Pijnloze verdoving ....

Author:
pjsmit
Posted:
ma, 06/14/2010 - 17:03
Ik ben redelijk bang voor de tandarts omdat mijn pijngrens erg laag ligt.
In principe kun je alle pijn wegnemen, zolang je maar voldoende verdoofd. Algehele narcose is daarbij het uiterste middel. Algehele narcose is echter niet zonder risico, duur en op weinig plaatsen mogelijk.
Met een gewone verdoving met een naald kun je zo goed als alle pijn wegnemen, als je maar voldoende vloeistof (en diep genoeg) injecteert.

Probleem is dat de verdoving zelf erg pijnlijk kan zijn!

Na vele jaren als ervaringsdeskundige ben ik er nu achter dat een aantal vaardigheden nodig zijn om de verdoving met weinig/geen pijn te geven.
1: Begin met een "oppervlakkige" verdoving.
2: Let erop dat de vloeistof HEEL LANGZAAM wordt toegediend!!!
Op mijn verzoek gaat de tandarts nu een maand lang "The Wand" proberen, een apparaat dat computergestuurd heel langzaam de verdovingsvloeistof injecteert).
3: Laat de (middeldiepe) verdoving een tijdje inwerken voordat je een diepe verdoving zet (zoals bij een wortelkanaalbehandeling).
4: Voor de gevorderde tandartsen/assistentes: masseer het tandvlees een beetje tijdens het injecteren zodat de grote zenuwen geprikkeld worden en de kleinere wat ontlast.
5: luister naar je iPod naar wat muziek om de aandacht af te leiden.
6: Knijp met je nagels in je handen zodat je daar wat pijn voelt.
7: Neem 1 uur voor de behandeling 2 stuks paracetamol in.

Als iemand nog andere tips / technieken heeft hoor ik het graag.

PS. Ik zie het zetten van de verdoving eigenlijk ook als "behandeling" dus vandaar dat ik hem in deze rubriek heb geplaatst.
Spiegeltje

Dat lijken mij goede tips, ik ken(de) alleen punt 1 en 2. Tip 2 kan veel uitmaken, alhoewel lang niet iedere tandarts de beschikking zal hebben over een "The Wand" of deze wil gebruiken. Maar met zeer langzaam injecteren met een gewone naald valt ook al heel veel te bereiken zo blijkt uit de literatuur. Vooraf oppervlakkig verdoven wordt niet standaard gedaan. Van belang is dat de tandarts weet dat ie bij een bepaalde patient meer aandacht aan de verdoving moet geven. Niet bij iedereen hoeft het nl. van te voren oppervlakkig worden verdoofd alhoewel het natuurlijk ook geen kwaad kan.

Ik zou alleen nog kunnen toevoegen dat de tandarts ruim genoeg tijd neemt om de verdoving te laten inwerken. Lijkt een open deur, maar kan toch ook een factor zijn.
ma, 06/14/2010 - 17:51 Permalink
-spatje-

ben het niet helemaal eens dat alles goed verdoofd kan worden en spreek dan uit recente ervaring, donderdag bij de kaakchirurg geweest voor 2 wortelpuntoperaties, ik ben volop verdoofd, dubbel zelfs , en toch had ik ontzettend veel pijn, de ontstekingen waren zo ernstig dat ik vrijdag onder algehele narcose ben geholpen
zo, 06/20/2010 - 12:35 Permalink