plaatje ? gaarne reakties ik zie hier weinig over

Author:
erwinmartin
Posted:
do, 05/26/2005 - 16:32
Wie heb er ook een onder en bover plaatje.
En wat zijn jullie ervaringen er mee.
Of ben ik daar uniek mee in nederland.
Linda39

hoi,

Ik heb boven een plaatje die alleen nog aan mijn eigen kiezen hangt en beneden heb ik een plaatje waaraan alleen kiezen zitten, wat wil je precies weten?

Ik weet wel dat het mij helemaal niet bevalt. de bovenplaat zit nog steeds erg los nadat ik hem 14 dagen geleden hebben laten aanpassen en onder tja af en toe een blaartje, had er meer van verwacht!

groetjes Linda
vr, 06/10/2005 - 10:54 Permalink
erwinmartin

Ohhh er zijn dus toch nog mensen met een plaatje ik heb onder en bover kiezen zit er erg netjes uit en past perfeckt alleen er aan wennen doe ik geloof ik nooit ben er vele keren geweest om het perfeckt te maken sorry ben zeer mister perfeckt heb ook alles gekeken voor oplossing maar die zijn er volgens mijn niet en plaatje uit staat hellemaal niet,maar ik blijf zoeken naar oplossing wat zal dat heerlijk zijn zonder plaatje trouwers wat ken ik zeiken he
vr, 06/10/2005 - 14:24 Permalink
Linda39

Nou dan ben ik ook een zeikerd, want behalve een mooie glimlach ben ik er weinig mee opgeschoten. Een stokbroodje afhappen is nog steeds een slagveld op zich en ik heb ook het gevoel dat mijn kiezen niet meer zo goed op elkaar kunnen Ik heb hem pas aan laten passen maar nu is het verhemelteplaatje zo dik dat ik mijn tong bijna niet meer "kwijt" kan, ik heb dus een bovenplaatje met 12 elementen die alleen aan mijn kiezen hangt en met gemak zakt dat "rot"ding steeds van mijn kiezen af. Nee inderdaad zonder plaatje lopen is geen gezicht!! Zeik maar lekker door hoor, misschien kunnen we hier de frustratie van ons af schrijven.

Misschien is een frame de oplossing maar goed, ik heb dit plaatje pas een half jaar en het heeft me al geld genoeg gekost! Ben ook al verschillende malen teruggeweest, maar de proteticus wil dan extra tandvlees aan de bovenkant zetten, ja dan loop ik helemaal voor schut volgens mij dan wordt het plaatje nog dikker pffff, maar goed we moeten het er maar mee doen he...

:smt006 Linda
za, 06/11/2005 - 11:46 Permalink
marjon71

ik heb ook boven een plaatje. zodra ik een stokbroodje wil eten, moet ik het plaatje uit mijn mond halen. geen ideale situatie dus. ik heb er alleen een voortand aanzitten. wil misschien een brug ofzo, maar weet niet hoe dat in z'n werk gaat en of die behandeling erg pijnlijk is.
ma, 06/13/2005 - 09:48 Permalink
vV

De kunsthars partiele plaatjes zoals beschreven zijn inderdaad ondingen. Indien mogelijk moet er liever toch voor een andere constructie gekozen worden. Ik zelf maak ze alleen nog maar als overbrugging naar een volledige prothese, als tijdelijke oplossing om de periode voor een brug of implantaat of frame te overbruggen, bv als de kaak moet genezen na het trekken van tanden, of op verzoek van de patient, met duidelijke uitleg dat de verwachtingen vooral niet te hoog gespannen moeten zijn.

Helaas denken velen nog dat een plaatje het einde is van de gebitsproblemen, helaas is het meestal pas het begin.

succes...
ma, 06/13/2005 - 10:13 Permalink
Linda39

Dat vind ik toch wel jammer om te horen. Ik dacht inderdaad dat dit wel het einde zou zijn ja. Ik ben naar Kerkrade geweest en er werd gewoon gezegd "oke deze tanden en kiezen zijn niet meer te redden, we maken er wat moois van" en daarna moest ik eigenlijk op internet opzoeken wat ik nu eigenlijk gekregen had..

Dus eigenlijk moet ik nu afwachten tot mijn eigen kiesjes en ondertanden er uit vallen :D om beter te kunnen eten........


:cry: Linda
ma, 06/13/2005 - 13:57 Permalink
erwinmartin

Tja ik zit er ook over te denken om implataten te nemen,maar dat zal een vermoge kosten.En een frame dat kan bij mijn niet ziet je die hakkies en brug gaat ook niet wat een ellende heb ik weer om moederloos van te worden.En tandarts in randstad laten we daar aub maar niet over hebben je moet eerst cursus frans spans turks marokkans maar ned kennen ze niet.Het is hier soort lingo twee letter grepen pffff
ma, 06/13/2005 - 14:07 Permalink
vV

tja geen leuke mededeling, maar er is natuurlijk ook een reden dat tanden en kiezen getrokken moesten worden. En dat moet het mooi en voor weinig opgelost worden als het even kan. En die tijden zijn dus al lang voorbij...

Niet in elke mond is zomaar een goed frame of brug of ook implantaten te plaatsen, want als de orozaak dat de andere tanden en kiezen getrokken zijn niet inmiddels opgelost is , heeft elke oplossing, hoe mooi en goed ook, een korte levensduur!

De problemen oplossen (trekken van slechte kiezen ) is 1, maar vervolgens moet het roer om, om herhaling voor de rest te voorkomen!
ma, 06/13/2005 - 16:43 Permalink
erwinmartin

Maar wat raad jij me aan dan doe jij eens een voorstel en ik weet ook wel dat ik het goed verkloot heb school tandarts was niet zo goed
ma, 06/13/2005 - 19:52 Permalink
Linda39

Ik heb het absoluut niet "verkloot" maar vind het antwoord van Vv nou niet bepaald tactisch! Het is niet altijd "eigen schuld dikke bult"

Ik ben blij dat ik het heb laten doen, want ik had echt hele slechte boventanden en dat was al wel 15 jaar zo, en natuurlijk denk je dan dat alles opgelost is wanneer ze eruit zijn, maar ja ik heb er niet voor gestudeerd natuurlijk en dan moet je je overgeven aan iemand die er verstand van heeft.


En welk roer moet er dan om? Hoe kun je nou nog beter voor je tanden zorgen dan flossen en na elke maaltijd goed poetsen? Als je met een slecht gebit geboren bent, heb je niet altijd geluk nee!

Ben wel blij met mijn plaatje doordat het er mooi uit ziet en je kunt weer met zelfvertrouwen een mooie lach laten zien maar ik begrijp dat Vv meer zoiets heeft van "wij herstellen de schade omdat jullie jaren niet naar de tandarts zijn geweest en verder mogen we niet zeuren"

Sorry als ik het verkeerd opvat, maar voor dit soort opmerkingen zit ik hier niet op het forum.

Linda
ma, 06/13/2005 - 21:13 Permalink
vV

@ Linda39: goed lezen aub!! IK HEB NIET GEZEGD DAT HET EIGEN SCHULD IS!
Ik stel alleen dat er een oorzaak is hoe dan ook dat de tanden/kiezen verloren zijn gegaan, en dat het vaak niet verstandig is zomaar uitgebreide behandelingen te doen wanneer deze oorzaak niet onder controle is!
Bij snelle cariesactiviteit heeft ook een dure brug waarschijnlijk een korte toekomst, bij bepaalde parodontologische afwijkingen geldt hetzelfde voor implantaten, mn indien de paroproblemen niet (goed) onder controle zijn en gehouden worden.

Je hebt mij niet zien schrijven dat het alleen maar door verwaarlozing komt...

En ja je vat het dus verkeerd op, en leest/bergijpt mijn bijdrage niet goed, en voor dit soort discussies zit ik dus wel op dit forum!
di, 06/14/2005 - 07:30 Permalink
vV

toevoeging: een slecht gebit heeft altijd een oorzaak, soms bij de persoon zelf, en dus dan inderdaad eigenschuld (en ook dit kent vele variaties: gewoon laksheid, angst), soms ook lichamelijk (afweer bv.) in die laatste situatie is het veel lastiger de oorzaak zo onder controle te krijgen dat uitgebreide herstelwerkzaamheden met kronen/bruggen verantwoord zijn, in de zin dat de toekomstverwachting veel lastiger aan te geven is.
di, 06/14/2005 - 07:33 Permalink
erwinmartin

Vind het ook beetje stug antwoord van vv.Ik denk de meeste op dit forum zijn uitste best doet om alles voor me kaar te krijgen anders zaten we hier niet,we willen alleen maar advies en ook ik ben ruze blij met het plaatje ik heb weer volle mond en heb me zelf vertrouwen weer helemaal terug.Alleen linda en ik willen gewoon dat plaatje een ander oplossing nou jij zegt we leven niet meer in de goedkoper tijd nee alles is duur maar gemiddelde tandarts verdiend rond de 80.000 euro bruto volgens loonlijst dan denk ik bijna 3x dubbel als mijn.VV word wakker we vragen gewoon advies en doe niet zo negatief,en bang ben ik niet hoor ga onderhand elke maand en linda bedank voor je steun op dit moment heb ik meer wat aan jou dan VV.Nou ik toch bezig ben vind deze site hastikke leuk hoor begrijp me niet verkeerd maar wel oud ken er geen chat plaats komen en meer onderwerpen alles staat zo op elkaar het is maar een idee.Zo zie je maar zelfs daar ga ik me al mee bemoeien aja linda zet hem op.
di, 06/14/2005 - 13:59 Permalink
warie

Een vriendin van mij heeft een frame met haakjes en persoonlijk vindt ik ze best stoer staan, erwinmartin. Ik zou daar zelf geen moeite mee hebben. mocht het eens nodig zijn. Maja, dat is personlijk... :D
di, 06/14/2005 - 15:00 Permalink
carabelli

Als ik de posts zo lees zie ik aan de ene kant de nuchtere tandarts (en een tandarts hoort ook nuchter te zijn om zijn vak goed uit te oefenen) die constateert dat er een x aantal tanden en kiezen verloren zijn gegaan, dat daar een oorzaak aan ten grondslag ligt en dat de oorzaak goed onder controle moet zijn voordat er naar meer permanente (en meestal duurdere) oplossingen wordt gegrepen.
Ik ben namelijk met vV van mening dat een plaatje een overgangsvoorziening is(ter voorbereiding op meer permanente voorzieningen), danwel een afbouwvoorziening. Verder denk ik ook dat voor veel plaatjes geldt dat de esthetische functie groter is dan hun functionele functie. Overigens kan in zijn algemeenheid wel worden gezegd dat uitneembare voorzieningen een lagere patiententevredenheid kennen (plaatje, frame) dan een vaste voorziening (brug, implantaat).

Aan de andere kant staat de mens die om welke reden dan ook dat x aantal tanden en kiezen heeft moeten laten trekken en nu met de gevolgen van deze extracties wordt geconfronteerd nl. esthetische problemen (missende tanden in het zicht) en functieverlies (minder kauwvermogen). Deze mensen hebben zich tot een tandarts gewend in de hoop op een oplossing voor hun problemen en dat de tandarts er voor zorgt dat zij weer goed kunnen functioneren.

Aan de tandarts is het vervolgens om de patient voor te lichten over de gebitssituatie, de toekomst van de restdentitie (tanden en kiezen die overblijven na extractie) en de mogelijke oplossingen voor de bijbehorende problemen en wat je daar van kan verwachten als patient.
Aan de patient is het dan vervolgens ook om zijn/haar wensen kenbaar te maken en ook over zijn/haar verwachtingen te spreken, wanneer de verwachtingen van de patient hoger liggen dan wat geboden kan worden zal dit altijd tot teleurstelling bij de patient leiden.

In deze posts wordt door het nuchter samenvatten van de oorzaak van de problemen, de plaats van de uitgevoerde behandeling (in dit geval een plaatje) binnen de groep van behandelingen die mogelijk zijn (brug, frame, implantaat) de vinger onbedoeld op een zere emotionele plek gelegd bij de mensen die zijn geconfronteerd met een x aantal extracties en hoop hadden op een bepaald niveau van herstel van esthetiek en kauwfunctie; en die dit niet hebben gekregen met de voorziening die ze nu hebben nl. een plaatje.

@Linda&erwinmartin: Jullie willen advies over mogelijke andere oplossingen, dat kan en die liggen globaal gezien voor jullie bij een brug, frame of implanta(a)t(en), welke oplossing technisch gezien voor jullie het beste is moet je individueel overleggen met je tandarts (en wensen en verwachtingen kenbaar maken), daarbij moet je je ook bewust zijn van de conditie van de tanden en kiezen die er nog staan. Zoals Maja ook zegt, je moet geen villa op een moeras willen bouwen want dan is het resultaat uiteindelijk nog veel zuurder dan het al was.

@Linda: Het is heel goed dat je nu bewust met je gebit bezig bent en het goed bijhoudt, daar is ook helemaal geen kritiek op. Maar je moet je er wel bewust van zijn of de elementen die er nog staan, hun 'staat' in combinatie met hoe je het nu schoonhoudt een stabiele basis zijn voor inverstering in een meer permanente voorziening.

@erwinmartin: Je schrijft dat je een Mr. Perfect bent, kennelijk heb je dus ook hoge verwachtingen van welke prothetische voorziening dan ook, je schrijft dat een frame bij jou niet kan want dan zie je de haakjes.

Je sluit een frame voor jezelf dus uit vanwege de esthetiek, dit wil echter niet zeggen dat een frame technisch niet mogelijk is en functioneel meer zou kunnen brengen dan een plaatje. Let wel ik heb geen kritiek op jouw afwijzing van een frame, het enige dat ik wil zeggen is dat je bepaalde wensen hebt en bepaalde verwachtingen en daar is niks mis mee. Maar wanneer bijvoorbeeld eventuele andere oplossingen die beter bij jou zouden passen om wat voor reden niet mogelijk zijn, zul je je moeten afvragen of je om functioneel beter af te zijn je niet genoegen zou kunnen nemen met iets mindere esthetiek en dan kom je op een punt waar nuchtere vaststellingen in gevecht gaan met de menselijke emotie.
(Overigens wat betreft framehaakjes, tegenwoordig worden er ook frames gemaakt met tandkleurige haakjes, daar zitten dan ook wel weer voors en tegens bij maar het bestaat wel)

In het algemeen wil ik nog wel zeggen dat een strijd tussen nuchtere vastellingen en voorstelling van zaken en menselijke emotie door de bank genomen weinig bevrediging schenken.

Overigens wil ik jullie (Linda en erwinmartin) wel alle succes en sterkte wensen in de zoektocht naar een voor beider meer bevredigende voorziening dan het plaatje.

Succes!!
di, 06/14/2005 - 16:22 Permalink
erwinmartin

Kijk carabelli voor mijn slaat je de spijker op de kop,hier heb je wat aan ik zal dit zeker nog wel 30 x door lezen.Maar heb nog vraagje zit een frame nou echt veel beter heb je daar geen last van en moet je de frame ook nachts uit misschien ken je me door linken want deze vraag zal best wel meer gevraagt zijn.En ik weet best wel dat vv ons ook wil helpen alleen de 1 is duidelijker als de ander,dus komt eigenlijk hier op neer plaatje is niks en ik geloof heb hem nu bijna 2 jaar.Maar ik zal met de tandarts praten wat er mogelijk is een ieder hastike bedank en linda we moeten maar eens mailen hoe alles afloopt
di, 06/14/2005 - 16:41 Permalink
vV

@ carabelli: bedankt voor de nuchtere relatievering van dit topic.

Ook ik probeer advies te geven aan de hand van de gestelde vragen, voorzover dit mogelijk is op een forum. Voor het definitieve beeld zal toch in de mond gekeken moeten worden, en daar is nu een maal een bezoek voor nodig.

Ik vind het jammer hoe gereageerd wordt op mijn bijdragen, met name wanneer het antwoord blijkbaar niet is wat verwacht/gewenst wordt...

Please don`t shoot the messenger....

Mensen hebben een beeld en bepaalde verwachtingspatronen. 17 jaar in dit vak (studietijd niet meegerekend) hebben mij geleerd dat te hoog gestelde verwachtingspatronen heel lastig te doorbreken zijn.

Spijtig dat een op zich goede voorziening als een frame zuiver op 2 metalen ankertjes die wellicht in beeld kunnen komen opzij gezet wordt. deze ankertjes zijn zeer dun, en zien er over het algemeen beter/fraaier uit dan een oude amalgaamvulling. En inderdaad tegenwoordig is het mogelijk ankerarmpjes in tandkleur te maken, dus ......

Over de financien: de trend is nu eenmaal dat men zelf verantwoordelijk is voor het gebit en de daarmee samenhangende kosten. Klachten graag bij de regering, die dit vnl bedacht heeft. Aan de andere kant is het ook zo slecht niet, want de patient kan nu zelf kiezen, wat vaak in het oude stelsel niet mogelijk was. Composietvullingen in de kiezen werden bv niet vergoed. verdoving ook niet behalve natuurlijk bij trekken.

Nu kan iedereen voor zich uitmaken wat hij wil/kan uitgeven en daar een plan in trekken. En er is nog steeds veel mogelijk, zeker met een wijze keuze in verzekering (er zijn diverse vergelijkingsites). Daarnaast zijn er belastingtechnisch facaliteiten die verder gaan dan menigeen zich realiseert. Wie zoekt zal vinden. Het is tegenwoordig zelfs mogelijk een krediet voor gebitsrenopvatie te nemen. Zo kan een uitgebreid behandelplan in 1x gerealiseerd worden, met mogelijkheden voor belastingaftrek, en de kosten worden over langere tijd verspreid.
di, 06/14/2005 - 16:53 Permalink
warie

Als je meer informatie over een frame wilt, kun je frame intikken bij zoeken, je krijgt dan verschillende topics hierover, daar zit vast wel de nodige informatie bij! Datzelfde geldt overigens ook voor eventuele andere voorzienigen! :smt006
di, 06/14/2005 - 19:51 Permalink
carabelli

@vV: Jouw adviezen en de onderbouwing daarvan op dit forum waren voor mij de aanleiding om ook vragen te gaan beantwoorden op dit forum (ere wie ere toekomt in dit geval), ik lees jouw opinies dan ook graag.

Ook ik vind het jammer dat sommige mensen de boodschapper afschieten omdat de boodschap hen niet bevalt, het lijkt in zijn algemeenheid een tendens in de samenleving: 'Dit is wat ik wil, daar betaal ik voor dus dat wil ik hebben, kun je dat niet leveren dan stap ik naar een ander'.
Probleem is in de tandheelkunde soms dat aan de ideeen en randvoorwaarden van sommige mensen niet te voldoen is, dat wat zij willen praktisch niet uitvoorbaar is en dat dat dan moeilijk te accepteren valt, omdat het niet datgene is dat zij willen horen. Nogmaals dit is een algemene bespiegeling en ik heb hier niemand in het bijzonder bij op het oog.

Aan de andere kant (zo de vragen op het forum eens bekijkend) bekruipt me ook wel eens het gevoel dat het met de tandheelkundige voorlichting aan de patient door de tandarts ook wel eens schort en dat voor het bespreken van problematiek en behandelingen vaak weinig tijd wordt uitgetrokken, misschien ook wel omdat de behandeldruk dit vaak niet toelaat.

Te hoge verwachtingen die leiden tot teleurstellingen (ondanks tijdrovende uileg en voorlichting) heb ik al tijdens mijn studietijd voor mijn kiezen gehad, misschien toeval misschien tekenend voor de huidige tijd?? Ik kan helaas niet bogen op 17 jaar ervaring (dan had ik al op mn 9e tandarts moeten zijn :wink: ). De tijd zal het leren.
di, 06/14/2005 - 23:15 Permalink
de digitale tandarts

:smt038 Mijn complimenten voor jullie antwoorden!

Deze thread geeft een goed beeld van wat vaak in de praktijk voorkomt. Ik heb onlangs nog een plaatprothese geplaatst bij een patient die hogere verwachtingen had dan ik en een plaatje uberhaupt hadden kunnen waarmaken.
Soms is het zeer lastig om niet te verzanden in routine en genoeg tijd te spenderen om samen met je patient het te verwachten eindresultaat te kunnen doorspreken/voor te stellen.
Wanneer een plaatprothese geplaatst moet worden, betekent dat inderdaad dat er al het nodige in de mond misgegaan is en het graven in het verleden wiens schuld (patient of tandarts) dat is, leidt dan mogelijk tot een verslechterde relatie, het is daarom van groot belang om alle zeilen bij te zetten om de resterende gebitselementen te behouden en eventueel te sparen voor een comfortabelere oplossing zoals frames, brugwerk of implantaten.
wo, 06/15/2005 - 00:47 Permalink
vV

@ carabelli: thanks!! leuk te lezen wat het effect kan zijn van regelmatige bijdragen op een forum.

enne: die 17 jaar komt vanzelf wel een keer voorbij, sneller wellicht dan je lief is...
wo, 06/15/2005 - 07:47 Permalink
Timmerman

Ik kan me zo voorstellen dat sommige patienten een hoge verwachting hebben van een plaatje of frame. Soms wil je zo graag van je problemen af dat je denkt daar dan de ideale oplossing in gevonden te hebben. Ik heb veel van mijn kiezen moeten laten herbehandelen met weer een wortelkanaalbehandeling. Dat kost veel tijd en een fortuin aan geld. Toen ik eindelijk dacht nog 1 kroon te moeten bleek bij het nemen van een foto dat er nog 2 kiezen in dat rijtje herbehandeld moesten worden. Toen dacht ik even ik ga een plaatje nemen, alles aan die kant eruit en klaar!!. Mijn tandarts (ik heb sinds 1,5 jaar een nieuwe) heeft me dat zeer afgeraden. Ze zei echt hou nog even vol, je hebt nu zoveel al aan je gebit gedaan, zet nog even door want je krijgt echt spijt.
Dus een goed advies en even relativeren door de tandarts helpt echt!!
wo, 06/15/2005 - 10:41 Permalink
erwinmartin

Een fraim valt voor mijn af en brug volgens mijn ook dus blijft er implantaten over ken je ook eerst onder kant dan bover kant of moet alles te gelijk iedereen bedank voor de moeite om deze probleem zo goed mogelijk op te lossen maar ik zie dat er veel heb naar gekeken dus ben niet de enige met dit probleem ieder kussssssssss
wo, 06/15/2005 - 13:19 Permalink
Linda39

Allereerst wil ik zeggen dat ik wel ben blijven lezen en ik begrijp dan ook de redenering dat je geen villa op een moeras kunt bouwen, dat snap ik heel goed. Maar inderdaad het schort nog wel eens aan de voorlichting.
In mijn geval ging ik redelijk nerveus naar Kerkrade, er werd mij verteld dat al mijn problemen voorbij waren, ze zouden er wat moois van maken.
Later werd ik wakker en had ik inderdaad een stralende glimlach. Maar er is met geen woord gerept over wat ik had (moest het op internet opzoeken) en eerlijk gezegd heb ik er ook niet naar gevraagd! Nu het zo los is gaan zitten heb ik hier een praktijk opgezocht en is mijn bovenplaat aangepast en ik dacht dat ie dan weer redelijk strak zou zitten, maar na 2 dagen zakte de plaat alweer naar beneden. Eigenlijk ben ik nu nog de hele dag bezig met mijn tanden. Dan wel geen tandpijn of een slecht gebit, maar omdat ie nogal los zit ga je automatisch schuiven met je boven en ondertanden waardoor je de hele dag zit te "spelen"

Ik denk er nog niet over na wat ik dan straks zou willen, ik heb deze plaatjes nog maar een half jaar en ik ben nu zover dat ik denk "accepteren dat ze los zitten". Een frame zou ik wel willen hoor, ik heb geen probleem met haakjes die in het zicht zitten, beter een haakje dan een rotte tand of helemaal niets!

Toch zie (en hoor) ik in mijn omgeving en vooral mijn familie (die allemaal volledige protheses hebben) nooit klachten, dat vind ik zo gek! Ze hebben de protheses dag en nacht in maar ik hoor nooit iets over klapperen of iets dergelijks. Ze eten zelfs pinda´s en happen stokbrood alsof het niets is! Sommigen hebben hun protheses al meer dan 25 jaar! Of zouden ze het gewend zijn en niet anders meer weten??

Nou ja, voor mezelf moet ik het maar gewoon accepteren en als de postcodeloterij hier in de straat de hoofdprijs komt uitreiken kijk ik nog wel eens verder naar een andere oplossing, implantaten zie ik eigenlijk niet zitten, maar een frame... Maar ja voor hetzelfde geld vallen over een aantal jaren mijn enigste 2 kiezen eruit en dan zal ik toch voor een gehele bovenprothese moeten, dus ik wacht nog wel even.

en oh ja, de hele nacht de boven- en onderplaat uit....... Ik ben bijna 40 en ik heb een kanjer van een vriend maar tandeloos naar bed gaan?????????? Zouden jullie dat kunnen??????? :o :o
Enig idee hoe dat eruit ziet?????? :oops:


Linda
wo, 06/15/2005 - 13:40 Permalink
vV

ik snap de dilemma`s heel goed...

Persoonlijk denk ik dat een volledige prothese boven beter zit dan een plaatje wat nog maar 2 kiezen als houvastmogelijkheid heeft. Dat is een situatie waar ook een frame heel lastig is, wel afhankelijk van de positie van de kiezen in de kaak en ten opzichte van elkaar.

Ik vind het jammer dat men in Kerkrade blijkbaar te kort schiet in de voorlichting... zeker in de positie die zij innemen een gemiste kans.
Er zijn altijd meerdere opties, en voordat getrokken wordt moet het gewoon duidelijk zijn wat de opties daarna zijn, ook al is er met de kiezen/tanden echt niets meer te doen.

Volgens mij zit het stuk voorlichting gewoon in de tarieven, dus er is geen excuus patienten niet voor te lichten.

Zoals met alle oplossingen zijn er ook bij prothese dragers grote verschillen in perceptie. er is een grote categorie die daadwerkelijk geen problemen heeft, maar dat kan ook van de voorgeschiedenis afhangen. Iemand die al heel lang een plaatje droeg, wat langzaam aan telkens met een tand of kies is uitgebouwd heeft een lange gewenningsperiode achter de rug, en dan zit op een gegeven moment een Volledige prothese gewoon beter. Voor hun eigen gevoel gaan zij er dus op vooruit.

Verder wordt na 25 jaar een prothese het tandvlees natuurlijk beter bestand tegen de belasting dan de eerste periode na trekken en plaatsing van een plaatje.

Ik ken mensen met een prothese die van geen kanten klopt, en geen houvast heeft die bij navraag geen klachten hebben en alles kunnen eten, en mensen met de perfecte prothese ook veel retentie, die er niet mee overweg kunnen. Het is voor een deel ook een stukje mentale instelling, en acceptatie. Persoonlijk moet ik niet denken aan een los ding in de mond, ook al moet er geld voor lenen komt er iets vasts in.
wo, 06/15/2005 - 14:59 Permalink
erwinmartin

Sorry allemaal nou we toch ff bezig zijn wou ik eigenlijk nog paar dingen weten bij mij zit hij wel goed eet er alles mee en heel eerlijk gezegt als je het niet weet ziet je het niet.Me huidige vriendin heb ik het pas naar paar maanden verteld en ook vriendinnen ervoor hebben nooit wat gemerkt maar 1 ding moet me van het hart ik weiger om hem snacht uit te doen als ik bij me vriendin ben, wat zijn de nadelen er van wat je hem niet uit doet dan ik zal je vertellen,ik ben een vechter een straat schoffie en pijn lacht ik om heb hem wel eens 3 maanden niet uit gehad wel om hem ff schoon te maken natuurlijk maar onder de douche ik hoor
do, 06/16/2005 - 15:22 Permalink
vV

vraag maar door hoor, zijn we voor.

Weer even kort door de bocht (mijn handelsmerk):

De wijze van reiniging en dragen zoals je beschrijft steven je vroeg of laat op een volledige prothese af...
Een eenvoudig kunsthars plaatje hebben de resterende tanden en kiezen al behoorlijk van te lijden. Door hem ook `s nachts te dragen wordt dat erger. Tevens zal door de druk het kaakbot relatief sneller slinken, waardoor hij losser gaat zitten.
Ook kan het extra irritatie op het tandvlees geven, waardoor het tandvlees permanent licht ontstoken blijft.
do, 06/16/2005 - 16:43 Permalink
Linda39

Maar elke avond naar bed gaan zonder tanden is toch vreselijk? Ik verbeeld me niks maar als ik mijn plaatjes uit doe, ben ik net een oud omaatje!

Ik snap wel dat het voor je mond beter is, maar elke nacht zonder tanden slapen kan ik echt niet, lijkt me ook niet bevorderlijk voor je relatie....
do, 06/16/2005 - 17:17 Permalink
erwinmartin

Moet tot me spijt vv weer gelijk geven tandvlees raakt ontstoken en ik spuug bloed als ik hem uit doet en met tanden poetsen,maar ik moet altijd erg wennen als hij uit is en weer wennen als ik in moet moet bijna kotsen bij het indoen,maar zonder probleem kan ik week in houden maar eenmaal uit moet ik weer wennen voor weer in,maar ik zal hem meer uitdoen ken het tandvlees rusten en naar vakantie ga ik informeren voor implantaten ik ook liever vast als los hartelijk dank een ieder
do, 06/16/2005 - 18:27 Permalink
Linda39

Ik snap wel dat het misschien beter is om hem s nachts uit te doen, maar ik heb alleen nog maar wat kiezen en verder niets en ik weet wel zeker dat mijn vriend niet op of om kijkt hoor, die is zoo makkelijk wat dat betreft, maar ik hou hem in als hij er is, en als ik alleen slaap gaat de ene nacht de bovenplaat eruit en de andere nacht de onderplaat. Klein compromisje dan maar...
vr, 06/17/2005 - 10:14 Permalink
mm

Hallo allemaal, ik heb sinds 2 dagen een bovenplaat (hoektand tot hoektand).
De eerste 2 nachten heb ik vanwege de wonden en het opzetten de plaat 's nachts ingehouden (wel na 24 uur af en toe eruit gehaald om te reinigen).

Mijn eerste vraag is: moet ik komende nacht de plaat al uitlaten, of voor de genezing van de wonden er juist in?
Tweede vraag voor linda39 en erwinmartin : wanneer was jullie spraak weer enigzins normaal en na hoeveel tijd moesten jullie voor de eerste keer terug om hem weer passend te maken.

Estetisch ziet het er trouwens erg goed en natuurlijk uit; m'n tanden staan weer recht en ik durf zowaar weer breed te lachen!
vr, 06/17/2005 - 12:33 Permalink
mm

Ik ben me er overigens bewust van dat een plaatje niet ideaal is. Als ik weer genoeg geld bij elkaar heb zou ik graag een frame willen, die haakjes maken me niet zo uit. Maar dat duurt nog wel minimaal een half jaar.
vr, 06/17/2005 - 12:47 Permalink
Linda39

hoi mm,

Na een maandje ongeveer kon ik wel weer normaal praten, maar ik heb nog steeds niet dezelfde spraak als vroeger. Het is nu 7 maanden geleden dat ik ze gekregen heb en ik denk dat ik na zo´n 2 maanden al last had van het "loszitten". Omdat er een half jaar voor staat voordat alles een beetje redelijk geslonken is (hoorde ik achteraf) heb ik afgelopen maand een afspraak gemaakt om het te laten aanpassen. De plaat die tegen het gehemelte aan zit is dikker gemaakt, want ik kon bij wijze van spreken de krant er doorheen lezen, zo dun. Maar nu is dat 3 weken geleden en hij zit weer net zo los als toen. Maar ik denk dat jij daar minder last van hebt, want jij hebt je hoektanden nog zoals ik het begrijp. Maar het zal inderdaad voor je wel even wennen zijn, maar na een aantal weekjes weet je niet beter, al heb ik zelf wel dat ik de hele dag voel dat ik iets "los" in mijn mond heb en daar al gauw mee zit te spelen, zoals los maken met de tong en naar boven en naar beneden halen.

groetjes Linda
vr, 06/17/2005 - 13:17 Permalink
mm

Hoi Linda, bedankt voor je snelle reactie.

Al is het nog maar 2 dagen geleden, ik heb nu al het gevoel dat ie af en toe los wil (m'n hoektanden zijn er jammergenoeg wel uit). Hij zuigt zich wel vast maar ik moest zojuist erg hard lachen en toen voelde ik 'm ff snel losschieten. Ik ben wel al voorzichtig begonnen met kauwen; bananen, fijngesneden lasagana enzo en dat gaat opzich goed. Er is toch van die kleefcreme te koop, of is dat niks?
Vwb uiterlijk heb ik tot nu uitsluitend positieve reacties, da's dan wel weer leuk (m'n echte voortanden stonden behoorlijk scheef > vroeger nooit een beugel gehad).

Groetjes, Michel
vr, 06/17/2005 - 14:19 Permalink
Linda39

ai ja als je hoektanden er ook uit zijn, heb je hetzelfde als wat ik heb, en helaas het is waar, er schijnt dan te weinig houvast te zijn. Maar na 2 dagen mag ie toch niet los gaan?? Dat had ik niet. Ik heb een week vloeibaar gegeten, ik had erg veel pijn, en na een maandje of 2 voelde ik dat ie echt los ging zitten. Maar je moet het inderdaad wel de tijd geven hoor, ik dacht dat ik binnen een paar dagen bij iedereen langs zou gaan om mijn stralende gebit te laten zien, maar ik kwam bedrogen uit. Wat heb ik een pijn gehad, dat heeft zeker 4 weken geduurd voordat ik weer een beetje kon eten..
vr, 06/17/2005 - 15:22 Permalink
Linda39

p.s. volgens mij is kleefpasta alleen voor een volledige prothese, ik zou niet weten waar ik dan die kleefpasta zou moeten aansmeren, zou ik zeker niet mee beginnen, gun het de tijd. Een plaatje schijnt (zoals ik hier geleerd heb van de deskundigen) nooit helemaal vast te zitten...
vr, 06/17/2005 - 15:24 Permalink
mm

Hoi, het is niet dat ie eruit viel ofzo, ik voelde tijdens dat harde lachen alleen heel even die bovenplaat los van m'n gehemelte komen. Pijn heb ik eigenlijk helemaal niet, of in ieder geval nog niet(zelfs het plaatsen van de spuitjes viel reuze mee). Wat praten betreft ben ik al flink aan het oefenen door hardop een boek te lezen enzo.
Ik zal eigenlijk al best tevreden zijn als ik dalijk redelijk normaal kan kauwen en praten, al realiseer ik me natuurlijk dat een stuk uit een appel bijten er niet meer in zal zitten > maar daar was ik met m'n oude tanden al voorzichtig mee. Dat ie af en toe wat lossig zit, daar zal ik denk ik mee moeten leren leven, maar dat had ik van te voren al enigzins ingecalculeerd. Oh ja : ik heb behoorlijk wat speekselvorming, wat het spreken dan weer belemmerd, dat wordt wel minder hoop ik?
vr, 06/17/2005 - 15:59 Permalink
Geke

Wat betreft de speekselvorming, dat wordt na een tijdje minder. Dat komt vooral door de gewenning dat je nu iets in je mond hebt, wat er eerder niet zat. Je speekselklieren reageren daarop, die denken dat het voedsel is wat gegeten moet worden als het ware. Verder is kleefpasta af te raden, ook voor volledige prothese's. Een plaatje en ook een prothese zitten nooit zo vast als je eigen tanden en kiezen. Ze horen vastgehouden te worden door de zuigkracht van de mucosa en het speeksel. Kleefpasta is vaak onhygienisch, er gaan veel bacterien in zitten en is ook niet goed voor de mucosa, omdat er weinig speeksel meer op komt. Hierdoor geeft kleefpasta een grotere kans op bijvoorbeeld candida-infecties (dat is een soort schimmelinfectie) en op mucositis (ontsteking van de slijmvliezen), dat geeft roodheid, irritatie en een branderig gevoel in de mond. Het gezondst voor de mond is om het allemaal niet te gebruiken. Mocht je bijvoorbeeld echt een keer een belangrijke presentatie hebben en je bent bang dat je prothese naar beneden valt, kun je het altijd een keertje gebruiken. Maar niet te lang inhouden en daarna goed de prothese en de mondslijmvliezen poetsen.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

:smt006 Geke
vr, 06/17/2005 - 16:29 Permalink
erwinmartin

Hoi mm
Ik geloof dat het bij mijn allemaal anders is gegaan mijn kiezen waren verrot en moesten er uit ,dat heb ik in het zieken huis laten doen eerst rechts en toen links en daarna goed laten rusten na half jaar ben ik naar de tandarts gegaan wat er mogelijk was die zei frame ken niet plaatje is beter,dus had geen wond en hij zei binnen week is hij af ag ik zei doe maar over 2 weken als hij maar goed is.In het begin erg last met dragen en ja heb ook geoefend er schijnt een lijst te zijn met woorden scheveningen enz.Maar heb erg last gehad van druk punten en je raad het al natuurlijk op tijden dat het niet uitkomt,voor de tandarts 5 minuten werk maar ik woon in utreg en hier verschikkelijk druk je moet smeken om te mogen komen.na jaar heb ik de onder plaat opnieuw laten aanpassen nu eigenlijk geen last misschien is er verschil tussen tanden plaatje of kiezen plaatje,ik eet alles pindas enz enz en me ene partner zat er niet mee maar heb onder 2 maanden nieuwe deze vind het niet zo leuk lol hihihaha toch wil ik wat vast ik weet niet of roda jc (kerkrade) dat doet anders daar heen schijnt goed en goedkoper te zijn als ,best via de verhalen hier trouwers goei pol dit oja mijn tandarts zei gebruik nooit kleefzooi als hij los zit kom je gewoon terug is veel beter herlaas is hij weg onder maand zit er een ander gaat hij voor zijn zelf beginnen
vr, 06/17/2005 - 19:18 Permalink
Linda39

Ik ben ook in Kerkrade behandeld, zelfs onder narcose en ik weet wat je bedoelt want ik heb onder ook een plaatje met alleen kiezen eraan en die zit perfekt en daar eet ik ook alles mee, ook geen last van speekselvorming en zo, maar het is echt alleen de bovenplaat. Ik heb na 7 maanden nog steeds veel last van te veel speeksel en dan vooral op de plekken waar de plaat mijn tandvlees raakt, daar zit toch een kleine ruimte denk ik.


En dat je vriendin het niet ziet zitten als je je onderplaatje uit hebt tja daar zie je toch eigenlijk niets van? Mijn vriend zei er zelfs niets van toen ik mijn oude "tandjes" nog had, heeft me nooit gepushed of zo, echt een kanjer want je wilt niet weten hoe dat eruit zag! Nu wist ik dat altijd perfekt te verbergen hoor, maar de hele dag met je hand voor je mond lopen is ook niet alles !

Ik vind Kerkrade goed hoor, maar het zijn net zulke goede tandartsen als de andere ook, alleen zij gaan soms anders om met hun patienten , omdat daar meestal alleen de erg angstige patienten heen gaan, maar je kan het altijd proberen om daar een afspraak te maken.

:smt006 Linda
vr, 06/17/2005 - 23:17 Permalink
mm

hoi, ik had nog 1 vraagje. Vanaf wanneer mag het plaatje er 's nachts uit? Waarschijnlijk heeft m'n tandarts dat wel gezegd maar door alle commotie van het trekken van 6 tanden ben ik dat waarschijnlijk vergeten. Ik heb het nu de eerste 3 nachten ingehouden. Maar ik kan me zo voorstellen dat voor de wondgenezing het mischien nu al beter is om het nu al s' nachts uit te laten.
za, 06/18/2005 - 10:28 Permalink
Geke

Je hoeft hem eigenlijk alleen de eerste 24 uur echt achter elkaar inhouden. Daarna mag je hem gewoon s'nachts uit doen, dus nu is het gewoon het beste om hem elke nacht uit te doen, ook al ziet dat er misschien wat minder mooi uit, het is veel beter voor het mondslijmvlies en het tandvlees van de tanden/kiezen die er nog zitten en kun je deze dan ook zo lang mogelijk behouden. Let er wel goed op dat je je plaatje goed schoonhoudt en ook je mondslijmvlies en resterende tanden/kiezen. Je mondslijmvlies kun je het beste ook even poetsen met een zachte tandenborstel. Je tanden/kiezen natuurlijk ook en als er nog tanden en kiezen tegen elkaar aan staan niet vergeten het ook tussen deze tanden/kiezen schoon te houden, met tandenstokers of ragertjes. Als dat echt niet past, kun je floss gebruiken, dat heeft alleen minder zin als er behoorlijk ruimte tussen zit.

:smt006 Geke
za, 06/18/2005 - 19:00 Permalink
mm

Bedankt voor het antwoord, ik kom net terug van een avondje werken en zal 'm zo voor de nacht uitdoen en de boel goed schoonmaken. Ik spoel ook telkens met lauw zout water na het hele reinigingsritueel. Wel heb ik inmiddels aan de rechterzijde wat beginnende blaartjes. Niet aan de onderkant maar aan de zijkant van het tandvlees ter hoogte van waar ooit een hoektand zat. Maar heel erg veel last heb ik er ook niet van. Een groot deel van de avond heb ik behoorlijk veel ziten ouwehoeren en lachen en ik praat nu al bijna normaal. Het plaatje heeft ook niet losgelaten, ik heb zelfs al voorzichtig wat korsten van brood af zitten knauwen. Voorlopig vindt ik het eigenlijk best meevallen allemaal maar ik hou er wel rekening mee dat ie over 1 of 2 maanden ofzo door het slinken van de kaak los gaat zitten. Dat zien we dan wel weer. Ik heb in ieder geval weer een mooie glimlach!
zo, 06/19/2005 - 02:23 Permalink
MandyAngel

Ik heb zelf vroeger een plaatje gehad en heb er tijdelijk nu weer 1.

Ik ben gevallen en ben na een lange tijd van stukjes aan plakken (tand begon te rotten) overgestapt naar het onvermijdelijke een plaatje

Ik heb een plaatje gehad met 1 voortand. Ook ik had er een hekel aan hem snachts uit te doen. Mijn moeder hamerde er altijd wel op. behalve met vrienden / vriendinnetjes (beetje gek een vriendinnetje die op der 12e een voortand mist. Ik heb toen tijdelijk voor een brug gekozen

Ik ben nu 18 en nu heb ik weer een tijdelijk plaatje ik begrijp niet hoe ik dat ooit OK heb gevonden.
Ik krijg een implantaat maar moet nu voor anderhalf jaar een plaatje dragen.

Ik plak hem wel vast met plakspul (lees nu pas dat het echt slecht voor je is) Ik weet niet of ik dit in deze kleine periode anders ga doen.

Snachts doe ik hem zo goed als altijd uit (met uitzondering van logeerpartijtjes en vriendjes). Mijn huisgenoten weten dat ik een plaatje heb en als ze me snachts tegen komen weten ze dat ik liever niet praat of dat ze anders een fietsenrek kunnen verwachten.

Ik ben dankbaar voor mijn ouders die het geld willen opbrengen voor en destijds een brug en op dit moment een implantaat die er zeker komt.

mijn moeder heeft een frame (vanwege een val) en mijn vader een kunstgebit (vroeger dacht men dat trekken beter was).
wo, 06/29/2005 - 18:36 Permalink
vV

wanneer het een voortand betreft en de buurtanden zijn gaaf ga je met een conventionele brug heel veel vernielen. Indicatie brug of implantaat hangt mede af van de staat van de buurtanden/kiezen.

Tevens zou in een ongevals-situatie als beschreven een aanvraag gedaan kunnen worden bij de ziektekostenverzekering, vaak valt hiervoor wel een regeling te treffen (financieel gezien).

Veel mensen weten helaas niet dat zij een ongeluk moeten melden bij de verzekering, schriftelijk, ook al gebeurt er niet direct iets mee. Dedefinitieve oplossing kan vaak pas vele jaren later gemaakt worden, en de financiele discussie wordt steeds lastiger.
do, 06/30/2005 - 07:37 Permalink
MandyAngel

Hoi MandyAngel,

Ik zou voor een brug gaan, MandyAngel. Ik heb ook een brug in, recht onder achter de hoektand. Daar had ik ook een gat zitten (eerder getrokken kies). Is ook minder duur dan een inplantaat.
Ik hoor het dan wel van je via berichtje, of via PM.

Gr. Senna.


Hey Senna

Ik heb net een half jaar geleden mijn brug eruit laten halen. Omdat ik voor een Implantaat wil gaan. Ik ben het met je eens dat een brug tegenover een plaatje een grote vooruitgang is . Maar een Implantaat is in mijn ogen de Mooiste oplossing.
De Kosten Tja sommige mensen gaan op vakantie wij sparen ! ik ben nog maar 18 en als ik de Implantoloog mag geloven overleeft een Implantaat mij.

Vv

Het viel onder de scholieren ongevallen verzekering de brug die ik toen had hebben wij niet aangedragen als eindoplossing anders hadden we die geheel of gedeeltelijk vergoed gekregen. Maar omdat een Implantaat pas na je 18e gezet kan worden (zoals bekent) word het dus niet meer gedekt.
We hebben al meerdere brieven geschreven enzo. Maar toch krijgen we afwijzing naar afwijzing.

Groetjes Mandy
do, 06/30/2005 - 08:43 Permalink
vV

vind ik vreemd, ook al wordt definitief pas na 18e geplaatst, het hele traject is veel eerder begonnen. Meestal wordt dit door verzekeringen wel erkend, en wordt alles (soms onder coulance) wel vergoed. Welke maatschappij is dit?? misschien een om te vermijden, wanneer zij zo met dit soort zaken omgaan...
do, 06/30/2005 - 10:26 Permalink
MandyAngel

vind ik vreemd, ook al wordt definitief pas na 18e geplaatst, het hele traject is veel eerder begonnen. Meestal wordt dit door verzekeringen wel erkend, en wordt alles (soms onder coulance) wel vergoed. Welke maatschappij is dit?? misschien een om te vermijden, wanneer zij zo met dit soort zaken omgaan...


Hey VV

Ik ben verzekerd bij het CZ we hebben alles geprobeert iets eerder te starten om dezelfde reden maar dat wou niet lukken.
Ik moest ook een kaaktransplantatie hebben en die afspraak werd 2 weken vantevoren verschroven tot na mijn verjaardag. en de eerste operatie mislukte ook nog. Dus wanneer ik de operatie krijg voor het implantaat ben ik waarschijnlijk al 19

Ik hoor heel vaak of eigenlijk altijd dat een Implantaat gewoon niet vergoed word. Om presies dezelfde reden!

Groetjes mandy

Mijn moeder zegt dat de Implantoloog verwacht dat het niet vergoed word vanwege dat het maar 1 tand is en dat je dat ook op zou kunnen lossen met een brug. (wat iedereen weet dat altijd minder is)
Ook mijn etsbrug die ik gehad heb is niet vergoed inverband met dat ik er te vroeg mee was (het is iets later pas in het pakket gekomen) en ze wouden geen coulance regeling stellen
do, 06/30/2005 - 10:38 Permalink