgen dat de patient nog een 'gezonde' kant heeft om mee te kauwen, wordt er slechts aan een kant geopereerd per keer. Toevallig weet ik dat de kaakchirurg van het diakonessehuis in Utrecht het liefst beide zijden in een zitting doet. Of je daar verstandig aan doet, durf ik je niet te zeggen.

Succes!



[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-31 22:09 ]
wo, 10/31/2001 - 22:05 Permalink
Chrisje

Mijn twee verstandskiezen beneden moeten ook verwijderd worden en ze liggen eveneens 'plat' in plaats van naar boven, zover ik begrepen heb kunnen de kiezen van boven blijven zitten. Ik zou ook graag willen dat ze allebei verwijderd werden ineens en als het even kan onder volledige verdoving, ik zou graag reactie's hierop willen van wat de voor en nadelen hiervan zijn. Ik heb vooral geen zin om bewust mee te maken dat er flink gerommeld word aan mijn gezicht dat ik achteraf meer pijn heb, dat zie ik later wel weer. Vooral in 2x kan voor mij echt een groot probleem worden aangezien mijn ouders naar Nederland komen in de tijd dat ik net geopereerd ben, ze wonen in Spanje en ik woon hier alleen en kan niet alles dan zelf meer (misschien wel, maar voor de zekerheid). Ik heb namelijk 3 honden en 2 katten en als ik echt koorts krijg (wat wel zo zal zijn, aangezien ik nu al vaak koorts heb van die kiezen) is dat wel logisch.

Is er toevallig iemand die weet of dit ook in de buurt van Rotterdam word gedaan?

O, ja voordat ik het vergeet: Is het echt noodzakelijk om die kiezen te verwijderen? Kunnen ze echt onmogelijk doorkomen?

En dan het volgende nog:
Weet iemand wat een 'overspannen kaak' is en wat ik daar aan kan doen? Kan dat soms ook door die verstandskiezen komen? Ik heb namelijk wel heel vaak koorts en hoofdpijn de laatste tijd. En dat lijkt inderdaad richting mijn onderkaak te gaan.

[ Dit Bericht is bewerkt door: kim op 2002-04-19 21:35 ]
vr, 04/19/2002 - 21:06 Permalink
Chrisje

Is er echt niemand die mij verder kan helpen? Ik heb dit bericht ook op andere forums geplaatst maar schijnbaar weet niemand raad, inmiddels durf ik nu echt niet meer want alles wat ik gehoord heb vind ik doodeng...
ma, 05/06/2002 - 17:09 Permalink
de digitale tandarts

Als je last hebt van de verstandskiezen en de tandartsen/kaakchirurgen zijn van mening dat ze beter verwijderd kunnen worden, dan lijkt mij het verstandig dit toch te laten doen.

Ik begrijp dat je er bang voor bent, maar je moet niet teveel toegeven aan de verhalen over wat er kan gebeuren.
Over het algemeen is dit een routine ingreep welke probleemloos verloopt.

Probeer de moed te verzamelen om toch te komen op de afspraak; uit onderzoek blijkt dat wegblijven uiteindelijk de angst vergroot!

Sterkte Kim.

ps een overspannen kaak zou waarschijnlijk slaan op een overbelasting van de kauwspieren en kaakgewrichten door bijv. knarsen en klemmen, de hoofdpijn kan ook hierdoor veroorzaakt worden. De tandarts of de tandarts-specialist hierin (gnatholoog) kan je meer vertellen.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-05-07 00:41 ]
di, 05/07/2002 - 00:35 Permalink
rosa

je hoeft echt niet bang te zijn vind ik. mijn verstandskiezen zijn er met spoed uitgehaald door te lang wachten en dus had ik ontstekingen. De verdoving is net als bij de tandarts, voel je ook niks van. En ik schrok echt van de snelheid waarmee ze eruit werden gehaald voordat je het weet sta je weer op straat!!!!!!!!!1
di, 05/07/2002 - 11:17 Permalink
Chrisje

Ik ben zo bang voor het ziekenhuis omdat ik een hele zware rugoperatie heb gehad. Ik ga vrijdag naar de huisarts om te bespreken of ik in aanmerking kom voor een narcose, anders ga ik kijken of ik het kan laten doen in een andere stad.

Ik ben gewoon erg bang en als de ene is verwijderd en ik moet nóg een keer terug....

Ik ben niet bang voor erna, maar echt voor de ingreep zelf ik weet niet of ik dit aankan en een beetje valium helpt mij echt niet hiertegen (ik ken het middel wel) want die angst zit bij mij veelste diep
wo, 05/08/2002 - 19:09 Permalink