Verstandskiezen

Author:
Joy-joy
Posted:
do, 01/15/2009 - 13:24
Hoi allemaal,

Over een tijdje mag ik mijn verstandkiezen onder één voor één door de kaakchirurg laten trekken. Ze zijn niet doorgekomen, maar wel voelbaar. Helaas ben ik boven de 25 jaar en lees ik dat als je ouder bent dat je meer klachten kunt krijgen. Al die negatieve dingen zijn voor mij, ik ben best wel een beetje angstig, niet echt motiverend.

Mijn vraag is dan ook: Zijn er ook positieve verhalen hierover? Zo dat ik daar wat moed uit kan halen?

Groetjes Joy-joy
cynthia g

als je ze al kunt voelen zullen ze misschien makkelijker te verwijderen zijn? Dan valt het misschien reuze mee.. hieronder staat een topic van mij, bij mij zijn er 2 tegelijk uitgesneden, lagen allebei dwars en 1 ervan moest in 3 stukken geboord worden, dus van die heb ik wel last, maar van de rechterkant heb ik nog geen centje pijn gehad, das misschien eens chrale troost! Ik ben overigens 26. Vorig jaar zijn er bij mij boven ook 2 getrokken, ook geen seconde last van gehad..! Als ze niet teveel moeite moeten doen om ze te verwijderen zal het denk ik reuze meevallen! succes!!
do, 01/15/2009 - 19:15 Permalink
TechniekerJeetje

Hier ook een positief berichtje.

Ik ben 29 en heb voor 2 maand geleden ook een verstandskies laten trekken. Kreeg er `s nachts last van en heb `s ochtends meteen een afspraak gemaakt om er na te laten kijken. Mijn Tandarts kon er niks aan zien, maar gaf me wel de keus hem te laten trekken met de vermelding dat hij ``nu wel ff tijd`` had. Ik lag er toch en mezelf kennende heb ik maar meteen doorgepakt! Ik heb werkelijk nergens last van gehad! Niet van de verdoving, niet van het trekken en na de tijd niet!!! Hij zat wel moervast, maar uiteindelijk kwam ie wel los... Hij had 2 extra wortels, echt een gedrocht zei mijn tandarts... Haha Denk dat je je niet te druk moet maken!

In ieder geval succes!
vr, 01/16/2009 - 20:15 Permalink
Joy-joy

Hoi

Toen ik ca 8 jaar geleden mijn verstandskiezen boven liet trekken, kreeg ik een verdovingsprik in mijn verhemelte (Auw!), maar mijn zus heeft laatst ook boven een verstandskies laten trekken (ging gelukkig heel goed) en zij kreeg alleen maar verdovingsprikken om die kies heen.
Hoe zit dat eigenlijk met die verdovingen?

Groetjes Joy-joy
do, 02/12/2009 - 16:52 Permalink
toothje

Hallo Joy-Joy!

Toen ik mijn verstandskiezen moest laten trekken was ik ook doodsbang van te voren, maar dat bleek helemaal nergens voor nodig. ik heb gemerkt dat mensen in de omgeving veel ergere verhalen vertellen dan hoe het daadwerkelijk is. ik moest twee keer, één keer voor de rechterkant (boven en onder) en één keer voor de linkerkant (ook boven en onder). De eerste keer voelde ik helemaal niets van de prikken, de tweede keer voelde ik één prik wel een beetje, maar dat was nog steeds niet heel erg. Het irriteerde meer dan dat het pijn deed.

Het getrek en gewrik aan je kaak lijkt heel eng, maar je voelt er niets van. En de kiezen zijn er echt in een paar tellen uit! Ik zou me dus vooral niet te bang maken, al is dat moeilijk, weet ik uit mijn ervaring van toen ik de eerste keer moest.

De eerste keer heb ik trouwens ook geen napijn gehad, wel een beetje verhoging. De tweede keer had ik wel napijn, maar dat is met goede pijnstillers en een dagje rust goed te bestrijden.

Heel veel succes bij de kaakchirurg straks!
do, 02/12/2009 - 23:04 Permalink
toothje

oh, en over verdovingen zag ik dat je nog een vraag had. Bij mij hebben ze de onderkaak aan de kant waar ze trokken geheel verdoofd en boven alleen de kies (dat zei de kaakchirurg in ieder geval tegen mij, zelf heb ik er geen verstand van). In de prikken voelde ik niet echt verschil ofzo.
vr, 02/13/2009 - 15:11 Permalink
Joy-joy

Hoi,

19 juni mag ik naar de kaakchirurge. Jippie! :-?
Heeft iemand nog tips hoe je het beste rustig kunt blijven?
Gelukkig duurt het nog een tijdje, maar tijd gaat helaas voorbij, zucht.

Groetjes Joy-joy
za, 05/09/2009 - 12:50 Permalink
Paul K.

Hoi Joy-joy,

Echt tips voor je hoe je het beste rustig kan blijven, heb ik niet, maar misschien dat ik je wat gerust kan stellen met mijn ervaring van gisterochtend. Toen heb ik namelijk mijn laatste twee verstandskiezen (boven) laten trekken. Dat was niet direct leuk natuurlijk, maar zeker ook geen verschrikkelijke ervaring, vooral ook omdat het personeel heel aardig tegen mij was en er alles aan deed om mij op mijn gemak te stellen.

Nou, als eerste de verdoving, per kies twee injecties. Dat deed wel pijn, maar nou echt niet zo heel veel. Dan zo'n operatiekleed met zo'n gat voor mijn gezicht, over me heen. Door met een haakje in mijn tandvlees te prikken controleerde de kaakchrirug of de verdoving wel goed was en bij één kies was dat niet het geval (goed dus dat ie dat checkte...) en kreeg ik daar extra verdoving. Vervolgens trok de kaakchirurg mijn beide verstandskiezen eruit, dat duurde in totaal nog geen halve minuut. Dat deed totaal geen pijn, wel voelde ik een behoorlijk grote druk; en het gekraak en breken dat ik hoorde, dat was ook niet het prettigste geluid wat ik van mijn leven heb gehoord.

Nou, de eerste paar uur na de ingreep voelde mijn mond nog wat vreemd en stijf en kon ik moeilijk praten en mijn mond opendoen, vanwege de verdoving. Maar dat was na een paar uur voorbij en kon ik weer eten. Omdat ik op tijd pijnstillers innam heb ik heel weinig pijn gehad. Tot nu toe is het eigenlijk alleen nog maar wat gevoelig gebleven in plaats van dat het echt pijn heeft gedaan en ik eet alwaar bijna normaal (behalve echt harde dingen en kauw ik zo dat waar mijn verstandskiezen zaten zo min mogelijk belast wordt). Het minst prettige is nu het "lege gevoel" dat ik achterin heb, bovendien had ik een soort tic de afgelopen jaren om mijn verstandskiezen tegen mijn achterste kiezen onderin te tikken en dat kan ik nu ineens dus niet meer.

Dit was overigens niet mijn eerste bezoek aan de kaakchrirurg, twee jaar geleden moest ik een verstandskies onderin laten trekken die ook nog eens scheef zat en niet was doorgekomen. Je begrijpt wel dat ik me toen enorme zorgen maakte, maar toen ging het zelfs nog makkelijker dan gisterochtend.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik gewoon geluk heb gehad dat alle drie mijn verstandskiezen er zo floep! werden uitgetrokken. Want bij mijn broer en mijn moeder moest er gezaagd en gehecht worden en dan is het wat minder leuk. Maar ja, als het moet gebeuren dan moet het gebeuren en met het uitstellen kan het alleen maar erger worden.
vr, 05/15/2009 - 18:45 Permalink
Joy-joy

@ Paul K,
Dank je wel voor je uitgebreide antwoord. Ik vind het wel fijn om te lezen hoe het allemaal ging omdat ik zelf nog nooit bij een kaakchirurg ben geweest en dan een beetje weet wat ik kan verwachten. Kon je zelf trouwens nog wel wat zien of niet?
En hoe is het nu met je?

Groetjes Joy-joy
zo, 05/17/2009 - 10:51 Permalink
Paul K.

Met mij gaat het prima, de plekken waar mijn verstandskiezen zaten zijn nog wel een beetje gevoelig en daarom doe ik met eten nu wat voorzichtig. Maar pijnstillers slik ik al niet meer (vrijdag voor het laatst).

Ja, ik kon wel wat zien door dat gat. Dat operatiekleed wordt niet strak over je heen gespannen, ze leggen het gewoon over je heen. Dus je ziet wat licht er door heen komen en een tang je mond in gaan. Maar ik heb niet echt gelet op wat ik gezien heb, hoor.

http://www.ad.nl/multimedia/archive/00103/Tandarts_103105h.jpg

Zo gaat het dus, al ziet dit er wat erger uit dan het is.

Maar goed, het kan bij jou dus zwaarder zijn dan bij mij als er gezaagd en gehecht moet worden. Want dan kan het wel 10 minuten duren. Je krijgt van het ziekenhuis, als het goed is, instructies op papier over wat je de dagen na de ingreep moet doen.

Als ik jou was, zou ik ook gewoon een video of DVD gaan kijken als je thuis komt, dat biedt afleiding.
zo, 05/17/2009 - 12:30 Permalink
remcoh

Hallo Joy-Joy

Ik heb precies een week geleden een verstandskies onder laten verwijderen door de kaakchirurg, deze lag geheel dwars en onder het tandvlees en deels nog onder het kaakbot. Ik kreeg eerst een verdoving, 3 prikjes, stelt weinig voor, daarna inderdaad de bekende groene lap over het gezicht waar de chirurg eerst nog even heel creatief een gat in had geknipt en toen de ingreep. eerst het tandvlees opensnijden, voel je niks van, alleen een lichte druk op je kaak. dan komt er een soort van superboor die net even wat meer herrie maakt dan die van de tandarts en wordt de kies in tweeen gesplit. wederom volkomen gevoelloos. dan begint hij wat te peuteren en wordt de bovenkant eruit gevist. dan nog wat meer peuteren om de wortel eruit te trekken en vervolgens aan de slag met naald en garen op het zaakje weer dicht te maken.

door mijn vrouw naar huis laten rijden, wel zo prettig omdat ik zelf nog een paar uurtjes heb lopen kwijlen en ik toch een beetje duizelig was, waarschijnlijk vanwege verkrampte houding (probeer te ontspannen). verdoving heeft zeker nog 3 a 4 uur aangehouden en toen was het tijd voor de beruchte napijn waar je zo veel over leest. nou, die kwam dus niet. hooguit een beurs en geirriteerd gevoel, pijn is een groot woord toch nog 1 zakje brufen 400 genomen en toen was zelfs dat verdwenen. goed geslapen en de dag erna heel lichte zwelling (heb heel goed gekoeld, tot ik naar bed ging om de 20 min. aanrader) en een beperkte mondopening (moest eten naar binnen schuiven :) nu 1 week verder en heb totaal geen last meer. Zo zie je maar het kan reuze meevallen, en oh ja, ik ben 40 jr, dus ook boven de 25 :)
ma, 05/18/2009 - 11:08 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Bedankt voor jullie antwoorden.
Ik heb al enkele uren film klaar liggen. Die afleiding werkt vaak wel. Jammer dat je bij de kaakchirurg zelf geen film kunt kijken :D
Ik zal ook nog wat aanschaffen om een beetje goed te kunnen koelen.
Ontspannen ben ik inderdaad niet goed in. Ik moest er bij de tandarts al op letten dat ik tenminste door blijf ademen, maar dat gaat nu gelukkig al een stuk beter. Ik moet denk ik van te voren maar alvast wat ontspanningsoefeningen bedenken.

Groetjes Joy-joy
ma, 05/18/2009 - 21:20 Permalink
remcoh

Hoi,

Bedankt voor jullie antwoorden.
Ik heb al enkele uren film klaar liggen. Die afleiding werkt vaak wel. Jammer dat je bij de kaakchirurg zelf geen film kunt kijken :D

dat zou maar een kort filmpje worden hoor, zo lang ben je er niet :)


Ik zal ook nog wat aanschaffen om een beetje goed te kunnen koelen.


Ik heb van die ouderwetste koelelementen gebruikt waar je normaal je koelbox mee vult (wel zakdoek of zo omdoen)


Ontspannen ben ik inderdaad niet goed in. Ik moest er bij de tandarts al op letten dat ik tenminste door blijf ademen, maar dat gaat nu gelukkig al een stuk beter. Ik moet denk ik van te voren maar alvast wat ontspanningsoefeningen bedenken.
Groetjes Joy-joy
di, 05/19/2009 - 08:37 Permalink
remcoh

Nog één week, zucht.
Ik begin toch wel een beetje zenuwachtig te worden.
Groetjes Joy-joy


is ook normaal, verstandelijk weet je dat de kans zeer groot is dat je volgende week zegt, is dit alles? en toch blijf je zenuwachtig, heel gek, had ik ook :)
do, 06/18/2009 - 00:07 Permalink
Joy-joy

Ja, inderdaad!

Nou morgen is het dus zo ver. Gelukkig al 's ochtends vroeg. Ik zie er wel tegenop. Ik hoop dat ik vannacht een beetje kan slapen.
Ik laat wel even weten hoe het is gegaan.

Groetjes Joy-joy
do, 06/18/2009 - 12:20 Permalink
Joy-joy

Hoi allemaal,

Ik ben weer terug van de eerste ronde bij de kaakchirurg. De verdovingen vielen inderdaad mee. Ik heb gelukkig van alles eigenlijk niets gevoeld (komt nog; ik ben nu nog goed verdoofd).
Het snijden en trekken zelf duurde alleen in totaal bijna een half uur. Achterover liggende kiezen zijn kennelijk niet zo makkelijk. Na de derde keer boren wilde de kies eruit. Dat boren merkte ik wel, alleen veel herrie, maar van het trekken van de kies heb ik niks gemerkt.
Daarna is alles mooi gehecht en nu op naar de volgende afspraak.
Helaas is mijn wang nu al dik, ik ben al druk aan het koelen, dus ik ben blij dat ik een paar dagen vrij heb. Ik heb al voldoende pijnstillers meegekregen.Toch ben ik opgelucht dat ik dit al gehad heb.

Groetjes Joy-joy
vr, 06/19/2009 - 11:10 Permalink
Paul K.

Hoi joy-joy,

Goed om te horen dat je de behandeling goed doorstaan hebt. Alleen jammer dat het niet zo snel en gemakkelijk ging als bij mij. Ik zou nu maar de rest van de dag video's gaan kijken en heb je je pijnstillers al genomen?
vr, 06/19/2009 - 15:33 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Dankzij de pijnstillers gaat het nu eigenlijk best wel goed. Ik voel het wel een beetje als ik mijn hoofd draai, maar het doet niet echt zeer.
Wel heeft mijn wang zin om dik te worden, ondanks het koelen.

Groetjes Joy-joy
vr, 06/19/2009 - 15:51 Permalink
Joy-joy

Hoi allemaal,

Vannacht heb ik gelukkig redelijk goed geslapen, dankzij een extra kussen. Mijn wang is nu wel flink opgezet, maar ik heb gelukkig geen pijn. Het voelt alleen maar gekneusd aan. Ach ja, ze zijn natuurlijk ook flink bezig geweest. Na een paar dagen zal dat hopelijk wel weer beter gaan.
Op naar de volgende keer! Ik mag al over vijf weken. En deze kies ligt net zo lastig als de vorige, maar ik weet nu tenminste wat er komen gaat.
Ze gebruikten inderdaad zo'n groene lap waar je wel onder door kon kijken, maar ik geloof dat ik mijn ogen toch dicht heb gehouden totdat de assistente zei dat de kies eruit was en ze begonnen met hechten. Ik had van te voren maar een liedje bedacht om in gedachten aan te denken; dat hielp mij wel. De radio stond daar wel aan, maar door het boren hoor je dat niet.
Verder hoefde ik mijn mond echt niet belachelijk ver open te houden. Ze gebruikten wel iets om je wang mee naar beneden te houden, maar omdat je verdoofd bent, voel je daar toch niets van. Oh ja, ik kreeg trouwens drie verdovingsprikken, maar die heb ik eigenlijk niet gevoeld. De eerste prik was bij mijn wang en de andere twee weet ik niet eens. De verdoving werkte al heel vlug en gelukkig ook wel lang. Pas na zo'n vier uur merkte ik dat de verdoving uit begon te werken, maar dat kan bij iedereen verschillend zijn.
Ik schrijf de volgende keer ook wel hoe het gegaan is. Ik hoop in ieder geval niet lastiger dan deze keer.

Groetjes Joy-joy
za, 06/20/2009 - 15:46 Permalink
1Hanneke

Nou ik heb inmiddels ook een positieve ervaring 8)
Ik was gisterochtend aan de beurt voor de eerste ronde en ik was heeeel zenuwachtig :roll:
Gelukkig had ik een aardige kaakchirurg en assistente en waren ze er erg snel uit en heb ik niks gevoeld.
De verdovingen waren wel vervelender als wat ik bij de tandarts heb gehad, maar nog wel goed te doen. Alleen op het laatst nog een in mn gehemelte, die was wel aardig venijnig... Ik kan me inmiddels ook helemaal voorstellen dat je inderdaad je tong in zou kunnen slikken als op deze manier beide kanten verdoofd zou zijn... Er was een veel groter stuk verdoofd dan ik gewend was bij de tandarts, ook mn halve keelgat dus, voelde best irritant... Zo zei de kaakchirurg, nu heb je het ergste gehad. Ik had zoiets van uhwww dat hoop ik maar dan, kon het niet echt geloven, maar achteraf klopt het op zich wel. Moest even moed verzamelen mn mond open te doen en toen waren ze er met een paar seconden uit. Ik voelde alleen dat hij heel hard op mijn kaak duwde, gekraak heb ik weinig gehoord. Heb onder 1 hechting, was ook zo klaar. Ik had gedacht dat het misschien heel naar zou zijn zover achterin, moeilijk bij te komen enzo, maar moest mn mond zelfs iets dichter houden waardoor hij hem beter kon pakken.
Naderhand gelijk begonnen met koelen, was vantevoren al met pijnstilling gestart en heb geen moment pijn gehad. Vanochtend maar met pijnstilling gestopt, kijken of het dan wel zeer zou doen, maar helemaal niks :D Alleen beetje irritant gevoel, beetje als spierpijn en gevoel alsof er eten ergens is blijven hangen. Het is nauwlijks gezwollen, kan goed eten en mn mond ver open doen. Vind die Perio-Aid wel erg vies en prikt ook, ook aan mn tong, maarja moet maar even.
28 juli ronde 2. Nu bidden dat de boel niet gaat ontsteken en dan dat het volgende keer net zo mooi gaat :D Als het goed is gaat het straks alleen maar beter omdat ik niet zo ontzettend zenuwachtig meer ben omdat ik nu weet hoe het gaat :)
do, 07/02/2009 - 23:30 Permalink
Joy-joy

Hoi,

@ 1Hanneke Fijn voor je dat het zo goed en vlug is gegaan!

Het is voor mij nu twee weken geleden en de eerste week vond ik niet zo prettig. Na twee dagen was mijn wang flink opgezet, maar daarna werd dat gelukkig minder. Wel heb ik bijna alle pijnstillers (brufen 600) gebruikt (met sinaasappelsmaak, terwijl ik geen sinaasappels lust), maar dat helpt tenminste wel wat. Nu gebruik ik geen pijnstillers meer en dat gaat wel goed. Wel vind ik die hechtingen aan de zijkant een beetje irritant en hoop ik dat ze een keertje oplossen. ach, geduld is een schone zaak.

Groetjes Joy-joy
vr, 07/03/2009 - 22:18 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Eén deel van de hechtingen is verdwenen. Maar waar dat gebleven is? Waarschijnlijk heb ik dat gebruikt als aanvulling op mijn maaltijd :D.
Nu de andere twee stukjes nog, maar die voel ik niet eens.

Ik heb trouwens vorige week uiteindelijk ook arnica-zalf tegen de zwelling gebruikt. Ik denk dat dat wel geholpen heeft. Het is in ieder geval lekker verkoelend en je kunt het makkelijk meenemen.

@1Hanneke: hoe is het nu met je?
za, 07/04/2009 - 14:01 Permalink
1Hanneke

Hey, fijn dat je de meeste hechtingen kwijt bent ja :)
Ik heb er maar eentje, maar daar merk ik niks van, mn wond is een beetje zo'n deukje waar dan net een heel klein stukje draad uit omhoog piept.
Ik heb trouwens Ibuprofen 600 gekregen, maar gewoon tabletten. Wel behoorlijk grote. Maar lijkt me prettiger dan zo'n zakje bruisspul...
Met mij gaat het helemaal goed, dankje :D Zou bijna denken dat er niks gebeurd is 8) Heb compleet geen pijn gehad, alleen beetje gevoel dat er iets 'anders' is. Mn tandvlees is allemaal mooi roze, niet erg rood ofzo en ik het doet niet zeer als ik het voorzichtig aanraak ofzo. Ik durf alleen niet zo goed aan die kant te eten, het ziet er wel vrij dicht uit maar misschien kan er toch wel wat inkomen...
Ik ben er toch echt wel makkelijk vanaf gekomen zeg...! 8)
Weet iemand ook hoe lang je eigenlijk moet spoelen? In de bijsluiter staat max 21 dagen tenzij de tandarts anders zegt, maar bij mij hebben ze dus niks gezegd... Die fles is genoeg voor ruim 2 weken, zou ik die maar opmaken? Of is 1 week genoeg en bewaar ik de rest voor de andere kant?
za, 07/04/2009 - 18:18 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Ik heb geen idee hoe lang je dat spoelmiddel moet gebruiken. Ik heb het zelf niet gekregen, maar wel het advies om te spoelen met lauw zout water. Is ook even wennen, maar wel te doen. Ik denk dat je als je meer nodig hebt, de volgende keer wel meer krijgt.
Ik was zelf wel blij met oplosbaar brufen, omdat ik door de zwelling de tweede dag mijn kaken maar een heel klein beetje van elkaar af kon krijgen (er kon geen tandenborstel tussen), maar dat werd daarna al heel snel beter. Raar gevoel is dat en praten is dan ook iets lastiger. En ik ben al zo'n kwebbelkous :D
Gelukkig kan ik nu weer goed gapen :D . Toch maar wat eerder naar bed :lol:

Groetjes
ma, 07/06/2009 - 12:05 Permalink
1Hanneke

Mooi ja :)
Mijn hechting komt wel steeds verder naar boven, kon eerst alleen het puntje zien en nu het hele knoopje. Net eens voorzichtig gepeild met een tandenstoker in het gat gepeild, is nogal wel diep :roll: maar zit voor zover ik weet gelukkig geen eten in opgespaard.
Bij mij is het ook aardig bobbelig, denk wel dat dat normaal is, t wordt een soort litteken, zal met de tijd wel rechter trekken.
Wanneer mag je voor de andere kant?
di, 07/07/2009 - 16:39 Permalink
Joy-joy

24 juli mag ik weer. Over ruim twee weken dus. :-?
Ik geloof niet dat ik kan peilen hoe diep het is. Het zit al aardig dicht, maar het voelt wel leeg, waarschijnlijk toch wel een flink gat.
En wanneer mag jij weer?
di, 07/07/2009 - 17:55 Permalink
1Hanneke

Ik de 28e. Ben tot de 25e op vakantie, fijn vooruitzicht om terug te komen he hihihi :roll:
Maar denk dat ik een heel stuk minder zenuwachtig ga zijn nu ik weet hoe het allemaal gaat. En ik hoef ook niet meer zo op te zien tegen controle omdat ik bang ben dat hij misschien gaat zeggen dat mn verstandskiezen eruit moeten :P
di, 07/07/2009 - 19:48 Permalink
Joy-joy

@1Hanneke: alvast een fijne vakantie!

Ik heb na de volgende keer kaakchirurg twee weken vakantie. Dan kan ik eerst bijkomen en dan hopelijk genieten van de zon. Op naar de 24ste!
Ik laat dan wel weer even weten hoe het is gegaan.

Groetjes Joy-joy
do, 07/09/2009 - 13:25 Permalink
Joy-joy

Nog één weekje en dan mag ik weer!
Ik zie er toch wel wat minder tegenop dan de vorige keer, omdat ik nu weet wat er gaat komen, maar ik zie toch wel op tegen de week erna.
Maar daarna kan de tandarts mij inderdaad ook niet meer vragen om mijn verstandskiezen te laten trekken :D
vr, 07/17/2009 - 20:27 Permalink
Alexje

Ik vond het wel netjes dat ik iedere keer te horen krijg wat ze gingen doen tijdens het trekken. Ik werd voordurend op de hoogte gehouden:

-We gaan nu een trekkend beweging maken het kan wat vervelend aanvoelen en het kan wat kraken maar dat is niet erg.
-De kies is er nu uit.
-We doen er nu een hechting doorheen.

Heel netjes
zo, 07/19/2009 - 21:38 Permalink
Joy-joy

En ik heb ronde twee bij de kaakchirurg overleefd! Nu heb ik helemaal geen verstandskiezen meer!
Het ging iets vlugger dan de vorige keer, maar wel op dezelfde manier. Hij was er in ongeveer twintig minuten al uit. Maar ik hoorde wel meer gekraak. Ze vonden het wel een grote verstandskies en hij liep wel ver door naar voren en halverwege vroeger ze zich af of ze toch maar eerst de kroon er helemaal af moesten halen. Dat hoefde gelukkig niet. Dus het ging net zo als de vorige keer. Veel boren, enkele trekpogingen en eruit. Daarna weer hechtingen erin. Daar waren ze ook eventjes mee bezig.
Het is nu nog verdoofd, de brufen 600 ligt weer klaar. Ik ben al aan het koelen en de volgende twee weken ben ik gelukkig vrij! Het zal wel weer lekker dik worden.

Groetjes Joy-joy
vr, 07/24/2009 - 10:24 Permalink
Joy-joy

Ik heb met moeite kunnen slapen vannacht. Het is nu éénmaal de kant waar ik meestal op slaap. Toch voel ik me wel wat beter dan de vorige keer, ook al is mijn wang nu nog dikker. De brufen helpt dit keer ook goed. Hopelijk blijft het goed gaan.
za, 07/25/2009 - 10:59 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Het gaat gelukkig goed dit keer. Ik heb veel minder pijn. Mijn wang is wel nog dikker dan de vorige keer, het wordt gelukkig al wat minder, en ook gekleurder. Maar toch voel ik me beter. De hechtingen aan de boven- en de zijkant, volgens mij zijn het er iets meer dan de vorige keer, irriteren mij gelukkig nog niet. Ik krijg mijn mond nog niet helemaal open, maar wel een stuk verder dan de vorige keer. Slapen gaat ook wel weer goed.
Goed schoonhouden dus en hopen dat het goed blijft gaan :smt001 .

Groetjes Joy-joy
ma, 07/27/2009 - 09:46 Permalink
1Hanneke

Dankjewel! :) Komt wel goed, zie er veel minder tegen op als de vorige keer. Zal morgenochtend wel zenuwachtig zijn maar ben tenminste al vroeg aan de beurt. Fijn idee om ze straks mooi allemaal kwijt te zijn! Ik hoop dat het net zo mag gaan als de vorige keer.
Fijn dat jij er ook vanaf bent en dat je minder last hebt als vorige keer!
Ik bewaar wel af en toe nog wat eten in mn gat onder hihi. Maar gelukkig is het niet ontstoken geraakt en krijg ik het er met spoelen goed uit.
ma, 07/27/2009 - 19:07 Permalink
Joy-joy

@1Hanneke; En, hoe is het gegaan?

Ik heb nu aan de linkerkant nog wel een deukje van de vorige keer, dus daar moet ik wel een beetje op letten. Rechts is nog stijf, redelijk dik en gekleurd. Maar ik heb vandaag nog geen pijnstillers gehad. Ik neem er wel één voor de nacht om goed te kunnen slapen.

Ik heb het wel gezegd dat ik er vorige keer nogal last van gehad heb. Ik denk dat ze dit keer meer in één keer hebben getrokken. Ze hebben wel geboord. Ze waren wat langer bezig met tandvlees snijden en met hechten. Maar ik ben wel blij dat het minder zeer doet, ook al zie ik er nu minder uit. Maar dat gaat gelukkig over.

Groetjes
di, 07/28/2009 - 14:06 Permalink
1Hanneke

Nou ik ben ook mn hele verstand kwijt hoor :P
Ze waren er weer erg snel uit. Ik had een andere kaakchirurg nu, deed ook anders verdoven. Ik kreeg nu niet midden in mijn gehemelte, alleen beetje aan de rand en wat dat betreft deed het dus minder zeer dan de vorige keer. Maar hij ging toch wel wat enthousiaster met die spuit om dan bij de tandarts, daar voel ik er nauwelijks wat van. De kaakchirurg was zoiezo wel aardig enthousiast, we zouden mn kiezen wel even gaan arresteren hihi :roll: Maar ik had nu dus ook niet mijn halve keelgat verdoofd, was op zich wel prettig. Voelde wel iets meer dat hij bezig was, maar deed niet zeer en was gelukkig snel klaar. Heb onder weer 1 hechting en hij vond het niet nodig er een gaasje tussen te doen. Het bloed gelukkig niet meer, vond mn maag toch iets minder prettig. Denk dat ik zo nog wel nieuwe pijnstiller ga nemen. Best raar, op een of andere manier ben ik er behoorlijk moe van. Dus maar lekker rustig dagje van maken, ben morgen ook nog vrij :) Ben blij dat ik ze kwijt ben! Ik heb ze ook alle 4 mee naar huis, jij ook? Vond ik wel grappig hihi.
di, 07/28/2009 - 15:08 Permalink
Joy-joy

Hoi,

Helaas heb ik geen verstandskiezen bewaard. Maar ja, wat blijft er over als ze erin gaan boren? Boven zijn ze al jaren geleden getrokken en die heb ik, ondanks dat ze gewoon in één geheel getrokken konden worden, niet meegekregen. Daar heb ik toen ook nooit aan gedacht. Ik ben blij dat ik dat al lang gehad heb, want die verdovingsprikken in je verhemelte kunnen inderdaad zeer doen. Daar had ik nu geen last van. Gewoon elke keer een stuk of drie verdovingsprikken ergens in de buurt van de kies. Ik heb er dit keer niet veel van gevoeld.
Verder heb ik ook geen verbandgaasjes in mijn mond gekregen om het dicht te houden. (bij de verstandskiezen boven wel). Het bloeden was op tijd gestopt en verder werd het toch gehecht.
De vorige keer ben ik er heel erg moe van geweest en nu ook wel wat. Het is wel goed dat ik nu even vrij van mijn werk heb.

Ik heb nu dus al mijn verstandskiezen één voor één laten trekken, met een pauze tussen boven en onder van enkele jaren. Ga dus maar na hoe erg ik hier tegenop zag. Maar ik heb het gehad en daarom ben ik nu best wel trots op mijzelf!
di, 07/28/2009 - 19:53 Permalink
1Hanneke

Oja is ook zo, jij had natuurlijk allemaal stukjes verstand... 8)
Ik ben ook wel trots op mezelf :) En vind het van jou helemaal knap, in 4 keer en dat ze zo ingewikkeld lagen.
Nou over 2 weken moet ik nog 3 gaatjes laten vullen en dan ben ik er wel weer klaar mee voor dit jaar hihihi. Moet intussen redelijk eitje wezen toch... :roll:
di, 07/28/2009 - 20:18 Permalink
Joy-joy

Ha, succes bij de tandarts dan maar. ik heb dit jaar nog wel wat te gaan.

Mijn wang begint eindelijk minder dik te worden. Het is nog wel wat geel en mijn kaken zijn nog wel wat stijf. Kauwen gaat nog niet echt goed, maar dat komt wel weer. Verder geen pijn, alleen een flink gekneusd gevoel. Is wel te doen.

Groetjes Joy-joy
wo, 07/29/2009 - 11:05 Permalink
Joy-joy

Het gaat elke dag een stukje beter :) . Mijn wang voelt nog wel dik, maar het is niet echt goed meer te zien. Ik krijg nu ruim twee vingers boven elkaar tussen mijn kaken; gisteren lukte twee nog niet. Het heeft toch wel een flinke opdonder gehad, maar ja. Als ik over drie weken mijn mond maar weer helemaal open kan doen, want dan mag ik weer naar de tandarts :smt001 .
do, 07/30/2009 - 20:27 Permalink
Joy-joy

Het is nu een week geleden en achteraf bekeken ging het deze keer veel beter dan de vorige keer. Wel wat pijn gehad, maar van de brufen heb ik nog een halve doos over en de paracetamol heb ik niet nodig gehad. Wel is het lastig dat alles nog erg stijf is en jawel, de hechtingen beginnen me nu al te irriteren. Er zitten een paar hechtingkjes aan de zijkant en een paar bovenop. Maar deze moeten ook vanzelf oplossen. Dat duurde vorige keer ruim twee weken. Maar dan geneest het hopelijk wel mooi.

Groetjes Joy-joy
vr, 07/31/2009 - 15:40 Permalink
Angela_

Bij mij zijn vrijdag de laatste 2 verstandskiezen eruit gehaald aan mijn linkerkant.

Het was een gigantisch verschil met de vorige keer. De vorige keer, oktober 2008, had ik ook een andere chirurg. Hoewel ik destijds heb aangegeven bang te zijn, hield hij daar nauwelijks rekening mee. Ik kreeg een laken over mijn kop, en een mondklem in mijn mond, en de verdovingen deden flink pijn. Opeens begon hij te rukken en te trekken in mijn mond maar ze waren er zo uit. Ik heb de hele behandeling gehuild, omdat ik niet wist wat er gebeurde. Ik heb namelijk in mijn 25 jaar nog nooit iets aan mijn tanden gehad. Er gingen geen hechtingen in en ik kreeg nauwelijks uitleg over de nazorg. Ik had geen zwelling en weinig tot geen napijn. Wel bloedde het de hele dag als een rund. Na een week kreeg ik er een ontsteking in, en dat gaf echt helse pijnen.

Na heel lang uitstellen ben ik vrijdag dan toch maar weer naar de kaakchirurg gegaan. Deze keer had ik een andere. En wat een vriendelijke man. Deze keer werd alles uitgelegd en zelfs de apparaten en instrumenten die hij ging gebruiken mocht ik zien. Ik vond het reuze interesant allemaal. Hij verdoofde alleen de kiezen en niet mijn halve kaak, zoals de vorige keer. Toen de verdoving was ingewerkt hield de assistente mijn wang opzij, en ik hoefde mijn mond helemaal niet zo ver open te doen. Ook het laken over mijn kop bleef achterwege. Ik kon alles zien, en iedere keer als hij iets ging doen vertelde hij wat hij ging doen en waarom! Ideaal!

Helaas gingen mij onderkies er niet goed uit, en daar is hij behoorlijk lang mee bezig geweest, wel bijna een half uur. Uiteindelijk was alles eruit, en heeft hij het gehecht en er een gaasje ingestopt met kruidnagelolie volgens mij. Boven floepte hij er zo uit, en ook daar heb ik hechtingen in gekregen. Beide tanden heb ik mee naar huis gekregen, al was van de ondertand weinig meer over. Het heeft amper gebloed die dag, en ik heb ook geen echte pijn gehad.

Ondanks het koelen zie ik er toch uit als een hamster, maar het voelt alleen erg gekneust aan. Blauw is het nog niet. Ik heb een antibiotica kuur mee gekregen tegen het ontsteken, en naproxen pijnstillers. Teven moet ik spelen met perio-aid of zoiets. Aankomende vrijdag moet ik terug komen, dan gaat mijn gaastje eruit en dan leert hij me goed spoelen met het spuitje!

Ondanks dat het een hel was om die tand eruit te krijgen was ik erg blij met deze kaakchirurg!
zo, 08/02/2009 - 11:54 Permalink