Verdoven of juist niet?

Author:
damnsharp
Posted:
za, 03/07/2009 - 08:52
Goedemorgen allen,
Als ik naar de tandarts ga kies ik nooit voor verdoven op een enkele keer na (tijdens opensnijden abces bult na een wortelkanaalbehandeling).
Mijn idee is dat ik door geen verdoving te nemen de tandarts beter kan laten weten wanneer hij te diep boort.
Na het boren van gaatjes heb ik meestal weken last (napijn) van de tand/kies.

Nu hoor ik van verschillende mensen dat als je kiest voor verdoving je daarna minder napijn hebt. Klopt dit? Doe ik mijzelf te veel pijn aan door geen verdoving te kiezen? :-?

Thanks! :D
mecánico para …


Mijn idee is dat ik door geen verdoving te nemen de tandarts beter kan laten weten wanneer hij te diep boort.


te diep naar jouw gevoel, maar soms loopt het gaatje gewoon zo diep. overigens is de zone die als "schoon" wordt ervaren door een behandelaar (bij een levende kies) altijd een beetje meer gevoelig voor koud water of droog blazen, dan de niet schone zone van de caries. Vergelijk het maar met een gevoelige tandhals.

Uiteindelijk bestaat de meeste caries uit drie lagen. de verweekte laag: dood materiaal zonder echte duidleijke structuur. de geinfecteerde zone: daar is nog wel tandmateriaal als originele vorm te zien maar de ruimte wordt al lang bewoond door bacteriën. En de laatste zone: de gedemineraliseerde zone: hier zitten nog geen bacteriën maar het tandweefsel is een klein beetje materiaal kwijt. Daar zitten de uitlopens van de cellen binnen in de tand nog in. Dichtbij. En als je die prikkelt met koud water is het net of je aan een schaafwond komt. Dat doet zeer.
Maar als je daar met de boor bent aangekomen weet je zeker dat het schoon is. En dan heb je natuurlijk schoon hier en nog effe doorgaan met schoonmaken vlak ernaast. Maar dan kan het waterstraaltje de oorzaak zijn van het gevoel dat de tandarts te diep zit. wat helemaal niet hoeft.

overigens is de napijn veel meer afhankelijk van de diepte van het gat vooraf dan van de gebruikte verdoving
za, 03/07/2009 - 09:37 Permalink
Spiegeltje

Zonder verdoving lijkt me overigens zeer pijnlijk

Dat valt doorgaans erg mee, zeker als het een klein gaatje betreft kun je dat niet stellen. Verdoven kan altijd maar geeft ook wel ongemak na de behandeling en als het te snel gebeurt ook wel pijnlijk. Is dus een afweging. De tandarts kan hierover adviseren maar pijnervaring is ook iets persoonlijks.
za, 03/07/2009 - 17:18 Permalink
Illuminus

Dat valt doorgaans erg mee


Dat is niet waar, dat verschilt enorm per persoon.

Uit onderzoek is vast komen te staan dat voor iedereen de pijn-drempel (het moment dat 'pijn' gevoeld wordt) ongeveer op hetzelfde niveau van stimulatie ligt. Echter hoe men dit 'gevoel' ervaart is heel verschillend, voor sommige mensen is de pijn-drempel al (bijna) de pijn-grens, voor anderen ligt de pijn-grens (het moment dat de pijn teveel wordt) daar nog een heel eind van vandaan.
De conclusie die daar uit getrokken kan worden is (natuurlijk) dat de pijn perceptie door de hersenen bepaald wordt, dit is dan ook het grond beginsel van de zog. 'Gate-control' theorie, deze theorie stelt dat de mate van pijn perceptie bepaald wordt door de hersenen, de hersenen bepalen hoeveel pijn zij uiteindelijk toekennen aan een bepaalde mate van zenuw-innervatie en dat de mate van toekenning zeer persoonlijk is. Hier zijn ook experimenten mee gedaan en het blijkt dat de mate waarin mensen pijn ervaren beinvloed kan worden door therapie.
za, 03/07/2009 - 17:45 Permalink
Lieneke

Precies. Iedereen heeft weer een andere pijngrens en pijnbeleving. De een kan het goed zelf opvangen, de ander wil liever helemaal niks voelen. Het is dus heel persoonlijk en je zult dus zelf moeten kiezen waar jij je het prettigst bij voelt.
di, 03/10/2009 - 12:45 Permalink
Illuminus

Nou als t niet te groot is doe ik het bij mezelf ook liever zonder....jah het is niet fijn even maar daarna kan ik wel meteen lekker aan de koffie :D.....maar dat is zoals gezegd persoonlijk.

Waarom zijn er mensen die tatoo's laten zetten? of zich laten brandmerken of implants laten zetten....dat is (over het algemeen) ook allemaal zonder verdoving......oftewel heel persoonlijk.
di, 03/10/2009 - 19:40 Permalink
Fer

Njah, genoeg mensen die zich zullen laten verdoven bij het zetten van een tattoo als deze mogelijkheid geboden werd.

Maargoed, het is inderdaad heel persoonlijk. Wel dapper zonder verdoving, vooraf weet je namelijk niet of het pijn gaat doen :D
di, 03/10/2009 - 19:53 Permalink
Chris888

Wel dapper zonder verdoving, vooraf weet je namelijk niet of het pijn gaat doen


Nee, maar dat merk je vanzelf ;-)
Je kunt je concentreren op iets anders, en dan verdwijnt de pijn een beetje naar de achtergrond. Zolang ik nog niet de neiging heb m'n hoofd weg te trekken van de pijn, vind ik pijn niet zo erg. :roll: Het kan maar klaar wezen, zoals Illuminus ook al zegt met z'n koffie. Rondlopen met een half verdoofde mond, dàt lijkt mij nou weer niets.
di, 03/10/2009 - 21:14 Permalink
CrazyL

Ik moet over 2 maandjes voor het eerst 2 gaatjes laten vullen..

Zit dus met zelfde dubio: wel of niet verdoven.. :-?
Die van mij waren pas op de foto te zien, dus is het dan zo dat de kans groot is dat het maar kleine gaatjes zijn en dat het dus geen (of een heel klein beetje/heel even) pijn doet?
za, 03/14/2009 - 11:11 Permalink
Spiegeltje

Over wel of niet verdoven kun je lang prakkiseren maar als het maar kleine gaatjes zijn hoef je eigenlijk niet te verdoven.

Je kunt met de tandarts afspreken dat, als je toch pijn voelt, je een hand opsteekt zodat hij meteen ophoudt met boren. Dan kun je alsnog een verdoving vragen. Omdat het je eerste gaatjes zijn zou ik het ook eens zonder proberen. Ook al voel je wat dan ga je niet meteen door de grond hoor!

De ervaren pijn is echter persoonlijk. Wat anderen vinden is niet zo belangrijk.
za, 03/14/2009 - 11:21 Permalink
CrazyL

Ja, dat is inderdaad waar.. Goed idee om het zo te doen.. En het boren zelf duurt maar 1-2 minuutjes ofzo toch? Dan is gevoeligheid of pijn zo'n tijdje wel even te overzien??

Maar de pijn, je zegt dat je niet door de grondgaat, maar als het wel zeer doet, wat voel je dan ongeveer?
za, 03/14/2009 - 12:34 Permalink
Spiegeltje

Tja, daar vraag je me wat. Moeilijk te beschrijven en volgens mij ook niet zou gauw ergens mee te vergelijken buiten de tanden om. Het is meer een wat stekende pijn. Vergelijkbaar met flinke kiespijn, maar die dan alleen in heel korte vlagen, af en toe, even opkomt (fractie van seconde) tijdens het boren vooral als de tandarts wat dichter bij de zenuw komt. Helemaal voorspelbaar is het niet. Dat is mijn ervaring tenminste.

Ik heb een tijdje gevoelige tandhalzen gehad. Als je dan koud water drinkt is het ook pijnlijk, dat soort pijn.
za, 03/14/2009 - 13:34 Permalink
CrazyL

Nog nooit kiespijn gehad :wink:

Heb wel achterin bij 1 kies een beetje omhooggeschoven tandvlees, waardoor het daar soms met koud water wel beetje zeer doet.. Maar als dat alles is, en het duurt maar een fractie van seconce, dan ga ik er voor: zonder verdoving! :smt006

Heel gek,maar afgelopen dinsdag heb ik telefoontje van tandarts gehad dat ik tóch weer moest komen omdat ik toch gaatjes bleek te hebben volgens de foto. Zag er toen vreselijk tegenop, maar hoe langer ik op het forum speur en lees, hoe minder ik er tegenop ga zien!
Thank you guys! :smt003
za, 03/14/2009 - 14:27 Permalink
damnsharp

Nou, echt dé reactie op mijn vraag heb ik niet maar wel goede discussie. Conclusie is in ieder geval dat pijn persoonlijk is. Voor mij blijft het onduidelijk of je zonder verdoving daarna meer last hebt maar goed. Thanks in ieder geval voor alle reacties!
ma, 03/16/2009 - 19:10 Permalink
CrazyL

Goede conclusie, pijn is persoonlijk idd..
Maar denk ook dat het afhankelijk is van wát voor gaatje je hebt.
Heb, zoals je gelezen hebt, geen ervaring, maar ik kan me zo voorstellen dat als je aangeeft dat hij erg diep boort, hij een zenuw oid raakt. En kan me dan bedenken dat dit een tijdje gevoelig blijft na de behandeling?

Toch lijkt het me vreemd dat als je verdoving tijdens behandeling hebt je minder napijn hebt, want is toch maar een tijdelijke verdoving... Lijkt me dat de tandarts dan precies hetzelfde boort..

Dus ik denk dat het aan de soort behandeling ligt waardoor je langer na pijn hebt.. Maar zoals gezegd, heb er geen ervaring mee, dus zoek alleen logische verklaring.. 8)
ma, 03/16/2009 - 21:50 Permalink
rixt

Pijnbeleving zal inderdaad wel verschillen van persoon tot persoon, maar er speelt denk ik wel meer mee.
Als je slecht geslapen hebt of moe bent aan het eind van de dag zul je vast minder goed tegen pijn kunnen.
Als ik ongesteld moet worden hoeft iemand maar naar me te wijzen en dan heb ik daar al last van.
Als ik een tandarts helemaal vertrouw en het me lukt me goed te ontspannen heb ik geen enkel probleem met pijn. Dit overkwam me niet lang geleden. Ik dacht toen: "Dit is dus pijnlijk, nu moet ik goed onthouden hoe dat voelt". En ik kan het me niet meer herinneren, alleen nog dat ik dat dacht... Daarentegen ben ik nog steeds niet vergeten hoe die keren voelde dat ik echt vreselijk bang was voor tandartsen en me absoluut niet kon ontspannen. En dat zijn dan herinneringen van meer dan twintig jaar en veel langer geleden maar ik kan ze zo weer boven halen.

Ikzelf ben nog nooit verdoofd in verband met vullen van gaatjes, terwijl ik wel met een mond vol (grote) vullingen loop. Tot voor kort is er nooit een tandarts geweest die me dat als mogelijkheid aanbood.
Maar voor jullie die twijfelen denk ik (als je tenminste niet al te bang bent voor een naald in je tandvlees): waarom moeilijk doen als het makkelijk kan. Dan maar een uurtje later koffie drinken.
di, 03/17/2009 - 00:36 Permalink