"splijten" van een kies

Author:
Caroline32
Posted:
ma, 09/13/2004 - 14:08
Hoe gaat het splijten van een kies in z'n werk??

Mijn t.a. wil een kies voor de helft verwijderen ivm herhaalde problemen na een apex. Ze zegt dat ze dan het overgebleven deel van de kies kan gebruiken als "steuntje" voor het maken van een vulling.

Alvast bedankt voor jullie antwoord!!
Van Leeuwen

Het splijten van een kies gebeurd meestal bij de kaakchirurg. Zoals u waarschijnlijk wel weet heeft een kies meerdere wortels. Blijkbaar is 1 van de wortels niet rustig te krijgen. Deze wortel gaan ze er dus afhalen en de kies zal waarschijnlijk ook gehalveerd worden (aangezien de belasting op de resterende wortel niet optimaal is wanneer alleen de onrustige wortel wordt verwijderd.

De kies wordt gespleten en het gezonde deel blijft behouden. Meestal wordt er dan een paar maanden gewacht om te kijken of de behandeling geslaagd is. Zelf heb ik een aantal goede resultaten van dit soort behandelingen gezien.

Bij een apexresectie verwijderen ze alleen de worteltop en wanneer dit niet voldoende helpt kan de gehele wortel verwijderd worden en dient de bovenkant van de kies ook vaak gespleten te worden.

De behandeling is inderdaad te vergelijken met een apex.

Gr. Maurice
ma, 09/13/2004 - 14:26 Permalink