Verdoving onder

Author:
Ad
Posted:
di, 01/07/2003 - 16:48
Hi,

Tegenwoordig zet mijn tandarts een verdoving onder achter in de hoek (verdooft het hele kwadrant). Vroeger ging dat per element ernaast (meestal aan de buitenkant). Waarom is dit? Zijn er voordelen aan verbonden om het op de nieuwe of de oude manier te doen? Bij mij wordt bij het verdoven op de nieuwe manier soms de zenuw geraakt. Is hier iets tegen te doen (onaangenaam)?

Gr. Ad.
kristin.smets

Hoi Ad,

Bij mij hebben ze dat 2 jaar geleden ook gedaan (zo een groot geheel verdoven), denk dat bij mij de zenuw ook geraakt was.
Heb toen veel napijnen gehad. Nu terug problemen met die zenuw, was helemaal afgebroken of stuk. Is gisteren getrokken.
Zou eerder voor oude methode kiezen, maar vraag eens raad bij de digitale tandarts, ik spreek enkel uit ervaring en niet uit medisch oogpunt.

Mvg
Krisje met veel pijn
wo, 01/08/2003 - 17:09 Permalink
de digitale tandarts

Nee het is geen oude methode en waarschijnlijk ook niet de betreffende zenuw die kristin bedoeld.

Grofweg gezegd zijn er twee methoden om lokaal te verdoven: infiltratie-anesthesie of geleidings-anesthesie.

Bij infiltratie anesthesie wordt een depot van verdovingsvloeistof aangebracht in de zachte weefsels ter hoogte van de wortelpunten van tanden en/of kiezen. De verdovingsvloeistof 'trekt' dan ook in het bot. De tak van de gevoelszenuw die in het kaakbot naar de tand/kies in kwestie loopt zal dan ook verdoofd worden, waardoor deze gevoelloos wordt.
Deze methode wordt met name in de bovenkaak toegepast omdat het bot daar 'poreuzer' is. Ter plaatse van de kiezen in de onderkaak is het bot dermate compact dat deze methode niet afdoende zal werken.

Hier wordt dan vaak geleidingsanesthesie toegepast.
http://www.tandarts.nl/imagesforum/mandibulairblock.jpg

Het depot van verdovingsvloeistof wordt nu aangebracht op een lokatie waar de betreffende gevoelszenuw niet omgeven wordt door compact bot. Het depot wordt bij een mandibulairblok-anesthesie in het rode gebied aangebracht als te zien in bovenstaande figuur.

Daar wordt de zenuw verdoofd/ geblokkeerd. Het deel van de kaak dat in de figuur verder naar rechts loopt zal geen prikkelingen meer kunnen doorgeven. Hierdoor wordt dus een hele kaakhelft (kwadrant) tegelijkertijd verdoofd en vanwege het feit dat een deel van de lip en kin ook van gevoel wordt voorzien door deze zenuw, zal dit ook verdoofd aanvoelen.

Soms kan inderdaad een zenuw bij het geven van de injectie geprikkeld worden wat een vervelend gevoel is. Vaak wordt dit als een elektrische prikkeling door de tong ervaren.

Toch is deze vorm van geleidingsanesthesie zo ongeveer de meest betrouwbare methode om de kiezen in de onderkaak te verdoven en wordt daarom veel gebruikt.
Hopenlijk zult u deze verdoving in de toekomst prettiger ervaren.

Met vriendelijke groet.
wo, 01/08/2003 - 20:09 Permalink