verstandskies uitsnijden, welke pijnstiller(s)?

Author:
meriam
Posted:
di, 06/11/2002 - 15:05
Hallo,

Ik moet morgenmiddag mijn laatste (gelukkig de laatste) verstandskies rechtsonder eruit laten snijden bij de kaakchirurg. De kies ligt 'dwars' in m'n kaak (geheel onder het tandvlees.
9 jaar geleden is de linkse kies er ook uitgesneden, die lag op dezelfde manier 'dwars'. Ik kan me er niet zo heel veel meer van herinneren, alleen dat de pijn erg tegenviel nadat de verdoving was uitgewerkt. Verder vond ik het heel lang duren voor het 'gat' goed dicht was. Wel maanden, maar ik las dat dat wel normaal is.

Nu heb ik op een van deze forums gelezen dat je van te voren al een pijnstiller kunt innemen, zodat de pijn na het uitwerken van de verdoving niet zo heftig is.
Ik kom alleen allerlei verschillende namen tegen en ik vraag me nu af wat het beste is.

Ik ben een beetje voorbarig geweest en heb al het een en ander in huis gehaald.
Aleve (220 mg naproxen), bij de drogist zeiden ze dat dit vaak wordt gebruikt bij tandpijn/klachten.
Maar ik las toen weer dat Ibuprofen ook een goede pijnstiller is (dus die heb ik nu ook 400 mg).

Welke van die 2 kan ik nu het beste gebruiken?

Ik las ook dat je kan spoelen met diverse oplossingen. Krijg je die op recept? Of moet je daarom vragen bij de kaakchirurg? (Ik wordt nl. pas laat in de middag geholpen en onze apotheek is al gesloten als ik terugkom).

Alvast bedankt voor welke reactie dan ook!

Meriam
de digitale tandarts

Zowel naproxen als ibuprofen behoren tot de Non-Steroid-Anti inflammatory-Drugs (NSAID's).

Dit wil zeggen dat ze naast een pijnstillend effect ook een ontstekingsremmend effect hebben.
Tussen de werking en effect van naproxen en ibuprofen bestaan geen grote verschillen en kunnen beide prima gebruikt worden.

Gebruik geen aspirine (acetylsalicylzuur, ascal), dit remt de bloedstolling en kan nabloeding veroorzaken.

Een chloorhexidinespoelmiddel of waterstofperoxyde is in principe ook zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, maar in de regel wordt het recept door de tandarts of kaakchirurg uitgeschreven.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-12 01:06 ]
wo, 06/12/2002 - 01:05 Permalink
meriam

Bedankt voor uw reactie!

Ik begin nu wel een beetje zenuwachtig te worden. Ik hoop dat het allemaal mee zal vallen.

Groetjes,
Meriam
wo, 06/12/2002 - 08:55 Permalink
meriam

Nou, het is alweer bijna 2 weken geleden dat m'n verstandskies eruit is gesneden.
De behandeling is wel zo'n beetje verlopen als ik gedacht had; de spuit vond ik pijnlijk en eng, maar dat is maar eventjes. Wel vermoeiend om zo lang (ca. 15-20 min.)je mond wijd open te moeten houden. Ik kreeg bijna kramp in m'n kaken.
Na de behandedeling ben ik met de bekende pijnstillers en een ijszak naar huis gestuurd. Controle afspraak over 5 weken.

Toen de volgende dag de verdoving was uitgewerkt, had ik nog steeds een tintelend gevoel in m'n lip en een (klein) gedeelte van m'n kin voel ik zelfs helemaal niet meer.
De kaakchirurg had me hier wel voor gewaarschuwd omdat de kies dicht bij een zenuw lag en dat er zodoende kans was dat die beschadigd zou kunnen worden. Maar het is wel een akelig gevoel.

De pijn werd na een dag of 4 niet minder erg maar juist erger! Het straalde echt van de wond uit naar m'n onderkaak en naar m'n oor. Ik heb toen de kaakchirurg gebeld en ik moest de volgende dag terugkomen. Ik heb toen m'n verhaal verteld (ook over de gevoelsstoornis). Hij heeft gekeken, maar het zag er verder niet ontstoken uit en het was ook niet overdreven dik. Ik heb toen een peniciline kuur gekregen voor 12 dagen (dus tot a.s. zondag)

Ik heb nog gevraagd of hij iets meer kon vertellen over het gevoel in m'n lip en kin, of het gevoel dus nog terugkomt ofzo, maar dat kon ie niet.

De pijn is het afgelopen weekend voor het eerst afgenomen, ik weet niet of het door de peniciline komt, maar het is wel een zaligheid om weer zonder pijn rond te lopen.

M'n kaak is wel nog een beetje stijf. Maar het vervelendste vind ik dat het plekje op m'n kin nog steeds gevoelloos is. Het tintelen van m'n lip is wel wat minder geworden. Als ik m'n tanden poets voelt de rechterkant van m'n tandvlees ook min of meer gevoelloos.

Zou het kunnen zijn dat dit komt omdat het nog maar zo kort geleden is? Ik weet wel dat niemand echt antwoord kan geven op het feit of het gevoel in m'n kin terugkomt, omdat dat natuurlijk afhangt of die zenuw weer min of meer gaat werken, maar er zullen ongetwijfeld meer mensen zijn die dit zo hebben meegemaakt (toch?). Ik zou graag reacties horen hierover.

Verder ben ik blij dat het in ieder geval allemaal achter de rug is! Ze zijn er nu alle 4 uit dus dit hoeft gelukkig nooit meer !

Sorry voor de lange lap...

Groetjes,
Meriam
ma, 06/24/2002 - 16:26 Permalink
leatitia

Hoi
Ik herken dat van die gevoelloze kin.
Na een apex waarbij de ontsteking tot op de kaakzenuw zat overkwam mij hetzelfde.
Gevoelloze plek vanaf mijn oor tot halverwege mijn kin. Na een aantal weken begon het langzaam weg te trekken maar met name bij mijn kin heeft zeker een week of 6 geduurd. Ik heb begrepen van mijn kaakchirurg dat het wel tot een maand of drie kan duren. Heb dus nog maar even moed.
di, 06/25/2002 - 17:10 Permalink
de digitale tandarts

Het kan inderdaad een maand of drie duren.

Vaak zijn tintelingen een goed teken !

Succes.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-06-26 22:40 ]
wo, 06/26/2002 - 22:39 Permalink
meriam

Bedankt voor jullie reactie!

Ik ben nu wel wat gerustgesteld.
Ik heb ook het idee dat het gevoel in m'n lip al wat beter is. En het gevoelloze plekje op m'n kin is ook wat minder geworden (of het lijkt zo). Maar gek genoeg is het niet zo irritant meer (waarschijnlijk wen ik er al aan)

Ik heb alleen af en toe een gevoel van tandpijn langs de rij kiezen en tanden vanaf de plek waar de verstandskies zat. Soms ook aan de bovenkant. Zou e.e.a gewoon nog geïrriteerd kunnen zijn?
De plek waar de verstandskies zat 'zeurt' ook nog steeds een beetje. Het is goed te dragen, maar die 'zeurpijn' zou toch al weg moeten zijn nu?

Groetjes,
Meriam
do, 06/27/2002 - 10:20 Permalink