Preventieve Endo ?

Author:
Liane
Posted:
ma, 03/10/2003 - 11:32
Hallo,

Na een zeer pijnlijke en slechte ervaring met een tandarts, kreeg ik last van angst, met het resultaat dat ik al 2 jaar niet meer naar de tandarts was geweest.
Na het instorten van een kies (groot gat en knokkel ingestort ) was ik door verwezen naar het ACTA in Almere. Daar werd samen met mij besloten dat het beter was de kies te trekken. Dat is nu 4 weken geleden gebeurd.

Vorige week heb ik een intake gesprek gehad en werd een behandelplan opgesteld. Ik schijn tussen de 7 á 10 gaatjes te hebben die geboord moeten worden en nog een divers aantal aan glazuurgaatjes/verkleuringen.

In 1 kies zit toch wel een zeer groot gat dat tot vlak bij mijn zenuw zit. Nu vertelde de Docent/tandarts mij dat er zo dichtbij de zenuw geboord moest worden dat deze het waarschijnlijk niet zou overleven.
En het advies was om toch een wortelkanaal behandeling toe te passen, om verdere problemen te voorkomen. De kies opzich geeft de hele dag een klein zeurend pijntje en na een foto bleek de kies niet ontstoken te zijn. Ook op warm en koud werd geen duidelijk pijngevoel gegeven. Alleen het kloppen op de kies was zeer pijnlijk.

Nu is mijn vraag of een Preventieve wortelkanaalbehanding wel vaker word gegeven, en of dit als een prettigere ervaring word gezien dan dat de kies ontstoken is.

Ik heb ondertussen de uitleg hier op de website gelezen over een kanaalbehandeling en ben zeer benieuwd hoe ik het zal ervaren, ik heb gelukkig nog nooit eerder zo'n behandeling nodig gehad.

Oh ja en mijn angst voor de tandarts zelf is een stuk minder geworden door mijn ervaring bij het ACTA, helaas is mijn grootste angst het boren, dus ik hoop dat het deze keer mee zal vallen.

Groetjes Liane
Ad

Preventieve endo ja of nee?

De meeste tandartsen zijn er terughoudend mee. Desondanks lijkt het mij wel een eerlijk en realistisch advies.

Uit eigen ervaring: een acuut ontstoken kies (pulpitis) is ZEER pijnlijk (harde pijnscheuten). Het kan heel goed (zoals in mijn geval) een reactie van een kies op een diepe vulling zijn, of op warmte prikkeling daarna.

Een zorgvuldig uitgevoerde endo (goede verdoving etc.) is in mijn ervaring beduidend minder belastend (ik heb zelf tijdens de behandelingen geen pijn gehad, en maar weinig napijn) dan heftige kiespijn.

Groeten, Ad.
ma, 03/10/2003 - 12:36 Permalink