Splint

Author:
emsje87
Posted:
do, 10/28/2010 - 16:09
Heb nu een splint tegen het harde klemmen!
Ik zou hem eigenlijk vorige week krijgen, maar toen pasten hij totaal nie, dus terug gestuurd toen aangepast, en toen was hij met slapen weer veelste te druk bij 1 voortand deed enorm zeer, toen weer bijgeslepen, nu is hij hopeljk goed, hij zit iets strakker aan 1 kant...maar weet nie of ik terug moet gaan of het wennen is of nie!

maar ik had een vraag, ik heb nu een paar dagen te splint, alleen nu qweet ik nie zo goed of ik nou oorpijn heb of het me kaken zijn, want als het me kaken zijn lijkt het alleen maar erger te worden, als ik nu druk op me gezicht bij me onder kaken doet het echt zeer, is dat normaal? want ik had al enorm veel last, ook vele kiezen die zeer doen. en schijn dus een erge klemmer te zijn...maar ik wil niet dat het juist meer zeer gaat doen!

hebben jullie er een beetje verstand van?
RobMartin

Emsje,
Draag al jaren een splint, de druk wordt welliswaar verdeeld maar op sommige elementen wordt deze ook weer vergroot. Zorg dat ie goed zit, ben zelf zeker 4 keer teruggeweest voordat ie goed zat. Ik heb nogal eens last met de 4 klemmetjes die de plaat vasthouden, heb op gegeven moment zelf een tangetje gepakt en ben net zolang heel voorzichtig blijven stellen totdat hij niet meer zo strak zat maar er ook niet al te snel uitvalt. De splint moet zo zitten dat hij geen frictie veroorzaakt.
Laat je niet afschepen, als de splint niet goed zit gewoon weer teruggaan!!!!
Voorts kun je proberen te zorgen dat je 's nachts wat rustiger bent, vlak voor het naar bed gaan geen zware inspanningen of ingewikkelde discussies en probeer eens een homeopatische rustigmaker (passiflora forte van dr. Vogel). Probeer ook overdag je zo rustig mogelijk te houden want veel zaken ga je 's nachts verwerken.
Succes
do, 10/28/2010 - 20:29 Permalink
emsje87

Dankje, ja ik vind het moeilijk om terug te gaan, want dan voel ik me soms net een zeur! ik word er wel een beetje gek van, die splint die elke keer nie echt optimaal zit!

ik heb 2 haakjes, heb ook nie zo groot mondje! ik moet al over minder dan 2 weken naar de tandarts er moet veel gebeuren, maar ik was hiervoor ook naar eelco hakman geweest en van hem moest ik het rust houden met die splint! omdat ik hele erge druk zet en zo helpt niks..

maar k weet dus nie of je van een splint meer pijn kan krijgen of juist averechts werkt? ik weet ook echt nie of het me oor is of me kaken, het straalt in ieder geval door, dus kunnen me oren zijn of me kaken..

ik was helemaal blij dat ik eindelijk eindelijk die splint heb, maar nu ben ik nie zo blij, misschien ff wennen en doorbijten...heb geluk een soort een beetje valium voor af en toe dat me spieren een beetje rust krijgen
do, 10/28/2010 - 21:45 Permalink
De Mol

Ik heb nu ongeveer een jaar geleden ook een splint gekregen.

Het is belangrijk dat in iedergeval de druk aan beide kanten gelijk is. Bij hebben ze dat toen gecontroleerd met zo'n occlusie papiertje(zo'n papiertje wat blauw af geeft). Maar ik weet ook dat ik de eerste dagen erg last had van mijn kiezen en de tandarts zei toen dat het vanzelf minder wordt omdat het toen wennen is. En ook de kaak staat nu in een andere positie dus dat is ook wat gewenning. Ik zou het de komende 2 weken even aan kijken en als je over 2 weken toch bij de tandarts bent en het is niet beter kan je het altijd nog weer even vragen.

Bij mij is het namelijk vanzelf over gegaan!
vr, 10/29/2010 - 09:11 Permalink
RobMartin

Emsje,
In je hoofd zit aan weerskanten de nervus trigeminus, aan iedere zijde in je hoofd zit er een met een knooppunt in de nabijheid van je kaakgewricht van waaruit hij zich in drieën (trigeminus) vertakt (1 tak richting ogen, 1 bovenkaak en 1 onderkaak), Alle tanden en kiezen vinden hier aansluiting op maar ook je oren, met name de onderste tak waar je ondergebit op aansluit wil nog weleens doortrekken naar de oren. Als je het idee hebt dat het van je oren komt dan ga je naar je huisarts en laat je je oren nakijken waarmee je eventueel die kans uitsluit. De Trigeminus is een vrij complex geval (google maar even dan krijg je wel een plaatje, dat geeft wat meer inzicht). Bij klachten die doortrekken is het dus de kunst om systematisch oorzaken uit te sluiten.
Groet
Rob
vr, 10/29/2010 - 20:08 Permalink
frustmarja009

Er zijn 3 mogelijkheden wat het effect van de splint is:
1. je hebt minder pijn
2. evenveel pijn
3. het wordt slechter
(en dat gebeurde bij mij)

je kan idd pijn krijgen aan je kaakspieren.

een doel van de splint is ook om je tanden en kiezen te beschermen tegen knarsen en klemmen. Voorkomen dat ze verder afgesleten raken.

het heeft bij mij een jaar geduurd voordat ik een goede splint had (datum verwijzing van de tandarts tot dag dat ik de goede splint kreeg). Blijf volhouden, gewoon steeds teruggaan totdat splint goed zit! Je bent geen zeur!
vr, 10/29/2010 - 21:52 Permalink
emsje87

Dankjewel de mol, marja en robmartin voor jullie reacties! voel me wel begrepen door jullie!

Het is in iedergeval nie me oor,het trok echt door idd, daar was ik al bang voor, ik hoopte eigenlijk dat het me oor was. maar de pijn is nu op ze ergst. eigenlijk met de kiezen..ben een tijdje geleden door andere tandarts behandeld maar had vele gaatjes en die heeft allemaal diepe vullingen gelegd en die doen vreselijk vreselijk zeer...heb nu ook bij de nieuwe tandarts gezegd, hij zegt dat ik me spieren kan voelen, maar voel ook echt die kiezen waarvan die diepe vullingen en er zijn nog maar 5 gaatjes gevuld heb er van 2 erge last, 1 is vaak gevoelig! en moet er nog 6 gaatjes...maar wat raar is ik voel de gaatjes wel maar die diepe vullingen zijn als een hell, moet dus ook 9 november terug, maar ik trek dat nie heb nu 3 kiezen erg pijn, dan word er opnieuw gevuld voor de grote diepe gaatjes...maar ik heb wil dat nie meer het maakt alleen maar erger...ik zei tegen eelco hakman kunne er niet die kiezen die pijn doen wkbs worden gedaan, ja maar dan moet je veel kiezen die een wkb krijgen, maar met pijn rondlopen is ook nie gezond, loop nu al 1 jaar met pijn, krijg nu ook hartklachten enz en bloed is ook nie optimaal...dus jaa ze proberen me tanden te redden maar ik vind me andere gezondheid veel belangrijker...

ik wil dus nie meer dat er gered word...vullen heeft geen zin het word te diep wat een hell word, ze breken af...

Sinds ik de splint heb is echt nie meer uit te houden zelfs met valium slaap ik nog maar 4 uurtjes...ik weet gewoon niet meer wat ik moet doen...ben nog jong maar ik wilde liefs een gedeeltelijke vreemd...als ik dat nou wil, waarom moet het dan zo moeilijk zijn... :smt010 ik wil nie meer leve met deze erge pijn..en door tandartsen lijk ik nie te worden begrepen..
zo, 10/31/2010 - 17:16 Permalink
RobMartin

Emsje,
Mijn advies zou zijn, terug naar de tandarts. Maar ga ook bij je huisarts langs die kan je eventueel helpen met goede pijnmedicatie, kiespijn is vreselijk. Als de tandarts geen oplossing kan bieden leg dan het probleem voor bij de huisarts die kan je desnoods doorverwijzen naar de neuroloog.
Blijf niet doorlopen met deze ellende. Leg ook duidelijk voor dat het niet meer te harden is en dat snel iets moet gebeuren.
Ga er achter aan!!!!!
Sterkte
Rob
ma, 11/01/2010 - 20:39 Permalink
emsje87

Thanx robmartin voor je reactie!

ik heb morgen ook afspraak staan bij de dokter, wil namelijk nie dat ze nu over al een week gaan vullen, de pijn word dan juist erger er zijn nu 4 kiezen die enorm veel zeer doen! is het gek dat ik geen vertrouwen meer heb in die diepe grote vullingen? het word alleen maar erger namelijk, als ik op me tandvlees rondom de kiezen druk doet ook enorm zeer, als ik op me kaken druk wel minder maar ook:S!

ik ga morgen denk ook de tandarts bellen dat het alleen maar erger word, en dat ik vullen nog niet wil, ik hoop dat er snel een goede oplossing komt, inplaats van elke keer vullen en dat het erger word...het word met de week erger en trek het niet langer meer, maar ik probeer morgen wel op me strepen te gaan, gaat om mijn gezondheid idd! vanacht hoop ik een beetje te slapen met valium,

thanx voor jullie begrip
ma, 11/01/2010 - 23:12 Permalink
vV

als de klachten echt van het gebit/kaken vandaan komen, vind ik dat de huisarts er in principe niets mee te maken heeft. Behalve dat het beeld voor de tandarts gaat veranderen doordat er dingen gebeuren waar hij geen kijk meer op heeft kan ook de tandarts prima doorverwijzen naar een specialist naar keuze, daar heeft de huisarts geen alleen recht op. Het via de tandarts laten lopen houd de lijnen kort en overzichtelijk. En geeft dus betere kans van slagen.

Is er al noor een gespecialiseerd fysio naar gekeken? het komt op mij over alsof de tandarts aan het eind van zijn latijn is, ondanks dat ie blijkbaar wel zijn best doet. Dan zou een verwijzing naar een centrum bijzondere tandheelkunde wellicht eerste en beste keus zijn. Zeker ook gezien ik de naam Hakman heb zien vallen is er veel meer loos, daar kom je niet zomaar terecht .
di, 11/02/2010 - 08:56 Permalink
frustmarja009

hoi Emsje,

er kunnen bacteriën via kapotte kiezen in je bloedbaan komen.
dat kan hartklachten geven.
dus.......zorg voor een zo goed mogelijk gebit.

het is een ellende, ik weet het, kaakfysio, andere fysio, logopedie, weer andere fysio, Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde, weer gewone tandarts, logo verwijst me naar kaakfysio, kaakfysio verwijst naar chiropractor, tweede chiropractor wil me niet behandelen, verwijst door naar fysio, weer huisarts etc Afgelopen jaar vaak 4 medische afspraken per week. Er is wel vooruitgang, pijn is nog maar een fractie van wat het was!

sterkte, ik vind het soms ook erg moeilijk,

Marja
di, 11/02/2010 - 13:33 Permalink
emsje87

als de klachten echt van het gebit/kaken vandaan komen, vind ik dat de huisarts er in principe niets mee te maken heeft. Behalve dat het beeld voor de tandarts gaat veranderen doordat er dingen gebeuren waar hij geen kijk meer op heeft kan ook de tandarts prima doorverwijzen naar een specialist naar keuze, daar heeft de huisarts geen alleen recht op. Het via de tandarts laten lopen houd de lijnen kort en overzichtelijk. En geeft dus betere kans van slagen.

Is er al noor een gespecialiseerd fysio naar gekeken? het komt op mij over alsof de tandarts aan het eind van zijn latijn is, ondanks dat ie blijkbaar wel zijn best doet. Dan zou een verwijzing naar een centrum bijzondere tandheelkunde wellicht eerste en beste keus zijn. Zeker ook gezien ik de naam Hakman heb zien vallen is er veel meer loos, daar kom je niet zomaar terecht .


ik ben ook naar de dokter gegaan voor medicatie die kan de tandarts niet geven! en ik weet ook nie hoe ik het moet zeggen tegen de tandarts, dat ik nog niet wil dat er gevuld word, omdat ik juist extreem erge pijn heb van al die diepe vullingen en das raar, want die kiezen met grote gaten nog zijn avitaal al en kunnen snel afbreken maar dat doet geen pijn dus...maar ik moet toch zeggen, voor me eigen gezondheid, de laatste dagen/week kan ik alleen maar op bed liggen, gister ook na de dokter had ik zoveel pijn en heb wel slaappil mee, dus ben gelijk al naar bed gegaan en lag al om 7 uur te slapen, omdat ik die pijn nie meer wil voelen en als ik slaap, al kan ik slapen voel ik de pijn dus even niet!

nee heb nog geen fysio, ben ook nog niet zo lang geleden bij hakman geweest, was ergens in september maar hij had eerst over splint en vooral geen kronen en implaten...dat is juist wat de andere tandarts en ziekenhuis dus alleen maar als oplossing zag...

ik ga volgende week niet laten vullen alleem maar even praten want dit gaat niet goed zo. misschien word ik dan wel doorverwezen, kan ik hakman ook bellen of is dat raar?
sorry gelijk hele vragenlijst :oops:
wo, 11/03/2010 - 07:50 Permalink
emsje87

Hallo marja thanx voor je reactie!

hoe is het bij jou uiteindelijk minder geworden dan?

bij mij is naast het klemmen, heb ik veel kiezen met grote vullingen en die liggen diep, eigenlijk moest dat ook wkb worden zei de tandarts van teon maar wilde het toch nog redden vandaar die enorme pijn denk ook nu en klem dan ook nog eens...en heb nog 6/7 kiezen die gedaan moeten worden, maar daar heb ik geen last van dus! dus er moet naast het klemmen ook een hele hoop gebeuren!

ik heb nog niks alleen die rot splint, ik haat ding zo, het is er alleen maar erger door geworden heb het gevoel gehad, dat ik nog erger klem omdat me kaken nu 1 positie staan, heb nu 1 week en 2 dagen, heb en vanacht voor het eerst na 4 uur uit gedaan, ik had zelfs een slaappil op en werd de hele tijd wakker, dus dacht dan gaat dat rot ding maar voor de komende uren uit!
wo, 11/03/2010 - 07:56 Permalink
robinson

hoi Emsje,

er kunnen bacteriën via kapotte kiezen in je bloedbaan komen.
dat kan hartklachten geven.
dus.......zorg voor een zo goed mogelijk gebit.


Marja


:roll:

Tja,.....
waar heb je dat vandaan?
wo, 11/03/2010 - 07:59 Permalink
vV

ik ben ook naar de dokter gegaan voor medicatie die kan de tandarts niet geven!


welke dan? ben benieuwd, want als het maar verband heeft met de behandeling of tandheelkundige klachten kan de tandarts zo ongeveer alles voorschrijven wat in het dikke boek staat. als de relatie er maar is..

Als ik alles zo lees ben je op teveel sporen en bij teveel mensen tegelijk bezig, de lijn is eruit. Daarom ook een CBT: 1 aanspreekpunt, maar zij kunnen bv fysio etc aansturen.

Vind dat de tandarts ook wel wat duidelijker en rechtlijniger moet zijn, hij zou hier de regie moeten voeren en dat doet ie niet denk ik.
wo, 11/03/2010 - 08:13 Permalink
frustmarja009

Robinson,

waar heb ik dat vandaan (dat bacterien via kapot gebit naar hart kunnen gaan) hmmmmm weet ik eigenlijk niet waar ik dat vandaan heb......
heb ik dat van iemand gehoord? weet het niet.... het klopt dus niet?
wo, 11/03/2010 - 11:28 Permalink
frustmarja009

vV,

Als ik alles zo lees ben je op teveel sporen en bij teveel mensen tegelijk bezig, de lijn is eruit. Daarom ook een CBT: 1 aanspreekpunt, maar zij kunnen bv fysio etc aansturen.

Dit "verwijt" heb ik afgelopen anderhalf jaar ook vaak gekregen. Van meerdere mensen.
Toen ik het intakeformulier van het CBT invulde, toen werd er naar de hele mens gevraagd.
Bij mij is CBT afgerond, maar ik zit wel met een beetje rotgevoel dat er tijdens CBT-tijd onvoldoende is aangestuurd. Het was meer rapporteren: Hoe is het met logopedie? Hoe gaat het met kaakfysio?
Maar ze hebben niet aangedrongen op fysio voor mijn nek. Is dat sterk afhankelijk wie je bij het CBT hebt? Ik heb helemaal geen schriftelijke klacht ingediend. Ik had zoiets: ik kom hier niet meer terug, als ik terug moet, dan ander CBT......

Uiteindelijk heeft de logopediste kaakfysio en later gewone fysio zitten bellen en er lijn in gebracht.
Vorig jaar heeft de huisarts de tandarts en gnatoloog moeten bellen omdat ik TA mij naar G stuurde, en G beweerde dat ik naar TA moest.
Maar de lijn is voortdurend in beweging. Zal ik nu naar Mensendieck gaan, of moet ik echt 3-4 weken wachten voordat fysio klaar is? Voortdurend dit soort keuzes. Dat geeft onrust.
Hoorapp versleten. Moet echt nieuwe. Hupsakee, dat kan er dan ook nog wel even bij.
Schoenen blijken niet goed meer. Hele winter met pijnlijke voet rondgelopen. Tsja, het moet dan maar om nieuwe orthopedische schoenen te regelen. Afdruk, passen, weer terug, wat meer inlopen, weer terug etc.

Ik vraag me af of het de gezondheidszorg veel geld zou schelen als er een speciale verpleegkundige zou zijn voor dit soort dingen, zelfde als gespecialiseerde verpleegkundige met suikerziekte, CARA etc. Voordeel: minder bezoeken allerlei behandelaars wat dus minder geld kost. Sneller overal aan de beurt ipv wachten omdat bepaalde behandelaar eerst zijn behandeling wil afmaken. Minder pijn omdat dingen sneller gaan.

Zit even te dagdromen: misschien combinatiebehandeling standaard aan elkaar koppelen? Zoals potentiële borstkankerpatiënten, op dezelfde dag foto's, gesprek en uitslag? Goed voor iedereen.........

De kaakfysiotherapeut weet uit ervaring dat het vaak lang duurt met kaakklachten, pakweg een jaar. Daarom is hij bewust maar 6x aan het behandelen (is wel iets meer geworden bij mij). Dat vind ik echt knap dat hij dit zo aanpakt! Meer mensen zouden dat zo resoluut moeten doen.
Als het bij zoveel mensen langere tijd duurt, dan is het wel handig dat gespecialiseerde mensen continue naar de lijn kijken en snel resoluut ingrijpen. Er gaat onnodig veel tijd verloren omdat mensen niet te bereiken zijn, bv niet op vrijdagmiddag bellen, op vakantie zijn etc. Weer 5 weken wachten etc.

Hoe denken jullie hierover?
wo, 11/03/2010 - 11:47 Permalink
frustmarja009

Hoi Emsje,

hoe is het bij jou uiteindelijk minder geworden dan?

Weet ik niet....Ik heb zelf voorgesteld om te kijken naar logopedie. Dat heeft de gnatoloog niet gezegd, want daar heeft hij geen verstand van. Toen is er een observatie geweest. Ja, logopedie is echt nodig.
Ik moet vaak zelf aandringen dat er eerder begonnen kan worden.

Niet gewacht op gnatoloog, ik heb zelf op internet zitten zoeken naar een kaakfysiotherapeut, en al een afspraak gemaakt. Achteraf gezien had ik dat gewoon mogen doen omdat je nu rechtstreeks naar fysio kan. Maar moeilijk woord opgekregen...

Dus stukje zelf heft in eigen hand nemen, niet slachtofferachtig doen maar aanpakken.

Ik moest 2 dagen bijkomen van kaakfysio, dus kwestie van plannen wanneer ik rust neem en wanneer ik boodschappen doe. Dan maar minder vaak naar de stad. Rekening houden met wanneer je waarschijnlijk veel pijn hebt.
Ik voelde me zo beroerd na bezoek gnatoloog en CBT eerste keren dat ik geen behoefte had om in die stad rond te kijken. Ik wou alleen maar meteen naar huis.....

sterkte!
wo, 11/03/2010 - 11:54 Permalink
Chris888

welke dan? ben benieuwd, want als het maar verband heeft met de behandeling of tandheelkundige klachten kan de tandarts zo ongeveer alles voorschrijven wat in het dikke boek staat. als de relatie er maar is..


Ik kan wel wat verzinnen waarvoor ik me toch tot huisarts, neuroloog of psychiater zou wenden...
wo, 11/03/2010 - 14:20 Permalink
frustmarja009

naar huisarts terug kan altijd, en je weet niet of de tandarts tijdelijk een symptoombestrijdend medicijn wou geven.... ik heb goede ervaringen met het teruggaan naar huisarts. Je kan ook huisarts om tweede mening vragen.
wo, 11/03/2010 - 14:38 Permalink
vV

alleen draagt een bezoek aan de huisarts niet bij tot oplossing van het probleem, als dat al oplosbaar is. En sommige medicatie is alleen maar symptoombestrijding. Want laten we even niet vergeten: natuurlijk wil iedereen oplossing/behandeling van de klachten, maar soms houd het op.

Ik heb nog geen antwoord op de vraag: welke medicatie...?
wo, 11/03/2010 - 15:13 Permalink
emsje87

ik ben ook naar de dokter gegaan voor medicatie die kan de tandarts niet geven!


welke dan? ben benieuwd.

Ik had eerst ff oxazepam. nu temazpam! dat is alleen voor dat ik kan slapen, dus niks voor de pijn, als ik vaak wakker word denk onee beginnen we weer, zo dus, alleen dat! daarvoor moet ik naar de dokter! ik ben ook via de dokter doorverwezen naar hakman omdat er in 1 jaar teveel aan me kaken is gebeurd, botonsteking, wkb, apex, en veel gaten en breken enz.

ik zou niet weten hoe ik bij cbt zou moeten komen, want je moet wel een doorverwijzing nodig hebben...ik ben nu ook radeloos, word zo terug gebeld door tandarts als hij de dokter heb gebeld! de tandarts zei net wel door de telefoon dat hij complex vind dat door de splint juist erger word en de diepe vullingen die door de andere tandarts zijn geplaats juist vreselijk zeer doen inplaats van die gaten...dus ja dat eigenlijk, meer kan ik niet over zeggen
wo, 11/03/2010 - 15:23 Permalink
frustmarja009

Blijf zoeken wat voor jou het beste is!
De pijn gaat niet vanzelf over lijkt me, dus er is behandeling nodig.
Misschien verwijst de tandarts je nu door naar een CBT.....
vr, 11/05/2010 - 10:06 Permalink
emsje87

Blijf zoeken wat voor jou het beste is!
De pijn gaat niet vanzelf over lijkt me, dus er is behandeling nodig.
Misschien verwijst de tandarts je nu door naar een CBT.....


nou de laatste week zie ik zo nie meer zitten, zit onder de medicijne, wil het liefst van elke kant onder 3 laatste eruit hebben en boven aan allebei kanten zowiso 2
vr, 11/05/2010 - 23:49 Permalink
emsje87

oja, ik heb hem nu sinds maandag vorige week he! en raad eens,
er zit al een klein gaatje in :smt010 :smt010 :smt010 , zo verdrietig! heb hem nog geen eens 2 weken en dan dit, en dit was echt een hele harde splint, echt nie te geloven, heb hem net eens goed zitten bekijken, en ik denk dat er meerdere gaten in komen,

er horen toch geen luchtgaatjes in te zitten? kan het door het klemmen komen of slijpen, ik denk het eerste :smt010
vr, 11/05/2010 - 23:52 Permalink
emsje87

Wat denken jullie ervan? wat ik hierboven schreef, is wel een klein gaatje maar toch, is gebeurd al na 1,5 week, is toch niet normaal, ben je dan een hele erge klemmer of kan de splint nie goed zijn... ik voel me er wel vervelend over, heb veel pijn en dan dit nog geen eens

Graag jullie mening :)
za, 11/06/2010 - 18:16 Permalink
emsje87

Kan wel een foto maken van de splint, maar weet nie waar de verlengsnoer is, voor op me pc te zetten, het is echt een klein gaatje er pas denk ong 6 tandborstelharen door, je ken er in ieder geval door heen met de haren , maar krijg het gevoel dat hij ook verder aan het verslijten is, maar dat is toch niet echt goed al na 1,5 week, lijkt mij, maar ik ben geen duskundige daarom vraag ik jullie mening :)
za, 11/06/2010 - 18:39 Permalink
Providentia

Kan wel een foto maken van de splint, maar weet nie waar de verlengsnoer is, voor op me pc te zetten, het is echt een klein gaatje er pas denk ong 6 tandborstelharen door, je ken er in ieder geval door heen met de haren , maar krijg het gevoel dat hij ook verder aan het verslijten is, maar dat is toch niet echt goed al na 1,5 week, lijkt mij, maar ik ben geen duskundige daarom vraag ik jullie mening :)


Ik weet niet of het een luchtbel is geweest in de splint ofwat dan ook, dus zonder foto is dat gewoon lastig te zien. Normaal hoort een harde opbeetplaat niet zo snel kuren te vertonen.
za, 11/06/2010 - 18:46 Permalink
emsje87

Ik weet niet of het een luchtbel is geweest in de splint ofwat dan ook, dus zonder foto is dat gewoon lastig te zien. Normaal hoort een harde opbeetplaat niet zo snel kuren te vertonen.[/quote]

ja idd dat snap ik wel, helaas heb ik ook geen foto, er zitten volgens mij ook luchtbellen in! ja idd ik vroeg nog aan de tandarts, ik heb het idee dat ik nog harder aan het klemme ben met dat ding, ben bang dat ik hem snel kapot bijt, hij zei nog dat kan wel, maar zeker nie snel want is express een hele harde maja,
za, 11/06/2010 - 18:49 Permalink
frustmarja009

ja, dat had ik ook: luchtbellen. Vond de tandarts niet erg.
Maar ik vertrouw het ook niet met dit soort dingetjes. Zou toch helemaal compact gevuld moeten zijn? Als er een luchtbel zit, dan verandert de drukverdeling misschien....
di, 11/09/2010 - 17:31 Permalink
emsje87

Hallo allemaal,

ben ik weer! dat gaatje van 1 maand geleden was volgens de tandarts geen luchtbelletje maar echt een gaatje door het klemmen dat is idd best snel binnen 1,5 week. ik zit soms me splint ook te bekijken ik denk aan me splint te zien dat het mijn splint snel slijt, maar is moeilijk goed te beoordelen...

sinds een maand gaat het echt met weken en dagen steeds slechter, vooral die diepe vullingen, trekt door naar me oren, heb al 2,5 week last van duizeligheid ben al 2 keer out gegaan..Nu is er ook zo stomme waarnemer bij me dokter, en heb ook geen valium mee gekregen dat heb ik echt nodig flink balen...zodat me spieren snachts nog rust krijgen, heb nu alleen slaappillen...

nu zei een andere professor weer over vele kiezen wkb doen en kronen of soort kronen van composite, maar ik wil dat nie meer teveel ellende mee gehad, en kronen kan ik nie betalen...

nu heb ik donderdag professor gebeld over trekken van achterste kiezen van elke kant, achterste 2 en hij is er nu mee eens, het beinvloed gewoon heel me leven, school gaan lukt nie meer, eten doet zeer! hoop dat het nu eindelijk gebeurd, dat zou zo opluchting zijn,

Volgens de professor is ook nie goed als je erge klemmer ben om endo;s te doen en daarna kronen erop te zetten. want merk ook met andere kies waar endo in heb gezeten dat het rondom het tandvlees zeer gaat doen omdat je het dan in je tandvlees kreemt zit ook een zwart rand om die kies tandvlees! en ook als kronen zou krijgen zou ik het verder door kunnen klemmen.

vanwege alle dingentjes bij elkaar wil ik gewoon die kiezen eruit, hoop dat het in 2011 eindelijk gaat gebeuren

Gr
zo, 12/05/2010 - 10:48 Permalink
vV

kiezen trekken bij een knarser ben ik ook niet zo dol op. Als er een forse beetverhoging nodig is , zou dat best wel eens onder de regeling bijzondere tandheelkunde kunnen vallen trouwens.
Als het echt een professor is weet hij dat wel.
zo, 12/05/2010 - 11:00 Permalink
emsje87

kiezen trekken bij een knarser ben ik ook niet zo dol op. Als er een forse beetverhoging nodig is , zou dat best wel eens onder de regeling bijzondere tandheelkunde kunnen vallen trouwens.
Als het echt een professor is weet hij dat wel.


ik ben een klemmer;-) maar een forse beetverhoging wat is dat? ja ik ga zowiso naar acta amsterdam of bijzonder tandheelkunde maar is pas plaats in eind jan of febr en dan pas intake
zo, 12/05/2010 - 11:55 Permalink
emsje87

ps. me klachten liggen zijn vooral erge pijn dat ik bijna niks meer kan, kreeg ook koorts donderdag heel licht 38.1 en 38.3, maar was verder nie echt ziek, had die dag ervoor ok veel last dat ik weer bijna viel...

maar er is wel slijtage te zien aan me gebit, maar ik klem juist ik duw keihard me tanden op elkaar snachts, zodat me zenuwen ook elke keer een flinke opdonder krijgen
zo, 12/05/2010 - 12:00 Permalink
base

Nu ik dat hele verhaal zo lees snap ik niet dat niemand op het idee is gekomen om de splint weg te gooien. Niet indoen dus.

Een splint (ook wel relaxatiesplint genoemd) werkt alleen maar goed als hij perfect past (lees occlusie). Gebruik hem anders nooit te lang aan 1 stuk totdat het pijn begint te doen. Een onjuiste occlusie op de splint (geen goede verdeling) zorgt voor een andere kaakpositie waardoor je spierpijn gaat krijgen zeker als je hem lang inhoudt.
Een huisarts kan weinig voor je doen. Gebruik het liefst geen medicijnen pak de oorzaak aan => splint.

Een splint is goed als je je 100% lekker voelt en vooral niet moe en geen spierpijn. Je moet hem dan met gemak een volle nacht in kunnen houden zonder wakker te worden. Zit de splint niet goed dan kun je niet diep in slaap komen en wordt je wakker van de pijn. Deze pijn hoeft niet direct spierpijn te zijn het heeft meer te maken met de ophanging van de onderkaak. Tandpijn heeft er niet veel mee van doen.

Toch is het wel een hele kunst om een goede splint te maken. Naar mijn ervaring zit deze nooit in 1 keer goed en zal er dus wat moeten worden ingeslepen. Niet te veel anders ben je weer verder van huis. Ik snap ook dat het vervelend kan zijn om elke keer terug te gaan naar de tandarts om ergens een paar micrometer van af te halen. Tip je kunt dit ook zelf met de punt van een schaar en occlusiepapier.
Ik heb er al vele versleten en nog steeds heb ik geen goede splint!
Indien je het echt niet meer ziet zitten met de splint laat dan gewoon een nieuwe maken want met een slechte splint valt niet te leven.
di, 02/21/2012 - 20:00 Permalink
vV

ik snap even niet waarom nu gereageerd wordt op een jaren oud topic maar goed: een goede splint maken is ook een kunst, daarom mag een goede splint mi ook best geld kosten. Iemand die weet waar hij mee bezig is kan zo een goede splint maken, enige probleem wat nog kan zijn is dat het bij sommige mensen beter boven werkt, bij anderen onder. Zou enige reden zijn om een andere te moeten maken. Verder kan een goed gemaakte splint ingeslepen worden (moet ie ook, is nooit zo uit de doos goed). Ik plan ook altijd een paar nazorgconsulten in om de problemen eruit te krijgen.
En NTI: is alles al over gezegd, is geen plaats voor in splinttherapie.
wo, 02/22/2012 - 08:29 Permalink
base

Een splint kan zo zijn ingeslepen (vooral i.c.m. voor en hoekgeleiding) dat wat je ook doet je krijgt hem niet meer goed. Dat lijkt mij een reden om het opnieuw te proberen. I.p.v tobben en dragen terwijl niet confortabel. Ja en dat kost danwel weer ongeveer e 200,-. Meer hoeft een splint niet te kosten. Ik ken een tandtechnieker die rekent iets van e 110,- alleen dus voor de techniekkosten. vraagje van mij: zit er nog verschil in welke tandtechnieker deze maakt? Of is het maar net hoe een splint uitvalt?
wo, 02/22/2012 - 09:11 Permalink
vV

een goed gemaakte splint kost aan tandtechniek minimaal een 130, dat is de goedkoopste die ik ben tegengekomen. dan heb je een echte splint met voldoende dikte, geen dieptrekplaatje dus , en een goede hoektandgeleiding al ingebouwd en hoeft er nog minimaal aan gecorrigeerd. Aangezien het maken van een goede splint mij minimaal 30 minuten stoeltijd kost komt mijn honorarium van (oude en mijn nieuwe tarief) een 140,- daar nog bij. 270,- totaal excl nazorgconsulten.
Een splint valt overigens aangezien het voor ernstige CMD klachten is gewoon onder basisverzekering na aanvraag , hoewel helaas tegenwoordig enkele verzekeraars wel moeilijk beginnen te doen. Helaas moet ik dan doorsturen naar een CBT in belang patiënt, maar wel duurdere zorg...
wo, 02/22/2012 - 10:46 Permalink
base

Misschien is dit wel een van de meest onderbelichte onderwerpen => wat een occlusie (verandering) voor (pijn)problemen kan geven vooral in het gezicht. Nee mijn splint kan wel degelijk goed zitten en ik kan dan hiermee 100% klachtenvrij zijn. Maar er is altijd wel iets. Zit rechts goed dan geeft links wel weer problemen en andersom. Zit rechts goed en links iets te laag en je wilt rechts wat verlagen om links beter te maken zit je in 1 keer met 2 kanten die problemen geven. Zo kun je bezig blijven. Ook een tandarts of gnatholoog hebben niet zoveel inzicht dat ze exact weten wat te doen om splint confortabel te hebben. Misschien ligt het aan mij maar echt elk contactpuntje is belangrijk en echt elke zeer lichte inslijping geeft verandering.
Mijn ervaring is dat een splint grotendeels in 1 keer goed moet zijn want als je eenmaal begint met verlagen dan blijf je bezig.
wo, 02/22/2012 - 11:28 Permalink
base

Om nog duidelijker te zijn: spanning op voorhoofd, pijn rond de slaap, chronisch vermoeiend, pijn in de nek en een vreemde pijn op ergens rond je schouderblad.
Mijn ervaring is dat heel veel tandartsen dit niet kunnen bevatten.
wo, 02/22/2012 - 11:35 Permalink
vV

heftige CMD klachten dus. dus naar orofaciaal fysio, of eventueel CBT.
splint is alleen symptoombestrijding en bescherming gebit tegen schade, geen op zichzelf staande therapie.
wo, 02/22/2012 - 12:55 Permalink
base

dit bedoel ik dus.

CMD JA maar dat is een zeer breed begrip. TMJ Syndroom zou beter zijn. Syndroom zegt alles (onbegrepen, niet medisch aantoonbaar)

Oriofaciaal fysiotherapie NEE Helpt niet, want geen klachten met de spieren, geen klachten met de kaakkopjes (worden ook beschermd agv dragen splint 's-nachts). Mond is normaal te bewegen en helemaal open te krijgen. Geen klachten met eten.

CBT (nijmegen) TWIJFFEL ben ik geweest. ambtenaren, klikte niet. Arts was in opleiding. Het is niet eens zover gekomen dat er een splint werd gemaakt die overigens door hun wel van harte werd aanbevolen.
wo, 02/22/2012 - 13:13 Permalink
vV

spanning op voorhoofd, pijn rond de slaap, chronisch vermoeiend, pijn in de nek en een vreemde pijn op ergens rond je schouderblad.
spanning op voorhoofd en pijn rond slaap, pijn in nek , ed zijn dus gewoon spierspanningsklachten en DUS door een GOEDE orofaciaal fysio (Schiebergen in Arnhem, en wellicht beter nog Mw. Jonis in Arnhem , fysioactief, korte wachttijd) best wel behandelbaar.

oftewel: niet eigenwijs doen, gewoon advies opvolgen. Rijnstate Arnhem heeft ook een (goed) CBT, maar als ik het zo lees is het ook niet zo moeilijk dat een deskundig team van huistandarts en orofaciaal fysio er niet weg mee zou kunnen.
wo, 02/22/2012 - 15:07 Permalink
base

Bedankt voor het meedenken maar ik blijf eigenwijs.

Mijn probleem is niet spierspanning (paracetemol werkt ook niet echt) maar ontstaat na een gewijzigde occlusie op de splint of in de mond. Is gelijk. Met een goede occlusie op splint of in de mond is probleem in 1 keer opgelost.

Pijn is misschien ook niet het juiste woord maar meer een algeheel gevoel van als je zo de rest van je leven moet leven dan hoeft het niet meer. Je gaat jezelf afsluiten voor de buitenwereld en komt nergens meer. Ja ook praten (articuleren) kost dan meer moeite (tong is ook in spier in het gezicht).

Er is mij verteld door een deskundige dat de klachten worden veroorzaakt door de aanhechtingen (pezen) van de onderkaakpsieren op het bot. Dus niet de spieren zelf maar de pezen. Dit zijn een soort van hoogtemeters en je hebt mensen (zoals ik) die daar erg gevoelig voor zijn wanneer die gaan reageren agv wijzigingen in de occlusie (waarschijnlijk door langdurig gebruik van een splint).

Okay niet inslijpen werkt (dan nemen klachten af) maar wel inslijpen kan ook werken. Alleen wanneer doe je het goed en wanneer niet? Een onjuiste splint verergerd de klacht weer. Hoogtemeters gaan dan weer reageren met alle eerder genoemde gevolgen. Mocht je de onconfortabele splint dan toch lang inhouden krijg je wel spierpijn.

Een goede tandarts (liefst met splint ervaring) zou dit idd moeten kunnen en hoef je niet naar de CBT of gnatoloog. Maar er zijn ook tandartsen die hier liever niet aan beginnen omdat een tandarts in het algemeen gewend is om direct iets te kunnen oplossen (repareren) maar dat is met een splint/occlusie bijna niet mogelijk.

Overigens ben ik al vaker onderzocht (ook door een oraalfaciaaltherapeut) en die kunnen niets vinden of verlichting brengen.
wo, 02/22/2012 - 16:18 Permalink