Tandheelkunde en de elektrische sigaret

Author:
icecub
Posted:
vr, 12/21/2018 - 04:34
Dat roken slecht voor het tandvlees en de tanden zelf is, begrijpen we waarschijnlijk allemaal ondertussen wel. Maar hoe zit het precies met de elektrische sigaret?

Ik ben zelf op onderzoek uit gegaan en vond enkele artikelen die vertellen dat de elektrische sigaret geen problemen veroorzaken met tanden en/of tandvlees. Omdat het hier niet om verbranding, maar om verdamping gaat. De doorbloeding zou gewoon verbeteren enzovoorts. Maar klopt dit wel?

Veel vloeistoffen van de elektrische sigaret bevatten nicotine. Nicotine zorgt voor een tragere genezing. Wanneer er bijvoorbeeld tanden of kiezen getrokken zijn, hoort er een bloedpropje in de wond te ontstaan. Nicotine kan er, zover ik begrepen heb, toe leiden dat dit propje slecht of zelfs helemaal niet ontstaat. Ook heb ik begrepen dat het zuigen op een rietje, sigaret (en dus waarschijnlijk ook een e-sigaret) toe kan leiden dat zo'n bloedpropje loslaat.

Dus vandaar de vraag: Hoe zit het nu precies? Kan de elektrische sigaret (betreft tanden / tandvlees) "veilig" gebruikt worden, of zijn er uitzonderings-situaties waarop het niet gebruikt dient te worden?
Lieneke

Mijn ervaring: Helaas nog steeds giga bruine aanslag op tanden, drogere mond, meer tandsteen, geen verbeterde doorbloeding...
Ik vrees dat er in menig e-sigaret nog steeds enorm veel rotzooi zit...
Onderzoek: Uit een vergelijking tussen de gebruikersgroepen met de groep die nog nooit een elektronische sigaret had gebruikt, kon worden geconcludeerd dat de gebruikersgroepen een grotere kans hadden op een cracked tooth of afgebroken gebitselement dan de niet-gebruikers. Daarnaast bleek dat de dagelijkse gebruikers van een elektronische sigaret meer kans hadden op tong- of wangpijn vergeleken met de niet-gebruikers.
Uit de metingen bleek dat e-sigaretten met een op nicotine gebaseerde vloeistof potentieel net zo schadelijk voor het DNA waren als gewone sigaretten zonder filter. Daarnaast concludeerden ze dat de damp van e-sigaretten zonder nicotine evenveel DNA-schade veroorzaakten als gewone filtersigaretten. De onderzoekers denken dat dit komt door de chemische toevoegingen in de e-sigaretdamp. Celmutaties door DNA-schade kunnen leiden tot kanker.
Uit een onderzoek blijkt dat de e-sigaretten een schadelijk effect hebben op de steunweefsels rondom een tand.
vr, 12/21/2018 - 11:18 Permalink
icecub

Als antwoord op door Lieneke

Hartstikke bedankt voor het snelle antwoord Lieneke. Mijn vermoeden dat het allemaal echt niet zo veilig is als beweerd wordt bleek dus wel te kloppen. Ik hoop dat er meer mensen zijn die deze informatie terug lezen en niet zomaar klakkeloos aannemen wat velen websites hierover beweren.
vr, 12/21/2018 - 17:45 Permalink