'Tandarts zei gedeeltelijk plaatje, maar ik wil(de) een frame

Author:
Nicky41
Posted:
zo, 12/11/2022 - 17:31
Goedemiddag lotgenoten,

Ik 37jr en heb door een flink ongeluk mijn voortanden gebroken, die werden steeds (mooi) vast ge-erts, wat nu niet meer kan :-(, ik ben er mentaal echt doorheen en voel me dood ongelukkig en de onzekerheid 'wat als' .. Nu is het tijd zegt mijn tandarts voor een gedeeltelijke bovenkaak prothese.. ik had (tot nu) nergens gelezen bij de voor en nadelen van de plaat en frame prothese, want ik had net besloten dat het verstandiger lijkt te zijn om voor de frame te gaan.
Dat ik 3 maanden zonder voortanden moet leven, als ik de gedeeltelijke frame prothese zou willen. Ik schrok/ schrik me kapot!

Ik dacht dat hy 3 dagen zei en dat hy het zo goedkoop mogelijk voor me wilde houden. En daarom het plaatje voorstelde.. Dit is wel een levensbepalende verdrietige keuze..

Maar ik begrijp niet dat niemand het daar over heeft..

Hoe hebben jullie dit gedaan, als het vol in het zicht is, zoals de voortanden?? Ik dacht echt dat het na het trekken de frame er meteen in ging en na 3 dagen door de tandarts eruit wordt gehaald. En aangepast maw de 2 maanden nazorg.. Maar je moet 3 maanden zonder tanden leven. Ik snap er nu niks meer van :cry:

Ik heb een begroting van 920€ (plaat) gekregen (5-13), maar ik lees dat de frame versie rond de 1100€ is, klopt dat? En 500-700€ met vergoeding?(zonder de tandartsvergoeding).

Ik lees al maanden de verhalen ervaringen, want .. over 3 weken is het al zover (ik ben zo in paniek en gestrest en angst).

Ik wil liever meer betalen(wat moeilijk gaat worden) want klopt het echt dat een plaatje.. het kaakbot veel sneller en meer laat slinken?
En dat men veel pijn aan het tandvlees en aan de resterende kiezen en tanden door ontstekingen etc krijgt.

Ik begrijp het niet ivm een plaatje toch erg tijdelijk is (dus uiteindelijk duurder verhaal gaat worden) of kan je er een paar jaar mee doen?

En dat het frame het slinken juist stopt en niet de rest van je gebit en tandvlees belast.

Het enigste denk ik dan als leek, wat een voordeel is dat aanpassingen bij een plaat wat makkelijker zouden gaan dan bij een frame, klopt dat?

Ik ben echt te emo om de begroting uit te rekenen van de gedeeltelijke bovenkaak plaat 920€ .. is dat ong 500 zelf betalen?

Weet iemand heel toevallig hoeduur de frame van ong 1100€ kost na de tandarts750 vergoedingen? Richting 700?

Ik hoop dat veel lotgenoten hierop willen reageren en op elkaar, om elkaar toch wat steun te bieden en ervaringen (ik hou er niet van om dit onderwerp met mijn vriendinnen en familie te bespreken, ik voel te veel schaamte) en ik hoop dat ik het voor elkaar kan krijgen, dit te doorstaan zonder dat iemand het weet..

Dit gaat een heel lang proces worden, denk ik..

Nog 1 vraag, zit er 'altijd' een gehemelteplaat bij een gedeeltelijke plaat?? Ook als het de voortanden allen zijn (waarom zou er een hele lap extra in mn mond dan moeten?)

Kan een plaatje na het helen en slinken extra vastgezet worden. Bijv ankertje wat de frame heeft? Want ik denk steeds ..mijn leven stopt, als dat 'ding' steeds los in mn mond hangt ..

Is het een idee, heeft iemand dit gedaan? Eerst dat plaatje en dan tot 3 maanden en dan alnog een frame? Of mn niet gebroken tanden/ kiezen eruit en voor een volledige bovenkaak gaan. Ik weet niet wat mij lieve tandarts nou wilt.

Sorry als dit alles wat chaotisch overkomt


Groetjes Nicky
Tandarts_Richa…

Zie mijn antwoord op uw vorige post. Door de druk op uw kaak slinkt het harder met een plaatje dan met een frame waar de druk gedeeltelijk door de ankers op de pijler elementen komt. Maar ook met een frame slinkt uw kaak. Bij beiden, frame of plaat kunnen aanpassingen gemaakt worden. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent krijgt u een deel vergoed( verzekerd deel). Als indicatie geef ik altijd: plaat ong, 750-850 eur. Frame 950plus. Het hangt af v hoeveel tanden vervangen wordt maar meestal wel een verhemelte deel bij een plaat prothese. Pasvorm v e plaatje is minder. Er kunnen hand gebogen ankers aan gemaakt worden maar die hebben niet dezelfde functie/comfort als de ankers v e frame. Zie mijn vorige antwoord. een plaatje kan ook als tussen oplossing dien. Ik raad niemand een volledig gebit aan indien niet echt nodig. Indien er voldoende bot en financien is kunt u ook gaan voor implantaten. Met een plaatje als tussen oplossing.
zo, 12/11/2022 - 22:56 Permalink
Nicky41

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank u wel voor de info alleen nu weet ik niet of het waar is dat je met een gedeeltelijke frame, echt maanden zonder tanden moet leven?

Ja ik ben het helemaal met u mee eens mbt zolang mogelijk geen volledig bovenkaak prothese..

Ik heb spijtig genoeg te weinig kaakbot voor betere oplossingen.

Ik denk dat mijn tandarts de goedkoopste oplossing voor mij wilt, maar ik heb na zoveel lezen begrepen dat het begin van een snel einde zal zijn dmv de druk op het tandvlees en korte levenduur van mijn goede kiezen en tanden..

Is dit een goed slim idee: dat ik (als ik anders echt min. 3 maanden zonder voortanden zou moeten leven).. plaatprothese en een frame in 1 behandel aanvraag/ goedkeuring? Ik lees dat ik mijn resterende tanden kiezen minder snel 'verpest' zullen worden en daardoor het kunstgebit wat jaren kan uitstellen en de levensduur van de frame tussen de 8 a 15jr 'kan' zijn..ipv als ik alleen voor de plaat zou gaan wat goedkoper, maar wel duurkoop is..mbt levensduur en dat het toch sneller schade in het goede gedeelte in de bovenkaak en tandvleesdrama s, klopt dat?

Ik heb tandartszorg750 aanvullend, klopt het dat de plaat ong 500 en de frame ong 750 met de vergoedingen eraf?

Ik vind het zo raar dat ik na maanden lezen, dat ik er gisteren pas lees dat men de frame kiest, min. 3 maanden zonder tanden moet leven.. ik heb dat hier gelezen, echt nergens staat dit.. mijn tandarts gaat er vanuit denk ik dat ik alleen een plaatje kan betalen, maar dit is levensbepalend en jaren winnen, tot het volledige prothese zal moeten.. klopt het dat als ik alleen bijv 1 jaar met een plaatje ga lopen, mijn gebit meer schade geeft.. Dan als er een plaat wordt gemaakt en blijf dragen tot het frame geplaatst kan worden?

En ja dan maar extra sparen, als ik hierdoor wat jaren kan winnen tot het einde ..

Ik heb altijd heel goed voor de gehele mond gezorgd, daarom is het is zo oneerlijk dat ik door een ongeluk toch 5 tanden kwijt ga raken..

Ik hoop dat dit idee logisch is, of anders een ander idee??

Baal zo erg dat mijn kaakbot niet voldoende is... ik vindt dit zo moeilijk.. en verdrietig..

Stomme vraag misschien, maar kan men kussen met een plaatje,ik lees veel van niet.. Maar geldt dat ook voor de (meer steviger)frame? Ik begrijp dat de tandarts dat niet weet.. ik hoop dat iemand wilt reageren die al een frame in de bovenkaak heeft en is het normaal om een plaatje voor je frame wordt gemaakt om niet zonder tanden te hoeven lopen??

Ik ben geen tandarts, maar is mijn idee logisch?

Alvast erg bedankt!
ma, 12/12/2022 - 12:22 Permalink
Tandarts_Richa…

Hangt af v hoe u verzekerd bent heb ik al geschreven. Het beste kunt u bij uw verzekering informeren. Die kunnen het beste uitrekenen aan de hand v d begroting die u heeft gekregen. Anders een begroting vragen. Ik heb u uitgelegd dat niet altijd 3 maanden aangehouden hoeft te worden. Het is makkelijker als u vragen over dit onderwerp heeft u te beperken op een post op dit forum. U kunt altijd met en zonder iets in de mond kussen. Met een plaatje slinkt u kaak sneller/harder. Het is niet aan ons tandartsen te denken wat u kunt/wilt uitgeven. Wij moeten u wel informeren. Vraag er anders naar.
ma, 12/12/2022 - 17:18 Permalink
Nicky41

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Dank u wel voor het de verduidelijking en ik zal in het vervolg het een stuk concreter formuleren. Ik was echt mezelf *super positief* niet meer. Maar ik heb mezelf weer terug dankzij de laatste tandarts afspraak. Update: Ik heb gehapt, boven en onder kaak (dat is neem ik aan normaal om de stand van het gedeeltelijke bovenprothese zo goed mogelijk te maken? De bedoeling was om dus de goedkoopste oplossing te doen. Maar ik heb berekend dat ik best een frame na max. 6 maanden of eerder hoor te kunnen betalen, goedkoop is meestal duurkoop. We hebben voor nu afgesproken. Eerst de plaat (4 tanden en 1 (nep)kies om het meer stabiel in de mond te houden, dat zou het bewegen aardig tegenhouden (vindt u dat ook?)en dan tot mijn tandarts vindt, dat de frame er echt goed ingeplaatst kan worden.. ik moet 3 tot 6 maanden geduld hebben (maar dan dan hoeft het niet meteen te rebasen). Klopt het dat het rebasen 60€ kost? Ik dacht 300!! Wat maakt mij het uit een keer geen vakantie, dat overleef ik wel, maar een niet goed of pijnlijk of lelijke gebit door 4 paar (gezonde) tanden icm pech. Ik wilde mbt de plaat toch al binnen no time losser gaat zitten, om dat met kleefpasta aan de gang te gaan. Ik zie dat er 6 soorten fixodent bestaan, maar welje is het beste?? En wanneer mag ik beginnen het te gebruiken? Mag dat ong een week na de extractie wonden geheeld zijn en het slinken bezig is. Of zij er nadelen. Welke kleefpasta raad u aan u heeft immers 40jr ervaring met patienten met protheses. Ik ben een leek. Ik ben natuurlijk nog wel bang, maar het is nu ook best spannend .. of alles gaat goed of niet (ik moet daar weer niet aan denken). Als u een gedeeltelijke prothese maak voor een patient, moet u aan de zorgverzekering een goedkeuring/ machtiging/ aanvraag? Volgens mij heeft mij tandarts dat niet gedaan, is dat gewoon goed??? Ik denk nu ojee krijg ik mijn 750€ vergoeding dan wel? Of heb ik het compleet verkeerd gelezen ergens op het forum? Ik durf het niet voor de 2e keer te vragen, wil hem niet beledigen. Ik kom morgen terug (hier) is het 'ok' dat ik een nieuw topic aanmaak met hopelijk een andere gebruikers naam, dan kan ik daar mijn hele ervaring min. 6 maanden delen voor iedereen/ lotgenoten, die bijna of hetzelfde moeten ondergaan. Nog een paar nachtjes en dan is het zover!!! Ik ben wel heel benieuwd Alvast hartelijk dank voor het lezen en hopelijk feedback ps het duurt ongeveer 2 weken tot dd wonden weg zijn als ik het gied begrepen heb, behalve als je het laat ontsteken .. gelukkig 2 x in m'n leven iets ontstoken gehad. ik ben 'bijna' ocd schoon! (Daarom is het zo jammer dat dit toch gaat en moet gebeuren) Maargoed ik heb er nu zeker 50% meer vrede mee, dan bijv een maand(en) geleden. Echt dom dat ik niet eerder over 'geen' vakantie had gedacht mbt dan kan ik beide wel betalen (misschien een klein gedeelte in 2 x betalen). Ik hoop dat dit nieuwe plan van aanpak een volledige bovenkaak enkele jaren kan uitstellen. Daar bid ik echt voor.. Sorry het is volgens mij toch iets te lange tekst geworden, mijn excuses. Kan ik mijn nieuwe topic bijv. 'Updates van alle tanden naar een gedeeltelijke prothese'?? Die kan ik bij 'behandelingen' hier plaatsen toch? Met vriendelijke groet!
zo, 01/08/2023 - 22:23 Permalink