Röntgenfoto

Author:
alexb
Posted:
zo, 04/20/2003 - 15:57
Ik heb gehoord dat er tegenwoordig gebruik gemaakt wordt van Digitale Röntgen. Hierbij hoeft de patiënt geen plaatjes meer in zijn mond te houden. Klopt dit, en hoe gaat het maken van zo'n digitale foto in zijn werk?

Alvast dank voor de reactie.

Alex
anouskatje

He Alex,
ik weet niet of ze dat al bij de tandarts doen maar bij de kaakchirurg wel het gaat zo je moet je voortanden op een of andere plastic ding zetten en dan draait het rontgenapparaat er rond om heen en dat was het het is binnen 1 min gebeurt en je merkt er niks van

Groetjes Anouskatje
zo, 04/20/2003 - 18:55 Permalink
terry

hoihoi mij tandarts heeft inderdaad wel zo foto machine die rond je hoofd draaid.maar mij tandarts doet ook zelfs uitsnijden van kiezen.wel makkelijk dan hoef ik niet naar de kaakmeneer gelukkig.
groetjes terry
zo, 04/20/2003 - 22:42 Permalink
de digitale tandarts

De soort opnamen die digitaal of analoog gemaakt worden, zijn niet verschillend, slechts de wijze van het ontwikkelen is anders.

Een conventionele kleine (intra-orale) rontgenfoto wordt in de mond geplaatst, waarna de tandarts m.b.v. de rontgenbuis deze zal bestralen. Het ontstane beeld wordt pas zichtbaar als de foto eerst in een bad met ontwikkelvloeistof is geweest.

De digitale kleine (intra-orale) rontgenfoto moet ook in de mond geplaatst worden en zal ook straling moeten ontvangen. Je kunt grofweg zeggen dat er twee typen zijn, het eerste type zal de ontvangen data doormiddel van een kabeltje naar de computer zenden, waarna het beeld op het scherm te zien is (sensor-systeem). Het tweede type bestaat uit een fosforplaatje wat de ontvangen straling opslaat, welke later in een speciaal apparaat, dat gekoppeld is aan een computer, weer uitgelezen wordt.

De conventionele rontgenfoto's zijn over het algemeen wel het scherpst, maar de benodigde hoeveelheid straling is ongveer twee keer zo groot en er is tevens ontwikkelvloeistof en fixeer nodig.
De digitale foto's zijn makkelijk op te slaan en tevens sneller klaar, met name het sensor syteem dat in enkele seconden het beeld kan produceren.

De rontgenopname waar in deze discussie over wordt gesproken en welke niet in de mond van de patient geplaatst wordt, is het orthopantogram (OPG). Een OPG kan ook zowel conventioneel als digitaal gemaakt worden (sensor/fosfor).

/images/afspraak/opg.jpg

Op het OPG is o.a. het gehele kaakstelsel te zien. Met name voor het beoordelen van de verstandskiezen en binnen de implantologie wordt deze opname veel gebruikt. Om scherpe details te zien, zoals nodig is bij de beoordeling op (beginnende) tandbederf, zijn de kleine intra-orale foto's beter geschikt.

Met vriendelijke groet.


[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2003-04-20 23:13 ]
zo, 04/20/2003 - 23:11 Permalink