16 berichten / 0 nieuw
Pagina 1 van 2
#1
Speekselklier verwijderen en gevolgen
door joke j wo, 10/25/2006 - 11:28

Ik had ongeveer een half jaar last van een bultje in de mond.Geen last van,maar om het 1 en andere uit te sluiten heeft men een stukje verwijderd om te kijken wat het was.Het bleek een ontsteking.Nadien zijn de problemen(ingreep?)zo verergerd.Kreeg last van een veel grotere zwelling.ontstekingen en bloeduitstorting.Van huisarts voor niets een antibioticakuur geslikt en weer bij kaakchirurg terecht gekomen.Deze vertelde mij dat de speekselklier verwijderd moest worden...anders zou ik mijn hele leven hier last van blijven houden.
De benaming is RanulaIk ben bang dat dit door de eerste ingreep is gekomen.Maar dat is niet terug te draaien

Maar het probleem is dat ik zoveel verschillende geluiden en bevindingen hoor.Ik zie als een berg tegen de evt operatie op.Vooral complicaties.
Ik lees ook zoveel negatiefs.Zware ingreep,zenuwbanen.Moet ik het zi zwart wit zien.Men zegt dat het om kleine ingreep ging en in de mond zelf.Het was een operatie van een half uur scahtte hij.Maar tja ik lees toch meest andere geluiden tot operatie van 13 uur.

Mijn vragen:Zijn er zoveel verschillende operaties met verwijdering en wat zijn de risico,s.Ik hoop dat ik hier ook nog wat antwoorden vind of ervaringen?
Groet Joke

joke j
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 10/25/2006 - 11:06
door mecánico para bicicletas wo, 10/25/2006 - 11:41

Het verwijderen van de speekselklier: meestal de glandula (klier) sublingualis soms de glandula submandibularis, soms een accesoir kliertje.
Afhanklijk van de klier is de ingreep uiteraard anders, Voor grote zenuwbanen hoef je veel midner bang te zijn dan je zou denken, omdat de klier geen passage heeft van gevoelsbanen of motorische aansturingen.
Ik heb tot nu toe tweemaal iemand ingesturud en de bevindingen waren erg positief. Korte opname, operatief verwijderen en weer naar huis.
Als de ranula, genoemd naar de ondrkin van een opgeblazen kikker, van een oppervlakkige klier is zou kunnen wordne gekozen voor een oppervlak verwijdeing van de binnenbekleding van het kliertje, dat heet marsupialisatie, dat gebeurd als ik me niet vergis gewoon poliklinisch.

Na verijderen van eenklier wat 13 uur duurde was er waarschijnlijk nog wel meer aan de hand, dus dat is niet maatgevend. Dat verdraaide internet staat ook vol met onzin.

mecánico para b...
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 09/24/2006 - 13:21
door joke j vr, 10/27/2006 - 11:26

Het zou gaan om de ondertongspeekselklier.De ene specialist zegt operatie half uurtje.De andere een uur.Ik zie er als een berg tegen op.Is er nu ook verminderde speekselproduktie en indien zenuw geraakt wordt wat kunnen dat de evt gevolgen zijn.Ik hoop dat hier antwoord op te geven is.
Groet Joke

joke j
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 10/25/2006 - 11:06
door mecánico para bicicletas vr, 10/27/2006 - 13:43

De kans op zenuwbeschadiging is dermate klein dat speculaties daarover niet echt richting geven. De verminderde speeksel productuie wordt door de andere klieren overgenomen en je zal er uiteindelijk weinig van meekrijgen dat die ene klier weg is

mecánico para b...
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 09/24/2006 - 13:21
door joke j vr, 10/27/2006 - 17:27

Dat stelt dan weer wat gerust.Ik ben gewoon te veel er mee bezig denk ik.
Het kwam ook doordat ik een beugel draag en daardoor ook bij mondhygieniste en specialist bijzondere tandheelkunde tegen mij zeiden van dat ze het nog wel wat vonden die ingreep.Dit wel doorgespeeld.Kreeg vandaaruit dus steeds andere meningen en bevindingen.(omdat het specifiek en weinig voorkomend was)
Ik wordt voor een dag opgenomen.

Toen ging ik dus zoeken en kwam van alles tegen.Voor ik dit forum tegen kwam.Het is nu weer minder gezwollen door dat ze iets van de druk hebben afgezogen omdat het heel erg was geworden.De zweertjes en bloeduitstortingen zijn ook weer zo goed als weg(nog redelijke zwelling,ze lieten wat zittten voor de operatie).Zou het geen wondinfectie kunnen zijn (geweest)van het destijds stukje weghalen.Of gaat het gewoon weer opzwellen?.Dan nog de vraag kan het zich ook verspreiden naar andere gebieden?Ik wordt binnen nu en twee weken geopereerd.

Zal in ieder geval mijn bevindingen geven.

Groet Joke

joke j
Offline
Laatst gezien: 6 jaar 4 maanden geleden
Geregistreerd: 10/25/2006 - 11:06
door Traveller vr, 10/27/2006 - 17:49

Dag Joke,

Fijn dat je wat gerustgesteld bent. Maar het is wel heel logisch dat je je zorgen maakt. Hoe vaak een specialist het ook doet, iedere ingreep is er een voor je lichaam en het is toch een "groot ding". Denk er dus niet te licht over, het is echt legitiem dat je er niet gerust op bent. Spreek je zorgen van te voren goed met de behandelend specialist door, laat je niet van de wijs brengen voordat je je antwoorden hebt en maak afspraken over wat jullie doen als het niet goed gaat. Dat is namelijk- hoe klein ook - altijd wel een kans. Medici zijn er niet happig op om over problemen te praten, dus je zult wel wat door moeten vragen. Gewoon doen, problemen gaan namelijk in ieder geval niet weg door ze te negeren en bovendien: jij zult met de gevolgen van de ingreep moeten leven. Laat niets doen waar je niet voor de volle 100% achter staat, wat wie er ook van vindt. Alleen als je er namelijk zelf voor de volle 100% achter staat, kun je jezelf ook in de spiegel aankijken als er wel iets niet helemaal zoals gedacht verloopt. Hoe klein die kans ook is. Dus maak een lijstje, spreek het door en zorg dat je weet wie je opereert. Goed opereren is echt een kunst al wordt daar vaak lichtvoetig over gedaan. Sommigen zijn gezegend met "gouden handjes" en grote kundigheid, anderen hebben dat minder. Zorg dat je een specialist hebt bij wie je je thuis voelt en voor wie het niet de eerste keer is dat ie het doet. Spreek ook af dat de specialist je opereert, geen assistenten, en laat die afspraak schriftelijk vastleggen. Schroom in de operatiekamer niet om te wachten totdat de specialist ook binnen is, al is dat niet gebruikelijk. Ik heb de nodige operaties achter de rug en wil - na twee k..ervaringen - echt niet onder zeil voordat de mij bekende behandelend specialist binnen is en wij nog een keer goed vast hebben gesteld wat we gaan doen. Begrijp me goed; ik wil je absoluut niet ongerust maken, zeker niet nu je wat rust hebt gevonden, maar ik weet uit ervaring dat een operatie die door medici als "routine" wordt aangeduid, voor de klant nog wel eens een ongelooflijk overdonderende ervaring kan zijn. De zaken die ik je hierboven vertel, zijn dingen die ik heb geleerd en door ze te delen hoop ik je in ieder geval te helpen het een fijne ervaring te maken. Het komt vast goed en je hebt er hopelijk heel erg veel profijt van!

Heel veel sterkte en laat nog eens horen hoe het is gegaan!

Traveller :smt006

Traveller
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 09/28/2005 - 08:30
door mecánico para bicicletas vr, 10/27/2006 - 19:42

@Traveller, een medicus spreekt weldegelijk de consequenties door van de behandeling. Waar je naar toe drijft is een soort mechanische benadering met succes op afroep. Dat kan je niet krijgen, dus een advies om iets niet te doen als je er niet 100% achterstaat is niet reeel.

Overigens is het nog steeds zo dat je tevoren nooit kan weten of jan met de Goudenhandjes vandaag geen ruzie had met zijn vrouw. Dus hoe kom je er in hemelsnaam bij te denken dat je een specialist in die specifieke ingreep zou kunnen aanwijzen?

@Joke: Tuurlijk is het een hele ingreep, maar de complicaties die je hebt gelezen zijn uitersten. Dat is het nadeel van internet. Nee, wondinfecties zijn heel anders van kleur. Een echte ranula is duidelijk van kleur en is een obstructie met afvloed van speeksel/slijm en bloed. Als je nu de druk erafhaalt zal de ballon zich langzaam weer vullen. Dus terugkomen doet het sowieso. Het is geen infectie maar een belemmering in doorgang van vloeistof. Dus voor verspreiding door je lijf hoef je niet bangte zijn, dat is helemaal niet aan de orde.

Succes

mecánico para b...
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 09/24/2006 - 13:21
door de digitale tandarts vr, 10/27/2006 - 20:19

Een ranula of ook wel speekselsteen genaamd, is vrij eenvoudig te verwijderen. Mocht er sprake zijn van een tumor van de speekselklier dan ga ik mee met het geen traveller vertelt, maar in dit geval zal het meevallen en moeten we denk ik Joke ook niet nodeloos ongerust maken!

Beste Joke, laat even weten hoe het afgelopen is.

de digitale tandarts
afbeelding van de digitale tandarts
Offline
Laatst gezien: 2 jaar 7 maanden geleden
Geregistreerd: 09/06/2001 - 02:00
door Traveller zo, 10/29/2006 - 12:21

@Mecanico: nee, daar drijf ik niet naar toe, gaarne het gesprek wel zuiver houden. Daarnaast: even vakliteratuur lezen, blijkt dat het inmiddels onder chirurgen en andere snijdende vakken ruimschoots is aangetoond dat de ervaring van de operateur duidelijk verschil maakt in de kans op complicaties. Zie o.a. literatuur over curretteren van baarmoeders, ontstaan van abcessen na appendix verwijdering etc. Daarnaast: ik schrijf JUIST dat opereren mensenwerk is met alle risico's van dien. Dat kun je nooit wegorganiseren en dat hoeft wat mij betreft ook zeker niet, laat dat duidelijk zijn. Wat je wel moet doen als patient en waar bij "kleinere ingrepen" nogal eens lichtvoetig overheen wordt gedanst: erkennen dat aan iedere ingreep risico's verbonden zijn. Zorgen dat je er zelf volledig achter staat en dat je een behandelaar hebt die je vertrouwt zijn methoden om met die risico's om te gaan.

Ervaring van de behandelaar is nooit helemaal te achterhalen, daar heb je een punt en dat is exact de ellende voor de patient. Mijn manier om er iets over uit te vinden: vragen, vragen en nog eens vragen. Hoe vaak de ingreep is gedaan, hoe vaak er complicaties zijn geweest, hoe die zijn opgelost, hoe de arts de relatie met de patient ziet enz. enz. Gewoon dus een menselijk gesprek aan gaan. Achterhaal je daarmee alles? Absoluut niet. Kun je op die manier ontdekken of jij je thuis voelt bij de behandelaar? Dat wel, en dat maakt het ook weer makkelijker om jezelf over te geven. En dan nog: ook bij de meest ervaren behandelaar kan iets fout gaan of worden gedaan, maar als je je keuze zorgvuldig hebt gemaakt en je staat er voor de volle 100% achter, dan is dat wel een stuk beter te accepteren, in ieder geval in mijn ervaring.

Tot slot: een kleine ingreep bestaat alleen maar voor de behandelaar, voor de patient is iedere ingreep er een en daar moet je zorgvuldig mee omgaan. Juist omdat het mensenwerk is horen risico's erbij, hoe klein de kans ook is. Onderken ze en realiseer je dat het part of the deal is. Dat voorkomt een hoop ellende wederzijds. Joke, zet um op, het komt vast helemaal goed. Ik wens je alle sterkte en hoop binnekort hier te mogen lezen dat het je goed gaat!

Groet,
Traveller :smt006

Traveller
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 09/28/2005 - 08:30
door mecánico para bicicletas zo, 10/29/2006 - 13:35

@traveller: wie help je dus uiteindelijk met dat verhaal? Allemaal meta-discussie waar joke weinig baat bij heeft.

anyway, als je stelt dat als je er niet 100% achterstaat je het niet moet doen is een open invitatie voor een besluitenloosheid. Nergens voor nodig, dus daar stuur je weldegelijk op aan, al heb je dat misschien niet eens door.

Maar goed, Joke mag voor en relatief kleine ingreep, ze bestaan weldegelijk best weten dat de geschetste complicaties als zenuwbescahdiging, over een heel andere speekselkleir gaan. te weten de parotis. Over vakliteratuur praten en het lezen is één. Het interpreteren van wat er staat en begrijpend in een patientenverhaalinpassen, is een tweede.

mecánico para b...
Offline
Laatst gezien: 3 jaar 8 maanden geleden
Geregistreerd: 09/24/2006 - 13:21
door Traveller zo, 10/29/2006 - 15:42

Ik laat het graag aan Joke in hoeverre - in uw woorden - "meta discussie" haar al dan niet helpt. Dat de rust nemen (als je die kans hebt) totdat je ergens 100% achter staat in uw ogen een recept voor besluiteloosheid is, verbaast mij oprecht, maar dat zal mijn tekortkoming zijn. De ene persoon is reflexiever dan de ander en heeft behoefte aan bespiegelingen op diverse niveaus voordat een besluit wordt genomen. Maar dat besluit wordt wel degelijk genomen. In hoeverre de reflexiviteit Joke helpt alsmede de gegeven praktische tips: geen idee. Dat oordeel is aan haar.

Joke, ik laat het hierbij, wie weet heb je er wat aan gehad, wie weet niet. Ik wens je in ieder geval heel veel sterkte en heel veel succes! Ik hoop voor je dat het een goede ervaring wordt en dat de ingreep je oplevert waar het om begonnen was! Laat je nog eens horen of het goed met je gaat?

Traveller

Traveller
Offline
Laatst gezien: 8 jaar 3 maanden geleden
Geregistreerd: 09/28/2005 - 08:30
Pagina 1 van 2