Terugtrekkend tandvlees bij facings na 4 jaar

Author:
dionsietsma
Posted:
di, 07/25/2023 - 17:23
Goedemiddag,

Ik heb een vraag en hoop dat jullie mij hier wat tips/uitleg over kunnen geven. Even wat context: ik ben 26 jaar en heb 4 jaar geleden porseleinen facings over mijn voortanden laten plaatsen. Ik had een stuk afgebroken van mijn voortand als kind al en had verder een spleetje tussen mijn voortanden. Dit leidde tot onzekerheid, waardoor ik heb besloten om voor de dure porseleinen facings optie te gaan. Nu vier jaar geleden zijn ze geplaatst en ik ben er erg tevreden over. Ze zitten goed, zijn een mooie kleur en passen goed bij de rest van mijn gebit. Volgens hem konden ze wel 10 tot 20 jaar meegaan afhankelijk van hoe voorzichtig je bent. Nu een half jaar geleden kom ik erachter dat ik een zwart randje boven de facings heb. Ik naar de tandarts (in middels een andere ivm verhuizing) en zij geeft aan dat het tandsteen is en dat het komt omdat de facings te kort zijn gemaakt. Ik baal hier natuurlijk ontzettend van aangezien ik altijd super voorzichtig ben geweest en neem contact op met mijn vorige tandarts die ze geplaatst heeft. Ik bij hem langs en hij zegt dat het komt door terugtrekkend tandvlees. Nu is de enige optie geloof ik om de facings eruit te laten halen, onderliggende tanden schoon te maken en dan de facings weer terug te plaatsen. Echter geeft hij al aan dat de kans heel groot is dat de facings breken en dat ik dus nieuwe facings moet. Ik als student zie de bui al hangen en zie mijn bankrekening alweer leeg gaan.

Mijn vraag aan jullie: Wat zijn mijn opties? Heb ik nog andere opties? Heb ik eventuele rechten of is de enige keuze die ik heb door de zure appel heen bijten? Ik hoop dat jullie mij verder kunnen helpen!
Tandarts_Richa…

Tandsteen zorgt voor terug trekkend tandvlees. Vaak door onvoldoende reinigen, bijvoorbeeld door geen rager/stoker/etc te gebruiken. Zorgen dat u zo goed reinigt dat geen tandsteen ontstaat. Waarschijnlijk zijn de facings goed gemaakt maar nu, vanwege terug getrokken tandvlees lijken ze tekort. Men zou kunnen proberen die randen met composiet te camoufleren. Of nieuwe facings, denk niet dat de facings onbeschadigd af te halen zijn en zo ja dan zijn ze nog te kort.
di, 07/25/2023 - 18:46 Permalink
dionsietsma

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Ik flos dagelijks met tandenstokers en poets mijn tanden twee keer per dag elektrisch, daarnaast doe ik nog aan tongschrapen. Ik hoop dus niet dat het dan nog onvoldoende reinigen is.. Hij had het ook over camoufleren met composiet, maar dan blijft de tandsteen er toch zitten en ben ik toch alsnog de sjaak? Of rotten de onderliggende tanden dan niet weg?
di, 07/25/2023 - 19:20 Permalink
Tandarts_Richa…

Dat zou idd voldoende moeten zijn...meer mag. Maar belangrijker doet u dat ook effectief genoeg. Als alle plaque verwijderd wordt ontstaat geen tandsteen. Dus waar tandsteen is reinigt u waarschijnlijk niet effectief genoeg. Tandsteen moet eerst goed gereinigd worden. Je doet geen vulling over tandsteen.
wo, 07/26/2023 - 00:28 Permalink