Pijn na WKB komt terug?

Author:
Flora
Posted:
di, 12/27/2005 - 12:02
Drie weken geleden heb ik bij de spoeddienst een eerste stukje van een WKB gehad, en twee weken geleden een tweede behandeling. Bij die laatste (onverdoofd) had ik veel pijn bij de behandeling, en twee dagen erna. Ook was de behandeling nog niet volledig afgerond, dat gebeurt in januari.

De afgelopen anderhalve week was de pijn weg, maar kon ik er nog niet echt op bijten. In de kerstnacht zat ik opeens midden in de nacht rechtop in bed van de pijn. Misschien heb ik er heel hard op gebeten of zo. De pijn ging pas weer weg met pijnstillers. Sindsdien heb ik weer af en toe pijn (vooral met de kou buiten) en vraag ik me af wat er mis is.

Kan dit gewoon nog een restje zenuw zijn? Of betekent het dat de wortelpunt onstoken is? Enig idee wat nu het handigste is om te doen?
Geke

Het lijkt het meeste op een stukje zenuw wat er nog in zit, misschien is er een kanaaltje niet gevonden, de meeste kiezen hebben namelijk 3-4 kanaaltjes (de grote kiezen tenminste). Als je zeker weet dat deze kies de pijn bij koud veroorzaakt, want de koude lucht kan soms ook gevoeligheid geven bij blootliggende tandhalzen, als het tandvlees een beetje is teruggetrokken, dan kan soms Sensodyne helpen. Een wortelpunt ontsteking veroorzaakt in ieder geval geen pijn bij warm of koud. Deze geeft eigenlijk alleen pijn bij kauwen of tikken op de kies. De zenuw is bij deze kiesen vaak al weggehaald of afgestorven. Als je echt heel erg veel pijn hebt is het misschien een goed idee om nog eens bij de tandarts langs te gaan en de kies misschien toch nog een keertje schoon te laten vijlen en kijken of de tandarts misschien nog een kanaaltje of zenuwtje kan vinden, want dit is heel erg vervelend kan ik me voorstellen. Het zou kunnen zijn dat het nu wat minder wordt, je kunt zelf het beste beoordelen wat je nodig vindt.

Heel veel sterkte ermee, laat nog maar even weten hoe het afgelopen is.

:smt006 Geke
di, 12/27/2005 - 17:44 Permalink
Flora

Geke, als ik zo hoor wat je zegt, denk ik helaas dat het toch de wortelpunt is.
Ik kan namelijk wel gewoon koud en warm eten en drinken (voor de wkb niet), maar kan er niet op bijten, tikken, en als ik schud met mijn hoofd doet het pijn. Waarschijnlijk komt te pijn van buiten dus niet van de kou, maar van het lopen of zo.
Er zijn drie kanaaltjes schoongemaakt, en er zijn foto's gemaakt. Ik denk dus niet dat ze een heel kanaaltje hebben overgeslagen.

Zij er trouwens nog andere manieren om een wortelpunt ontsteking op te lossen, naast een apexresectie? Dat lijkt me namelijk niet een erg fijne behandeling.....

Is er ook nog een kans dat dit gewoon overgaat?
di, 12/27/2005 - 21:39 Permalink
sunnygirl

Probeer zo vaak als mogelijk te stomen met kamille.
Een endo is vaak maar een "tijdelijke" oplossing, want vaak komt het desbetreffende element toch weer in opspraak
di, 12/27/2005 - 22:03 Permalink
carabelli

De wortelkanaalbehandeling is nog niet voltooid, waarschijnlijk worden in januari pas de kanalen gevuld met een definitief vulmateriaal, waarna pas optimale genezing verwacht mag worden.

Bij het tijdelijk afvullen van een wkb worden de kanalen gevuld met desinfecterend/ontstekingsremmend calciumhydroxide. Het kan echter zo zijn dat de bacterien die aanwezig zijn in het wortelkanaal zich toch hebben vermenigvuldigd en de ontsteking opnieuw hebben aangewakkerd, vandaar de pijn.

Behandeling van eerste keus is in zo'n geval het opnieuw reinigen van de kanalen, waarna definitief of tijdelijk gevuld wordt.

Een apexresectie komt pas in beeld wanneer een definitief gevulde wkb, na langere tijd (minimaal 6 maanden) niet tot genezing komt en evt herbehandeling (opnieuw uitvoeren wkb) geen resultaat heeft gehad, danwel dat herbehandeling niet geindiceerd is. Uw wkb moet nog definitief afgevuld worden, denken over een apexresectie is op dit moment nog wat te vroeg.

Stomen met kamille heeft in dit soort situaties geen toegevoegde waarde, tevens is de uitspraak dat een wkb een tijdelijke oplossing is, omdat de ontsteking toch de kop weer op zal steken iets dat niet door de literatuur gestaafd wordt. Wel is het zo dat de ontsteking zichzelf in stand kan houden aan de wortelpunt, maar dit gebeurt lang niet in alle gevallen, in het merendeel van de gevallen wordt de aan de wortelpunt ontstane ontsteking door het lichaam opgeruimd wanneer het wortelkanaal goed gereinigd is (uiteraard onder rubberdam) en definitief gevuld is.

Met vriendelijke groet
wo, 12/28/2005 - 12:41 Permalink
Flora

bedankt voor de reactie.
Ik dacht dat na de twee behandelingen de zenuw weg zou zijn, en was dus verbaasd dat de pijn terugkwam. Overigens heeft de tendarts bij de eerste twee behandelingen geen rubberdam gebruikt.
Het blijft gek dat de pijn zo plotseling terugkwam, ik zat echt 's nachts opeens rechtop in bed.

In ieder geval ben ik weer wat gerustgesteld. Ik wacht nu wel gewoon de uiteindelijke behandeling af in januari. Als het erger wordt, bel ik de tandarts om het te versnellen.
wo, 12/28/2005 - 14:08 Permalink
Broek

Ikzelf heb twee keizen met een abces, dus ik vroeg me af, waarom wordt een wortelpunt ontsteking opgeruimt pas als de wortels schoon zijn? Want er is genoeg voeding aanwezig buiten de kies voor de bacterien? Is dit omdat het immumsysteem niet goed in een wortel kan doordringen???

In dit geval inderdaad wachten totdat de behandeling klaar is, ik weet trouwens niet ofdat alle kanaaltjes zo goed te zien zijn op een foto, mijn tandarts gebruikte een microscoop om de mijne (waren weliswaar verkalkt) te vinden.

Succes in iedergeval en hoop dat de pijn snel weggaat.
do, 12/29/2005 - 21:18 Permalink
Geke

Een wortelpuntontsteking wordt pas opgeruimd als de wortelkanaaltjes zijn schoongemaakt, omdat anders de bacterien die in het wortelkanaal zijn gaan wonen, de ontsteking onder aan de wortel in stand houden. De ontsteking onder aan de wortelpunt is een soort evenwicht tussen de bacterien vanuit het wortelkanaal en de weerstand van het lichaam (de antilichamen uit de bloedbaan etc). Op het moment dat de weerstand verminderd is krijgen de bacterien de overhand en wordt de ontsteking groter (soms kan een abces ontstaan). Op het moment dat er een wortelkanaalbehandeling gedaan is, zijn de bacterien in het wortelkanaal opgeruimd en kan het lichaam de ontsteking aan de wortelpunt opruimen. De tegenstanders (de bacterien) zijn immers opgeruimd. Ze gaan trouwens in het wortelkanaal zitten als de zenuw afgestorven is en er geen bloedvoorziening meer in de tand of kies is, waardoor er geen afweercellen bij kunnen komen om ze daar op te ruimen. Dat is de reden dat ze wel in de tand/kies overleven en niet buiten de kies, omdat ze daar wel opgeruimd worden.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is.

:smt006 Geke
zo, 01/01/2006 - 13:53 Permalink
ivee

Ben heel bij dat ik dit allemaal gelezen heb, want mijn verhaal is eigenlijk hetzelfde. Kreeg helaas geen antwoord na mijn berichtje; ben nu een stuk verder. Alleen.. in mijn geval is de kies nu (dus na 2 keer) afgedicht en is de behandeling eigenlijk"af". Na het afdichten precies zoals hierboven eerst heel erge pijn 'savonds , het is inmiddels minder maar konstant zeurderige pijn en een oor dat dicht gaat enz. Het allergekste is nog dat ik ook pijn heb bij duwen tegen kies ernaast die al lang geleden WKB heeft ondergaan en ge en her- gekontroleerd is... en volgens de tandarts niets mee aan de hand. Maar ja al begrijp ik nu iets meer: nog steeds pijn je wordt er af en toe wel een beetje moedeloos van. Heeft een antibioticum zin in dit stadium? Bedankt!
do, 01/26/2006 - 14:27 Permalink
Flora

Even een update van mijn situatie.
Ik heb dus eerst een spoed-wkb gehad. Daarna veel pijn, en dat werd langzaam minder. Wel kon ik er nog niet op bijten. Daarna tweede wkb door mijn eigen tandarts, maar nog niet definitief afgemaakt. De behandeling zelf (zonder verdoving) was erg pijnlijk, maar daarna vooral zeurende pijn. Ook kon ik nog steeds niet bijten. Twee weken later werd ik opeens 'snachts wakker van de pijn, en dat duurde een paar dagen.
Vorige week (in totaal 7 weken na oorspronkelijke behandeling) kon ik er weer zachtjes op bijten zonder pijn. Toen kreeg ik afgelopen maandag de behandeling waarbij de de kanaaltjes ook afvullen. (ook weer gevijld en dergelijke) Dit was maar heel af en toe pijnlijk. Dinsdag kreeg ik wat zeurende pijn, die tot gisteren erger werd. Inmiddels is de pijn praktisch weg, maar kan ik er nog niet op bijten. Ik ga ervan uit dat ook dat langzaam weg zal trekken.
In mijn geval was het dus vooral ook een kwestie van tijd. het duurde gewoon lang na iedere behandeling voordat het echt over was.
Volgende week gaat de definitieve vulling erop (hadden maandag daar geen tijd meer voor) en ik hoop dat ik daarna snel weer gewoon kan bijten enzo.
Carabelli en Geke: bedankt voor de info. Het lijkt erop dat jullie inderdaad gewoon gelijk hadden.
Ivee, ik hoop dat het bij jou ook snel beter wordt!
vr, 01/27/2006 - 14:57 Permalink
Geke

Nog een antwoord op de laatste vraag van ivee:

Antibioticum heeft eigenlijk helemaal geen zin bij pijn in kiezen waar een wortelkanaalbehandeling in gedaan is. Vaak is het probleem dat het lichaam de ontsteking nog niet helemaal zelf opgeruimd is, maar dat het wel geleidelijk verdwijnt, of dat er nog bacterien in het wortelkanaal zitten. Door antibiotica worden deze bacterien vaak niet bereikt of omdat hier geen afweer van je lichaam komt en de bacterien er na de kuur net zo snel weer gaan zitten, lost dit niet je probleem op. Het werkt vaak alleen tijdelijk even en is bovendien niet goed, omdat sommige bacterien resistent kunnen worden voor de antibiotica en als het dan een keer echt nodig is, kan het heel moeilijk zijn om dan het probleem onder controle te krijgen, daarom is het goed om niet te vaak antibiotica te krijgen. En bij een ontsteking aan een kies is het eigenlijk zelden nodig of handig.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
zo, 01/29/2006 - 20:40 Permalink
Tesoro

Na een maand onverklaarbare hoofdpijn te hebben gehad aan 1 kant van mijn hoofd (vlakbij mijn oor) en ibuprofen te hebben geslikt blijkt na een bezoek aan de tandarts dat door een lekkende vulling mijn pulpa was aangetast. Hierdoor een wortelkanaalbehandeling mogen ondergaan. Zag er erg tegen op maar was wel blij dat er in ieder geval een oorzaak gevonden leek te zijn voor die gemene hoofdpijn.

Na de 1e behandeling bij de tandarts bleef ik na 3-4 dagen pijn houden waarop de tandarts besloot de noodvulling er uit te halen en de boel open te laten om de druk er af te halen. Ging niet echt lekker met eten en zo maar de pijn was minder. Maar na een week toch weer die pijn. Daarop kreeg ik nog een behandeling (gisteren) waar weer een kanaal onder handen werd genomen. Dit keer lag ik echt een paar keer krom in de stoel toen de TA mijn zenuw aanraakte.

Direct na de behandeling (gisteren dus) had ik nog pijn maar paar uurtjes (en een ibuprofen) later leek alles als sneeuw voor de zon verdwenen. Voelde me opgelucht en lekker. Maar sinds vanochtend toch weer vrij hevige pijn en nu denk ik echt de zenuw te voelen, het is namelijk in iets lichtere mate dezelfde pijn als tijdens de behandeling gisteren toen de tandarts de zenuw aanraakte. De pijn lijkt ook uit te stralen naar "buurtandjes" en kaak.

Mijn vragen:

* Is het nog te vroeg om te vermoeden dat er een ontsteking is of nog een kanaaltje ? Hoe lang kan de napijn duren ?

* De pijn is vrijwel constant aanwezig, maar is heftig als ik op de tand druk. Kan dit duiden op een wortelpuntontsteking ?

Ben er misschien wat snel bij, maar na de 1e behandeling was de pijn nog te dragen, maar dit is heel andere pijn. Echt zenuwpijn. Ben bang voor ontsteking en verdere bezoekjes.

Gaarne reactie

Bedankt
wo, 02/01/2006 - 14:42 Permalink
Flora

Klinkt allemaal erg vervelend, maar lijkt ook best op mijn verhaal.
Ik ben geen deskundige, maar die hele vervelende pijn die je omschrijft, klinkt mij bekend.
Ik heb dit gehad na alle drie de (deel) wortelkanaalbehandelingen. het hield me ook wakker 'snachts. Bij mij heeft het even geduurd, maar ging uiteindelijk wel gewoon weer weg. Het hoeft dus nog niet te betekenen dat er verdere dingen nodig zijn.

Inmiddels heb ik ook weer een difinitieve vulling erop. Ik kan er nog niet helemaal hard op bijten, maar het wordt snel beter.
Je moet ook bedenken dat zo'n behandeling niet niks is voor je kies en je kaak.

Misschien dat iemand anders nog reageert die er meer verstand van heeft.
Succes ermee.
wo, 02/01/2006 - 14:52 Permalink
Geke

Pijn bij warm of koud duidt vaak op een ontsteking van de zenuw in een kanaaltje. Dit geeft een hele scherpe pijn bij koud, die bij onherstelbare ontsteking lang aan kan houden. Als er een wortelkanaalbehandeling gedaan is kan het heel zelden voorkomen dat er nog een extra kanaaltje is met wat restvitaliteit, die nog een beetje op koud reageert, maar meestal is dat gevoel snel verdwenen. Wat jij omschrijft lijkt meer op napijn na een wortelkanaalbehandeling, want je tand/kies/kaak krijgen toch een behoorlijke opdonder. Hiervoor kun je het beste gewoon paracetamol innemen (starten met 2 en dan iedere 5 uur 1). Mocht je echt meer pijn krijgen na 2 dagen nog steeds kun je het beste contact opnemen met je tandarts. De pijn zou ook veroorzaakt kunnen worden door een wortelpuntontsteking, omdat je aangeeft dat het pijn doet bij het kauwen of als je op je tand drukt. Dus als de eventuele napijn niet verdwijnt kan dit het geval zijn. Het kan zijn dat het anders voelt, omdat bij een vorige zenuwbehandeling je zenuw al afgestorven was en dat nu misschien niet het geval was, of de zenuw was ernstiger ontstoken.

Ik hoop dat het zo een beetje duidelijk is, mocht je nog vragen hebben kun je het altijd laten weten.

:smt006 Geke
do, 02/02/2006 - 22:49 Permalink
Tesoro

Even een update...

De pijn werd op een gegeven too much en dus weer de vertrouwde gang naar de tandarts. Na het verwijderen van de noodvulling direct al opluchting. Voor 2 weken later afspraak gemaakt.

Ondertussen heeft de huisarts medicijnen voorgeschreven voor aangezichtspijn. Die pijn ontstond 2 maanden terug bij mn oor en straalde uit naar alle kanten van mn gezicht. Het schijnt dat mensen zelfs voor deze "ziekte" behandeld zouden moeten worden maar de oorzaak zoeken in het gebit en daardoor onnodige behandelingen ondergaan.

Ik dacht dat dat op mij ook van toepassing was. De medicijnen sloegen direct aan en ik dacht dat de zoektocht naar de oorzaak van die vreselijke hoofdpijn en ook de tandpjin gestaakt kon worden.

Vol goede moed gisteren naar de tandarts gegaan die de wortelkanaaltjes goed schoon maakte en voor de 3e de noodvulling er op plaatste. Eigenlijk begon een uur later het gesodemieter al weer (heftige pijnscheuten in gebit en die vreselijke hoofdpjin weer) maar ik dacht dat dat nog wat napijn was van de behandeling (was alleen schoon maken maar goed).

Vannacht wakker geworden met heftige pijn en zelfs met een schaar en pincet een stuk van mn noodvulling zelf verwijderd om maar wat opluchting te creeeren.

Nu gelijk weer een afspraak met mn tandarts gemaakt (waar ik over een uurtje moet zijn), die de laatste keer al aan gaf niet meer te weten wat hij kon doen, behalve trekken.
Ben na al die pijn (en vooral die snijdende hoofdpijn) ook een beetje mn geduld kwijt en denk dat ik het hem maar laat doen ook. Als ik moet kiezen tussen kies kwijt en pijn kwijt of nog allerlei dingen proberen en ondertussen die rotpijn moet houden dan mag ie er vandaag nog uit.

Dus over een uurtje gaat de kies er waarschijnlijk uit en dan hoop ik maar dat het ophoudt. Ik hou jullie op de hoogte.
wo, 02/15/2006 - 09:48 Permalink
Tesoro

Even een update...

De pijn werd op een gegeven too much en dus weer de vertrouwde gang naar de tandarts. Na het verwijderen van de noodvulling direct al opluchting. Voor 2 weken later afspraak gemaakt.

Ondertussen heeft de huisarts medicijnen voorgeschreven voor aangezichtspijn. Die pijn ontstond 2 maanden terug bij mn oor en straalde uit naar alle kanten van mn gezicht. Het schijnt dat mensen zelfs voor deze "ziekte" behandeld zouden moeten worden maar de oorzaak zoeken in het gebit en daardoor onnodige behandelingen ondergaan.

Ik dacht dat dat op mij ook van toepassing was. De medicijnen sloegen direct aan en ik dacht dat de zoektocht naar de oorzaak van die vreselijke hoofdpijn en ook de tandpjin gestaakt kon worden.

Vol goede moed gisteren naar de tandarts gegaan die de wortelkanaaltjes goed schoon maakte en voor de 3e de noodvulling er op plaatste. Eigenlijk begon een uur later het gesodemieter al weer (heftige pijnscheuten in gebit en die vreselijke hoofdpjin weer) maar ik dacht dat dat nog wat napijn was van de behandeling (was alleen schoon maken maar goed).

Vannacht wakker geworden met heftige pijn en zelfs met een schaar en pincet een stuk van mn noodvulling zelf verwijderd om maar wat opluchting te creeeren.

Nu gelijk weer een afspraak met mn tandarts gemaakt (waar ik over een uurtje moet zijn), die de laatste keer al aan gaf niet meer te weten wat hij kon doen, behalve trekken.
Ben na al die pijn (en vooral die snijdende hoofdpijn) ook een beetje mn geduld kwijt en denk dat ik het hem maar laat doen ook. Als ik moet kiezen tussen kies kwijt en pijn kwijt of nog allerlei dingen proberen en ondertussen die rotpijn moet houden dan mag ie er vandaag nog uit.

Dus over een uurtje gaat de kies er waarschijnlijk uit en dan hoop ik maar dat het ophoudt. Ik hou jullie op de hoogte.




Nou, de kies is er dus uit. Bleek wat ontstekingsweefsel op een voor foto niet zichtbare (?) plaats te zitten. Hoofdpijn is een STUK minder tot zelfs bijna weg. Ook geen last meer van de kaak of kies uiteraard.

Nu naar een nieuwe tandarts geweest vanwege verhuizing die het gebit in droevige staat bevond. Losse vullingen, gaatjes, verstandskiezen die er uit moeten. Ik heb dus nog het nodige te gaan, maar hoop dan uiteindelijk van alle pijn af te zijn.
do, 03/02/2006 - 11:28 Permalink