TMJ en naderende wortelkanaalbehandeling

Author:
Raven05
Posted:
ma, 01/15/2024 - 19:34
Ik zou graag advies willen over het volgende.
Al paar jaar heb ik op mijn achterste onderkies een vulling welke gevoelig word met kauwen. Het zit tegen wortelkanaalbehandeling aan maar omdat ik mijn bovenste kies mis heb ik er geen last van.
Nu begint het toch wat meer te zeuren en met vergrootspiegel zie ik achterop kleine zwarte plekjes, of wel het lijkt erop dat het gaatjes zijn. Ik heb deze week een afspraak dus deze topic is niet om te vragen wat het kan zijn maar meer of mijn idee zinvol is en mogelijk.
Het lijkt erop dat de wortelkanaalbehandeling er wel aan zit te komen en het probleem is niet dat ik bang ben voor deze behandeling maar wel bang omdat ik TMJ heb. Behandeling aan de achterste kiezen vergen heel veel van mijn kaken, mijn kaken beginnen ook te trillen.
Trekken wil ik eigenlijk niet, het heeft met de kies erboven al maanden geduurd voordat ik weer gewoon kon praten.
Nu dacht ik aan een wortelkanaalbehandeling onder narcose maar kan dit wel op de achterste onderkies? En zoja is het wel aan te raden met TMJ? Is er ook een hogere kans op falen van de wortelkanaalbehandeling? Ik denk dat het sowieso 2 kanalen zijn.
Voor andere mogelijkheden sta ik open.
Tandarts_Richa…

Achterste kies heeft meestal 3 soms 4 kanalen. Maar als er geen kies tegenover is en de kies heeft geen functie, wat is dan het nut om de kies te behouden. Misschien als pijler voor een brug als de kies ervoor zo zwak is dat u hem dreigt te verliezen. Als de kies geen functie heeft dan zal het waarschijnlijk ook geen invloed hebben op het kaakgewricht, maar idd lang open houden kan invloed hebben maar dat hertstelt meestal wel. Onder narcose behandelen zal voor de spieren misschien minder spanning geven maar uw mond moet open gemaakt worden groot genoeg om de vijlen te kunnen gebruiken voor de wkb. lijkt mij niet makkelijk zonder medewerking. Bij geen functie zou ik adviseren te verwijderen.
ma, 01/15/2024 - 23:16 Permalink
Raven05

Dank je.
Het is inderdaad voor de toekomst als ik eventueel een pijler nodig heb maar bedacht mij dat ik er ook voor kan kiezen om een implantaat te zetten of wanneer de toekomst het nodig acht en ik de kies ernaast verlies dat ik daar een implantaat kan zetten die dan als pijler kan zijn voor alles wat er eventueel na komt. Klopt mijn gedachten?
di, 01/16/2024 - 13:17 Permalink
Raven05

Dank je, dan weet ik wat ik ga doen als het een wortelkanaalbehandeling moet worden. Eruit want zo'n vijltje gaat er waarschijnlijk ook niet in met narcose want naast de TMJ heb ik ook een kleine mond/kaak. Dat laatste was ik even vergeten.
di, 01/16/2024 - 20:17 Permalink