pijn na vullen van kies

Author:
liesette
Posted:
zo, 06/09/2002 - 20:07
Sinds ik vier jaar geleden bij mijn huidige tandarts kwam heb ik steeds na het vullen van een kies pijn. De pijn begint niet gelijk, maar wordt na verloop van tijd erger, vooral met koud en zoet en ook een beetje met warme dingen.

Steeds als ik terug ga naar de tandarts met mijn pijnklachten heb ik geen last als de tandarts tegen mijn kiezen tikt en op foto's is ook niets te zien. Als laatste werd dan steeds een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd en bij het verwijderen van de vulling bleek dan ook steeds dat er een ontsteking onder zat.

Een paar weken geleden heb ik ook weer twee kiezen laten vullen (er zaten al amalgaam vullingen in en in een kies zat al een wortelkanaalbehandeling.) en ja hoor... ik heb weer kiespijn. Ik durf nu bijna niet meer naar de tandarts omdat ik bang ben dat dit ook weer uitdraait op een wortelkanaalbehandeling en ik heb er al zoveel gehad!

Kunt u mij misschien meer vertellen over hoe die pijnklachten steeds weer de kop op kunnen steken? Vroeger bij mijn vorige tandarts had ik nooit last. Die gebruikte ook amalgaam en mijn huidige tandarts gebruikt witte vullingen.

Groet,
Liesette.

PS:Ik heb ook reumatoide artritis (sinds 5 jaar) en daarbij ook kaakgewrichtsklachten
de digitale tandarts

Napijn na het vullen met witte vullingen, in het bijzonder bij diepe vullingen, komt vaker voor. Over het algemeen is dit een verhoogde gevoeligheid voor warmte en koude of zoet.

Waarschijnlijk is dan het binnenste levende deel met de zenuw geirriteerd geraakt, dit kan o.a. veroorzaakt worden door:

- schade door het boren o.a. door de warmteontwikkeling (mn. bij diepe vullingen)

- bacterien, achtergebleven in niet weggehaald tandbederf of via lekkage, zijn instaat de zenuw te irriteren

- de krimp van kunststof witte vullingen kan voor een spanning in een tand of kies zorgen, wat weer irritatie veroorzaakt (daarom moet de tandarts niet teveel witte vulling in een keer gebruiken). Tevens kan door de krimp een ruimte onder de vulling ontstaan die bij het kauwen groter en kleiner wordt wat weer door vloeistofstroming de zenuw prikkelt

- de kunststof moleculen (monomeren) van witte vullingen kunnen zolang ze niet uitgereageerd zijn, voor irritatie en allergie zorgen.

Vaak is de zenuw van een tand of kies instaat om zich te herstellen van deze irritatie. Zij trekt zich dan ook wat terug door extra tandbeen aan te maken. De gevoeligheid zal dan ook langzaam af nemen, dit kan echter wel enkele maanden in beslag nemen.

Mocht de zenuw dermate geirriteerd zijn dat dit niet meer verbeterd of mocht er zich een ontsteking aan de wortelpunt bevinden dan zal een wortelkanaalbehandeling gestart moeten worden.


Natuurlijk zijn er meer redenen te bedenken waarom iemand last heeft van een kies (breuklijntjes, ontsteking aan wortelpunten etc). Het kan soms ook heel moeilijk zijn om de precieze oorzaak van kiespijn te diagnosticeren. Maar ik hoop dat u met deze voor de hand liggende oorzaken enigzins geholpen bent!




[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-07-04 23:56 ]
wo, 06/12/2002 - 00:52 Permalink