verstandskies pas over 2,5 week eruit, kan dit kwaad???

Author:
-spatje-
Posted:
ma, 10/25/2010 - 10:33
Hallo

Ik word over 3 dagen geopereerd, krijg een galblaasverwijdering, nu heb ik sinds 1 week veel last van de druk die mijn scheve uitkomende verstandskies veroorzaakt, hij drukt enorm op de kies naast hem en dat voel ik de hele dag, ik kan het op zich wel aan, maar ben bang dat het kwaad kan, dus dat het gaat ontsteken, kan dit?

Ik mag pas over 2 weken naar de kaakchirurg omdat hij het te riskant vind zo vlak na de operatie, er moest zeker 2 weken tussenzitten, de assistente kon me niet vertellen waarom , kan iemand van jullie dit?

Ik maak me enorm zenuwachtig hierover, wie o wie kan me een hart onder de riem steken.

Groetjes
RobMartin

Spatje,
Ik heb het vermoeden dat de kaakchirurg je eerst wil laten aansterken na je galblaasoperatie, alvorens hij je verstandskies eruit wil halen. Volgens mij staan beiden ingrepen verder los van elkaar, maar ik ben geen dokter.
Je kaakchirurg moet je kunnen vertellen waarom hij tot die beslissing komt.
Ik hoop dat je snel weer opknapt na je galblaasoperatie en dan die verstandskies eruit. Je moet maar zo denken over een paar weken ziet alles er weer een stuk zonniger uit.
Ik wens je heel veel sterkte de komende periode en dat je weer snel opknapt, ik zal in ieder geval voor je duimen en leef met je mee!!!!!
Groet
di, 10/26/2010 - 21:39 Permalink
-spatje-

wow wat een vriendelijk bericht :D

nou de tandarts vermoedt dat mijn verstandskies ontstoken is en heeft me aangeraden mijn galverwijdering uit te stellen en eerst de kies te doen, dus nu geen operatie donderdag, dinsdag gaat de kies eruit, doe in mijn broek als ik er aan denk, heb een trauma overgehouden aan afgelopen juli, kreeg een apex aan 2 kiezen, maar alles was zo ontstoken dat de chirurg niks verdoofd kreeg, hij was al aan mijn tandvlees bezig en ik gilde alles bij elkaar, heeft die maar alles gehecht en de dag erna alles onder volledige narcose gedaan

die kant begint btw nu ook weer te zeuren, 1 kies is zo gevoelig weer, bah, ben 35, maar lijk wel een oud wijf wat mijn gebit betreft :smt013
di, 10/26/2010 - 22:16 Permalink
RobMartin

Spatje,
Aangezien ik ook al op mijn 34e al een hele kaakgeschiedenis achter de rug had (o.a 6 apexen en al mijn verstandskiezen eruit, pijn in je mond is een van de akeligste dingen die ik ken) weet ik heel goed wat je doormaakt. Als je Galblaas nog even kan wachten is het waarschijnlijk verstandig om eerst je kies te laten doen. Maar daar moet de dokter over beslissen. Neem één ding van mij aan, een verstandskies is duidelijk minder heftig dan een apex. Als de kies al door is kan een kaakchirurg hem er vrij snel uitwippen en ligt hij dieper dan heeft hij iets meer werk maar dan nog is het geen apex. Na de behandeling iets kouds tegen je wang houden (bv ijblokjes in een plastic zakje en dan in een washandje of een koelelementje bij de blokker of zo halen, de vriezer in en ook in een washandje tegen je wang aanleggen, washandje (of doekje) is om te voorkomen dat de huid van je wang niet bevriest). Door de koeling wordt de eventuele zwelling beperkt en ook de pijn dus. Je kan altijd nog kiezen voor narcose, het is jouw mond dus jij beslist daarover. Nu je aan de antibiotica zit zal een eventuele infectiehaard aan de kant van de apexen gelijk ook worden aangepakt. Na een apex moet je mond zowiezo een paar maanden rust hebben, blijf je klachten houden dan overleggen met de tandarts/kaakchirurg en zo nodig een foto laten maken.
Nogmaals heel veel sterkte, ik leef met je mee!!!!
Groet
Rob
wo, 10/27/2010 - 21:04 Permalink
-spatje-

nou rob ik heb vandaag zoveel pijn gehad aan mijn apex kant dat ik de tandarts heb gebeld en heb gevraagd of die me 1 van de 2 apexkiezen wilde trekken

ik kon gelijk komen en na 2 minuten wiebelen en rammelen, want hij zat goed vast kwam die eruit, ik hoop dat ik hiermee de juiste keuze heb gemaakt, want ik kon er niet meer tegen, de pijn is goed te doen, alleen naast mijn neus doet het enorm zeer, hoop dat dit normaal is

dankjewel voor je bemoedigende woorden :smt002
wo, 10/27/2010 - 21:11 Permalink
RobMartin

Spatje,
Graag gedaan!
Het belangrijkste is dat je de pijn kwijtraakt, waarschijnlijk is de trigeminus (zenuw) geirriteerd geraakt die heeft een vertakking tot vlakbij de neus het kan zijn dat je hierdoor die pijn bij je neus voelt. Je kunt in google even intikken Trigeminus Wikipedia dan krijg je een overzicht van de trigenminus vertakkingen dan krijg je een wat beter inzicht in deze problematiek.
Ik hoop dat de pijn nu snel gaat zakken.
Ik wens je veel sterkte en hoop een beetje redelijke nachtrust!!!!
Groet
Rob
wo, 10/27/2010 - 22:39 Permalink
-spatje-

Goh je hebt ook nog verstand van zaken. Zit je zelf in dat wereldje?

Ik heb prima geslapen met een brufen 600, vanmorgen had ik niet meer nodig dan een kop koffie :smt003

Zal dalijk eens googlen, want het is idd erg pijnlijk daar, meer dan in mijn mond, maar goed, genoeg gezeur en geklaag, nu hopen dat die andere apex kies rustig blijft, die ligt ernaast nl.

Fijne dag
do, 10/28/2010 - 08:35 Permalink
RobMartin

Spatje,
Ik hoop dat je de dag een beetje bent doorgekomen, wat een ellende allemaal.
Nee ik zit niet in het wereldje maar heb helaas tegen wil en dank gewoon veel meegemaakt, heb een zwak gebit, had op mijn 20e al de eerste kronen in mijn mond en op mijn 34e(ben nu 54) heb ik in korte tijd 6 apexresecties gehad en dit in combinatie met nachtelijk knarsen en persen hield ik continue klachten, die met zekere regelmaat de kop opsteken. Lees mijn topic maar eens door "klachten na apexresectie" als je geïnteresseerd mocht zijn. Ben al zo'n beetje het hele medische en paramedische circuit door geweest. Door deel te nemen aan dit forum hoop ik mensen te kunnen helpen of in ieder geval een hart onder de riem te kunnen steken. Wat mij met name opvalt is dat mensen zo slecht worden geïnformeerd door de behandelende specialisten (de goede daargelaten). Je moet jezelf niet alleen zien als patiënt maar ook als klant die het recht heeft goed geïnformeerd te worden, welke behandelmogelijkheden en wat de slagingskans van een behandeling is.
Groet
Rob
do, 10/28/2010 - 19:40 Permalink
-spatje-

Hoi Rob

Ik ga je topic opzoeken en eens lezen. Dat knarsen doe ik niet, wel zet ik mijn kaken klem in mijn slaap ( dat was dan wel wat minder vanmorgen) en dat is denkelijk ook de reden van al mijn problemen.

Maar waarom zet een mens kaken klem of knarst? Ik weet niet of je thuis bent in het alternatieve, maar er bestaat een boekje, als tanden konden kiezen heet het. Elke tand en kwaal aan een tand staat ergens voor.

Ik heb bv een moeilijke jeugd gehad en heb ook in mijn volwassen leven het erg moeilijk, ik wijt mijn tandproblemen daar ook aan, mss herken je dat?

Grtz
do, 10/28/2010 - 20:11 Permalink
RobMartin

Spatje,
Bedankt voor je tip ga het boekje opzoeken en lezen. Zo zie je maar, altijd weer wat nieuws Ik ben 20 jaar geleden bij ***** praktijk voor stoorveld techniek geweest. Heb advies gekregen om de "dode" elementen te verwijderen maar dat heb ik toen niet gedaan, misschien had ik dat wel moeten doen? Maar dat had toen mijn halve gebit gekost en dan ben je 34 en denk je nog niet aan een kunstgebit. Tja wat is wijsheid. Hierbij de link van die praktijk staat ook de relatie van de tanden en kiezen en nog veel meer. * verwijderd door beheer; check de regels*Ik heb een splint gekregen tegen het knarsen en persen, bij mij veroorzaakte met name het persen fikse klachten in combinatie met de apexen. Hier zijn ze achter gekomen bij ACTA (academisch centrum voor tandheelkunde in amsterdam), ook daar ben ik geweest. 'S nachts ga je emoties verwerken ongeacht waar die vandaan komen, zelf heb ik geen jeugdproblemen gekend maar ben ik gewoon een stresskonijn. Ik probeer mijzelf met name 's avonds zo rustig mogelijk te houden. Neem voor de nacht een passiflora forte van dr Vogel (homeopatische rustigmaker).
Ik merk zelf dat ik vaak veel te gespannen ben en ook overdag onbewust aan het klemmen ben, let erop dat je onderkaak ontspannen hangt zonder dat je je mond daarbij open hoeft te laten hangen, het is van belang dat je je kaakspieren ontspant, dat scheelt in de klachten.
Wees ook niet te bang om eventueel via je huisarts naar een psycholoog
te gaan. Werk eraan!
Succes
Groet
Rob
do, 10/28/2010 - 21:08 Permalink
-spatje-

Zo dan heb jij ook al een hoop meegemaakt!

Een psycholoog? Nou ik ben dan wel gestoord, maar nog altijd op een prettige manier :smt005
Ik ga dat topic eens ff zoeken. Pijn is vandaag minder, heb alleen het idee dat ik een tampon onder mijn bovenlip heb zitten en mijn neus oh man, maar genoeg geklaag, weekend staat voor de deur en het wordt mooi weer vandaag :D

Grtz
vr, 10/29/2010 - 10:27 Permalink
RobMartin

Spatje,
Ik ben wel wat gewend hoor, ik begrijp goed wat je bedoelt, bedankt voor de bijval Tandarts (u weet heel goed wat ik bedoel). Ik ben zelf door mijn tandarts toentertijd naar ACTA (Academisch Centrum voor Tandheelkunde Amsterdam) verwezen omdat ze daar alle disciplines hebben zitten. Knarsen en persen is een groot probleem bij gebitsklachten, er is toen vastgesteld dat ik een aantal elementen inmiddels 2 mm de kaak in had geperst en dat geeft grote kaakklachten. Ik heb toen ook gesproken met een psycholoog, psychisch kwam daar niet echt iets uit maar ik heb wel ontspanningsoefeningen en zeer praktische tips gekregen om de kaak te ontspannen. De bedoeling is om jezelf te leren ontspannen, je kunt ook Yoga gaan doen bijvoorbeeld, alles met het doel de druk van je kaken af te halen. Ik zei toen in eerste instantie ook van het zit wel tussen mijn oren maar wat lager dan ze dachten.
En toch heeft psyche meer uitwerking op je lichaam dan je denkt.
Ik hoop dat je klachten verder gaan afnemen!!
Sterkte
Rob
vr, 10/29/2010 - 19:28 Permalink
-spatje-

Nou Rob fijn dat jij het niet zo opvat, ik bedoelde echt niks kwaads, durf bijna niks meer te zeggen.

Maar in ieder geval weet ik dat mijn geklemde kaken met onverwerkt verdriet heeft te maken en ik ben ook er aan het werken, toevallig ga ik donderdag beginnen met een cursus mindfullness en daar zit ook meditatie bij.
Hoop in ieder geval dat ik kan gaan, zal wel met een dikke wang zijn, maar ik heb er veel zin in.

Ik kan btw je topic nergens vinden.

Fijn weekend
vr, 10/29/2010 - 20:40 Permalink
-spatje-

Ja ik sta er eerlijk gezegd echt van te kijken dat het zo verkeerd opgevat wordt, maarja, zal wel aan mijn relativeringsvermogen liggen.

Ik ga straks jouw topic eens opzoeken, heb net nog even naar je eerdere berichten gekeken, gewoon als oppepper, morgen om 11.20 is het zover, brr. De andere kies, nouja zeg maar gat gaat wel, zeurt nog wat, maar de hechting trekt enorm, maar dat maakt me allemaal niet uit.

Stomme vraag, maar hoe ben jij verzekerd voor je tanden?
En die ontspanningsoefeningen, heb je daar wat info over?

Allemaal vragen, maar je bent natuurlijk niet verplicht om te blijven antwoorden he, maar je zou zo moderator kunnen zijn, je praat op een prettige en vriendelijke manier :D
ma, 11/01/2010 - 10:34 Permalink
vV

Ja ik sta er eerlijk gezegd echt van te kijken dat het zo verkeerd opgevat wordt, maarja, zal wel aan mijn relativeringsvermogen liggen


ik zeg niet dat het in dit specifieke geval verkeerd opgevat wordt, ik stel iets anders.. lezen graag!
Dat iemand een grap maakt (of dat zelf vindt) betekent niet dat iedereen dat dan ook maar grappig moet vinden...
Ik vind betreffende opmerking dus niet grappig, en nog meer dan dat..
En verkeerd opvatten.... tja.... Ik vind niet dat ik het verkeerd opvat (wie ben ik, en jij, om te bepalen dat het verkeerd is..) ik heb daar alleen mijn eigen idee over, en waarom zou ik dat niet mogen?

Allemaal vragen, maar je bent natuurlijk niet verplicht om te blijven antwoorden he, maar je zou zo moderator kunnen zijn, je praat op een prettige en vriendelijke manier
een moderator hoeft niet lief aardig of vriendelijk te zijn...
Die moet alleen maar zorgen dat de regels nageleefd worden en men netjes tegen elkaar blijft.... :smt003 :smt006
ma, 11/01/2010 - 12:30 Permalink
RobMartin

Spatje,
Kom kom laat je niet ontmoedigen volgens mij is er wat ruis in de communicatie ontstaan, gewoon doorgaan!!!!
Met je gebit houd je moedig stand dus van een paar woorden moet je je niet af laten schrikken!!!!
Ontspanningsoefeningen voor de kaak:
Spanning kan op veel plekken in uw lichaam vast gaan zitten. Eén zo'n plek is de kaak en kaakspieren. De volgende oefening helpt die spanning kwijt te raken en is op elk moment te doen.
- Wordt u bewust van uw kaken: hoe voelt het daar? Voelt u spanning, misschien een wat zwaar of stijf gevoel?
- Klem uw kaken hard op elkaar. Nog even aandrukken en laat dan los.
- Druk uw tong licht tegen uw gehemelte, net achter de boventanden. Laat uw lippen iets van elkaar komen. Voel hoe uw kaakspieren zich ontspannen.
- Herhaal deze oefening een paar keer per dag en met name ook 's avonds voor het slapen gaan.
Mocht u het gevoel hebben dat er nog spanning zit, dan kan het ook helpen om uw mond wijd te openen of met half open mond voorzichtig uw onderkaak naar links en rechts te bewegen. Daarna met uw handen van uw kaak net onder de oren masseren maakt het helemaal af.
- Goed kauwen ontspant. Omdat u er even aandacht aan geeft, maar ook door de beweging. Kauw uw voedsel dus langzaam: tijdens de lunch en het koekje bij de thee. Vooral in een drukke werkomgeving.
- Kauwgommetje kauwen kan ook helpen, de bedoeling is om je bewust te maken van het feit of je wel of niet spanning op je kaken zet en wanneer. Zelf probeer ik erop te letten dat ik overdag mijn onderkaak laat "hangen" zonder dat mijn mond openhangt. Ook letten op je schouders. Vaak als je nek/schouders verkarmpt zijn is je kaak dat ook, het is één gebied dat erg gevoelig is voor spanningen, span je nekspieren maar een flink aan, dan voel je dat trekken in je kaak.
Verzekering:
Ik ben aanvullend verzekerd voor de tandarts tot € 1.000 per jaar inclusief techniekkosten. Voor eventuele behandelingen door de fysiotherapeut of psycholoog moet je de aanvullende pakketen bekijken die verzekeraars aanbieden naast de baisverzekering.
Ik wens je morgen heel veel sterkte, ik zal voor je duimen en hoop je toch weer terug te zien op het forum. Je moet maar zo denken, morgen om deze tijd zit het alweer op!!!!
Heel veel Sterkte
Rob
ma, 11/01/2010 - 14:31 Permalink
vV

@ spatje: nogmaals: jammer dat je niet goed leest wat ik schrijf, en daar dan blijkbaar bepaalde conclusies aan gaat hangen. Jammer, maar is niet mijn probleem. Het staat er volgens mij duidelijk genoeg, en zou niet weten hoe ik het anders zou kunnen/moeten verwoorden. Op tenen staan is niet mijn bedoeling, juist daarom probeer ik zo duidelijk mogelijk te zijn. (onduidelijk en zwakke teksten komen dan misschien "'lief en aardig "" over, maar zijn het meestal in essentie bepaald niet, door de onduidelijkheid die achter kan blijven ). Ik ben hier om mensen duidelijk te informeren, en dat kan niet altijd lief of aardig, in het belang van de boodschap die overgebracht moet worden.

Gezondheid vind ik te belangrijk om grappen over te gaan maken. Zeker in geschreven woord is het heel makkelijk iemand (onbedoeld) aardig op de tenen te staan. En ik vind dat ik iemand best op dat taalgebruik mag en kan wijzen. Dat mijn boodschap dan niet overkomt zoals hij bedoeld is vind ik jammer maar kan ik verder ook niets aan doen.

Sterkte morgen.
ma, 11/01/2010 - 15:43 Permalink
RobMartin

Lieneke,
Weet wat je wat het is. Ik begrijp wel dat het niet zo is bedoeld als het wordt opgevat.
Psyche is altijd een heikel onderwerp geweest. Als je lang genoeg in
het medisch circuit hebt meegedraaid begrijp ik de reacties over en weer wel, het is alleen jammer dat gelijk van het onderwerp wordt afgedwaald.
Hierdoor wordt er zoveel gemist, jammer
Groet
Rob
ma, 11/01/2010 - 20:14 Permalink