Trekken en kans op raken van een zenuw

Author:
admin
Posted:
vr, 10/12/2001 - 11:49
De tandarts wil een achterste kies aan de bovenkant van mijn gebit trekken. Ik vraag me af of het waar is dat zenuwen in mijn gezicht geraakt kunnen worden tijdens het trekken.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-01-20 21:23 ]
de digitale tandarts

De kans dat zenuwen beschadigd raken als gevolg van tandheelkundig handelen is klein. Het beschadigen van een zenuw kan voor de patient wel vervelende gevolgen hebben.

In principe zijn er twee zenuwen, waarvan bekend is dat er een kans bestaat dat ze door tandheelkundig handelen beschadigd kunnen worden en waarbij tevens ook een verdere gevoelsstoornis ontstaat. Deze gevoelsstoornis beperkt zich dan niet alleen tot het tandvlees, de tanden en kiezen, maar heeft verdere gevolgen.

De eerste zenuw is de nervus lingualis. Deze zenuw verzorgt het gevoel van een helft van de tong. Hij loopt in het mondgebied ongeveer t.p.v. de verstandkies aan de binnenkant naar beneden.

Deze zenuw kan beschadigd raken bij het geven van een injectie om de kiezen in de onderkaak te verdoven. De patient voelt dan een schokje door zijn tong gaan. Als dan blijkt dat de verdoving niet 'uitwerkt' is de zenuw beschadigd. Het gevoel keert bijna altijd terug binnen enkele maanden. Deze zenuw kan in zeldzame gevallen ook beschadigd raken bij het verwijderen van een verstandkies onder.

De tweede zenuw is de nervus alveolaris inferior. Deze zenuw verzorgt het gevoel van de tanden en kiezen van een kaakhelft, maar ook een deel van de lip en kin van deze helft. Na beschadiging zal het verdoofde gevoel aanhouden ook al is de verdoving uitgewerkt. Zolang de zenuw nog enigzins intact is, keert over het algemeen het gevoel ook binnen enkele maanden terug. Deze zenuw loopt in de kaak onder de kiezen langs. Bij het trekken van een kies is het mogelijk dat deze beschadigd wordt. Dit gebeurd voornamelijk bij een operatieve verwijdering van een verstandskies onder. De zenuw kan dan vlakbij de kies lopen. Ook is het mogelijk dat deze bij het boren voor een implantaat geraakt wordt. Door het nemen van rontgenfoto's kan de kaakchirurg of bijv. tandarts-implantoloog de patient de risico's verbonden aan deze ingreep vertellen.

Bij het trekken van een verstandkies boven is de kans op het raken van een belangrijke zenuw bijna nihil. Ik hoop dat u zich nu minder zorgen maakt.

Met vriendelijke groet.










[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2001-10-16 21:15 ]
ma, 10/15/2001 - 22:28 Permalink