tandarts stopt wkb door paniekaanval en belt narcosetandarts

Author:
anneloes30
Posted:
wo, 09/16/2009 - 15:28
Ik wil graag van jullie (vooral van een tandarts) mening over het volgende.

Na vele nare ervaringen (behandelingen waar verdovingen niet hebben gewerkt) heb ik me er toch weer overheen gezet en mijn tandarts een wkb laten uitvoeren.

De eerste zitting ging redelijk goed. Hij stelde me constant gerust als ik nog wat voelde en verdoofde wat bij als het moest.

Vol goede moed ging ik naar de tweede zitting om het af te laten maken. Helaas voelde ik pijn door de verdoving heen komen en raakte in paniek (ging hyperventileren). Voorheen had ik ook een paar keer een paniekmoment maar kon me herpakken als hij mij geruststelde en vertelde wat hij uitvoerde. Nu opeens stopte hij gewoon de behandeling en weigerde verder te gaan. De behandeling was voor 80% afgerond.

Ik wilde liever dat hij hem zou afronden, mits hij mij wel kon geruststellen dat de pijn niet te abnormaal zou gaan worden. Hij weigerde en belde direct de narcosetandarts om voor mij een afspraak te maken om de kies te laten trekken.

Had dit nu echt niet anders gekund? Is het verstandig om de kies te laten trekken (moet wel zeggen dat de eerste behandeling nog 3,5 week napijn heeft opgeleverd en daarna wat verbetering). Ik vind het zelf zo'n zonde van alle moeite (dit heeft mij zeker 2 dagen oververmoeidheid gekost door de stress en 4 uren in de tandartsstoel). Zou hij twijfelen aan het succes van de wkb, omdat hij meteen met trekken aankomt.

Ben zeer benieuwd naar jullie mening.
freijman

Ik vind dit wel heftig.

Als die tandarts je gewoon 10mg Dormicum had gegeven had hij het zo af kunnen maken. Van dormicum wordt je nogal suf en ervaar je pijn minder en het werkt sterk angstremmend.

Ook vind ik dat elke tandarts in die gevallen over Ketamine moet beschikken. Dit is een kortwerkend en uiterst krachtig narcosemiddel. In die tijd kan hij het afmaken en 8 minuten later ben je weer bij kennis.

Ik snap soms ook niets van heel de zorg en de protocollen.
Waarom zou een normale tandarts geen Ketamine mogen toedoenen en waarom mag alleen een anestoloog dat. Zo moeilijk zijn de instructies niet en het voorkomt een hele hoop angst!!
wo, 10/07/2009 - 22:19 Permalink
vV

Waarom zou een normale tandarts geen Ketamine mogen toedoenen en waarom mag alleen een anestoloog dat
omdat je het niet zomaar in elke patient kan stoppen misschien, en er toch wel wat meer bij komt kijken dan alleen maar toedienen?? belachelijk idee dat iedereen maar met de knip van de vinger onder de zware medicatie gestopt meot worden. Valium voor de behandeling is een veel beter idee in deze. Overleg eens met hem. Ik heb de indruk dat er meer speelt dan alleen de reactie bij de behandeling.
do, 10/08/2009 - 08:29 Permalink
anneloes30

Er speelde niet meer dan ik heb opgeschreven. Hij was ook niet boos of wat dan ook, maar zag het niet meer zitten om de behandeling af te ronden. Ik had het dus wel liever gehad. Nu moet ik weer een eind rijden en veel geld betalen om onder narcose de kies te laten trekken (terwijl de pijnklachten nu eindelijk weg zijn). Ik geef toe dat ik behoorlijk bang ben en echt aan het hyperventileren was (erg benauwd met zo'n lapje voor je mond), maar angst is niet meteen verdwenen na hele nare ervaringen met niet werkende verdovingen.

De pijnklachten waren tijdens de eerste behandeling niet snel verdwenen (weken last gehad).
do, 10/08/2009 - 12:27 Permalink
anneloes30

Ik wil toch nog even reageren op het bericht van tandarts VV. Mijn ervaring is toch, dat tandartsen inderdaad wat breeder hulp moeten kunnen bieden, desnoods in samenwerking met specialisten. Nu lopen veel mensen met ernstige gebitsklachten, die met hulpmiddelen wel gewoon geholpen kunnen worden. Met een knip in de vingers zware medicijnen toedienen vind ik ook overdreven. Tandartsen moeten toch genoeg inzicht kunnen hebben om te weten wanneer wel. De gevolgen van niet behandelen of middeleeuws (veel pijn) zijn soms groter dan de medicijnen die je toedient.

Mijn angst is ontstaan toen ik een zwaar ontstoken verstandskies zonder verdoving heb moeten laten trekken. Ik ben me rot geschrokken, dat er in zo'n situatie in het ziekenhuis notabene geen andere oplossing bestaat (gewild is) dan gewoon middeleeuws doorzetten en pijn lijden. Ik trok het echt niet en heb de hele middag het spreekuur opgehouden en ben jaren niet meer naar de tandarts geweest, omdat ik er een trauma aan over heb gehouden. In mijn zwangerschap ben ik uitgeput geweest, omdat ik kiespijn kreeg waarvoor ik geen goede pijnstillers kon slikken (maanden niet geslapen). Een behandeling lukte ook niet, meerdere keren geprobeerd in de tandartsstoel. Ik heb een kant die nooit verdoofd raakt en angst.

In combinatie met zwangerschap ben ik twee weken uitgeput in het ziekenhuis geraakt. Zelfs daarna konden ze me niet snel en goed helpen en heb ik de particuliere narcosetandarts moeten bezoeken om een einde aan het leed te maken. Gelukkig heb ik het geld ervoor. Er is een enorm gat voor bange mensen en die schade is groter dan een keer Dormicum of wat aanbieden of in noodgevallen voor handen hebben.

Kalmerende middelen hielpen overigens niet bij mij (Valium enzo).
do, 10/08/2009 - 13:09 Permalink
vV

Mijn ervaring is toch, dat tandartsen inderdaad wat breeder hulp moeten kunnen bieden, desnoods in samenwerking met specialisten.
die mogelijkheden zijn er.... Er zijn meerdere CBT`s in het land die er ook zijn voor behandelingen van mensen met extreme angst. Diezelfde mensen kunnen tegen vergoeding uit de basisverzekering onder narcose behandeld worden. Maar daar moet wel door tandarts moeite voor gedaan worden middels een goed opgestelde verwijzing. Daarnaast is het toedienen van zware tot zeer zware medicatie niet iets voor de huispraktijk en de gemiddelde tandarts. Is in uw geval interventie van een psycholoog overwogen om wellicht beter met eea om te kunnen gaan?

Want dat is ook een kanaal waar m.i. veel te weinig gebruik van word gemaakt door de patient . Helaas als je als tandarts behandeling door een psycholoog voorsteld word dat vaak niet in dank afgenomen. Waarom begrijp ik nog steeds niet overigens.

Uw verhaal over de oorzaak kan ik volgen, wat ik niet begrijp is dat de kaakchirurg zelf niet naar het middel dagopname/narcose gegrepen heeft. Want ook dat gebeurt regelmatig. Ik verwijs redelijk wat mensen die onder narcose aan alle verstandskiezen tegelijk geholpen worden (meer: ervanaf geholpen worden). Dit werkt natuurlijk alleen als er geen sprake is van grote problemen/pijnklachten, want er gaat een stukje planning aan vooraf, en machtigingsaanvraag bij de zorgverzekering. Maar het kan.
do, 10/08/2009 - 13:18 Permalink
vV

overigens: u geeft aan dat na de eerste behandeling de pijn erg lang anagehouden heeft, dat de tweede zitting verdoofd moest worden en dat de verdoving niet afdoende hielp. Is het misschien zo dat er geen mogelijkheid was de behandeling tot een goed einde te brengen, en dat de kies dus verloren was om die reden, niet vanwege de hyperventilatie aanval? want dat een kies na eerste behandeling zo lang pijn blijft geven is een teken dat er iets niet goed zat, dat er een tweede zitting verdoofd moet worden ook, want meestal is een tweede zitting geheel pijnloos (behalve dan de druk op het tandvlees van de klem van het rubber lapje). Dus misschien begrijpt u de actie van de tandarts niet geheel goed, en is de reden voor extractie misschien heel simpel dat behoud van de kies niet kan? had ie wel wat beter uit kunnen leggen dan, dat wel..
do, 10/08/2009 - 14:00 Permalink
freijman

Waarom zou een normale tandarts geen Ketamine mogen toedoenen en waarom mag alleen een anestoloog dat
omdat je het niet zomaar in elke patient kan stoppen misschien, en er toch wel wat meer bij komt kijken dan alleen maar toedienen?? belachelijk idee dat iedereen maar met de knip van de vinger onder de zware medicatie gestopt meot worden. Valium voor de behandeling is een veel beter idee in deze. Overleg eens met hem. Ik heb de indruk dat er meer speelt dan alleen de reactie bij de behandeling.


Dit is een zeer goed punt wat U aanhaalt en ik ben het er ook mee eens.

Zelf ben ik biochemicus en U heeft gelijk dat je niet zomaar een patiënt mag platspuiten. Platspuiten gebeurt met Dormicum 15mg en dat is een heftige aanslag.
Het was een hardop gedachte want Ketamine tast niet het ademhalingsstelsel aan zoals alle andere sedatiemiddelen.
Oxazepam in combinatie met Astma kan levensgevaarlijk uitpakken.
Ketamine heeft die interactie niet en is kortwerkend.
Er zijn mensen die echt heel bang zijn voor de tandarts en zomaar
een narcose tandarts inschakelen vind ik best kort door de bocht want die werken niet met Ketamine omdat het heel duur is.
Maar beste arts, is het niet gewoon fijn als patiënten binnen het uur weer kompleet helder zijn en geen pijn meer hebben?
Ik vind pentothal of propofol toch te heftig en dat gebruikt de anesthesist.
Omdat je dan aan de beademing moet wordt tandheelkunde al lastig.
vr, 10/09/2009 - 21:41 Permalink
anneloes30

Het wordt erg technisch allemaal. Mijn ervaring bij de narcosetandarts is, dat ik erg snel bij kwam en gelijk weer boodschappen deed en nergens last van heb gehad.
De kiespijn zelf heeft mijn lichaam en geest letterlijk uitgeput (maanden niet geslapen van de pijn). Ik vraag me af welke schade soms erger is.

Toch probeer ik nog steeds bij een gewone tandarts me te laten behandelen en gebruik ik deze optie alleen in noodgevallen. Als de verdoving werkt dan lukt het aardig goed met mijn angst. Helaas ben ik echt heel moeilijk te verdoven en wist ik in het begin ook niet dat het een kant van mijn mond betrof. Ik weet inmiddels dat de andere kanten redelijk goed gaan, maar bij een kant is het altijd prijs (daar doen verdovingen helemaal niets). Een psycholoog zal niet werken, want mijn angst is gegrond helaas. Mijn angst gaat alleen weg, als de behandeling niet lukt er meerdere opties zijn om door te gaan zonder dat het een hel hoeft te worden.

Blij te lezen dat er ook tandartsen zijn, die wel openstaan voor behandeling onder narcose. Mijn ervaring is helaas dat het zelfs in hele ernstige situaties lastig is voor een tandarts of arts om een behandeling onder narcose gedaan te krijgen. Of je moet echt maanden kunnen wachten. Toen ik uitgeput was, was dit geen optie. De arts in het ziekenhuis kreeg ook niets voor elkaar en heeft zich toen hard gemaakt om me bij de narcosetandarts (particulier) te laten behandelen. Die wilde mij ook niet zomaar behandelen, omdat ik uitgeput was en dit is in overleg met een specialist gegaan. Helaas de rekening moest ik wel zelf betalen.

Om over mijn laatste behandeling terug te komen. Het zou inderdaad kunnen dat mijn tandarts twijfelde over het succes van de wkb, echter de pijn is nu wel verdwenen.
vr, 10/09/2009 - 22:54 Permalink
freijman

Ja, anneloes30, het is best technisch. Daar heb je gelijk in.

Een narcosetandarts is een dure ingreep, maar probeer eens te informeren bij je zorgverzekeraar of je het in termijnen kunt betalen. Zelf heb ik VGZ+uitgebreid aanvullend+basistand en dat kost dan wel 110 euro per maand, maar ik krijg 118 euro terug van mijn endo die 150,10 euro gekost heeft. Ze vergoeden me dus ongeveer 80%.

Goed, zover mijn ervaring strekt is er wel degelijk een heel goede narcosetandarts. Ik ken er een en zij werken met propofol als narcose middel.
>>>MOD: naam opvragen per PM <<<<
Mijn ervaring met mensen die daar zijn geweest zijn geweldig te noemen. Informeren kan nooit kwaad :D

Maandag mag ik ook een WKB, yep, de 4e in 2 maanden tijd :o
Zenuwachtig? Totaal niet. We gaan het probleem nu echt oplossen en ik heb zelf geen angst voor de tandarts en naaldjes, maar ik kan me heel goed voorstellen dat er mensen zijn die wel bang zijn en misschien was je paniekaanval een aderlating van angst.

Ik wens je veel succes en een stralende lach toe http://www.tandarts.nl/phpBB/images/smilies/056.gif
ben zelf bijna tandarts :smt001 :smt003


PS: Narcose wordt niet vergoed. reken op ongeveer 80-270 euro afhankelijk van de duur.

>>>MOD: tekst verwijderd <<<
za, 10/10/2009 - 18:52 Permalink
anneloes30

Deze narcosetandarts is degene waar ik altijd naar toe ga. Ze zijn inderdaad goed. Ik kan het gelukkig wel betalen, maar ik vind het wel jammer en onbegrijpelijk dat het niet vergoed wordt en dat je zo slecht in de reguliere gezondheidszorg terecht kunt.

Ik ben blij dat er zoiets als een narcosetandarts bestaat van mij mogen er meer komen.

Er zitten hier tandartsen op het forum zo te lezen. Hoe kan het eigenlijk dat een kant van mijn mond niet te verdoven is?
za, 10/10/2009 - 19:29 Permalink
vV

problemen met verdoven zou kunnen komen door een iets andere loop van de zenuwbaan . Dan moet je dus gaan proberen, en eigenlijk een ruimer ""depot"' anaesthesievloeistof spuiten, in een ruimer gebied. Alternatief (want dat is er) is intraligamentair, waarbij je de vloeistof bij de te behandelen kies zelf direct tussen kaak en wortel spuit.
Overleg eens met de tandarts daarover, is helemaal geen onprettige verdoving ook.
ma, 10/12/2009 - 16:18 Permalink
anneloes30

Bedankt voor het antwoord. Ik heb een hele middag bij een tandarts gezeten, die op allerlei manieren verdoofd heeft en uiteindelijk was het nog niet gelukt. Hij zette de boor op mijn kies en ik vloog omhoog van de pijn. Ik was op dat moment zwanger, dus hij zei wel eerlijk dat hij nog niet alles uit de kast had gehaald, omdat een bepaalde dosis schadelijk kon zijn ofzo i.v.m. zwangerschap.

Hij had het ook over verdoving recht in de zenuwen druppelen. Dit zou volgens hem moeten werken, maar werkt wel heel kort. Is dat de manier van verdoven die u bedoeld of is die toch weer anders?

Ik hoop eerlijk gezegd even tandarts vrij te zijn. Vanochtend is mijn kies door de narcosetandarts eruit getrokken. Hopelijk even geen ellende meer. Bedankt voor het meedenken op dit forum.
ma, 10/12/2009 - 16:36 Permalink
anneloes30

Ik ben tijdens mijn zwangerschap niet onder narcose geweest. Ben wel gewoon naar de tandarts geweest. Een gat is met succes behandeld, verdoving werkte (geen probleem). De andere kies (ontzettend rot) kon niet worden verdoofd.

10 weken lang heb ik met wat Paracetamol de pijn uitgezeten (maanden niet geslapen van de pijn). Na de zwangerschap heb ik zo snel mogelijk mijn kies onder narcose laten trekken (was niet meer te redden).
ma, 10/12/2009 - 17:13 Permalink
hansham

Ik ben geen deskundige, maar mijns inziens lijkt het me goed om een psycholoog op te zoeken die je helpt om iets aan die paniek en hyperventileren te doen.
Ik kan me voorstellen dat als je psychisch niet helemaal stabiel bent, dat niet alleen een tandartsbezoek een probleem vormt, maar ook allerlei andere situaties in het dagelijks leven die voor de meeste mensen totaal geen probleem vormen.
wo, 10/14/2009 - 12:31 Permalink
anneloes30

Ben je ooit zonder verdoving aan een zwaar ontstoken kies geholpen? Dit lijkt erg op een martelgang. Erop wijzen en ik zat tegen het plafond. Deze is in meerder pogingen eruit getrokken.

Ik heb nooit paniekaanvallen in het dagelijks leven of last van hyperventilatie, alleen als bij de tandarts een verdoving weer niet lijkt te werken (wat meerdere keren is gebeurd bij een behandeling die dicht op mijn zenuw zat). Kleine gatjes heb ik zonder verdoving laten boren. Is dat echt zo raar dat ik angst heb in deze bepaalde situatie?

Ik heb erg veel bewondering als hier mensen zijn, die na zulke situaties totaal geen angst overhouden hieraan.
wo, 10/14/2009 - 12:48 Permalink
freijman

Ik ben geen deskundige, maar mijns inziens lijkt het me goed om een psycholoog op te zoeken die je helpt om iets aan die paniek en hyperventileren te doen.
Ik kan me voorstellen dat als je psychisch niet helemaal stabiel bent, dat niet alleen een tandartsbezoek een probleem vormt, maar ook allerlei andere situaties in het dagelijks leven die voor de meeste mensen totaal geen probleem vormen.


Klets niet, man :smt012

Ben je ooit zonder verdoving aan een zwaar ontstoken kies geholpen?

Vannochtend :smt010
Dat doet echt pijn ja.
Normaal geef ik geen kik, maar dit deed echt heel erg veel pijn.

Goed, hopen dat je snel van de pijn af bent :D

Om nu een beetje mens te zijn heb ik me gezet op 2x daags Bocasan (dit is spoeling, waterstofperoxide en doet geen pijn in het gat) en 3 x 400 mg Ibuprofin.
do, 10/15/2009 - 15:33 Permalink
freijman

Dankje. Ibuprofin werkt erg goed bij mij en ik heb verder geen bijwerkingen. Echter was ook de kaakholte ontstoken en dit in combinatie met een heuse wortelpuntontsteking is het recept voor een gevoelig geheel.

Ik flipte hem ook bijna en nee, ik ben niet bang voor de tandarts, maar volgens zeggen zou het verstandig zijn om voor de ingreep al 800mg Ibuprofin te nemen. Had ik dit maar eerder geweten.
De wond lekt nog steeds pus en heel de kaakholte loopt leeg.
De tandarts zat op 22mm toen het ineens wel heel makkelijk ging, het begin van je kaakholte en dat ging ontsteken.
De kaakchirurg zei dat meteen en volgens hem heb je voor een endo een post doctoraal certificaat nodig.
Hij heeft zonder dat ik het in de gaten had een drain gezet in de kaakholte en de wond bewust niet gehecht.
Ik mag 4 x per dag 400 mg Ibuprofin en dit werkt (bij mij) erg goed :D
Ik moet ook 3x per dag spoelen met Bocasan gedurende 3 weken.
Bocasan is een wit poeder dat je oplost in een glas met 2 eetlepels warm water. Dit neem je in en tijdens het spoelen wat heel aangenaam is merk je dat waterstofperoxide vrijkomt en zuurstof en je neemt een slokje in en in 3 minuten staat je mond vol met schuim (dus heeft het gewerkt!). Bocasan kost 6,95 per 20 zakjes en dat valt nog mee. De nasmaak is best aangenaam en je bent meteen van een eventuele slechte adem af :D

De hoofdpijn is weg, dus dat is de prognose en je bent psychisch helemaal niet labiel. Ik raakte ook op het randje niet in paniek, maar ik ging door de grond en heb deze week vrijaf gekregen, niet gevraagt.

Je kunt ook, maar dat moet in overleg met een huisarts vooraf de ingreep 20 mg Diazepam nemen en 800 mg (2x400mg) Ibuprofin.
(wat ik dus niet heb gedaan omdat ik dacht dat het zo gedaan was, mispoes dus)
Een glas karnemelk voorkomt bijna alle bijwerkingen zoals maagbloedingen en die horrordingen meer. Nergens last van.
20 mg Diazepam maakt behoorlijk suf en zorg voor vervoer en rij niet zelf. Je kunt er best wazig van worden, maar als dat de pijn al voor de helft wegneemt.

De wond zelf doet nauwelijks pijn. Soms wat steken, maar dat is niets vergeleken met voor de extractie!

Ik ga naar de tandarts waar derest van de familie ook zit.

PS: Ik denk dat ik beter maar niet kan bellen naar mijn oude tandarts, gaat niet goed denk ik. Case closed.

Narcose en zwanger? Mag dat?


Wel als ze ketamine zouden gebruiken. maar dat is weer te duur :smt009
do, 10/15/2009 - 21:02 Permalink