Pijn aan m'n linkerkaak en oud splintje

Author:
silly_yu
Posted:
za, 02/09/2013 - 18:11
Beste Digitandarts,


Paar jaar geleden begon ik last te krijgen van m'n kaken. Het voelde stijf, beetje pijnlijk en het kraakte aan de rechterkant als ik aan het kauwen was. Ik heb in 2009 fysiotherapie gehad. Mijn fysiotherapeut die gespecialiseerd is in kaakgewrichten die dacht dat mijn klachten veroorzaakt werden omdat ik aan beide kanten een kies misten. Zij adviseerde me om hieraan wat te doen. Via de tandarts kwam ik bij m'n kaakchirurg terecht. In 2009 kreeg ik een implantaat voor een kies. Naar aanleiding van m'n klachten heeft de kaakchirurg in 2010 een splintje op maat gemaakt voor m'n boven gebit. Eerlijk gezegd, kan ik me niet zo goed meer herinneren hoe het splintje toen aanvoelde. Ik weet wel dat het niet fijn voelde.

De bedoeling was dat ik het splintje dag en nacht moest dragen. In het begin gebruikte ik het nog. Maar na een paar weken vergat ik het heel vaak. En doordat m'n klachten minder werden gebruikte ik het helemaal niet meer. Het enige waar ik last van had was het gekraak aan de rechterkant.

Vorige week werd ik wakker met een hele vervelende pijn aan de linkerkant van m'n kaak. Net onder m'n oor. Behalve dat het pijn deed, voelde het zeer stijf en kon ik het nauwelijks bewegen. Die dag had ik het rustig aan gedaan en masseerde m'n kaken. Ik dacht het gaat wel over, maar na een paar dagen was het nog steeds niet over. Ik had vooral moeite met eten. Als ik m'n mond al een beetje open deed voelde het pijnlijk en soms klapt het gewoon zelf dicht. Ik heb de huisarts gebeld en de assistent adviseerde me om de oefeningen/massages weer te doen die ik destijds geleerd heb van m'n fysiotherapeut. Inmiddels heb ik een nieuwe afspraak gemaakt voor aankomende donderdag, omdat het inmiddels ook is opgezwollen.

Vandaag heb ik m'n oude splintje weer gevonden. Ik dacht misschien gaat dit wel helpen, maar toen ik het voor eerst weer in deed, ging het niet makkelijk. Het leek alsof het niet paste. Toen ik het eenmaal in had, voelde in het begin onnatuurlijk en zeer strak. Met name bij m'n hoek tanden. Ik heb het daarna een paar keer in en uit gedaan. Ondanks dat het onnatuurlijk aanvoelt, voelt het nu minder strak, maar toch voelt het weer beter wanneer ik het uithaal. Ik weet eigenlijk ook niet of dit wel zo een goed idee is om een splintje in te doen die in 2010 is gemaakt. We zijn inmiddels 2 jaar verder. Misschien zijn m'n tanden wel inmiddels een beetje verschoven.

Mijn vragen zijn.
Mag ik wel een splintje indoen die ik zolang niet meer heb gebruikt? Is het niet slecht voor m'n gebit? Is het wel veilig?
Zo ja, denkt u dat dit gaat helpen tegen m'n klachten?
Vind u dat ik terug moet naar m'n kaakchirurg voor een nieuw splintje?
Heeft u nog andere adviezen voor m'n klachten?

Alvast heel erg bedankt!

Met vriendelijke groet,

Sil