pijn bij plaatsen kroon + gebitsverzorging ter voorkoming va

Author:
tandy
Posted:
vr, 10/04/2002 - 21:24
Beste digitale tandarts en lotgenoten, Graag vraag ik jullie advies. :???: Deze week was ik bij mijn tandarts om een kies te laten slijpen zodat er een kroon op geplaatst kon worden. Zodra de boor echter mijn kies raakte vloog ik bijna tegen het plafond van de pijn (deze pijn is voor te stellen als een koud, scherp stekend gevoel). Dit had ik de vorige keer ook al bij deze kies toen deze, nadat er een flink stuk was afgebroken, werd opgevuld. En de tandarts bleef maar zeggen dat het tussen mijn oren zit, na vier verdovingen. Nu heb ik in mijn leven al best veel tandartsbehandelingen ondergaan en heb kortgeleden ook mijn vier verstandskiezen laten trekken bij de kaakchirurg, waarbij ik geen of nauwelijks pijn heb gevoeld, dus dat het tussen de oren zit... Toch ben ik hierdoor en door het vorige tandartsbezoek behoorlijk angstig geworden, zo erg dat ik de hele tijd loop te denken hoe het nu verder moet met die kies (er zit nu een noodkroon op). Ik kan het idee niet verdragen dat er weer aan die kies geboord en geslepen wordt. De tandarts heeft mij doorverwezen naar een zogenaamde angsttandarts. Kan deze kies daar dan behandeld worden zonder pijn? En waardoor wordt deze pijn dan eigenlijk veroorzaakt?
Kan er zonder verder slijpwerk ook een definitieve kroon geplaatst worden (immers er zit reeds een noodkroon op)?
En tot slot, om meer van dit soort behandelingen in de toekomst te vermijden, hoe kan ik gaatjes het beste tegengaan naast tweemaaldaags tandenpoetsen en flossen?Bijvoorbeeld m.b.t. eten en drinken.
Alvast veel dank voor de informatie.
de digitale tandarts

Vervelend dat u ondanks de verdoving toch pijn voelt als deze kies wordt behandeld.

Is er al een wortelkanaalbehandeling in uitgevoerd?

In sommige situaties waarbij een tand/kies ontstoken is, kan ondanks de verdoving toch pijn gevoeld worden. Misschien als de ontsteking nu in de loop van de tijd wat minder geworden is, kan de kies mogelijk ook weer beter te verdoven zijn.
De angsttandarts zal in principe dezelfde verdoving gebruiken als uw huidige tandarts. Maar ontspanningstechnieken en de ruimere beschikbare behandeltijd kunnen helpen.

Voor het plaatsen van een kroon moet er een bepaalde hoeveelheid ruimte van de kies zijn afgeslepen, tevens moet de kroonpreparatie een bepaalde richting en vorm hebben. Dat er nu een noodkroon op zit wil nog niet perse zeggen dat de kies aan alle eisen voldoet om een kroon op een nette wijze te laten vervaardigen en plaatsen.

Laat goed naar deze kies kijken en je zonodig verder behandelen, zodat je nog lange tijd (pijnvrij) met deze kies kan functioneren.

Suiker wordt door bacterien omgezet in zuren wat weer tandbederf veroorzaakt! Eet/drink minder produkten met suiker..snoep verstandig etc.

Met vriendelijke groet.

[ Dit Bericht is bewerkt door: de digitale tandarts op 2002-10-04 22:58 ]
vr, 10/04/2002 - 22:56 Permalink
Paultje

Beste Tandy,
Er schijnen mensen te zijn die lastig te verdoven zijn. Bij mij beginnen de verdovingen meestal enigzins te werken als ik alweer onderweg naar huis ben. Al is de pijn te verdragen trek je toch in een reflex bij elke scheut je hoofd weg wat voor de tandarts lastiger is dan voor jou. Meld je tandarts dat je een lastige verdover bent, misschien dat ie er rekening mee kan houden.
In ieder geval sterkte.

[ Dit Bericht is bewerkt door: Paultje op 2002-10-15 08:14 ]
di, 10/15/2002 - 08:09 Permalink