Pinnen in het kaakbot

Author:
sasha1973
Posted:
do, 03/17/2022 - 11:30
Onlangs is mijn kroon losgeraakt en bleek de wortel er onder niet meer te redden. Deze moest verwijderd worden bij de kaakchirurg. Deze heeft hem er in 3 stukken uit gehaald en er bleken 3 pinnen in te zitten die ongeveer net zo ver of zelfs nog verder uit de wortel waren gestoken en in mij kaakbot vast zaten. De pinnen kwamen er net niet in mijn neusholte uit.
De kaakchirurg had dit nog nooit gezien en ik ga zeker even verhaal halen bij mijn tandarts.
Maar ik zou graag van een onafhankelijke deskundige weten of het normaal is dat er pinnen in de wortel worden gezet er aan de andere kant uitkomen en die vervolgens in het kaakbot zitten.
En kan dit de oorzaak zijn voor het snelle loslaten van de kroon. Ik heb deze ongeveer 4 a 5 jaar gehad.
Tandarts_Richa…

De kroon zit er 4-5jr. Maar hoe lang zitten de pinnen erin. Bij het maken v d kroon kan de basis er nog goed uit zien. Geen ontsteking ook al zijn de "pinnen" al lang geleden geplaatst. Ik weet natuurlijk niet welk pinnen bedoeld worden. Maar vroeger werd als vulmateriaal voor een endodontische behandeling zilver stiften gebruikt. Die werden soms langer geplaatst dan de uiteinde v e wortel. Zonder gevolgen voor de levensduur. Tegenwoordig kan het ook gebeuren met de 'rubber" stiften die nu gebruikt worden. Liever niet te lang maar het kan gebeuren. Bij behorende complicaties geen fouten. Meestal als een client vier jaar zegt tel ik er twee jaar bij. Men vergist zich gauw. Dat loslaten v d kroon hoeft niet met de wortelkanaalbehandeling te maken hebben. Eerder met de houvast / preparatie v d kroon. Vaak ook omdat er onder de kroon een "gaatje" ontstaat. Dat zelfs met een x-foto niet altijd te zien is. Dus u kunt gerust vragen maar is hier sprake v e fout want dat wil men al te vaak in de schoen v d behandelaar schuiven. Niet als de kroon los is gekomen door wat men eet.
vr, 03/18/2022 - 14:51 Permalink