Soorten etsbruggen

Author:
Brokenwing
Posted:
do, 09/22/2016 - 20:15
Onlangs heb ik hier een topic gepost waarbij mij 2 opties voorgesteld werden als permanente oplossing. Eerste optie was kronen en brug, maar aangezien mijn tanden in goede staat zijn en ik 29 jaar ben zie ik dit niet zitten. Tweede optie is beugel om meer plaats te bekomen voor een implantaat, maar dat moet eerst nog ten volle uitgemeten worden bij de orthodontist om te zien of ik wel daadwerkelijk genoeg plaats zou hebben binnen dit en twee jaar. Bovendien ben ik dan gebonden aan een nachtbeugel voor de rest van mijn leven en moet ik nu twee jaar lang rondlopen zonder voortand.

Daarom dacht ik toch maar opnieuw te opteren voor een etsbrug. Deze heb ik drie jaar geleden laten plaatsen met porseleinen vleugeltjes, maar ondertussen is deze drie keer losgekomen en nu is mijn tandvlees erboven ontstoken waardoor ze deze niet opnieuw kunnen steken. De tandarts zei dat deze plaats ontstoken was omdat er nog een klein stukje cement hing aan mijn ene pijler (mijn snijtand) en dat heeft hij er nu afgehaald. Ik poets mijn tanden zo goed mogelijk, 2 x per dag soms 5 min aan een stuk en gebruik nu ook in combinatie Corsodyl om te zorgen dat het niet opnieuw geïnfecteerd geraakt. Ik denk dat ik misschien wel zelfs te hard poets en mogelijk mn tandvlees getraumatiseerd heb hierdoor? Wat zijn de beste middeltjes hier tegen? Ik lees veel over Oxy Fresh, maar dit is een vrij duur product, is het ook daadwerkelijk prijs/kwaliteitwaardig of helpt een Perio-Aid bv even goed hiervoor? Ook lees ik dat sommige mensen zelf een tandsteenverwijderaar hebben speciaal voor de consument? Is dit niet te gevaarlijk om je eigen tandvlees en glazuur te beschadigen?

Nu lees ik dat er mogelijkheid is tot een andere etsbrug met metalen vleugeltjes en dat deze veel langer zouden houden? Het enige nadeel hiervan zou zijn dat deze mogelijk doorschijnen o je voortanden, maar ik heb facings dus denk niet dat dat bij mij ook zal doorschijnen? Blijkbaar zou het ook beter zijn om een etsbrug éénzijdig vast te maken ipv aan 2 pijlers? Waarom kan ik hierover zo weinig vinden, want als dat betekent dat ik hiermee 5 jaar geholpen ben, heb ik meteen mijn keuze gemaakt. Dan loop ik liever meermaals eens naar de tandarts om deze terug vast te laten zetten dan nog wat meer te laten klooien aan mijn volgroeid gebit.

Kan iemand mij hierover meer vertellen over een etsbrug met metalen vleugeltjes en éénzijdig? Alvast bedankt
Lieneke

Tegen getraumatiseerd tandvlees, helpt rust...eventueel ondersteund door een spoelmiddel met chloorhexidine zoals Perio-Aid en Corsodyl. Nadeel hiervan is dat het soms de smaak beinvloedt en een nare bruine aanslag geeft.
Mensen hebben zelf een tandsteenverwijderaar??? Het moet niet gekker worden...dat is inderdaad gewoon schadelijk...ik bedoel, ik heb jaren opleiding gevolgd om veilig tandsteen te verwijderen...
Etsbruggen zijn altijd kwetsbaar...of metaal een betere optie is dan porselein qua stevigheid, durf ik niet te zeggen. Ik denk dat vooral de handigheid van de tandarts en bekendheid met het materiaal de doorslag geeft. Ook de manier waarop tanden en kiezen wel/niet op elkaar passen en over elkaar heen schuiven is van grote invloed en dat kan ik niet zo niet beoordelen. Ik zie dat vooral terug in mijn praktijk waar ik patiënten van diverse tandartsen ontvang. Evenmin weet ik iets over het aantal vleugeltjes...Ik geloof dat men etsbruggen niet zo sexy vindt om er voldoende onderzoek naar te doen, lijkt wel...Hopelijk is er hier een tandarts die er meer van weet.
ma, 09/26/2016 - 09:58 Permalink
Lieneke

Als antwoord op door Lieneke

Ben ik nog even...als je zelf nog wilt zoeken, dan kun je de volgende zoekwoorden gebruiken:
Maryland
Adhesiefbrug
Chinese brug
NTvT
pubmed
Ik vraag het nog even na bij collega's. Ik zie in elk geval dat een maryland keramiek 2-delig (dus 1 vleugel) na 10 jaar volgen een overlevingspercentage heeft van 94%. Dat is behoorlijk lang en hoog!
ma, 09/26/2016 - 10:13 Permalink
Brokenwing

Als antwoord op door Lieneke

Hartelijk dank voor je reactie(s)

Met elektrisch poetsen bloedt mijn tandvlees zo goed als niet meer en ik masseer/duw er toch wel behoorlijk goed op, is het dan niet meer getraumatiseerd? De tandarts heeft gisteren wel gezegd dat de ontsteking (op de plaats waar de etsbrug zat) wel al veel beter is, maar nog beter moet worden voor er een behandeling kan uitgevoerd worden. Ik gebruik nu 07 ipv Corsodyl (omdat dat inderdaad een bruine aanslag geeft en je niet langer dan 3 weken zou mogen gebruiken) omdat dat hier goed werd aangeprezen en minder agressief is dan andere mondwaters zoals bv Listerine (wat ik voordien wel gebruikte).

Dankjewel voor de benamingen, interessant dat er zo'n talrijke benamingen zijn voor hetzelfde. Enkel de Chinese brug lijkt mij meer op een stifttand? Iets wat mij ten sterkste wordt afgeraden. De andere twee NTvT en pubmed kan ik niks over terug vinden. Oorspronkelijk zou zo'n etsbrug eigenlijk ontworpen zijn als tijdelijke oplossing, maar andere mensen kunnen er precies inderdaad wel 10 jaar mee voort, iets wat ik ook wel zou zien zitten ipv beugel 2 jaar en implantaat + bot van mijn kaak of heup of beugel 2 jaar en boel laten dichtgroeien en mijn hoektand laten omvormen tot een laterale snijtand en mijn andere tand naast mijn hoektand eerder laten lijken op een hoektand, maar vraag me af in hoe verre dit haalbaar is...

Ik heb dus tot hiertoe drie jaar lang een etsbrug gehad in porselein met porseleinen vleugel aan 2 kanten vastgemaakt (mijn snijtand en mijn hoektand), dat is ook 1 vleugel denk ik? Het zou volgens gebruikers steviger zijn mocht deze maar vastgemaakt worden aan 1 tand ipv 2 ,maar daarover kun je maar inderdaad zeer weinig vinden op internet...
wo, 09/28/2016 - 15:47 Permalink