Problemen noodbrug

Author:
lisalisa
Posted:
ma, 03/20/2023 - 16:47
Afgelopen donderdag heb ik de eerste behandeling gehad voor een brug rechts onder. wordt een 4-delige brug, met vanuit het midden gerekend het 4de element (hoektand/kleine kies) als voorste steunpunt, 2 lege plekken en dan een kies als steunpunt.

Op zich ging de behandeling goed, had verdoving gehad dus voelde niets. Wat welk merkwaardig was dat pas bij de 5de keer "happen" voor de noodbrug deze "gelukt" was. De assistente die dit deed moest bijna huilen omdat het niet lukte, en als ik het goed heb gehoord werden de woorden "dan moet het hier maar mee" uitgesproken.

's avond bij het tandenpoetsen (deed het heel voorzichtig met de hand) bleek er al een gat/scheur in de noodbrug te zitten, op het boven vlak. Deze is op vrijdag door de tandarts gerepareerd, hij noemde het een bedrijfsongevalletje en ik kon er niets aan doen zei hij.

Op zaterdag begon de noodbrug pijn te doen, een zeurderige drukkende pijn die op de achtergrond aanwezig is.
Zondag in de middag was de noodbrug ineens los. Was niet een aan het eten of iets dergelijks. Opvallend wat dat de pijn ineens ook weg was.
Maandag wederom naar de tandarts, noodbrug weer vastgezet en ja hoor de pijn was terug. Dit zou komen doordat de kies gevoelig zou zijn door het slijpen zou met een paar dagenminder moeten worden.
Die paar dagen heb ik niet gehaald want nog geen 3 uur na het vastzetten hoestte ik iets en ik had het gevoel dat er wat speling op de noodbrug zat, en de pijn was ook weer weg.

Volgens mij heeft de noodbrug aan de achterkant los gelaten en zit deze voor nog vast.
Ik heb dus wederom de tandarts gebeld, kan woensdagmiddag pas terecht en er werd direct gesproken over wederom vastmaken.

Eerlijk gezegd zie ik dit niet zitten, dit heeft vandaag (zelf met extra lang goed uitharden) slecht 3 uur gehouden.
Wat is jullie advies?

Ben inmiddels ook erg bang dat de definitieve brug ook slecht zal blijven zitten en dat door het slijpen de elementen die nog goed waren nu ook verpest zijn. (zijn elementen met zenuwen, hebben dus geen wkb gehad)
Tandarts_Richa…

lijkt op wat mij afgelopen vrijdag is overkomen toen ik een 3 dlg brg bij een collega heb geprepareerd. $x de noodbrug over gedaan en uiteindelijk twee losse noodkronen geplaatst. Hoefde niet veel weg te boren v d achterste kies dus helaas een gat die ik met composiet gedicht heb. In uw geval waarschijnlijk spanning in de noodbrg. Zou een nieuw maken en kijken hou u daarop reageert. Liever een vitaal element niet een met een wkb als pijler. Verkeerde gedachte dat er eerst een wkb gedaan moet worden voor het maken v e kroon. Een noodbrg wordt met tijdelijk cement vast gezet omdat het nog afgehaald moet worden. Definitief plaatsen v e brg gaat met ander hecht middelen.
ma, 03/20/2023 - 22:38 Permalink
lisalisa

Als antwoord op door Tandarts_Richa…

Bedankt voor u reactie.
Het steld mij enigszins gerust dat de definitieve brug net ander materiaal wordt vastgezet.
Ik zal woensdag aandringen op een nieuwe noodbrug.
Voor niet nog 1 vraag, de noodbrug is weer volledig los gekomen. Wat is wijsheid, proberen deze los in de mond te laten zitten (muv slapen en eten) of kan ik deze er beter uit laten?
ma, 03/20/2023 - 22:52 Permalink
Tandarts_Richa…

Los???. in de mond ...wat suiker vrij kauwgom ertussen. U gaat toch al morgen dus heeft nu geen zin meer. Als morgen toch een nieuw nood brg gemaakt gaat worden dan maakt het voor de nood brg niet uit maar wel voor de definitief brg. De elementen kunnen verschuiven waardoor de echte brg niet meer zou kunnen passen. Immers de afdruk is genomen voordat elementen eventueel gaan schuiven omdat de nood brg er niet is om ze op hun plaats te houden.
di, 03/21/2023 - 17:31 Permalink
lisalisa

Het is nu een week na de eerste behandeling, ik heb spijt dat ik aan de behandeling ben begonnen. Zo veel pijn gegad deze week, vandaag de vierde afspraak. De noodbrug is niet terug geplaatst, ze hebben er voor gekozen om 2 losse kronen op de beslepen pijlers te plaatsen. Dit plaatsen was een hel, de kiezen waren na 4 dagen geen noodvoorziening zo gevoelig dat ze het niet goed verdoofd kregen, ik heb 8 spuiten gekregen en nog deed het pijn. Hoop dat de pijn minder gaat worden, maar eerlijk ik heb er een hard hoofd in en denk dat het nooit meer goed gaat komen. Vooral de pijn achter (nummer 47) is niet te harden. Over 11 dagen volgende afspraak om de brug te plaatsen, zie hier enorm tegen op.
do, 03/23/2023 - 17:50 Permalink
Tandarts_Richa…

Mijn kroon 47 is woensdag beslepen ( mijn "oude" kroon was na 49 jr los gekomen). Heb dat zonder verdoving gedaan...Nu, na twee dagen, begint het eindelijk rustiger te worden hoewel ik er nog niet op kan kauwen. Was wel eerst te "hoog" en is ingeslepen. Dat gaf extra druk. Vergeet niet dat voor een kies dit een mega operatie is. Hoe lang denkt u nodig te hebben als hetzelfde percentage v uw lichaam geopereerd wordt als het percentage v uw kies. Geef het de tijd en anders eerst de definitieve brug met tijdelijk cement vast laten zetten en na 3 maanden, klachten vrije, afhalen en met definitief cement vast zetten. Niet gelijk vast zetten als u nog klachten heeft. Dat zou fout zijn. Houden de klachten na tijdelijk vast zetten aan dan in die kies een wortelkanaal behandeling. Voordeel is dat de brug, door tijdelijk cement< makkelijk los te halen is en niet door de nieuwe brug een gat voor de wkb gemaakt hoeft te worden. Uw kies geeft na klachten na de mega operatie, vervelend.
do, 03/23/2023 - 22:43 Permalink