Verstandskies getrokken, wat nu doen?

Author:
Marseille
Posted:
di, 04/24/2012 - 21:09
Afgelopen donderdagochtend heb ik mijn verstandskies laten trekken, rechts onder. Deze zat scheef gegroeid en groeide richting mijn wang. Ik had er erg veel last van.
Echter heb ik na het trekken heel erge pijn gekregen. Ik wilde het nog even aankijken maar de pijn werd nog niet minder. Ook had ik last van een vieze geur/smaak uit de holte waar mijn tand zat. Ik heb gespoeld met het spuitje wat ik mee heb gekregen maar het werd nog niet minder. Zo erg dat ik er niet van kan slapen.
Ik ben gister terug naar de kaakchirurg geweest die de holte uitgespoten heeft met zout water. Er kwam wel wat stinkend vuil mee (ik vermoed voedselresten) maar ik heb het vermoeden dat er diep in de holte nog wat voedselresten ofzo zitten die ik er niet uit krijg met het spuitje. Ondertussen doet het nog steeds heel erg veel pijn, ondanks dat ik na elke maaltijd de holte uitspuit. De vieze smaak/geur is ook nog niet weg. De holte waar eerst mijn kies zat ziet er ook een beetje zwart uit, is dat normaal? Ook groeit er een soort van bult naast de kies die er nog is.

Wat moet ik nu doen? Het gewoon nog even afwachten tot eind van de week en dan nog eens bellen? Ik zit op het maximale qua pijnstilling (Ibuprofen 600mg en Paracetamol 500 samen) en ik heb nog steeds veel pijn. Ik rook en drink niet overigens.

Kunnen jullie mij advies geven wat ik nu moet doen?
Fietsband

Ik ben geen tandarts, ik spreek slechts uit ervaring.

Dat zwarte gat is 'normaal' gedurende de eerste week of weken. Een vieze smaak is ook redelijk normaal. Het hebben van pijn na deze ingrepen is ook te verwachten en neemt pas na enkele dagen af.

Die 'bult' is waarschijnlijk een zwelling, het weefsel is gekneusd. Pijn van deze zwelling kun je beperken door het te koelen. Die zwelling zou na een weekje moeten slinken.
Als het weefsel rondom ontstoken is kan het wat 'blauw' worden, dit kan ook gepaard gaan met koorts.

Pas op met het gebruik van verschillende pijnstillers, van iedere soort is er een maximale dagelijkse dosis en het combineren van verschillende soorten is misschien niet verstandig.

Het zijn niet alleen voedselresten die je aan kunt treffen in de wond, bij mij zat er zelfs nog een stukje van de kies in (de verstandskies was carieus en daar deels door bezweken, met 'stukjes' van de tand die in het gat achter waren gebleven).

Ik kreeg bij mijn ingrepen een recept voor waterstofperoxide (bijv. PerioAid) mee, af te halen bij de apotheek. Ik geloof dat het ook gewoon verkrijgbaar is bij de drogist en zag het gisteren zelfs in de supermarkt.
wo, 04/25/2012 - 21:14 Permalink
Ortholimburg

Zwarte gat is 9 op 10 een droge alveolitis, geen goede bloedklonter gevormd waardoor de wonde leeg is en niet goed geneest. Dit is niet normaal maar komt wel vaker voor. Kan veroorzaakt zijn door de vasoconstrictor in de verdoving.Hierdoor gaan de bloedvaatjes een beetje dicht om de verdoving niet te snel te laten verdwijnen, maar hierdoor gaat de wonde soms ook niet goed bloeden, en een goede klonter is nodig voor een goede genezing .Andere reden is als je na de ingreep stevig bent gaan spoelen ,en de klonter zo weggespoeld hebt. Niet doen, maar als het gebeurd is ,is het te laat.
Wonde goed uitspoelen met waterstofperoxide, zoals al gezegd. (NB. Perio-aid is Geen waterstofperoxide maar chloorhexidine, is niet hetzelfde)
wo, 04/25/2012 - 23:27 Permalink
Marseille

Ik ben inmiddels naar de kaakchirurg geweest en hij heeft ernaar gekeken. Het was een ontstoken tandkas. Heb nu waterperoxide meegekregen om te spoelen.

Maar....ik heb het woensdag meegekregen en meteen gebruikt. Het is nu vrijdag en ik heb nog steeds veel pijn. De pusbult is nu weg maar ik heb het gevoel alsof de pijn doorstraalt naar mijn kaak, en alsof er een zenuw bloot ligt. Het is een hele diepe, stekende pijn. De kies vóór mijn verstandskies is volgens mij ook niet in orde, er groeit een bult naast en er zitten 3 gaatjes in. Kan daar de pijn vandaan komen?

Vanmorgen weer gebeld maar ik werd een beetje afgescheept. Ik ben niet tevreden over de manier waarop ik te woord gestaan ben. Omdat ik woensdag al ben geweest vond de assistente het raar dat ik vandaag alweer wilde komen. Ze vroeg wat ik wilde dat de kaakchirurg ging doen?
vr, 04/27/2012 - 14:02 Permalink
Freya.K.

Hallo,
2 dagen geleden liet ik mijn wijsheidstanden alle 4 trekken. 1tje van hen zat er gedeeltelijk door, maar de andere 3 waren nog niet zichtbaar, maar zaten wel heel scheef. Ik liet ook nog een implantaat plaatsen. Dus ik vermoed nu dat de kaakchirurg de 3 onzichtbare wijsheidstanden heeft uitgesneden. Maar nu heb ik een vraag i.v.m de pijn.. Aan de linkse kant heb ik wel een lichte, niet-storende pijn, maar aan de rechterkant heb ik enorme pijn aan de hechting en lijkt het wel of ik in de wonde kan met m'n tong. Verder bloed het niet, dus denk ik ook dat dit wel dicht is.. Kan dit? Of lijkt dit onmogelijk? 't Doet echt heel erg veel pijn.. en voel ook een enorme druk in m'n rechteroor. Ik ben nogal een bang iemand! Ik krijg ook m'n mond niet dicht, omdat de "lapjes" vel (kaak) tussen m'n tanden zitten, 't is echt extreem vervelend!

Kan er iemand mij geruststellen?

Dankje!
zo, 06/10/2012 - 17:26 Permalink
Djordykroet

Hallo, afgelopen woensdag heb ik mijn verstandskies getrokken, omdat ik er erge pijn had. de tandarts zij dat die gebroken was. nu isnhrt zaterdag inmiddels en de pijn lijkt alleen maar erger te worden, en trekt over de hele rechter kaak. ook krijgnik last van me oor. de pijn is ondragelijk en slaap al dagen niet goed. het lijkt alsof de pijn erger is als waar voor ik het heb getrokken. ik heb ook een nare geur en smaak in mijn mond. en neem ook al de maximum dosis pijnstillers. het ziet er uit als een donker gat en er hangen wat "losse lapjes" vel bij. ik las op het forum dat uitspuiten met waterstof goed is. ik heb wel een spuitje thuis, en waterstofperoxide. is het de bedoeling dat je spoeld of het daadwerkelijk echt in het donkere gat spuit? ik hoop dat het helpt! de pijn is niet te doen.
za, 04/27/2013 - 23:05 Permalink