Verstandskies laten trekken terwijl ik geen last heb?

Author:
SkyBlueFire
Posted:
do, 01/05/2023 - 12:44
Mijn tandarts vertelde me dat mijn verstandskies deels is doorgekomen maar dat er geen ruimte is om verder door te komen. Hij zei dat dit tot een infectie kan leiden en dat het een kwestie van tijd was voor dit gebeurde. Hij adviseerde me om de verstandskies te laten trekken. Ik gaf aan er even over na te willen denken, maar na het lezen van wat artikelen op internet, weet ik eigenlijk niet zo goed wat nou de beste keuze is.

Natuurlijk wil ik geen infectie. Maar het voelt een beetje gek om een tand te laten trekken als ik nergens last van heb (geen pijn in ieder geval, ik wist niet eens dat hij deels doorgekomen was). Krijg ik niet juist kans op infectie als ik de tand laat trekken? En als je de tand trekt, kunnen mijn tanden dan verschuiven omdat er opeens meer ruimte is?

De mening van mijn ouders is dat deze tandarts graag geld wil verdienen en dat ik er goed zelf over na moet denken. Daarnaast vinden ze dat een verstandskies laten trekken bij een kaakchirurg in het ziekenhuis moet gebeuren ipv bij mijn tandarts zelf. Ik wist niet eens dat dit een optie was.

Advies of ervaringen worden zeer gewaardeerd!

Groetjes, Laura
Tandarts_Richa…

Natuurlijk is er altijd een mogelijkheid v infectie na een extractie. Maar even een domme vraag.: als u een auto zou hebben, vervangt u de remmen pas nadat u tegen een boom bent gereden of juist daarvoor. Naar uw kies: extractie bij last of voorkomen dat u last krijgt. Ik trek zelf een verstand kies tenzij het een moeilijke extract kan worden dan stuur ik door naar de KC. Besef dat als het een makkelijke extractie is dat normaliter door de huis tandarts gedaan kan worden de zorgverzekeraar vindt dat u die kosten bij de KC dan zelf moet betalen. Alleen bij een moeilijke extractie dat door de KC gedaan wordt vergoedt een zorgverzekeraar. Een extractie bij de KC is vele malen duurder dan bij de tandarts. U kunt uw ouders vertellen dat er een gigantisch tekort is aan tandartsen, zo'n tekort dat wij niet naar werk hoeven zoeken om geld te verdienen. Maar u moet idd zelf beslissen wat u met het advies doet. U kunt ook wachten dus tot u last heeft...besef wel dat er niet altijd ruimte in de agenda is om gelijk geholpen te worden. Bij de KC meestal een paar weken en bij de Ta afhankelijk v d agenda. Het is niet leuk om met flinke kiespijn te moeten wachten op uw beurt. De indicatie is nu gesteld dus het is straks geen spoed als u zelf de risico neemt bij uitstel. De kies komt niet meer door , kan een ontsteking veroorzaken of de kies ervoor beschadigen. Wilt u die risico nemen.
do, 01/05/2023 - 17:27 Permalink
vV

De mening van mijn ouders is dat deze tandarts graag geld wil verdienen

wie niet? uw ouders willen toch zelf ook graag geld verdienen?
Of werken ze voor nop?

Trekken van een verstandskies kan heel vaak (vaker wel dan niet) door de huistandarts gebeuren, wat goedkoper is dan alleen al het eigen risico wat de zorgverzekering bij u gaat halen omdat het een klus is die daaronder valt.
De kaakchirurg is namelijk vele malen duurder dan de tandarts, mede door de forse overheadkosten van de ziekenhuis setting.

Punt is dat bij een slecht schoon te houden verstandskies niet alleen die kies problemen kan gaan geven maar ook de kies ervoor verhoogd risico loopt op schade.

Niemand kan u dwingen, maar een advies gegeven door een tandarts is wellicht serieus te nemen. Hij verdient er niets extra's door, want heeft maar 2 handen , 1 hart en x uren in de dag, die gezien het tekort aan tandartsen toch wel vol komt...Uw ouders moeten daarin wellicht leren een minder negatieve grondhouding aan te nemen mbt motivatie van een medisch specialist....erg negatief, en onjuist en onterecht een professional in een kwaad daglicht stellen. (en ja er zijn rotte appels , zoals in elke beroepsgroep maar dat is echt een grote minderheid, en die gaan juist verwijzen naar een kaakchirurg omdat ze in dezelfde tijd andere behandelingen kunnen doen die hen meer opleveren...)
vr, 01/06/2023 - 12:54 Permalink
SkyBlueFire

Bedankt voor beide reacties! :)

Ik neem liever niet het risico. Ik vind het gewoon een beetje eng allemaal, omdat ik nu nergens last van heb. Ik heb er zelf ook niet zo veel verstand van of het nodig is of niet (zelfs met mijn verstandskies nog aanwezig, haha) maar dan is het misschien juist beter om het advies vd tandarts te volgen (en ik vind jullie reacties ook geruststellend). Ik heb iig besloten om het te doen dus ik post later wss nog een update voor als iemand ooit hetzelfde probleem heeft & nog een ervaring wil zien.

ps. mijn ouders hebben zelf allebei inderdaad een rotte appel meegemaakt dus waarschijnlijk komt het daardoor.
di, 01/10/2023 - 17:03 Permalink