optradam, optragate??

Author:
seeg
Posted:
wo, 01/05/2011 - 14:40
Mijn tandarts heeft bij een aantal behandelingen de V50 in rekening gebracht. Er is echter nooit een cofferdam geplaatst. Nu beweert hij dat hij gebruik gemaakt heeft van een optradam. Enig speurwerk op internet heeft duidelijk gemaakt dat het niet gaat om een optradam maar een optragate. Deze laatste zit werkelijk met een wip in je mond dus kost aanmerkelijk minder tijd dan de optradam. Mag deze optragate als een V50 op de rekening worden gezet?

Dank en groet.
Stokertje

Optradam = rubberdam in de vorm van optragate, waarbij dus wel drooglegging plaatsvindt. Optragate is inderdaad slechts een soort van mondspreider. Optradam is inderdaad erg makkelijk aan te brengen, en dus prettiger voor de patiënt dan conventionele rubberdam. Weet je 100% zeker dat t gaat om 'gate' en niet om 'dam'?
wo, 01/05/2011 - 18:43 Permalink
seeg

100% zeker dat het hier om 'gate' gaat en niet om 'dam'; een witte ring die alleen om lippen gelegd wordt is niet te verwarren met de blauwe dam die de hele boel drooglegt (je kunt dan ook met je tong nergens meer aan zitten).
Dat ik hierover val komt omdat ik een meningsverschil heb met de tandarts over een aantal zaken op de rekening. Drie keer een cofferdam in rekening brengen die niet geplaats zijn vind ik merkwaardig.
wo, 01/05/2011 - 20:36 Permalink
BJN

Waarschijnlijk heb je gelijk.
Tijd voor een officiele klacht dan dus.

Verwacht hier niet veel aanvullende info, bevestiging van je gelijk of een tegoeddoening. Een optraXXX wordt gelijkgesteld met een rubberdam. 3x in een behandeling is onwaarschijnlijk. Behalve in een behandeling van meerdere uren. Als de behandeling in 3 dagen is geweest is het wel mogelijk. Maar dat had je dan waarschijnlijk ook wel begrepen.

We kunnen hier niet oordelen over dit soort zeer specifieke, individuele omstandigheden. En we 'horen' hier maar een kant van de zaak, de jouwe (misschien wel de juiste). Als het je echt hoog zit dan maak je er een officiele zaak van bij de klachtencommissie waar de desbetreffende tandarts lid van is.
wo, 01/05/2011 - 20:51 Permalink
seeg

Het gaat helemaal niet om zeer specifieke individuele omstandigheden; ik heb niet m'n favoriete kleur optragate uit mogen zoeken en nu zegt hij dat 't een gele was en ik zeg een paarse! Mijn hemel! Een V50 staat voor dróóglegging dmv cofferdam, bij een optragate is geen sprake van drooglegging.
wo, 01/05/2011 - 21:05 Permalink
Stokertje

omstandigheden zijn geen patientvoorkeuren (kleur van de optragate...), omstandigheden zijn bijvoorbeeld de mogelijkheid tot toepassen van drooglegging dmv cofferdam, wellicht was in uw geval de optragate een goede keuze voor het beter toegankelijk maken. Als u denkt niet in uw recht te staan, dan is een klacht indienen de beste optie.

En we zijn hier om u te helpen, als u het gevoel heeft van niet, dan is dat prima, dan mag u dat gerust zeggen.
wo, 01/05/2011 - 21:18 Permalink
seeg

Als de optragate in mijn specifieke geval de beste keuze was waarom zegt de tandarts dan dat hij een optradam geplaatst heeft. Als er geen verschil is in te declareren kosten dan is er toch geen reden tot het scheppen van verwarring op deze manier??
wo, 01/05/2011 - 21:41 Permalink
Stokertje

Waarschijnlijk onbedoelde verwarring door uw tandarts (laten we van het beste uitgaan voor nu), dus regel het met uw tandarts, een goed gesprek doet denk ik het probleem verdwijnen. Zo niet, dan kunt u altijd nog een klacht indienen. Verder kunnen wij u niet helpen. Of ik moet er naast zitten...BJN suggesties?
wo, 01/05/2011 - 22:18 Permalink
seeg

Ja, voor dit soort patienten doe je het nooit goed.

Omdat 'dit soort patiënten' niet genaaid willen worden door 'jouw soort tandartsen' :

In uw email van 5 januari 2011 stelt u een aantal vragen over de code V50. Na intern overleg informeer ik u als volgt.

Een Optragate is een “mondspreider” voor een beter toegankelijk werkterrein. Hierbij wordt niets drooggelegd en V50 is hier niet voor bedoeld.

Een Optradam is wel aan te merken als rubberdam en wordt feitelijk gebruikt voor een droog werkterrein. Dan mag V50 dus wel worden berekend, maar slechts één maal. In de tariefbeschikking voor tandartsen staat namelijk aangegeven dat V50 ongeacht het aantal elementen is.

Ik vertrouw erop u hiermee voldoende te hebben geïnformeerd.

Met vriendelijke groet,


Voorlichter Informatielijn
Nederlandse Zorgautoriteit
T 0900 770 70 70
http://www.nza.nl
informatielijn@nza.nl
ma, 01/17/2011 - 14:36 Permalink
vV

waarmee de NZA dus aan een aantal zaken die in het tariefbesluit zijn genomen voorbij gaat!!
(wat mij van de kant van de NZA niet verbaasd, die schieten regelmatig bokken van behoorlijk formaat, wie de media een beetje volgt weet wat ik bedoel. De nieuwe minister snapt het in ieder geval beter dan de vorige , en heeft veel werk aan herstel van diverse relaties die door wangedrag van de NZA onder druk zijn komen te staan).

Wat ik bedoel is dat er bepaalde zaken en technieken niet in het tariefbesluit voorkomen, en dat er de algemene regel is dat wanneer er geen UPT code voor bestaat, er een code gebruikt mag worden die qua omschrijving en tarief de lading het beste dekt. Een V50 lijkt mij in dit geval behoorlijk voor de hand liggen, ook qua tarief. Een optragate aanbrengen wijkt behoorlijk af van wat wattenrollen immers, zowel qua effect, als qua werk om aan te brengen, als qua materiaalkosten.

Blijkbaar is voor dit soort zaken , die nota bene in uw eigen belang zijn (hogere kwaliteit afgeleverd werk) bij u geen tot weinig ruimte. En dan kan ik mij commentaar als van mijn collega wel weer goed voorstellen.

aantal keren te declareren komt dan weer overeen met aantal keren dat het is aangebracht, want dat blijkt dan weer niet duidelijk uit het antwoord van de NZA.

Zoals ie ziert heb ik mijn mening op dit punt enigzins genuanceerd ten gunste van uw tandarts. Blijven de andere punten inderdaad wel.

En dus: wilt u een sluitend antwoord dien dan dus maar een formele klacht tegen hem in.
Gewoon netjes zoals het hoort: betaal de nota, met een aangetekend schrijven op welke punten u deze niet correct acht en waarom, kopie van eea met omschrijving naar de klachtencommissie waar de tandarts bij aangesloten is, en dan gaat d emolen min of meer vanzelf draaien. Vervolgens komt er een poging voor mediation, wat u naar schatting afhankelijk van locatie een paar uur tot een hele avond gaat kosten, en afhankelijk van de uitslag daarvan wellicht nog een officiele zitting die ook weer een paar uur tot een halve dag gaat kosten. Kosten die u wanneer u gelijk krijgt (klacht gegrond heet dat) door u te verhalen zijn middels een civiele procedure tegen de tandarts. Moet voor een principieel mens geen probleem zijn lijkt mij.
ma, 01/17/2011 - 15:22 Permalink
Lieneke

Seeg wenst niet aangesproken te worden als 'dat soort patienten'. Jammer dat u vervolgens precies hetzelfde doet en ook nog eens het niet erg sjieke woord 'genaaid' gebruikt. Als een kind u slaat, slaat u dan terug? Met andere woorden: Behandel en ander zoals uzelf behandeld zou willen worden.
ma, 01/17/2011 - 17:36 Permalink
de digitale tandarts

Drooglegging is iets wat veel te weinig gebeurt bij tandheelkundige behandeling en slechts voor een kleine meerprijs krijgt u een behandeling welke met grotere zorg en kwaliteit verricht wordt. Het feit dat u tandarts hiermee werkt vind ik een goed teken.

Het correcte antwoord van BJN was voldoende om deze discussie mee af te sluiten: ja het valt onder V50 en nee het mag niet drie keer gerekend worden als tegelijkertijd drie elementen er mee behandeld zijn. Is er drie keer een nieuwe dam gebruikt dan zou dit wel weer kunnen.

Discussie gesloten lijkt mij.
zo, 01/23/2011 - 21:01 Permalink