Binnenkort naar de tandarts? Gebruik de groene button "Vraag een afspraak aan" op de pagina van de tandartspraktijk op deze site waarmee u een afspraak wilt maken. Snel, makkelijk en zonder wachttijd, de tandarts belt u zo snel mogelijk.
tong en tandvlees gevoelloos | Tandarts.nl
1 post / 0 nieuw
tong en tandvlees gevoelloos
cindy zwart
Offline
Laatst gezien: 14 jaar 2 maanden geleden
Geregistreerd: 04/30/2006 - 16:30
door cindy zwart zo, 04/30/2006 - 17:14
#1

Hoi,
Een week geleden heb ik mijn verstandskies (rechtsonder) door de kaakchirurg laten verwijderen. Het was een moeilijke operatie, waarbij ik op een bepaald moment tijdens het boren een pijnscheut door mijn tong voelde gaan. De chirurg zei dat ik dat niet kon voelen, omdat ik verdoofd was en dat ik waarschijnlijk geschrokken was van het afzuigbuisje waarmee de assistente bloed afzoog van de wond. Omdat de verdoving van mijn tong en kiezen niet uit leek te werken ben ik 5 dagen na de operatie terug gegaan en is vastgesteld dat, op het moment dat ik hierboven beschrijf, er waarschijnlijk een zenuw beschadigd is. Hierdoor heb ik geen gevoel meer in de rechter helft van mijn tong, de rechter onderkant van mijn mondholte en in het acherste gedeelte van mijn tandvlees aan die kant.
Ik voel het niet als ik met een voorwerp (bijvoorbeeld een tandenstoker) op het rechter gedeelte van mijn tong of die andere plekken die ik net beschreef, prik. Ik voel wel een branderig gevoel op die kant van de tong (alsof je te hete thee gedronken hebt). Dat branderige gevoel lijkt de ene dag erger dan de andere en lijkt ook erger te worden als ik de tong veel beweeg (bijvoorebeeld als ik veel praat). Ik slis ook een beetje bij het praten en ervaar het praten over het algemeen als vermoeiender dan voor de operatie. Eten aan die kant gaat niet omdat je dan met je tong het eten door de mond moet bewegen, maar ik niet voel waar dat eten zit.
Ik heb verschillende dingen gelezen op dit forum en snap dat het waarschijnlijk om een beschadiging van de nervus lingualis gaat. Maar in hoeverre kan ik herstel verwachten en is dat dan volledig? Is dat branderige gevoel een teken dat het waarschijnliik nog wel goed kan komen? Als geen spontaan herstel optreed kan er dan nog iets gedaan worden om die zenuw aan te moedigen? Blijf ik dan ook zo moeizaam praten?
Ook wil ik graag weten in hoeverre een beter preoperatieve diagnose een dergelijke beschadiging had kunnen voorkomen (de chirurg zei dat niet van te voren op een foto zichbaar gemaakt kan worden hoe deze zenuw (nervus lingualis) precies loopt)?
Ik hoop dat u mij meer duidelijkheid kunt geven. Alvast bedankt.