Verstandskies groeit scheef!

Author:
Sabine89
Posted:
do, 01/20/2011 - 00:53
Ik heb even een vraagje over mijn verstandskies linksboven.
Ik citeer even mijn eigen tandarts: "Die tand wil graag door de wang naar buiten", het groeit dus nogal scheef. De tandarts wil de kies zo snel mogelijk trekken, omdat het gaatjes e.d. kan veroorzaken bij overige tanden?? Nouja, om die reden zou ik de kies sowieso niet laten trekken en een paar weken geleden had ik er totaal geen last van.

Sinds kort doet echter de hele linkerkant van mijn kaak zeer. De tand zit tegen wat spieren en zenuwen aan te drukken, waardoor het moeilijker wordt om mijn mond te openen en te kauwen.
Zou het kunnen zijn dat de verstandskies nog aan het groeien is (het is er nog niet helemaal uit en dit gevoel heb ik vaker als mijn verstandskiezen groeien. Heb ze helaas alle 4) en dat de pijn vanzelf over gaat? Of is het echt verstandig om de kies te laten trekken?
Ik heb nog nooit gaatjes gehad (afkloppen) en dus ook nog nooit een verdoving of iets. :smt001 Moet de kies er bij pijn meteen uit, of kan er bijvoorbeeld ook een stuk vanaf geslepen worden? Het is alleen het linkse deel van de kies die naar buiten steekt, het rechterdeel groeit normaal naar beneden. Ik vind het trekken van een kies meteen zo rigoreus en als er andere mogelijkheden zijn zoals bijvoorbeeld een stuk eraf slijpen, doe ik dat liever!

Groetjes,
Sabine.
Stokertje

Een verstandskies die je zelf niet goed kan schoonhouden, en/of geen of verminderde functie heeft (groeit scheef uit), geef ik de tandarts altijd groen licht om de verstandskies te laten verwijderen. Verstandskiezen kunnen in de toekomst dan alleen maar problemen veroorzaken, zoals gaatjes en tandvleesontsteking, omdat schoonhouden zo ver achter in de mond erg lastig is. Zeker in een gezond gebit (zoals je zelf hebt) heeft de kies geen aanvullende functie, om bijvoorbeeld bij een 'slecht gebit' de functie van een andere kies over te nemen.
do, 01/20/2011 - 10:11 Permalink
RobMartin

Sabine,
Verstandskiezen geven vaak problemen, ze liggen scheef of komen niet goed door omdat er eigenlijk vaak geen ruimte is in de kaak. Mijn advies zo gauw mogelijk eruit geeft alleen maar problemen als je ze laat zitten en bovendien ze zijn zwak, ik heb ze inmiddels ook allemaal laten verwijderen.
Niet te lang wachten of iets gaan proberen.
Succes
Rob
do, 01/20/2011 - 20:43 Permalink