verstandskiezen

Author:
wouterbast
Posted:
vr, 11/09/2001 - 16:14
Ik kreeg laatst te horen van de tandarts te horen dat mijn laatste 2 verstandskiezen eruit moeten. Net toen ik bij de assistente een verwijzing naar de kaakchirurg wilde halen, kwam de de tandarts eraan en vertelde dat hij ze zelf wel zou trekken.

Mijn vraag is of een tandarts dit wel kan en of het normaal is dat een tandarts dit zelf doet. Of dat het gewoon weer meer geld verdienen is.
de digitale tandarts

Vestandskiezen kunnen zowel door de tandarts als kaakchirurg getrokken worden.

De moeilijkheidsgraad van het trekken kan verschillen. Het komt geregeld voor dat een verstandskies slechts gedeeltelijk of schuin doorbreekt. De wortels kunnen een vervelende kromming hebben. De verstandskies kan zich nog onder het tandvlees bevinden.

Mocht het moment aangebroken zijn dat er besloten wordt om de kiezen te verwijderen, dan is het over het algemeen afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en de ervaring van de tandarts zelf, of hij/zij u verwijst naar een kaakchirurg.

In mijn persoonlijke situatie verwijs ik als een chirurgische extractie noodzakelijk is, maar als het zonder chirurgie kan, dan voer ik het zelf uit.

Nadeel is dan wel dat bij ziekenfonds patienten en particuliere patienten met een laag eigen risico, de kaakchirurg gratis/goedkoper is. De vergoeding voor de kaakchirurg is 100% en het tandartstarief H30 (93 gulden) wordt vaak niet vergoed. Waar ik persoonlijk mijn twijffels over heb, aangezien de verzekering uiteindelijk vele malen meer kwijt is aan de kaakchirurg. Vooraf aanvragen van een machtiging bij jouw verzekering door de tandarts kan helpen, maar brengt wel extra administratieve rompslomp met zich mee.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-11-12 10:54 ]
ma, 11/12/2001 - 10:53 Permalink