Roken na verstandskiezen verwijderen, hoe lang wachten

Author:
double-p
Posted:
do, 03/25/2010 - 14:56
Hallo,

ik ben nieuw op dit forum, maar heb gelijk al een vraag (zal vaker gebeuren :lol: )

Ik ben 27, en heb net 4 verstandskiezen laten verwijderen. Ze zaten een beetje scheef en het poetsen daar was moeilijk, en ik heb een paar weken tijd hiervoor voor ik met de nieuwe baan begin, dus dit was het moment om het te laten doen.

Hier even een overzichtje:
dinsdag 16 maart: Verstandskiezen rechts-boven en rechts-onder getrokken, alles ging prima, niet te veel last, na 4 dagen kon ik vrijwel alles weer.
dinsdag 23 maart: verstandskiezen links-boven en links-onder getrokken. Links-onder zat heel erg vast en deed behoorlijk pijn tijdens verwijderen, met als resultaat een wat meer opgezwollen wang, maar nu (donderdag 25 maart) gaat het wel al weer redelijk.

Nu mijn vraag. De uitvoerende tandarts vertelde mij dat ik 24 uur niet mocht spoelen, thee, koffie, etc. En 5 dagen niet roken. Nou was dat de eerste keer prima, zelfs de hele week niet gerookt. Echter, komende zaterdagavond heb ik een groot feest. Dit begint vrijwel precies 4 dagen en 12 uur na de tweede operatie. Alcohol mag ik drinken van de arts, maar roken moest ik de eerste 5 dagen niet doen. Een zoektocht op het internet levert weinig (of eigenlijk te veel) op aangezien ik alles lees tussen de 3 en 7 dagen niet roken.

Hoe erg is het om zaterdagavond (4 dagen en 12 uur na de tweede ingreep) met roken te beginnen (aangezien het een groot feest betreft, zal het, als ik ga roken, wel meer dan 1 sigaret worden)? Wat is jullie advies?

ps, ik weet dat ik als het een week zonder roken lukt, beter kan stoppen, maar heb daar gewoon nog geen behoefte aan, en zit op het moment met wat andere stress-factoren, dus kijk echt uit naar mijn eerste sigaret. De suggestie om te stoppen hoeft dus niet :D
Larsing

Om een tweetal redenen wordt je geadviseerd niet te roken. De belangrijkste reden is dat roken de doorbloeding vermindert wat tot gevolg heeft dat de genezing (aanzienlijk) langer duurt.

Een tweede reden kan zijn dat door de zuigbeweging de bloedprop die zich in de wond vormt loslaat.

Mijn eigen ervaring (na extracties, plaatsen van implantaten e.d.) is dat het roken na een aantal dagen wel kan. Dit wordt dus niet aangeraden om bovenstaande redenen, en ik moedig je niet aan, maar ik heb er nooit problemen door gekregen :roll: .

Groet Lars
do, 03/25/2010 - 15:15 Permalink
Dentje

ik zou gewoon gelijk stoppen :wink:

uiteindelijk is het zo, hoe langer je wacht hoe beter. Als je nu een sigaret opsteekt betekent het niet automatisch dat alles misgaat, maar zoals al gezegd duurt te genezing langer en is er meer kans op complicaties(hoe langer die wond opligt, hoe langer kans op infecties e.d.). Wacht een dag en die kans is alweer kleiner, wacht nog een dag en het wordt nog kleiner. Een exacte datum is gewoon niet te geven. Als de wond eenmaal volledig genezen is, zijn de risico's die bij de extractie komen kijken weg en zijn er alleen nog de gewone risico's van roken over die u altijd al had. Die genezing duurt wel even en duurt sowieso bij de ene wat langer dan de andere.
do, 03/25/2010 - 16:49 Permalink
double-p

Dentje bedankt. Ondanks dat het natuurlijk een weinig bruikbaar antwoord was, begrijp ik dat dat het beste en meest eerlijke antwoord is dat je kan geven. Jij zegt dus stel het zo lang mogelijk uit, dat begrijp ik. Dat zou dus naar mijn mening betekenen dat ik zaterdag avond pas weer een eerste sigaret rook.

Kan het zo zijn dat jij zegt "hoe langer niet roken hoe beter, maar in ieder geval ZEKER de eerste X dagen niet!"? En zo ja, wat is X dan?

En is het zo dat als ik eenmaal 1 sigaret neem dat het dan al voorbij is met de goede situatie, of zijn meer sigaretten ook slechter dan 1tje? (Ik denk zelf het laatste, lijkt me logisch...) Dan zou ik bijvoorbeeld 1 sigaret kunnen nemen en dan gelijk daarna poetsen?
do, 03/25/2010 - 16:55 Permalink
alpifresh

Je weet dat je in verband met het trekken van je verstandkiezen het beste zo lang mogelijk wacht met het weer gaan roken. Dat antwoord heb je gekregen en dat was je duidelijk.

Toch probeer je nu uit te vissen of de grenzen van zo lang mogelijk wachten nog wat verder zijn op te rekken. Het lijkt daardoor erop alsof je de verantwoordelijkheid van het roken van je af wil schuiven. Als iemand anders nou zegt dat het geen kwaad kan om .... dan is het niet jouw schuld als het fout gaat.

Het beste advies is stoppen. Dat weet je. Dat wil je niet. Prima. Jouw keuze.
Dat betekent dat zodra jij een peuk opsteekt, de consequenties ervan voor jou zijn en jij de volle verantwoordelijkheid daarvoor draagt. Welk advies (over hoeveel dagen wachten, of hoeveel sigaretten allemaal wel 'veilig' zou zijn) je ook gekregen hebt.

En dat tanden poetsen na het roken is zinloos. Je longen absorberen de schadelijke stoffen, scheiden ze af aan je bloed, waardoor de doorbloeding van je tandvlees wordt verpest en de fysiologie van je tanden wordt verstoort. Dat gebeurt allemaal aan de binnenkant van je lijf. Tandpasta is hier kansloos.
do, 03/25/2010 - 19:50 Permalink
double-p

Alprifresh. Ik kan me bij nader inzien voorstellen dat het er op lijkt dat ik de verantwoordelijkheid van me af wil schuiven, maar dat is absoluut niet zo. Ik maak uiteindelijk zelf de beslissing en steek zelf de sigaret aan, niemand anders. Als het alsnog fout gaat door het roken, is dat dan ook 100% mijn eigen schuld, en nooit die van iemand anders.

Dat het via de longen en het bloed gaat wist ik eigenlijk niet. Nu klinkt dat logisch, maar ik dacht eigenlijk meer dat het directe contact van de rook met de wond slecht was. Weer wat geleerd dus.

Nogmaals, ik maak de beslissing zelf en wil niemand de verantwoordelijkheid in de schoenen schuiven. Echter wil ik die beslissing die ik zelf neem, wel nemen op zo veel mogelijk advies. Ik wil dan ook niet per se horen dat het na 3 dagen al kan (alhoewel dat natuurlijk prachtig zou zijn :smt005 ). Als straks 5 mensen zeggen dat 5 dagen echt het minimum is om de wond vast een beetje de gelegenheid te geven te herstellen en 1 iemand zegt 3 dagen, dan zal ik eerder 5 dagen beslissen dan als 2 mensen 5 dagen zeggen en 10 mensen 3 dagen.

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is. Ik begrijp heel goed dat ik beter zo lang mogelijk kan wachten en dat heb ik na de eerste twee kiezen ook keurig gedaan. Echter, ik ken mijzelf en op een groot feest wat ik zelf geef en waar de drankjes rijkelijk aanwezig zijn, zal het heel moeilijk zijn mezelf in toom te houden mbt roken. Daarom kijk ik dus hier of die 12 uurtjes korter dan 5 dagen, heel erg zijn.
do, 03/25/2010 - 20:09 Permalink
Dentje

Alcohol is ook niet goed als de wond nog open is.

en de rook kan wel wat irriteren, maar het probleem ligt inderdaad inwendig. Meer sigaretten is uiteraard slechter dan 1, maar 1 is slechter dan 0.

Ik geef nooit een aantal dagen om, omdat dit niet te voorspellen is. Zeker niet zonder in de mond gekeken te hebben. Uw verantwoording, uw keuze. Wilt u toch een termijn, dan zeg ik 6 maanden :P
do, 03/25/2010 - 22:31 Permalink